Voorbeschouwing: NK wielrennen 2020

zondag 23 augustus 2020 om 12:45
Voorbeschouwing: NK wielrennen 2020

foto: Cor Vos (archief)

Het Nederlands kampioenschap wielrennen voor elite-mannen moet het dit jaar doen zonder een groot aantal topfavorieten. Onder hen de onfortuinlijke Fabio Jakobsen, die zijn titel van vorig seizoen niet kan verdedigen. En dus lijkt Mathieu van der Poel zondag de te kloppen man in Drenthe, waar de profs het tegen elkaar opnemen op en rond de VAM-berg. Wie kan de gedoodverfde favoriet van de zege afhouden? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het Nederlands kampioenschap wielrennen gaat behoorlijk ver terug in de tijd. Al in 1888 werd de eerste titel uitgereikt en dhr. H.W. van Raden was de gelukkige. Pas in 1927 werd het NK een gelegenheid voor profs. De huidige recordhouder, Jorinus van der Wiel, had zijn record toen al neergezet. De Utrechter werd in 1915, 1917, 1918, 1921 en 1925 Nederlands kampioen en nog altijd de enige wielrenner die dat vijf keer flikte.

Van de huidige generatie renners is Niki Terpstra een kampioenschapsrenner bij uitstek. De Noord-Hollander staat na zeges in 2010, 2012 en 2015 gedeeld derde op de erelijst met drie Nederlandse titels. Gerrit Schulte (vier titels) staat nog voor hem, terwijl Theo Middelkamp, Jan Raas, Frits Wiersma en Michael Boogerd ook op drie NK-zeges staan.

De laatste drie jaar greep Jumbo-Visma naast de titel – foto: Marcel Koch

Het Nederlands kampioenschap is jaarlijks een strijd tussen de grootste Nederlandse ploeg en de rest. Jarenlang wist Rabobank het overtal uit te spelen, maar de laatste jaren valt de opbrengst voor Jumbo-Visma en voorgangers wat tegen. Sinds de zege van Koos Moerenhout in 2009 is de Nederlandse titel slechts één keer naar de WorldTour-ploeg gegaan: in 2016 sprintte Dylan Groenewegen in Ouddorp naar het rood-wit-blauw.

De laatste drie jaar gingen echte kampioenschapsrenners met de zege aan de haal. Ramon Sinkeldam (tweede in 2015, achtste in 2016, derde in 2018, zevende in 2019) was drie jaar geleden de sterkste in een oplopende sprint in ’s-Heerenberg, waarna alleskunner Mathieu van der Poel in 2018 zijn doorbraak op de weg kende op zijn thuisparcours in Hoogerheide. Fabio Jakobsen pakte vorig jaar de titel bij de elites, nadat hij in 2016 en 2017 al Nederlands kampioen bij de beloften werd.

Laatste tien winnaars NK wielrennen
2019: flag-nl Fabio Jakobsen
2018: flag-nl Mathieu van der Poel
2017: flag-nl Ramon Sinkeldam
2016: flag-nl Dylan Groenewegen
2015: flag-nl Niki Terpstra
2014: flag-nl Sebastian Langeveld
2013: flag-nl Johnny Hoogerland
2012: flag-nl NIki Terpstra
2011: flag-nl Pim Ligthart
2010: flag-nl Niki Terpstra


Vorig jaar

foto: Cor Vos

Een nagenoeg vlak parcours rondom Ede kreeg vorig jaar een vroege vluchtersgroep van negen renners. Zij kregen een voorsprong van negen minuten die beetje bij beetje teruggebracht werd. Met nog vijftien kilometer te gaan volgde een hergroepering, al stribbelde Elmar Reinders nog wat tegen.

De verwachte massasprint kwam er na ruim 220 kilometer in de oplopende finishstraat in Ede. Jumbo-Visma zette in op Danny van Poppel, die als eerste door de laatste bocht kwam. Hij kwam echter te vroeg en zag Fabio Jakobsen langszij komen en de titel pakken.

Omdat Van Poppel in zijn sprint de deur te hevig dichtgooide voor Ramon Sinkeldam, werd de sprinter van Jumbo-Visma gedeklasseerd. Moreno Hofland schoof daardoor op naar de tweede plaats, terwijl Bas van der Kooij stuntte en Monkey Town-À BLOC een bronzen medaille bezorgde.

Uitslag NK wielrennen 2019
flag-nr1 flag-nl Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick-Step) in 4u50m18s
flag-nr2 flag-nl Moreno Hofland (EF Education First) allen z.t.
flag-nr3 flag-nl Bas van der Kooij (Monkey Town-À BLOC)
4. flag-nl Martijn Budding (BEAT Cycling Club)
5. flag-nl Cees Bol (Team Sunweb)


Parcours

Een mooi parcours. Lastig. Een apart parcours. Moeilijk. Smal. Zwaar. Draaien en keren. Moeilijk te organiseren. Op de macht. Slopend. Explosief. Nerveus.

Deze woorden plakten diverse wielrenners en begeleiders op het NK-parcours van dit jaar in de buurt van Wijster en Drijber. Daar is een lokale ronde van 7,3 kilometer op en rond de VAM-berg is uitgezet. Elke ronde wordt de ‘Col du VAM’ van twee kanten beklommen. Kort na elkaar volgen een gedeeltelijke kasseienklim van 500 meter (gemiddeld 7%, maximaal 24%), gevolgd door een klim van 200 meter aan 12%.

De smalle banen rondom de VAM-berg zullen hun weerslag hebben op de koers, want het maakt inhalen lastig en ook een achtervolging opzetten zal de nodige moeite met zich meebrengen. Alleen een passage rondom de voormalige afvalberg is voorzien van een bredere weg, waar eventueel opgeschoven kan worden in het peloton.

Na de start, die ligt aan de voet van de korte klim, leggen de elite mannen liefst 25 rondes af. Dat betekent dat na afloop de renners die finishen liefst 52 keer omhoog gereden zijn in nog geen 200 kilometer. De finishstreep wordt getrokken op de top van de kasseienklim. Daar zal rond de klok van 17.34 uur bekend worden wie Fabio Jakobsen opvolgt als nationaal kampioen.

Meerdere renners melden ons dat de klimmetjes te doen moeten zijn op het buitenblad, waardoor het dus aankomt op pure power en ook techniek vanwege de kasseien. De heuvels zelf zijn niet bijzonder lastig, zeker niet voor profs, maar de hoeveelheid beklimmingen zal de nodige pijn doen. Wie goede gepositioneerd zit in het peloton of – beter nog – in de kopgroep zal de nodige energie sparen die van pas kan komen in de ultieme finale. Een koninklijke massasprint? Reken er maar niet op.

Update: NK wielrennen voor elite-mannen met twee rondes ingekort

Zondag 23 augustus, Wijster – Wijster (182,5 kilometer)
Start: 13.00 uur
Finish: rond 17.34 uur


NK in coronatijden

Op 12 mei kopten we ‘NK wielrennen geschrapt: Jakobsen Nederlands kampioen tot volgend NK’ na bevestiging van algemeen directeur Thorwald Veneberg van de KNWU. Voor het NK tijdrijden werd al snel een nieuwe datum gevonden (7 oktober) maar het NK op de weg? Dat ging toch echt lastig worden vanwege de coronacrisis. Het grootste probleem was nog de overvolle kalender, en de overheidsmaatregel dat pas na 1 september weer sportevenementen plaats mochten vinden.

Nadat de Nederlandse regering de maatregelen over sportwedstrijden versoepelde, zag de KNWU toch weer kansen om het NK te organiseren. De UCI had het weekend van 22-23 augustus vrijgemaakt voor nationale kampioenschappen en dus werd in Nederland besloten om het NK alsnog te organiseren. Wel zijn er de nodige maatregelen ten aanzien van het coronavirus.

Publiek uit het hele land wordt afgeraden om naar Drenthe te trekken; alleen Drentse toeschouwers (maximaal 250) zijn toegestaan om het NK te bezoeken. Daarnaast heeft de KNWU kunnen regelen dat alle deelnemers de afgelopen week een coronatest hebben ondergaan. Jumbo-Visma en Team Sunweb dreigden namelijk niet te starten als renners van kleinere teams niet getest zouden worden. Ook ploegleiders, mechaniekers en organisatoren zijn getest en mogen alleen de VAM-berg op als zij negatief testen op corona.


Favorieten

Fabio Jakobsen zal zijn Nederlandse titel niet kunnen verdedigen. Zijn verhaal is inmiddels bekend. De sprinter van Deceuninck-Quick-Step zei afgelopen week blij te zijn nog in leven te zijn, na zijn zware valpartij in de Ronde van Polen. Jakobsen wacht nog de nodige operaties, vooral aan zijn gezicht, voor hij weer aan fietsen kan gaan denken.

Jumbo-Visma zou normaal gesproken twee grote kanshebbers in huis hebben, maar Dylan Groenewegen (gebroken sleutelbeen) en Mike Teunissen (knieblessure) ontbreken aan de start in Drenthe. Omdat Tom Dumoulin en Robert Gesink zich in Frankrijk voorbereiden op de Tour de France, en Steven Kruijswijk herstellende is van een schouderblessure, rekent de grootste Nederlandse wielerploeg op renners uit de tweede lijn.

Timo Roosen krijgt zijn kans bij Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

Met negen renners heeft Jumbo-Visma nog wel de grootste ploeg aan de start. Renners als Koen Bouwman, Pascal Eenkhoorn, thuisrijder Bert-Jan Lindeman en Timo Roosen krijgen hun kans. Eenkhoorn liet na de coronapauze een goede vorm zien in de Czech Tour. Mocht hij in de finale overblijven, kan hij terugvallen op zijn sprint.

Bouwman zal op de klimmetjes het verschil moeten maken, terwijl Lindeman zich in de kijker wil rijden bij andere ploegen. De Drent is een rasaanvaller van origine en kan zomaar eens als winnaar uit de bus komen. Vorige week werd hij achtste in Dwars door het Hageland. Roosen eindigde in die koers als zevende, dus met zijn vorm zit het ook wel snor. De kans is groot dat Jumbo-Visma, zonder echte kopman, al vroeg de koers hard maakt.

Mathieu van der Poel is de grote favoriet – foto: Cor Vos

Maar de renner tegen wie iedereen opkijkt is Mathieu van der Poel. De 25-jarige kopman van Alpecin-Fenix vindt op en rond de VAM-berg een parcours op zijn maat. Korte klimmetjes, kasseien op de slotklim en veel korte inspanningen. Na Strade Bianche (vijftiende) en Milaan-San Remo (dertiende) was Van der Poel wat teleurgesteld, maar een derde plek in Gran Piemonte en een tiende plaats in een loodzware Ronde van Lombardije laten zien dat hij tegen zijn topvorm aan zit.

Van der Poel heeft zondag met broer David van der Poel en Oscar Riesebeek (won vorige week een Poolse rittenkoers) twee ploeggenoten die hem bij kunnen staan. Of zij de koers gaan controleren, is maar zeer de vraag. Kijk niet raar op als Van der Poel zelf al vroeg de knuppel in het hoenderhok gooit om zo voor een ware afvalkoers te zorgen. En wie met ‘MVDP’ aan de slotronde begint, lijkt kansloos. De topfavoriet zal dus attent moeten zijn op vroege aanvallen, maar ook valpartijen moeten zien te ontwijken op de smalle omloop.

Sebastian Langeveld na zijn titel in 2014 – foto: Cor Vos

Bij Riwal Readynez rijden enkele Nederlanders die wel uit de voeten kunnen op de VAM-berg. Nick van der Lijke is zo’n renner. Hij werd afgelopen week nog twaalfde in het eindklassement van de Tour de Wallonie. De aanvalslustige Piotr Havik is een twijfelgeval na een akelige val enkele dagen terug. Heuvelspecialist Martijn Budding, sprinter Arvid de Kleijn (deze week nog vierde en zesde in sprintritten Wallonië) en de Drentse aanvaller Elmar Reinders maken het vijftal compleet. In de breedte kan het Riwal-blok zeker voor een verrassing zorgen.

EF Pro Cycling heeft altijd kampioenschapsrenners aan het vertrek en dat is ook dit jaar het geval. Sebastian Langeveld moet dit als klassiekerrenner zeker aankunnen, terwijl Moreno Hofland mee zou kunnen schuiven en kunnen wachten op zijn sprint. Zij hebben Julius van den Berg in steun. Namens Total Direct Energie doen twee oud-kampioenen Pim Ligthart en Niki Terpstra mee. Van de net van een zware val teruggekeerde Terpstra hoeven we niet veel te verwachten. Ligthart kan zomaar verrassen.

Trek-Segafredo stuurt met Koen de Kort en Pieter Weening de nodige ervaring naar Drenthe. Zij behoren tot de outsiders. De Kort probeerde de laatste jaren in de ultieme finale een sprint te ontlopen. Is het dit keer wel raak voor de trouwe helper? Weening behoort altijd tot de kanshebbers, maar of de Harrekiet over de benodigde versnellingen beschikt, is maar de vraag. Hij reed vorige week nog de Dauphiné uit, dus de hardheid heeft hij in de benen.

Ramon Sinkeldam, knecht die nu voor eigen kansen mag gaan – foto: Cor Vos

Circus-Wanty Gobert heeft vier renners aan de start, maar een goede vorm hebben de broers Van Poppel, Wesley Kreder en Corné van Kessel niet getoond de afgelopen periode. De vijfde plek van Danny van Poppel in Milaan-Turijn valt het meest op. Van de eenlingen is het oppassen voor Tom-Jelte Slagter (B&B Hotels-Vital Concept), Jetse Bol (Burgos-BH), Nils Eekhoff (Team Sunweb) en Ramon Sinkeldam (Groupama-FDJ).

Laatstgenoemde schittert al jarenlang op het NK en ook dit parcours moet hem passen. Zijn sterke eindsprint speelt in zijn voordeel en hij is met zijn ploeg in de winning mood, nadat hij Arnaud Démare naar de eindzege loodste in de zware Tour de Wallonie. Neoprof Nils Eekhoff heeft de smaak ook te pakken: de eenling van Team Sunweb toonde zich onlangs aanvallend in Dwars door het Hageland, wat hem een knappe tweede plek opleverde in de kasseienkoers.

Nils Eekhoff moet dit werk aankunnen – foto: Cor Vos

Diverse continentale ploegen zien kansen op een korte ereplaats of mogelijk zelfs een medaille. Veel teams zullen de koers hard maken, vroeg de aanval kiezen en hopen dat een grote kopgroep de ruimte krijgt. Denk daarbij aan Ivar Slik (À BLOC), Jan-Willem van Schip, Luuc Bugter (BEAT Cycling Club), Hartthijs de Vries (Vlasman), Peter Schulting, Coen Vermeltfoort (VolkerWessels Merckx), Sjoerd Bax en Jesper Asselman (Metec-TKH).

Tot slot kunnen vanuit het buitenlandse continental circuit Jeroen Meijers (SSOIS Miogee), Raymond Kreder (UKYO), Wouter Wippert (Evo Pro Racing) en Lars van der Haar (Telenet-Baloise) zich tonen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Ramon Sinkeldam, Timo Roosen
** Nils Eekhoff, Sebastian Langeveld, Pascal Eenkhoorn
* Nick van der Lijke, Arvid de Kleijn, Oscar Riesebeek, Bert-Jan Lindeman

Deelnemerslijst


Weer en TV

Terwijl het de afgelopen weken meermaals tropisch warm was in Nederland, is dat zondag niet het geval in de omgeving van Wijster. De temperatuur schommelt in de middag tussen de 18 en de 20 graden Celsius. Er staat een westenwind aan windkracht drie en de kans op lichte regenval is zeker aanwezig.

Het NK wielrennen is zondagmiddag live te zien bij de NOS op NPO1 en op de regionale zender RTV Drenthe. De uitzendingen beginnen rond 15.00 uur. Op WielerFlits is de koers live te volgen via een Volg Hier.


Dit artikel delen:

50 Reacties

lander luypaert 21 augustus 2020 om 07:10

Haha, zo wat een piek seg! Wat een Col!! Tot 44M hoog! Misschien zien ze sneeuw liggen op de top van het heuveltje.

Verder zeer veel zin in. Dat er veel strijd mag zijn! Kijk er naar uit!

0
Merlinappa 21 augustus 2020 om 07:59

Jammer dat Jakobsen zijn trui niet kan verdedigen.

Deze aankomst is overigens 100% op het lijf van Mathieu geschreven. Daarnaast zie ik Danny van Poppel ook wel goed finishen als ie in orde is.

