Jumbo-Visma en Sunweb willen garanties op coronavrij peloton op NK

woensdag 8 juli 2020 om 13:15
Jumbo-Visma en Sunweb willen garanties op coronavrij peloton op NK

© Cor Vos

Hoofdbrekens voor KNWU-directeur Thorwald Veneberg rond het NK op 23 augustus in Drenthe. Hij kan nog niet zeggen of een coronatest voor elke deelnemer verplicht wordt. Terwijl topteams als Jumbo-Visma en Sunweb maximale zekerheid willen over een coronavrij peloton.

De grote wielerteams willen voor de wedstrijden waarin ze starten weten of het peloton virusvrij is. De vraag is hoe haalbaar dat is, bijvoorbeeld bij het NK waar ook profs starten van ploegjes met een ander budget én coronabeleid. Voor Jumbo-Visma en Sunweb bijvoorbeeld, zijn de komende maanden de belangen groot. Elk jaar is er al de vraag welke WorldTour-renners het NK willen rijden, nu kan die vrees of het peloton coronavrij is, een extra drempel zijn.

In het protocol van de UCI staat de aanbeveling om te laten testen. Testen uitgevoerd tien dagen tot 72 uur voordat teams naar een wedstrijd afreizen. Of er een sanctie volgt als dit niet gebeurt, is onduidelijk. Evenzeer of getest moet worden op alle niveaus. Dat geldt ook voor het NK.  Thorwald Veneberg, directeur van de KNWU, vertelt aan het Algemeen Dagblad dat hij met de wedstrijdorganisatie en de Veiligheidsregio in overleg is over een protocol.  Hij benadrukt wel dat de UCI stelt dat ploegen zelf en dus niet wedstrijdorganisaties verantwoordelijk zijn om aan te tonen dat een renner coronavrij is.

“Is het haalbaar?”
Jumbo-Visma gaat ervan uit dat bij het NK alle deelnemers vooraf getest zullen worden. Zo niet, dan zal het meedoen van de eigen renners worden heroverwogen. Ook Sunweb wil voorzorgsmaatregelen – en niet alleen voor het NK. “Waar we starten, willen we zeker zijn dat ook de andere teams, tijdens trainingen en wedstrijden, vanuit een teambubbel opereren’’, zegt een woordvoerder van de ploeg aan het AD.

Ton Welling, manager van de Vlasman-ploeg, snapt de oproep om te testen en is met zijn ploeg hoe dan ook voorzichtig. Zo gaat Vlasman niet naar Polen voor wedstrijden en zondag bij de teammeeting zal Welling zijn renners vragen een coronatest te laten doen. Tegelijk vraagt hij zich af of testen voor elke wedstrijd haalbaar is. Eenzelfde reactie bij Adri van Houwelingen (Metec-TKH) : “Wanneer een organisatie testen vooraf verplicht, zullen wij daaraan voldoen. Ik snap de zorgen van de WorldTour-teams, maar wat doen zij straks als er iemand positief test in de Tour? Stappen ze dan ook uit of is het zelfs helemaal einde Tour?”

Dit artikel delen:

16 Reacties

AWestie 8 juli 2020 om 13:32

Goede nuchtere reactie van Welling en Van Houwelingen, en trouwens ook terechte zorg vanuit de WT teams. Alhoewel tests veel zeggen en hun eigen aanpak handig is moeten de WT-teams ook niet hetzelfde verwachten van teams met minder slagkracht. Ik hoop dat ze een beetje realistisch naar het protocol kijken als die klaar is.

Belangrijke vraag aan Sunweb & TJV is trouwens: wie gaan er uberhaupt bij zijn? @redactie, hebben jullie niet al een idee als je kijkt naar de 'bubbels' van beide teams?

Boomie1 8 juli 2020 om 13:38

AWestie: Is de veiligheid en dus testen van renners niet de verantwoording van een organisatie? Zou niet moeten afhangen van ploegen en dus budgetten.

AdZ 8 juli 2020 om 13:44

Van allebei, zou ik zeggen…

Van de organisatie omdat je niet wil dat jouw event een superspread wordt.

Van de werkgever, omdat je niet wil dat je werknemers besmet raken in een onveilige omgeving of het virus al bij zich dragen en anderen besmetten danwel zich dan maximaal inspannen, met risico op verergering van het ziektebeeld…

Dus samen in gesprek om overall het beleid vast te stellen…

Romāns Vainšteins 8 juli 2020 om 13:54

Er is helemaal geen sluitende wetgeving mbt virusbesmettingen voorkomen en die gaat er niet komen ook. Absurde gedachte om deze verantwoordelijkheid ergens heen te willen schuiven, gekkenwerk.

Martijn Arensman 8 juli 2020 om 16:06

De wettelijke zorgplicht gaat heel ver maar is heel erg grijs.

Er is in ieder geval een werkgeversverantwoordelijkheid en een commercieel risico voor de profteams wanneer hun renners tijdens het NK samen rijden met ongecontroleerde renners. De teams halen een terecht punt aan. Het is raar te noemen dat ieder teamlid getest wordt, men in bubbles leeft en vervolgens op een ongecontroleerd NK moet acteren.

Vele branches hebben vanuit het ministerie I&W eigen maatregelen en protocollen moeten opstellen om corona te beheersen. Het probleem is dat de sportwereld verdeeld is in de beroepsgroep en recreatieve groep en het noc-nsf minder ver gaat als de beroepsgroep. Waar de beroepsgroep streng is laat het nos-nsf meer toe.

Maar ook een wedstrijd organisatie heeft een verantwoordelijk om beschermende maatregelen op te nemen om veiligheid te borgen voor alle aanwezigen tijdens het evenement.

Vanuit dit laatste is het een risico voor de NK organisatie om niet mee te gaan in de voorwaarden van de profteams. Er kan een claim uit voortkomen wanneer profs achteraf besmet blijken, maar bovenal: een reden voor de teams om weg te blijven van het NK.

AdZ 8 juli 2020 om 22:12

Helemaal eens Martijn! Mooi verwoord …

Cyclinglover 8 juli 2020 om 13:46

Gezondheid en zekerheid is inderdaad enorm belangrijk, in dit geval voor topsporters ook een groot risico als de gezondheid niet gegarandeerd is, maar volledige zekerheid is er nooit. Zelfs een besmette persoon kan in de eerste dagen negatief testen en toch andere besmetten.
Dus zelfs als er elke koers getest wordt kan er nog altijd ergens iemand over het hoofd gezien worden omdat hij misschien nog maar net besmet is geraakt.

skylimit 8 juli 2020 om 14:11

In het leven krijg je geen garanties. Hoe was die slogan ook al weer….. geen garanties voor de toekomst;) Iedereen wil zekerheid, maar dat is gewoon niet mogelijk.
Als je na al die maanden nog niet weet hoe je hier mee om kunt gaan, blijf dan lekker op een berg of kruip in een hol weg.
Ben bang dat aan deze massa-hysterie en bij velen “panische angst” geen eind komt mede dankzij de “mass”-media.
Gezond verstand gebruiken, nuchter blijven, relativeren en je minder druk maken om zaken die toch niet te controleren zijn. Neem zoals het komt, accepteer het, je kan niet
alle risico’s uitsluiten.

josi 8 juli 2020 om 15:14

Als ik het stuk zo lees, wordt er juist gevraagd om zaken die wel te controleren zijn en niet om alle risico’s uit te sluiten.

Fast Freddy 8 juli 2020 om 15:17

Je kunt inderdaad niet alle risico’s uitsluiten, maar beperken kan wel. Dat doen we momenteel met de hele maatschappij. Dat de WT ploegen vragen om in een zo veilig mogelijke omgeving te kunnen starten in niet anders dan logisch. Stel je de hoon en blamage eens voor als een tourrenner onverhoopt via een renner uit een kleine ploeg corona oploopt. Niet te verantwoorden.

guyremgabdel 8 juli 2020 om 15:06

Bestaat er al een test die binnen de paar uur uitsluitsel geeft ? Hier bij ons is momenteel veel te doen over vakantiegangers die bij terugkeer uit een risicogebied getest zouden moeten worden. De procedure is : test afnemen bij dokter, min. 5d in quarantaine en dan nieuwe test, indien ook deze negatief dan alles zeker ok en einde quarantaine. Gaat men deze procedure toepassen bij renners ? 1 test is onvoldoende want er zijn vals+ en vals-. Vandaar 2e test na 5d noodzakelijk.

Romāns Vainšteins 8 juli 2020 om 15:14

Spoiler alert, ze gaan maar la lala wat doen en hopen dat het allemaal goed gaat, een beetje in de trend van mensheid op aarde eigenlijk.

Ultras100 8 juli 2020 om 15:09

Lekker van Sunweb. En in parijs nice tegen beter weten in gewoon doorrijden….

Rawolf 8 juli 2020 om 15:19

Jumbo is net zo hypocriet, op het Sloveens kampioenschap was niemand getest.

Scott Sunderland 8 juli 2020 om 17:29

Zekerheid / garantie dat niemand corona zal hebben in een willekeurig peloton + entourage is een illusie. Als je dit jaar koerst neem je een zeker risico. Een risico dat hopelijk met inachtneming van regels en testen “aanvaardbaar” is. Mocht het virus weer een opmars maken in Europa dan stopt het hele circus weer. Enfin, het zijn onzekere tijden.

Polleke 8 juli 2020 om 22:31

In dat geval kunnen TJV en SW de boeken dichtklappen dit jaar… onvermijdelijk kom je in contact met niet geteste medemensen, al dan niet renners… of gaan ze niet reizen, overnachten of eten de komende vier maanden ?

Headlines

Materiaalzone

Populair