NK wielrennen geschrapt: Jakobsen Nederlands kampioen tot volgend NK

dinsdag 12 mei 2020 om 11:29
NK wielrennen geschrapt: Jakobsen Nederlands kampioen tot volgend NK

© Cor Vos

Er wordt in 2020 geen Nederlands kampioenschap wielrennen voor eliterenners meer georganiseerd. Daardoor mogen Fabio Jakobsen en Lorena Wiebes zich nog tot het NK van volgend jaar houder van de driekleur noemen. Dat bevestigt Thorwald Veneberg, algemeen directeur van de KNWU aan WielerFlits. Het NK tijdrijden zou wel nog afgewerkt kunnen worden.

De Nederlandse WielerUnie heeft de laatste hoop op het organiseren van het Nederlands kampioenschap in 2020 opgegeven. “In een kalender van drie maanden zit geen ruimte meer”, aldus Veneberg aan De Telegraaf. “Laten we eerst andere koersen de kans geven om nog een plek op die kalender te verwerven.”

Ook de Drentse organisatoren beseffen de moeilijkheid. “We willen graag een NK organiseren, maar een datum vinden waarop voldoende (top)renners deelnemen is met deze kalender niet mogelijk”, verduidelijk organisator Thijs Rondhuis ons. “Als we een NK organiseren moet dat zijn met normale deelnemersvelden. Een uitgeklede versie vinden zowel de KNWU als wij als organisator niet wenselijk.”

Ook in België is het lang niet zeker dat het nationale kampioenschap er dit jaar nog komt. In dat geval blijft Tim Merlier houder van de tricolore tot eind december. In Nederland geldt echter een ander reglement en blijft regerend kampioen Fabio Jakobsen eigenaar van het rood-wit-blauw tot het volgende NK.

Reglement
“Klopt”, bevestigt Thorwald Veneberg aan WielerFlits. “Volgens de reglementen tot een dag voor het volgende kampioenschap. Omdat ze de truien dit jaar ook nauwelijks hebben kunnen dragen in koers, gaan we deze regel dan ook niet aanpassen.”

Geen NK voor eliterenners, dus blijven Jakobsen en Wiebes nog een tijdlang genieten van hun truien. Er wordt wel nog nagedacht over de nationale tijdritkampioenschappen. Ook over een kampioenschap voor andere categorieën, spreekt Veneberg zich minder formeel uit. “Daar zou een kampioenschap wellicht wel eerder kunnen worden georganiseerd. Maar welke wedstrijden verdring je dan op de kalender?”, vraag hij zich in de Telegraaf af. “De Topcompetitie en de Clubcompetitie willen ook graag nog organiseren. Voor mij gaan zulke initiatieven voor. Maar we wachten af tot we weten wat we kunnen en mogen. Daar is vandaag nog te veel onduidelijkheid over.”

Bekijk hieronder nog eens het video-interview met Fabio Jakobsen in onze WielerFlits Update.

Dit artikel delen:

9 Reacties

Baik-Baik 12 mei 2020 om 11:33

Ook wel zo eerlijk. Rijdt straks wellicht amper wedstrijden in het shirt.

Wat een raar jaar is en wordt dit in den brede toch.

0
Fred Postma 12 mei 2020 om 11:34

We zijn wel erg van het aflassen hier in dit land. Als het aan de Ruttes ligt kunnen we best zonder profsport in de toekomst .Gelukkig zijn er ook andere landen.

0
freirefreire 12 mei 2020 om 14:00

Doe even normaal. Dat zegt Rutte helemaal niet. Dat je in 2020 liever voorzichtig dan roekeloos bent is prima uit te leggen. Sport is hartstikke belangrijk en dat zal het kabinet beamen, maar als er doden kunnen vallen door iets te organiseren, moet je het gewoon afblazen. Krijg je prioriteiten op een rijtje.

0
LB108 12 mei 2020 om 18:54

Freirefreire, vandaag kan je niet zeggen dat in september het niet veilig zou kunnen zijn

0
ProfrondeZevenbergen 12 mei 2020 om 23:18

Je zal maar lasser zijn, Fred. Dan bof je maar met al dat werk …

0
vincenzo 12 mei 2020 om 12:00

Is het idee om in 2021 geen kampioen te hebben – er is immers geen kampioenschap – ook nog overwogen?

0
Romāns Vainšteins 12 mei 2020 om 12:16

Diep-gaand on-der-zoek ! Diep-gaand on-der-zoek !

0
KnightBiker 12 mei 2020 om 12:28

Dat is het KNVB model, en zie wat daar voor kritiek op is.. Het argument dat Jakobsen er nauwelijks in heeft kunnen koersen + de uitleg dat je een NK bent tot het eerstvolgende NK is toch heel redelijk en duidelijk? Een Kalenderjaar heeft er niets mee te maken, het s slechts toeval dat een NK ieder jaar wordt georganiseerd. Het kan zijn dat er nooit meer een NK komt, dan is hij kampioen voor het leven..

0
Fred Postma 12 mei 2020 om 14:43

Als de overheid er niet positief achterstaat gebeurt er niks meer.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone