Voorbeschouwing: Gran Premio Bruno Beghelli 2018

zondag 7 oktober 2018 om 06:00
Voorbeschouwing: Gran Premio Bruno Beghelli 2018

Luis León Sánchez - foto: Sirotti

De Gran Premio Bruno Beghelli klinkt als een model van een luxe automerk van Italiaanse makelij. Eentje die op het autocircuit van Imola het asfalt doet smelten. De GP Beghelli (1.HC), zoals ‘ie ook wel wordt genoemd, is in werkelijkheid één van de Italiaanse eendagswedstrijden in aanloop naar de Ronde van Lombardije en wordt overigens niet zo gek ver van het circuit van Imola georganiseerd. Autodromo Enzo e Dino Ferrari ligt op nog geen uur rijden. WielerFlits blikt vooruit naar de koers die zondag wordt verreden.

Historie
De historie van de Gran Premio Bruno Beghelli, kortweg GP Beghelli, gaat terug tot 1997, toen de koers in het leven werd geroepen als opvolger van de roemruchte eendagswedstrijd Milaan-Vignola. Een jaar eerder was in dezelfde regio al het Italiaans kampioenschap gehouden. De koers wordt georganiseerd door de Gruppo Sportivo Emilia, die met de naam van de koers Bruno Beghelli eert – de vader van de oprichter van hoofdsponsor Beghelli S.p.A., Gian Pietro Beghelli.

Alessandro Petacchi was tien jaar geleden de beste – foto: Sirotti

Hoewel Mario Cipollini als winnaar van het Italiaans kampioenschap in 1996 ook vaak wordt genoemd op de erelijst, is Stefano Zanini de eerste échte winnaar van de GP Beghelli. De Italiaan, die in 2007 afscheid nam als profrenner en sinds 2013 deel uitmaakt van de ploegleiding van Astana, won de koers zelfs tweemaal op rij, want ook in 1998 was hij de beste. Michael Boogerd werd in 1999 de eerste – en vooralsnog enige – Nederlander die de koers op zijn naam schreef.

Tot en met 2013 ging de GP Beghelli als 1.1-koers door het leven en waren het met name Italianen die er de dienst uitmaakten. Liefst tien keer streek een renner met de Italiaanse nationaliteit met de eer, onder anderen Damiano Cunego, Alessandro Petacchi en Filippo Pozzato. De hegemonie werd zo nu en dan onderbroken, door Boogerd, maar ook door bijvoorbeeld Francisco Ventoso, Niki Sørensen en Leonardo Duque.

In 2014 werd de koers opgewaardeerd, maar ook in de eerste drie edities als 1.HC-wedstrijd hielden Italianen de hoofdprijs in eigen land. Valerio Conti, Sonny Colbrelli en Nicola Ruffoni, die momenteel een schorsing van vier jaar uitzit, brachten de teller voor Italië op dertien. Vorig jaar won Luis Léon Sánchez de GP Beghelli. De ervaren Spanjaard kwam solo over de finish, nadat hij op de laatste passage van de Zappolino voor de aanval had gekozen.

Filippo Pozzato schonk in 2011 Katusha de zege – foto: Sirotti

Laatste tien winnaars Gran Premio Bruno Beghelli
2008flag-it Alessandro Petacchi
2009flag-es Francisco Ventoso
2010flag-it Dario Cataldo
2011flag-it Filippo Pozzato
2012flag-dk Nicki Sørensen
2013flag-co Leonardo Duque
2014flag-it Valerio Conti
2015flag-it Sonny Colbrelli
2016flag-it Nicola Ruffoni
2017flag-es Luis León Sánchez

Parcours
De GP Beghelli speelt zich zondag af rond Monteveglio, een plaats in de provincie Bologna die wordt gekarakteriseerd door een abdij en een kasteel die hoog boven het landschap uitstijgen. Het is de thuisstad van hoofdsponsor Beghelli S.p.A., gespecialiseerd in onder meer noodverlichting. In deze plaats wordt de koers in gang geschoten en na 196,3 kilometer ook weer afgevlagd. De scherprechter is de klim naar Zappolino (1,6 km aan 7%), die tien keer moet worden bedwongen.

De koers begin met een vlakke aanloop van zo’n zestig kilometer. Vanuit Monteveglio rijden de renners via Bazzano en Savignano sul Panaro naar Vignola, waar zij een lus maken via Castelvetro en Ca’ di Sola. Eenmaal terug in Vignola, wordt over dezelfde wegen teruggereden naar Monteveglio, waar na 63,3 kilometer wordt begonnen aan de lokale ronde van 13,3 kilometer. Deze moet tienmaal worden afgelegd. Na de Zappolino is het nog 8,2 kilometer naar de streep.

Start: 11.30 uur
Finish: tussen 16.12 en 16.39 uur

Favorieten
Op papier lijkt de koers relatief makkelijk voor ervaren renners, maar de laatste jaren hebben uitgewezen dat de aanval loont in de laatste fase van de wedstrijd. Zo maakte zich vorig jaar een twaalftal renners los op de laatste passage van de Zappolino, waarna Luis Léon Sánchez een succesvolle solo op touw zette. Als een uitgedund peloton naar de streep rijdt, zijn de sterkere sprinters in het voordeel.

Sonny Colbrelli – foto: Sirotti

Het parcours rond Monteveglio lijkt op het lijf geschreven van Sonny Colbrelli. In 2015 won hij hier al eens en in zes deelnames reed hij liefst vier keer naar een top vijf-klassering. Vorig jaar moest hij toezien hoe Luis León Sánchez naar de winst soleerde, maar achter de Spanjaard sprintte de Italiaan van Bahrain Merida naar de tweede plek. Bovendien is Colbrelli in vorm, nadat hij afgelopen maand won in de Coppa Bernocchi en tweede eindigde in de GP de Montréal en de Coppa Sabatini.

Door een valpartij in de Tour de France lag Luis León Sánchez flink in de kreukels. Een gebroken linkerelleboog en vier gebroken ribben hielden hem enige tijd aan de kant, maar in de Tour of Almaty maakte hij onlangs zijn rentree. De Spanjaard bleek volledig hersteld en vierde zijn terugkeer in het peloton met een ritzege en de vierde plek in het klassement. In de GP Beghelli is hij de titelverdediger, dus er wordt behoorlijk wat van hem verwacht.

Zoals eerder al te lezen was, komen de Italianen in de GP Beghelli vaak goed voor de dag. Datzelfde geldt voor Manuel Belletti. Bij eerdere deelnames eindigde hij vijfmaal bij de eerste tien. Zijn beste resultaat is de tweede plaats in 2015. Onlangs schreef hij de Tour de Hongrie op zijn naam en in de Coppa Bernocchi was hij tweede. In de koersen daarna kwam hij niet in het stuk voor, maar op basis van zijn eerdere resultaten moet hij zondag weer mee kunnen strijden om de prijzen.

Davide Ballerini – foto: Sirotti

Na zijn twee overwinningen in de Memorial Marco Pantani en de Trofeo Matteotti geldt de 24-jarige Davide Ballerini als de man in vorm. In de Memorial Marco Pantani toonde hij zich na een koers van 200 kilometer de snelste van een kopgroep van achttien renners. Een dag later trok hij zijn hoogvorm door met winst in de Trofeo Matteotti, nadat hij in de sprint van een grote kopgroep over de snelste benen bleek te beschikken. Tijdens het Italiaans kampioenschap tijdrijden reed hij ondertussen naar de zevende plek. Een levensgevaarlijke klant als het aankomt op een spurt!

Ook Kristian Sbaragli was in de Trofeo Matteotti bij de pinken. Toen een peloton van 37 renners zich al vroeg in de koers losmaakte, zat de Italiaan goed van voren. Voor de zege kwam hij tekort, maar achter Davide Ballerini, Giovanni Visconti en Marco Tizza legde hij beslag op de vierde plaats. In de GP Beghelli eindigde hij al eens als achtste in het shirt van Dimension Data, maar ook in de kleuren van Israel Cycling Academy zal hij graag willen scoren.

Voor Matteo Trentin is het al een poosje geleden dat hij zich mengde in de Italiaanse najaarsklassiekers, maar over het algemeen rijdt hij vaak een sterke herfst. Zo reed de Europees kampioen vorig jaar na het WK alleen nog Binche-Chimay-Binche en Parijs-Tours, maar met een tweede plaats en winst sloot hij het seizoen in stijl af. Drie jaar geleden bewees hij met een derde plaats in de Coppa Bernocchi en een tweede in de Giro del Piemonte, dat hij wel degelijk kan schitteren in de Italiaanse koersen. Werd het EK ook niet onder herfstachtige omstandigheden verreden?

Matteo Trentin – foto: Sirotti

Net als voor enkele van zijn landgenoten, is de Italiaanse campagne voor Marco Canola al even bezig. Sinds half september stond hij in zijn thuisland al aan de start van zes eendagswedstrijden, met een vierde plek in de Coppa Sabatini als beste resultaat. Ook in augustus was hij al op dreef met ereplaatsen in de Vuelta a Burgos en de Tour du Limousin. In de GP Beghelli van vorig jaar eindigde hij zevende, dus de renner van Nippo-Vini Fantini-Europa Ovini weet er de weg naar voren te vinden.

Androni Giocattoli-Sidermec, de ploeg van de eerder genoemde Manuel Belletti en Davide Ballerini brengt nog een andere gevaarlijke klant aan de start. Francesco Gavazzi kan redelijk overleven op de beklimmingen die de renners zondag te wachten staan en was al eens tiende in de GP Beghelli. De 34-jarige renner heeft al wat Italiaanse eendagswedstrijden in de benen; zo was hij onlangs zesde in de Coppa Sabatini en in de Memorial Marco Pantani eindigde hij op het podium (derde).

Bij Bardiani-CSF wordt het uitkijken naar Paolo Simion. De 25-jarige Italiaan bleef bij zijn drie eerdere deelnames verstoken van een topklassering, maar zijn derde plaats in de Coppa Bernocchi biedt perspectief. In de sprint moest hij slechts Sonny Colbrelli en Manuel Belletti voorlaten. Als de GP Beghelli uitdraait op een groepssprint, weet de renner uit Castelfranco Veneto zich te positioneren.

Tot slot moet ook Sacha Modolo een woordje kunnen meespreken in de GP Beghelli. De Italiaan van EF Education First-Drapac etaleerde een uitstekende vorm in de Giro d’Italia, waar hij meermaals een ereplaats liet noteren. Ook in de aanloop naar dit najaar lijkt hij zijn vorm te hebben hervonden. In het verleden heeft hij bovendien aangetoond dat hij goed kan overleven in de Italiaanse najaarsklassiekers en in de finale de koers in zijn voordeel kan beslissen.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Sonny Colbrelli
*** Luis León Sánchez, Manuel Belletti
** Davide Ballerini, Kristian Sbaragli, Matteo Trentin
* Marco Canola, Francesco Gavazzi, Paolo Simion, Sacha Modolo

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website organisatie

Weer en tv
In de provincie Bologna neemt in het weekend de buienkans toe. De renners moeten dus rekening houden met wisselvallig weer, maar met temperaturen aan 22° C wordt het niet koud. De wind is zwak en waait vanuit het noordwesten, aan windkracht 2.

De koers is rechtstreeks te volgen via het Italiaanse Rai Sport. Eurosport doet live verslag van de GP Beghelli via de Eurosport Player.

[poll id=”944″]

Dit artikel delen:

1 Reactie

west 5 oktober 2018 om 23:00

Edit redactie: Je hebt gelijk, het is toegevoegd

0

Headlines

Populair

Materiaalzone