Ik ben wel heel benieuwd of de koers te controleren is. Klein rondje, kans op slecht weer, bochtig stuk met klimmetjes waar makkelijk breuken ontstaan. Kan een leuk NK worden!

0
Boogie-dope 21 augustus 2020 om 08:42

Wat een pover deelnemersveld. MVP de torenhoge favoriet en daarna vooral toch … het grote niets.

0
ChefSpijker 21 augustus 2020 om 12:52

Zoals elk NK. Of werd je van het deelnemersveld vorig jaar wel enthousiast?

0
Romāns Vainšteins 21 augustus 2020 om 08:59

Dat wordt MvdP weer in Root wit blauw in de AGR aankomende 2 edities.
En dat is natuurlijk leuk voor den zijn landgenoates koninkrijk minnenden.

0
Wielervolger 21 augustus 2020 om 09:20

Of in de Europese trui

0
Romāns Vainšteins 23 augustus 2020 om 08:19

Uit esthetisch en nationalistisch oogpunt af te raden natuurlijk.

0
Dario Koelkast 21 augustus 2020 om 09:04

Gelukkig een klein deelnemersveld op de smalle wegen. Het zou sowieso een verrassing zijn al MvdP niet wint.

0
Veloburto 21 augustus 2020 om 09:15

1593 hoogtemeters in totaal

0
CechRepublic 21 augustus 2020 om 09:30

Ben toch benieuwd hoe moeilijk/makkelijk dat heuveltje nu is. Maar, zoals ook door anderen al aangegeven, wat een ontzettend pover deelnemersveld.

0
chasse patat 21 augustus 2020 om 10:35

Kom er zelf een keer rijden zou ik zeggen.

0
Jasper11 21 augustus 2020 om 11:29

Ze zijn niet heel lang, maar wel behoorlijk stijl. Alles op de macht. 100% dat dat na 20 keer flink pijn gaat doen. Zwaar parcours als je het mij vraagt. Tempo, alles op een lint, smalle wegen en veel klimmetjes.

0
CechRepublic 21 augustus 2020 om 11:57

@chasse patat, de hond en de kayak hebben mijn fietstijd in beslag genomen. En bij hardlopen met de hond en kayakken is de kans dat je je nek breekt ook aanzienlijk kleiner. Maar kijk het wielrennen nog wel erg graag en misschien moet ik inderdaad dat ding gewoon een paar keer opknallen. De steilte percentages zijn fors.

0
deharderpeter 21 augustus 2020 om 09:32

kopgroep kun je niet heel veel ruimte geven ( lees 10 minuten +) want dan ga je gedubbeld worden, wat gaan ze dan doen ? peleton uit koers ? zou wel leuk zijn.

0
CechRepublic 21 augustus 2020 om 10:03

Ha! Zie nu pas hoe kort dat rondje is. Dat is echt wel een punt van aandacht voor MvdP en zijn mini ploeg.

0
Duh 21 augustus 2020 om 09:35

Moreno Hofland, hoe langzaam in de vergetelheid gekomen, vorig jaar 2e, start ook nog eens ergens.
Goed moment om zich in de kijker te fietsen van een Nederlands PCT team. Oh wacht… die zijn er niet.

0
Magikdatzeggen 21 augustus 2020 om 09:48

Ze kunnen de prijs net zo goed meteen aan MvdP geven met dit deelnemersveld…

0
chasse patat 21 augustus 2020 om 10:43

Ik ben er van overtuigd dat het een selectief parcours is. Het peloton zal constant op een lint rijden omdat er tempo gehouden moet worden en vanwege de smalle wegen en de wind. Er ontstaan als vanzelf allerlei groepen die als harmonica’s soms weer samenvloeien en uitelkaar worden getrokken. De sterkste gaat dan winnen. Het lijkt mij logisch dat vd Poel dit zal zijn, maar ik heb ook hoge verwachtingen van Niels Eekhoff en thuisrijder Bert-Jan Lindeman. (Maar niet als winnaar)

0
Wheely 21 augustus 2020 om 11:09

Echt een geasfalteerde veldrit van 220 km. Denk dat er richting de finale al een hoop gedubbeld zijn.

0
yo-eddy 21 augustus 2020 om 11:17

Tsja, VdP kan alleen maar verliezen, maar hij zal toch eerst moeten winnen ;)
Hoop dat er koers gemaakt wordt en VdP ook gewoon vroeg mee zit.

0
Wheely 21 augustus 2020 om 11:40

Benieuwd hoe nummertje 88 Lars van der Haar het doet hier!

0
Chris Van Uden 21 augustus 2020 om 11:48

Tja, er zijn wel eens betere NK's geweest, zowel qua startlijst als parcours..

0
NCK17 21 augustus 2020 om 11:56

Zeer zwak deelnemersveld voor een NK. Ze misschien een nieuwe plek gaan vinden voor ee nationale kampioenschappen en ze niet een week voor de tour rijden. Van der Poel torenhoog fgavoriet. Ik verwacht dat Eenkhoorn de beste jumbo renner zal zijn.

0
CechRepublic 21 augustus 2020 om 12:08

Niki Terpstra staat op de startlijst zie ik nu. Benieuwd hoe die na zijn doodsmak zo’n wedstrijd verteert.

0
madeinstars 21 augustus 2020 om 12:10

Als er van drie grotere ploegen iemand meezit in de kopgroep wordt ’t peloton gedubbeld en is het over en uit.

0
Jacco van Stierop 21 augustus 2020 om 12:12

Dat keienklimmetje is wel een rotzakkie. Een gootje is er niet echt en je moet het puur op de macht doen, neerslag kan het nog lastiger maken. Het draaien en keren op de smalle wegen zal hopelijk een leuke koers opleveren.
Weet niet hoe de wind zal staan, maar best mogelijk dat er de nodige stank is op bepaalde plekken. Het blijft een vuilnisbelt.
Van der Poel de uitgesproken favoriet.

0
Wheely 21 augustus 2020 om 12:32

De stank zal het hem doen!

0
tendam 21 augustus 2020 om 12:26

Het wordt een dagje zelfvertrouwen kweken voor Van der Poel. Die kan dit onmogelijk verliezen, lijkt me. Misschien kan Eekhoff nog wat weerwerk bieden.

0
CechRepublic 21 augustus 2020 om 12:50

Vervang Van der Poel door Evenepoel en Eekhoff door Fuglsang en je had een standaardpost in de voorbeschouwing op Lombardije. Laten we maar afwachten en zien wat er gaat gebeuren.

0
tendam 21 augustus 2020 om 14:33

Uiteraard kan er altijd iets gebeuren, maar om Van der Poel op het NK nou te vergelijken met Evenepoel in Lombardije… die moest alles nog bewijzen, VDP niet (op dit niveau).

0
Ultras100 21 augustus 2020 om 14:51

Dit gaat een uniek en fantastisch NK worden verwacht ik.

Van der Poel: ‘Dit NK wordt een slagveld’

0
Kopa 21 augustus 2020 om 20:41

Peter Schulting kan wel eens gaan winnen zondag.

0
Verweggistan 21 augustus 2020 om 21:40

Pim Ligthart moet dit ook aankunnen lijkt mij.

0
Sauerpraum 21 augustus 2020 om 22:04

Wat een fantasieloos parcours zeg. 27 rondjes lang. Ze mogen oppassen dat ze niet in slaap vallen.

0
go1707 22 augustus 2020 om 06:26

edit wf: niet doen

0
FritsvanHoefelen 22 augustus 2020 om 07:46

Remco Schouten uit Ammerstol is er klaar voor. De 25-jarige schaatser heeft veel zin om deel te nemen aan het NK wielrennen.

0
go1707 22 augustus 2020 om 08:15

@ Frits
Er is maar 1 Remco die er toe doet. Remco is zo bijzonder dat zelf dat schaatsertje 5 jaar voor Remco werd geboren er al werd naar vernoemd.

0
appiett 22 augustus 2020 om 08:58

“Now the drugs don’t work
They just make you worse”
Dit liedje kwam ineens in mij op..

0
klootje kriekeljon 22 augustus 2020 om 09:13

En dan zijn er mensen die geen verschillen zien tussen de fanbeleving van land A en land B.

0
go1707 22 augustus 2020 om 10:20

@appiet, begrijpelijk in het junkieland bij uitstek.

0
  • 1
  • 2

Net binnen

Populair

Materiaalzone