Chantal Blaak prolongeert nationale titel op de weg

zaterdag 30 juni 2018 om 15:46
Chantal Blaak prolongeert nationale titel op de weg

foto: Orange Pictures / Jos Kafoe

Chantal Blaak heeft zaterdag in Hoogerheide haar nationale titel op de weg met succes verdedigd. De wereldkampioene viel in de laatste ronde aan en bouwde al snel een groot gat op. Clubrenster Evy Kuijpers was niet bij machte om Blaak terug te halen en ook het groepje der favorieten kwam niet dichterbij. Op een halve minuut eindigden Amy Pieters en Marianne Vos op de plekken twee en drie.

Een NK op de weg voor vrouwen eindigt bijna nooit in een massasprint; zo ook dit jaar niet. Op het vlakke parcours in Hoogerheide bleken de bochten, de klinkers en de Rijzendeweg toch voor een schifting te zorgen. Al duurde dat wel even.

Lokale omloop zorgt voor schiftingen
Het lukte een aantal vroege vluchters niet om definitief de vroege vlucht te worden. Onder andere Nicole Steigenga probeerde het, maar zij werd net als veel andere rensters teruggepakt door het peloton, waar het tempo hoog lag.

Bij het ingaan van de plaatselijke rondes nam de onrust in het peloton toe. Steeds meer clubrensters kwamen in de problemen en de favorieten voor de winst posteerden zich vooraan in het peloton. Het gevolg daarvan was dat met nog vijf rondes te gaan een groep met ongeveer tien rensters voor het peloton kwam te rijden, met daarbij Vos, Annemiek van Vleuten, Amy Pieters én rijzende ster Lorena Wiebes.

Vos pakt meer dan een minuut, wordt teruggepakt
Zij hadden een klein gat, maar toen Vos de knuppel in het hoenderhok gooide met nog 44 kilometer te gaan, viel het daarachter stil. Vos kreeg Parkhotel Valkenburg-renster Esther van Veen al stoempend met zich mee en samen bouwden ze een voorsprong van meer dan een minuut op. Achter de twee volgde een hergroepering.

Sunweb en Boels-Dolmans lieten Vos en Van Veen echter niet begaan. Het gat werd langzaam aan gedicht en met nog twintig kilometer te gaan was de situatie hetzelfde al vijfentwintig kilometer daarvoor; een select groepje favorieten die zich hadden afgescheiden van het peloton.

Blaak knalt naar de overwinning
Alle favorieten gaven acte de présence. Favorieten als Blaak, Ellen van Dijk, Van Vleuten, Anna van der Breggen en Lucinda Brand bestookten elkaar met aanvallen vervolgens, maar een compacte groep reed Hoogerheide binnen om in de laatste ronde het NK te betwisten.

In die laatste ronde demarreerde Blaak en niemand volgde. Clubrenster Kuijpers bleef een tijdje hangen op een aantal seconden, maar werd daarna teruggegrepen door het achtervolgende groepje. De voorsprong van de Boels-Dolmans-renster groeide gestaag en al gauw werd duidelijk dat zij haar titel zou prolongeren. In de oplopende finishstraat kon zij vervolgens uitgebreid haar feestje vieren.

Dit artikel delen:

12 Reacties

marehoek 30 juni 2018 om 16:07

Dijkstra last van zonnesteek, want deze
vond het wel heuvelachtig.
En de wielrensters kon hij ook niet.
Wanneer wordt deze man vervangen?

0
AWestie 30 juni 2018 om 16:12

De hitte had zijn impact. Klasse race.

Verder had Dijkstra een bandje aan staan geloof ik want hij zei alleen maar hetzelfde.

0
zeeuwsvlaming 30 juni 2018 om 16:55

Saai criterium. Hitte is de boosdoener dat t afmattend is. Parcours is makkelijk behalve de zijwind langs snelweg. Volgende x Postbank Groesbeek of Limburg aub

0
janwillem92 30 juni 2018 om 17:14

Wat een suffe bedoeling… en men geeft de zege maar weg aan de 1e de beste die een redelijk moment kiest… “wijvenkoers”

0
Mwielerfan 30 juni 2018 om 17:15

@Zevla heb jij de wedstrijd niet gezien? Was erg attractief, gebeurde van alles.
Kuipers winnaar zonder contract toch? Staat nergens in verslag.

0
Mwielerfan 30 juni 2018 om 17:18

@Jw doe even normaal
Veel aanvallen en één uit sterke ploeg rijdt weg. Andere kunnen of willen zich niet leeg rijden met een sprinter er nog bij. Volstrekt normale manier van winnen. Terpstra won zo rvv min of meer

0
TomDJ 30 juni 2018 om 17:46

Ja, typische wijvenkoers, er was continue wel iemand in de aanval. Dat is bij de mannen wel eens anders.
Geen ploeg die de koers gesloten hield.
Was behoorlijk slopend.
Blaak was weer ontzettend sterk, en goed getimede aanval.
Heb me prima vermaakt.

0
Pol 30 juni 2018 om 17:57

Wat een negatieve reacties, gaat zelf eens op de fiets zitten mer deze temperaturen. En zijn zijn geen wijven maar vrouwen TomDJ (dommerik).

0
TomDJ 30 juni 2018 om 18:53

@ Pol, okee, het sarcasme was aan jou dus niet besteed: het was een reactie op janwillem92.
Ik heb juist genoten van de koers, zoals je zou kunnen lezen als je je niet op 1 woord gefocust had.
Overigens, ik had vandaag ook gefietst, zij het op een ander niveau.

0
Mwielerfan 30 juni 2018 om 19:26

@tom mooi gezegd. En pol beetje kijken wie nou wat zegt, jw is hier de sexist

0
Dutchbiker 30 juni 2018 om 21:49

Prachtige winnares en race. Zo ongeloofelijkt kapot gaan kan ze.

0
Hoebele 1 juli 2018 om 06:50

Hilarisch moment toen (volgens JanWillem) de eerste de beste wereldkampioene op 9 km naar Kuijpers toe sprong en de rest uitgebreid naar elkaar ging kijken. Als er één iemand (ok, Van Dijk ook niet) is die je op dat moment geen 10 meter moet geven. Wat mij betreft meer van dit soort ‘wijvenkoersen’; de ene aanval na de andere, elke 5 km een andere wedstrijdsituatie. En knap van Kuijpers om toch de titel zonder contract te pakken!

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone