Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2023 – Alle sprinters tegen Wout van Aert?

Voorbeschouwing: Gent-Wevelgem 2023 – Alle sprinters tegen Wout van Aert?

foto: Cor Vos

Door Zeger Schaeken
zondag 26 maart 2023 om 12:00

Zondag is het tijd voor Gent-Wevelgem! Bijna twintig jaar geleden was het een van de grootste overwinningen voor Tom Boonen en vorig jaar was het een historische zege van Biniam Girmay. Dit jaar kijkt iedereen naar Wout van Aert, want Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar doen niet mee. Kunnen de sprinters Van Aert kloppen? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

Gent-Wevelgem werd voor de eerste keer georganiseerd in in 1934. De laureaat was destijds Gustave Van Belle. De Belgische renner won solo met een voorsprong van 20 seconden. Het verhaal van Van Belle is wel tragisch, want de coureur overleed op een zeer jonge (42-jarige) leeftijd. Toen de eerste editie gereden werd, en ook flink wat jaren daarna, was Gent-Wevelgem nog een wedstrijd voor amateurs. Pas in 1945 kreeg de koers een professionele status.

Dat jaar was ook een speciale editie. Robert Van Eenaeme, een van de recordhouders van Gent-Wevelgem met drie overwinningen, kwam als eerste over de streep, maar dat was niet zo snel duidelijk. De organisatie had namelijk meerdere dagen nodig om de finishfoto te bestuderen. De organisatie moest verder tot in 1954 wachten voordat er een niet-Belgische renner zegevierde. Dat jaar won de Zwitser Rolf Gras. Opvallend was dat ook de nummer twee, Ferdinand Kübler, een Zwitser was.

Een fantastische foto van Eddy Merckx op de Kemmelberg tijdens Gent-Wevelgem – foto: Cor Vos

In de jaren ’50, ’60 en ’70 wonnen de Belgische wielerlegendes Rik Van Looy en Eddy Merckx de wedstrijd elk drie keer. Vooral de zege in 1962 van Van Looy was speciaal. Niet de zege zelf, maar wel zijn hattrick dat jaar. Van Looy won in 1962 namelijk ook nog de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix. Twee jaar later won met Jacques Anquetil de tweede niet-Belg.

Vanaf de jaren tachtig zien we steeds meer sprinters op de erelijst. Guido Bontempi en Sean Kelly zijn daar twee mooie voorbeelden van, maar zeker Mario Cipollini moet genoemd worden. De Italiaan won Gent-Wevelgem driemaal, wat van hem ook een van de recordhouders maakt. Een verandering kwam er in 2003, toen Gent-Wevelgem niet meer in Gent, maar in Deinze startte. Toen won de Duitser Andreas Klier, maar een van de meest iconische zeges kwam een jaar later. Een piepjonge Tom Boonen knalde in zijn doorbraakjaar naar de zege. Boonen won de koers daarna nog tweemaal, in 2011 en 2012, waardoor ook hij een recordhouder is.

Tom Boonen in 2004, toen alles nog moest beginnen voor de Flandrien pur sang – foto: Cor Vos

2011 was overigens het jaar dat de wedstrijd werd opgenomen in de UCI WorldTour. Het zorgde er ook voor dat enkele jaren later, in 2014, de koers officieel werd omgedoopt tot Gent-Wevelgem in Flanders Fields. Dat is een verwijzing naar het bekende oorlogsgedicht ‘In Flanders Fields’, geschreven door de Canadees John McCrae. De naam is verder ook een verwijzing naar het parcours. Dat parcours trekt namelijk doorheen het hart van een aantal belangrijke locaties van de Eerste Wereldoorlog.

Vandaag de dag heet de wedstrijd ook nog Gent-Wevelgem. Opvallend, want de start ligt helemaal niet in Gent. Ook niet meer in Deinze, zoals we daarnet zeiden. Sinds 2020 is Ieper de startplaats. Ieper heeft al wat ervaring met Gent-Wevelgem, want de stad was al langer gastheer van Gent-Wevelgem voor vrouwen, beloften en junioren.

Tot slot moeten we het lijstje met recordwinnaars nog verder aanvullen. We benoemden eerder al Robert Van Eenaeme, Rik Van Looy, Eddy Merckx, Mario Cipollini en Tom Boonen. De naam Peter Sagan ontbreekt nog, want ook hij won Gent-Wevelgem driemaal. Bij een vierde overwinning van Sagan wordt de Slowaak met andere woorden alleen recordhouder.

Laatste tien winnaars Gent-Wevelgem
2022: flag-er Biniam Girmay
2021: flag-be Wout van Aert
2020: flag-dk Mads Pedersen
2019: flag-no Alexander Kristoff
2018: flag-sk Peter Sagan
2017: flag-be Greg Van Avermaet
2016: flag-sk Peter Sagan
2015: flag-it Luca Paolini
2014: flag-de John Degenkolb
2013: flag-sk Peter Sagan


Laatste editie

Een kopgroep van zeven renners reed na een klein uur weg vorig jaar. De grootste namen in die kopgroep waren Jelle Wallays en Nikias Arndt. Door het kopwerk van Jumbo-Visma in het peloton reden ze wel nooit meer dan vijf minuten weg. Wat later kregen ze hulp van andere grote ploegen, maar de Nederlandse ploeg blonk de hele dag uit in attent koersen.

Na verschillende versnellingen trok een uitgedund peloton richting de Kemmelberg, waar de finale echt kon beginnen. Wout van Aert schudde aan de boom en slechts een aantal favorieten konden volgen. De verschillen waren echter klein, waardoor we een nieuwe samensmelting kregen. Op dat moment slopen een aantal renners weg: Christophe Laporte, Jasper Stuyven, Biniam Girmay en Dries van Gestel. Rasmus Tiller en Greg Van Avermaet zagen het gevaar en trokken in de tegenaanval, maar konden de kloof niet dichten.

Bij het ingaan van de laatste vijftien kilometer had het kwartet een dertigtal seconden voorsprong. Zodoende konden zij strijden om de zege in Wevelgem. Iedereen keek in de sprint naar Fransman Laporte, die op de kop werd gedrongen. Girmay profiteerde daarvan en ging als eerste de sprint aan. De jonge coureur kon zijn inspanning volhouden en knalde zo naar een historische zege; de eerste Afrikaanse winnaar van een grote voorjaarsklassieker. Laporte moest vrede nemen met plaats nummer twee, Van Gestel werd derde.

Biniam Girmay schreef wielergeschiedenis in Gent-Wevelgem – foto: Cor Vos

Uitslag Gent-Wevelgem 2022
1. flag-er Biniam Girmay (Intermarché-Wanty-Gobert)
2. flag-fr Christophe Laporte (Jumbo-Visma)
3. flag-be Dries Van Gestel (TotalEnergies)
4. flag-be Jasper Stuyven (Trek-Segafredo)
5. flag-dk Søren Kragh Andersen (Team DSM)
Wedstrijdverslag


Parcours

Het meest opvallende aan het parcours van Gent-Wevelgem is dat je op geen enkel moment op je lauweren kan rusten. De eerste 100 kilometer zijn dan wel nagenoeg vlak, maar de wind heeft er vaak vrij spel. De finish is dan nog ontzettend ver weg, toch is het belangrijk dat je daar attent bent. Zeker na de eerste 100 kilometer, wanneer de passage door De Moeren opduikt, is het alle hens aan dek.

Dit is de plaats waar de wedstrijd voor het eerst echt kan openbreken. Gebeurt dat niet, dan zal er in de eerste echte heuvelzone stevig gekoerst worden. De passage door het Heuvelland wordt in eerste instantie gekenmerkt door de beklimmingen van de Scherpenberg en de Baneberg. Vervolgens is het de beurt aan het tweeluik MontebergKemmelberg, waarbij de Kemmel via de oostkant (Belvedère) omhoog wordt gereden.

Na deze heuvelzone verlaat de wedstrijd West-Vlaanderen voor een lus door Henegouwen. Hier zijn drie half verharde plugstreets in het parcours opgenomen: Hill 63, Christmas Truce en The Catacombs. Vervolgens keert het peloton terug naar West-Vlaanderen voor de echte finale. Die wordt ingeluid door de tweede keer Monteberg en Kemmelberg. Via de Scherpenberg en de Baneberg wordt dan voor de derde keer de Kemmel opgereden, ditmaal via de westzijde (Ossuaire).

Het zwaartepunt van Gent-Wevelgem ligt zonder twijfel in dat deel. Na de top van de Kemmel is het nog 34,5 kilometer tot aan de streep in Wevelgem. Hier en daar loopt de weg nog wat omhoog, maar echte klimmen zijn er niet meer. Het zorgt ervoor dat er verschillende scenario’s mogelijk zijn in de absolute finale. Rijdt er iemand solo weg? Organiseren de sprinters zich? Bundelen een aantal favorieten hun krachten?

Zondag 26 maart: Ieper – Wevelgem (260,9km)
Start: 11.00 uur
Finish: Tussen 16.55 en 17.15 uur


Favorieten

Gent-Wevelgem is een zeer moeilijke wedstrijd om te winnen. De top van de laatste gecategoriseerde heuvel, de Kemmelberg, ligt op ongeveer 35 kilometer van de streep. Het is met andere woorden zeer moeilijk om op de Kemmel de forcing te voeren en daarna solo verder te gaan. Wegrijden en voorop blijven met een groep is wel mogelijk, maar het is duidelijk: tactiek speelt een grote rol in Gent-Wevelgem.

Wout van Aert is zonder enige twijfel de absolute topfavoriet voor Gent-Wevelgem. De renner van Jumbo-Visma toonde afgelopen wedstrijden, Milaan-San Remo en E3 Saxo Classic, dat hij tot de sterkste renners van dit moment behoort. Bij afwezigheid van Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar is het dan ook logisch om de Belg als topfavoriet te beschouwen. Van Aert weet ook wat Gent-Wevelgem winnen is, want dat deed hij in 2021. Destijds reed hij weg met een kleine groep en maakte hij het vlotjes af in de sprint.

Van Aert heeft nog niet gewonnen dit seizoen – foto: Cor Vos

Daarbovenop heeft Van Aert bij Jumbo-Visma een zeer sterke ploeg rond hem. In eerste instantie kijken we dan naar Christophe Laporte, die vorig jaar nog onverwachts geklopt werd door Biniam Girmay in Wevelgem. De Fransman is ook dit seizoen weer in orde, al kreeg hij even te maken met ziekte. Verder verschijnt ook Nathan Van Hooydonck aan de start in Ieper. Van Hooydonck heeft stappen gemaakt en is klaar voor een grotere rol binnen de ploeg. Tot slot is er nog Olav Kooij. De Nederlandse sprinter is een mooie troef om achter de hand te houden. Als ze gaan sprinten aan de streep, houd dan maar rekening met het Jachtluipaard van Numansdorp!

Vorig jaar zegevierde, zoals we daarnet zeiden, Biniam Girmay in Gent-Wevelgem. Girmay schreef met die zege geschiedenis en heel de wielerwereld stond even op zijn kop. De coureur uit Eritrea lijkt dit jaar nog niet over de beste benen te beschikken, maar is wel een man om in de gaten te houden. Girmay won begin dit jaar wel een rit in de Ronde van Valencia en kwam in Milaan-San Remo binnen in de grote groep. Bij Intermarché-Circus-Wanty rekenen ze ook op Mike Teunissen, die Girmay moet leiden naar een nieuwe zege dit voorjaar.

Girmay versloeg in Spanje Kooij in de sprint – foto: Cor Vos

De grote verrassing van Milaan-San Remo was misschien wel Filippo Ganna. De sterke Italiaan overleefde de lastige Poggio, wat niet veel mensen hadden verwacht, en speelde het tactisch ook nog goed in de laatste kilometers. Ganna verschalkte Van Aert en Pogacar en knalde naar een tweede plaats. De tijdrijder van INEOS Grenadiers toonde aan iedereen dat ook hij een man is om in de gaten te houden in het klassieke voorjaar. Samen met Michal Kwiatkowski kan hij een gevaarlijk en ervaren duo vormen.

Lotto Dstny heeft ook een sterk duo in hun selectie. Een sterk, maar vooral snel duo. We hebben het namelijk over Arnaud De Lie en Caleb Ewan. De twee behoorden voor Milaan-San Remo ook tot de schaduwfavorieten, maar overleefden de heuvels niet. De Lie moest lossen op de Cipressa en Ewan kon de toppers niet volgen op de Poggio. In Gent-Wevelgem krijgen ze opnieuw een zware koers voorgeschoteld, maar is er misschien wel een kans om terug te keren na de laatste heuvel. Daarvoor zullen ze mannen als Florian Vermeersch meer dan nodig hebben.

Kan Ganna, hier achter Pogacar, nog eens verrassen? – foto: Cor Vos

Sam Bennett en Jordi Meeus zullen ook hopen op een sprint in Gent-Wevelgem. Meeus heeft de grootste kans om de heuvelzone te overleven. De Limburger is meer dan een sprinter en moet binnen enkele jaren in staat zijn om in het voorjaar echt mee te doen. Meeus was dit jaar ook al een aantal keer dicht bij een grotere zege. Verder zijn er bij BORA-hansgrohe ook nog Bob Jungels en Nils Politt. Zij kunnen een goede steun zijn voor de twee sprinters, of als die niet kunnen volgen, het zelf proberen afmaken.

Van der Poel doet niet mee in Gent-Wevelgem, dat wist u al. Maar wie komt er dan wel in actie voor Alpecin-Deceuninck. Wel, dat zijn onder meer Jasper Philipsen en Søren Kragh Andersen. Laatstgenoemde imponeerde in Milaan-San Remo door zeer goed bergop te rijden en uiteindelijk nog vijfde te worden. Philipsen deed het ook redelijk goed en finishte in de tweede groep. Gent-Wevelgem is een koers die de Vlam van Ham moet liggen. Philipsen kan een heuvel overleven en is daarna een van de snelste renners van het peloton. Met Kragh Andersen hebben de gebroeders Roodhooft ook nog een zeer gevaarlijke klant in hun gelederen.

Philipsen heeft het ideale profiel voor Gent-Wevelgem – foto: Cor Vos

Een andere sterke selectie vinden we terug bij Soudal Quick-Step. Op de deelnemerslijst staan Tim Merlier en Fabio Jakobsen tepronken. Merlier en Jakobsen behoren tot de beste sprinters van de wereld en hebben dit seizoen al meermaals gewonnen. Merlier deed dat al maar liefst zes keer en maakte in het algemeen zeer veel indruk. Dat deed hij bijvoorbeeld in Nokere Koerse door na een lastige wedstrijd nog over zeer snelle benen te beschikken. Yves Lampaert en Florian Sénéchal moeten hun sprinters ook goed kunnen bijstaan. Jakobsen lijkt iets minder te zijn dan Merlier, maar zou wel zelf aangegeven hebben dat hij Gent-Wevelgem wilde rijden.

Trek-Segafredo heeft ook een impressionant blok. In Milaan-San Remo bewees Mads Pedersen dat hij zeer goed in vorm is. De Deen kon net niet mee op de Poggio, maar sprintte daarna wel nog naar een zesde plaats. Ook Leuvenaar Jasper Stuyven was prima in orde en werd tiende. Reken daar in Gent-Wevelgem ook nog eens Edward Theuns bij en je hebt een lekker team. De kopmannen zijn ongetwijfeld Pedersen en Stuyven, die vorig jaar vierde werd, maar wij zien Pedersen als dé grootste man binnen de ploeg. De oud-wereldkampioen is tegenwoordig de betere killer van de twee.

Pedersen (links) en Stuyven, twee handen op een buik – foto: Cor Vos

Tot slot noemen we nog Tim Wellens als favoriet. De 31-jarige renner deed vorig weekend nog berenwerk voor Pogacar in Milaan-San Remo door zeer lang de Poggio op te vlammen. Ook in de andere klassiekers dit voorjaar was Wellens goed. In het openingsweekend maakte hij mee koers en werd hij in Kuurne-Brussel-Kuurne vijfde. In Strade Bianche werd hij vervolgens – ondanks pech – nog dertiende. Het zou ook gaan regenen zondag, dus schrijf Wellens maar op. Pascal Ackermann en Matteo Trentin zijn ook twee troeven bij UAE Emirates, zij hopen dan weer op een sprint.

De tien sterren zijn op, maar de grote namen niet. Zo hebben we geen ster kunnen geven aan Michael Matthews (Jayco AlUla), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Alexander Kristoff (Uno-X), Jonathan Milan, Fred Wright (beiden Bahrain Victorious), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), Max Walscheid (Cofidis) en Greg Van Avermaet (AG2R Citroën).


Favorieten volgens WielerFlits
**** Wout van Aert
*** Jasper Philipsen, Mads Pedersen
** Tim Merlier, Søren Kragh Andersen, Tim Wellens
* Arnaud De Lie, Biniam Girmay, Christophe Laporte, Filippo Ganna

Website organisatie
Voorlopige deelnemerslijst (ProCyclingStats)


Weer en TV

De weersomstandigheden zijn best oké voor zondag. Weeronline verwacht temperaturen rond de 14 graden Celsius. De zon zal normaal gezien achter de wolken blijven en regen is niet ondenkbaar. De kans op neerslag bedraagt 70%. Verder staat er ook flink wat wind uit het zuiden met een kracht van 3 of 4 Beaufort.

Gent-Wevelgem is live te volgen in de Belgische en Nederlandse huiskamers. Sporza op Eén komt met een uitzending vanaf 10.00 uur. Eurosport 1 zorgt er ook voor dat veel wielerliefhebbers de koers kunnen bekijken. Hun uitzending start ook om 12.00 uur. Daarnaast kun je ook online via Eurosport.nl, Discovery+ en GCN+ kijken. Voor meer informatie kun je altijd terecht in onze tv-gids Wielrennen op TV.


Dit artikel delen:

69 Reacties

Dr.Watt 20 maart 2023 om 12:21

Het gaat wel hard met de voorbeschouwingen.

Ik kijk al uit naar volgende week voor die van de Giro.

19
Dikke Kater 20 maart 2023 om 20:04

De Tour staat vast ook al klaar -).

0
Gelei 20 maart 2023 om 21:17

Jammer dat de selecties voor het WK nog niet gemaakt zijn.

0
Dave Dubbeldammer 21 maart 2023 om 12:01

hahahahahahahaha ik kom niet bij, grapjassen.

-12
Dr.Watt 21 maart 2023 om 13:52

Dave, heb je nog minnetjes over? Of zijn de quota nog niet bereikt?

-3
Dave Dubbeldammer 21 maart 2023 om 11:59

Zo kan-ie wel weer. Een voorbeschouwing van een wedstrijd die 5 dagen later wordt gereden (hoezo te vroeg?!) is een aanleiding om alweer eens te zeiken op WF? Get a life jongens, get a life. Really.

6
Romāns Vainšteins 21 maart 2023 om 12:44

Aangezien de E3 altijd directe invloed heeft op dit startveld kun je hem sowieso van ver voorheen droppen. Pas op de zondag zie je wie er aan de start staan.

0
Dr.Watt 21 maart 2023 om 13:49

Het gaat erover dat er op 1u tijd een voorbeschouwing van zowel BDP, GW en E3 online werd gezet.

Naar mijn gevoel kan je beter 1 dagje wachten met die van GW.

Vorig weekend stond er op de slotdag van zowel TA als PN ineens de voorbeschouwing van MS.
Midden tussen alle analyses, wedstrijdverslagen, nabeschouwingen en interviews.

Maandagochtend is toch meer iets om naar uit te kijken voor mezelf als lezer.

Het lijkt ook zo dat 90% van de lezers hierin meegaan.

2
Romāns Vainšteins 21 maart 2023 om 14:20

eerder werd geopperd om de koers zelf (historie-omgeving etc) los te koppelen van het poppetjestopic (boehoe-waarom-die-zo-veel/weinig-sterren?!?!, hahaha die start niet! Nee sukkel het wordt geen sprint etc)

Lijkt me een strak plan, of je dropt het historietopic één week vooraf en voegt dat poppetjesgedoe later toe.

0
Dave Dubbeldammer 23 maart 2023 om 12:15

Dokter Wat, zelfs 99% zou mij er niet van weerhouden om jullie reactie als ‘onnozel’ weg te zetten en jullie aan te moedigen om zich om andere dingen druk te maken.

-1
Krist The Vanma 25 maart 2023 om 11:52

Het is uiteraard wij die ‘een life moeten getten’. Hoe meer voorbeschouwingen vroeger >> hoe meer geklik >> hoe meer geld voor wielerforum. Meer moet je daar niet achter zoeken.

0
Wim Kruithof 23 maart 2023 om 10:03

Gent – Wevelgem is voor mij onlosmakelijk verbonden met Romans Vainsteins. Niet de olijke Let, maar die andere Vainsteins… onze Wielerflits-joker. De editie die Paolini won is volgens mij zijn mooiste wielerherinnering sinds de eeuwwisseling en ik heb dan weer genoten van Vainsteins onvolprezen enthousiasme.

Ik ben het eens met djerkson dat Gent – Wevelgem dicht tegen de monumenten aanleunt en het zou als de jaren verstrijken weleens een koers voor Kooij kunnen zijn, maar dat zie ik komende seizoenen echt nog niet gebeuren. Laporte dan maar.

3
Romāns Vainšteins 23 maart 2023 om 10:21

Dank voor de eer.

Het parcours met de Moeren, WO1 frontlinie + indrukwekkende monumenten, troosteloze plugstreets, esthetisch fraaie Kemmelklimmen, prachtpassage te Ieper en dreigend kaarsrechte weg naar Wevelgem waar de poppetjes hun eindspel spelen.. Schitterend, mooist uitgewerkte wielerparcours. Bizar genoeg uit dezelfde koker waar het wk-kasseien uit ontsproten is.

Mede daarom irriteert die te strakke planning op de E3 me. Het is nagenoeg onmogelijk voor de pretendenten om in allebei top te zijn.

Laporte zou een prima winnaar zijn en ik denk dat Jumbo hem ook die beschermde rol weer gunnen gaat.

4
Wheely 23 maart 2023 om 10:45

Maar kunnen we je met spandoeken langs het parcours zien staan vrijdag om dit aan te kaarten RV?

0
Wim Kruithof 23 maart 2023 om 10:48

ja, ben ik geheel met je eens. Ik vind de E3 mooi, maar Gent – Wevelgem toch wel hoger in rang.

Luik – Bastenaken – Luik heeft ook een troosteloze sluier van armetierigheid om haar heen. Maar waar ik dat bij Luik een verarming vindt, vind ik het bij Gent – Wevelgem juist haar glans.

Een van de allermooiste voorjaarsklassiekers, dit. E3 terughalen naar de woensdag en dat wat er over is van de ooit zo mooie Driedaagse de Panne, gewoon onder de tafel vegen, zou een verrijking zijn.

0
Jacco van Stierop 23 maart 2023 om 11:35

@Wim
Met de andere aankomst sinds een paar jaar valt het reuze mee met die “troosteloze sluier van armetierigheid” in LBL. De afdaling vanaf de Sart Tillman richting finish gaat nu door een met veel groen omrande wijk waar je de beter gesitueerden hun gazonnetje ziet maaien. De Maas wordt niet meer overgestoken om door vervallen industriecomplexen en arbeiderswijken naar de meet te gaan. Of het een verarming of een verrijking is hangt van je smaak af. Van het deel direct na de Maas met vervolgens de Saint Nicolas kon ik altijd flink genieten, maar goed, ik ben dan ook een liefhebber van de esthetiek van het verval. Voor de rest heeft LBL een landelijk, bedaard karakter met doorgangen door dorpjes en gehuchten die je met wat goede wil als pittoresk kan beschouwen. Voor troosteloosheid kun je je beter wenden tot kustplaats De Panne.

4
Wheely 23 maart 2023 om 11:46

@Wim
De Panne niet gezien zeker dit jaar, vooraf zou ik het 100% met je eens zijn maar deze koers was zeker de moeite waard om te organiseren.

0
Wim Kruithof 23 maart 2023 om 12:48
Quote:
maar goed, ik ben dan ook een liefhebber van de esthetiek van het verval.

Da’s een fraaie zinsconstructie. Ik blijf ervoor pleiten dat je een bijdrage aan de voorbeschouwingen gaat geven.En ik kan me zeker vinden in wat je stelt, maar vind zelf op één of andere wijze, Luik de minste der monumenten. Al kan ik niet goed pakken waarom.

Wheely, highlights teruggezien en dat was fraai inderdaad. Maar ik vond de Driedaagse van voorheen zeer de moeite waard, al stoorde het mij steeds meer dat velen er halverwege uitstapten al.

Het had wellicht gewoon geen bestaansrecht meer.

0
Romāns Vainšteins 23 maart 2023 om 13:20

Luik is samen met Gent Wevelgem mijn grote favoriet. Stad is al langere tijd enorm opgeknapt en het directe achterland waarlangs de koers gaat is relatief in orde.

T'is de kant van Verviers op waar er meer loos is: Pépinster oid, daar moet je voor foto's heen. Ook fraai beroerd is de Maas door langs Sclessin waar ze vroeger de brug over kwamen: Seraing, achterbuurtjes daar had je met mijnbuizen dwars door de achtertuinen. Wie weet hebben ze die nu met het slopen van Cockerill ook weggehaald.

Er is een goede film over die regio: https://www.moviemeter.nl/film/1371

3
Wieler-Joke 20 maart 2023 om 12:12

Ik denk dat Wout niet echt heel hard wakker ligt van GW omdat hij die al gewonnen heeft, die zal zijn ploeg het wel hard laten maken in de heuvelzone en als hij merkt dat hij niet weg geraakt met een klein groepje op de laatste keer kemmel dan gaat die weer proberen om een ploegmaat aan de zege te helpen vermoed ik.

2
Mooie Sjors 20 maart 2023 om 12:28

Anderzijds is het toch ook een mooie koers om te winnen. Maakt zijn voorjaar niet natuurlijk, maar echt mislukt kan je het dan ook al niet meer noemen.

1
Deo 21 maart 2023 om 09:51

Nou, van Aert heeft normaal in deze fase al een en ander gewonnen. Nu hebben Benoot en van Baarle al kunnen winnen, ik denk niet dat van Aert graag nog een derde ploeggenoot aan een klassiekerzege helpt voordat ie wint. Al zal hij natuurlijk zich niet uit elkaar gaan trekken om hier te winnen. Roubaix en Vlaanderen blijven uiteraard het hoofddoel

0
SoloSlim 21 maart 2023 om 12:25

Als je GW verschillende malen op je palmares kan bijschrijven zal het op den duur ook een belangrijk iets worden op je erelijst (#Boonen #E3). Dus denk wel dat hij ervoor zal gaan..
Vraag me wel af hoe hard er gestreden zal worden in de E3 en of Jumbo zin zal hebben in een zware GW. En met veel sprinters aan de start kan het een tamme editie worden.

0
Krist The Vanma 25 maart 2023 om 11:54

Tja Gent-Wevelgem wordt toch, zeker in België, beschouwd as een hele grote koers. Het is vaak ook de meest aantrekkelijke van het ganse voorjaar, zie de laatste 10 edities.

1
Dranmetdelippe 20 maart 2023 om 12:30

Bij het kopje historie had ik toch wel een stuk over de legendarische Gent-Wevelgem die Luca Paolini won verwacht, renners waaiden de berm in.. Zou mooi zijn mochten we ooit weer zo’n editie als toen krijgen.

2
Romāns Vainšteins 20 maart 2023 om 12:51

Die kans lonkt behoorlijk want het wordt weer kutweer met zeer sterke wind vanuit het westen (W4).

1
Deo 21 maart 2023 om 09:52

Jij kan het weer al van ver voorspellen, werk je toevallig bij wielerflits?

-1
Romāns Vainšteins 21 maart 2023 om 12:54

Dat niet en het is ook vrij veranderlijk. Hoe dan ook is de teneur vrij stevig en nat dezer dagen. Nu wel meer een ‘dip’ voorspeld op windy almede ook buiging naar vanuit het noorden, beiden weer negatief voor een open koers: https://www.windy.com/50.852/2.885?50.455,2.885,8

0
Ward 24 maart 2023 om 21:58

Koekoek! Philipsen won woensdag in De Panne. Dat zegt misschien ook wel iets over zijn vorm en winstkansen zondag. Een voorbeschouwing ver op voorhand is op zich geen probleem, maar intussen zijn er al weer 2 andere wedstrijden gereden. Beetje gek om die niet mee te nemen in de voorbeschouwing voor de wedstrijd x aantal dagen later.

2
Romāns Vainšteins 24 maart 2023 om 22:10

Ik ben toch echt geen voorstander van die rare vrijdag-zaterdag combi E3 – GW die ervoor zorgt dat een paar van de voornaamste kanshebbers hier gaar zijn of helemaal niet op komen dagen. Anderzijds heeft een flink aantal dromers van de ronde besef opgedaan dat het beter is om alles hier op te richten.

Vrees een beetje dat van Aert er tussenuit gehaald worden gaat, die is diep gegaan vandaag. Zie hem eerder nog richting DDV trekken voor het goede gevoel richting Vlaanderen.

2
Ypuh 26 maart 2023 om 09:31

Daarom doen ze ook vrijdag-zondag

0
Luke 25 maart 2023 om 00:05

GW was nog niet zo lang geleden een veredelde sprinterskoers op de woensdag tussen Vlaanderen en Roubaix. Het je nog maar van kort geleden dat Flanders Classics de koers heeft opgewaardeerd door deze naar de zondag voor de ronde te verplaatsen en er een WW1 sfeer rond te creëren. De zelfstandige koers E3 werd sinds jaar en dag op de zaterdag een week voor de ronde gereden. In ruil voor de Worldtour status hebben ze die verplaatst naar vrijdag. Wat mij betreft kunnen ze prima naast elkaar bestaan op de huidige kalender, maar voor mij is de E3 de ultieme voorbereidingskoers voor de ronde.

2
djerkson 22 maart 2023 om 20:08

263 kilometer (met officieuze kilometers erbij)? Hier wint nooit een sprinter à la Merlier. Vroeger kon hier een Steels of een Cipo zegevieren, maar die tijden zijn voorbij.
Qua parcours, historiek en afstand is dit eerder het zesde monument ipv de Strade, ook al schat ik die laatste koers hoog in.

1
Het Luipaard van Lent 25 maart 2023 om 08:36

Leuke koers die alle kanten op kan, helemaal dit jaar. De wind lijkt vrijwel nonexistent te zijn, daarentegen lijkt het wel de hele dag te regenen. Kan alsnog een loodzware koers worden daardoor, vooral mentaal. Gaat TJV de kaart Wout spelen, of worden de andere pionnen ingezet? Zit Taco weer in de vroege vlucht? Kan Kristoff zijn kunstje van 4 jaar terug nog eens uitvoeren? Philipsen en Kooij in bloedvorm, overleven zij dit? En kan Garcia Cortina misschien verrassen? Sterke sprint, goed in vorm, zal minder op zijn wiel worden gereden.

Al met al kan dit wel eens een veel verrassendere koers worden dan de E3, mede doordat er minder ‘echte’ kopmannen zijn.

1
Wieler-Joke 25 maart 2023 om 14:50

Gezien het weer zou ik denken een sprint met 15 man waarvan een hoop Denen en Noren met Van Aert, Philipsen en mogelijks De Lie als belgen, wie weet!

1
Romāns Vainšteins 25 maart 2023 om 19:08

Jumbo zal wellicht in een spagaat zitten:

Meedoen met alle andere spurt equipes en Kooij afvuren of vol er op waarmee je normaliter zowel van Aert als Laporte overhoudt? Hoe goed die eerste zich ook ontwikkelt heb je in dat 2e scenario meer kans. Ook leuker voor de kijker als het van dattem wordt.

1
Het Luipaard van Lent 26 maart 2023 om 07:27

Met de ploeg waarmee ze starten gaan ze dat ook geheid doen. Doen ze het hele voorjaar al. Sprinten kan altijd nog.

0
Ronellenfitsch 20 maart 2023 om 12:22

De voorbeschouwing is er weer lekker vroeg bij, benieuwd hoeveel wijzigingen er nog komen wegens renner op rust, sleutelbeentje, etc …

0
arjenzvob 20 maart 2023 om 13:14

Olav Kooij mag ook genoemd worden. Tijdens een interview met Merijn Zeeman voorafgaand aan het seizoen gaf hij aan dat wanneer Kooij het volhoudt tot diep in de finale, hij de troefkaart wordt van JV.

0
ssj 20 maart 2023 om 20:09

Alleen gaat ie t niet volhouden

2
Gelei 20 maart 2023 om 22:03

3 sprints van een omvangrijke groep (20-50) in de laatste 10 jaar. En inmiddels is G-W 260km lang. Lijkt me sterk dat je dan Kooij wil uitspelen als hij er na de laatste Kemmel uberhaupt nog bij is.
Meenemen met oog op de toekomst, dat wel.

1
Deo 21 maart 2023 om 09:53

Best logisch, maar niet waarschijnlijk dat Kooij in winnende positie zit in de laatste kilometer. Maar wanneer hij erbij zit, en zich goed voelt, moet je voor de sprinter gaan

0
Monsieur Bendy 21 maart 2023 om 10:25

Kooij had het in Denain al heel erg moeilijk. Gent Wevelgem is zowel qua parcours als qua deelnemersveld nog wel een ander paar mouwen.

2
Cycling 21 maart 2023 om 10:38

@Monsieur Bendy Kooij had het in Denain niet moeilijk. Kooij had vooral met tegenslag te maken. Denk je nu echt dat JV vol op kop gaat rijden als Kooij het tempo niet kan volgen. Op de laatste strook reed Kooij lek, waardoor de achtervolging van de kopgroep door JV gestaakt werd.

0
Vangenechten 21 maart 2023 om 20:18

Haha Kooij. Die mag hoogstens de veters strikken van Wout. Hilarisch dat die genoemd wordt.

-8
seba 25 maart 2023 om 15:07

Zoudenn ze nog even oefenen op de lead-out met Kooij? volgorde; van Hooijdonck, van Aert, Laporte, Kooij

-1
Barry Batsbak 20 maart 2023 om 15:56

Deze is voor Woutie!! Of zoiets.

0
Gelei 20 maart 2023 om 21:10

Wat gek dat Mathieu hier niet rijdt?!

0
Monsieur Bendy 21 maart 2023 om 10:28

Dat vind ik eigenlijk ook wel ja. GW is geen monument, het zit qua traditie en schoonheid toch wel in het segment daar net onder. Welke idioten dit dan ook downvoten is me een raadsel.

0
Romāns Vainšteins 21 maart 2023 om 11:20

Dat zijn MvdP fans die elke vorm van welke twijfel rondom hem vurig afstraffen.

Vergeleken bij GW vind ook ik de E3 niets spectaculairs en sowieso nemen MvdP’s kansen alleen maar toe bij lange koersen. Dood-doodzonde dat hij hem niet rijdt.

Ik vind ook: combineer die 2 kustlusgedrtochten tot één koers ‘Naar de Moeren/Westhoek classic’ en ram die E3 van de maffe vrijdagmiddag naar de woensdag.

0
Lars Maden 21 maart 2023 om 11:49

Niet helemaal uit te sluiten dat ie alsnog start. Misschien om Philipsen proberen aan winst te helpen.

2
Wheely 21 maart 2023 om 12:03

Zal pas besloten worden na E3, wil hij daarna nog wedstrijdprikkel of juist rust?

2
Jean Berben 20 maart 2023 om 22:19

Gustave Van Belle (de allereerste winnaar dus) , is42 geworden, en geen 32 zoals in de voorbeschouwing vermeld.

0
Ardoisier 20 maart 2023 om 22:37

Op de site van Sporza lijkt het alsof ze al vanaf 10.00 uur uitzenden (op Een, daarna Canvas en dan weer Een). Of lees ik dit verkeerd: https://sporza.be/nl/programmagids/

0
Dr.Watt 21 maart 2023 om 11:53

GW zenden ze vaak integraal uit. Dit om te voorkomen dat ze eventuele waaiers in De Moeren zouden missen.

0
Kartouche 21 maart 2023 om 18:38

Een betere heldhaftigere kop zou zijn: ‘Wout van Aert tegen alle sprinters!’

0
Derierre de la course 21 maart 2023 om 19:03

Start GW niet in Gent?

0
Wheely 23 maart 2023 om 10:44

Gim Wellens start in Ieper.

5
Pedalo 23 maart 2023 om 19:59

E3 of de Panne in het najaar rijden. Brussel cycle en Parijs Tours en die kleine wedstrijden in België. Heb je een Belgisch voor en najaar.

0
mackie 24 maart 2023 om 19:56

Op basis van vandaag en woensdag zou ik de ster van Girmay vervangen door Kooij

0
Nillus 25 maart 2023 om 19:08

De potentie van deze koers is enorm. De kans voor mannen uit de 2de lijn om een semi klassieker te winnen.
Lange zware koers en klote weer kans op winst door een robuust type , wat ik dus graag heb !

0
Ypuh 26 maart 2023 om 09:28

Denk dat ze bij de ontbijttafel Wout al aan het schaduwen zijn

0
zietemgaan 26 maart 2023 om 10:54

Al die ploegen die hun sprinters hebben opgesteld zijn er aan voor de moeite. Je kan je afvragen waarom ze nog worden opgesteld. Cavendish kwam hier nooit op het podium! Flandrien snelle mannen genre De Lie, Philipsen, Kooij, Pedersen en WVA daarentegen :) het wordt een door- en doornatte uitgeregende editie, en tegen 15/16 u komt de wind weer opsteken. Genieten ^^

0
  • 1
  • 2

Headlines

Populair

Materiaalzone