Wout van Aert wint spectaculaire Gent-Wevelgem na waaiers

zondag 28 maart 2021 om 15:59
Wout van Aert wint spectaculaire Gent-Wevelgem na waaiers

foto: Cor Vos

Gent-Wevelgem 2021 is gewonnen door Wout van Aert. De kopman van Jumbo-Visma was na bijna 250 kilometer koers als eerste aan de finish in Wevelgem. Hij won de sprint van een kopgroep van zeven na een straffe waaiereditie, na goed voorbereidend werk van ploegmaat Nathan Van Hooydonck. Giacomo Nizzolo werd tweede, Matteo Trentin derde.

Waaiers breken de koers open
Nadat een kopgroep van vier (Laurenz Rex, Stefan Bissegger, Daniel Arroyave en Yevgeniy Fedorov) al vroeg was weggereden, spatte het peloton uit elkaar door de flink opstekende wind. Een waaier van ruim twintig renners maakte zich los, met onder meer Sam Bennett, Wout van Aert, Sonny Colbrelli, Michael Matthews, Luka Mezgec, Giacomo Nizzolo, Matteo Trentin, Stefan Küng, Danny van Poppel en Timothy Dupont. Zij rekenden de kopgroep in en reden het peloton op twee minuten achterstand.

In het peloton moesten de ploegen die de slag gemist hadden achtervolgen. Door de wind werd het peloton ook in groepen uiteen gescheurd. Onder aanvoering van Deceuninck-Quick-Step en Alpecin-Fenix werd het gat tot de groep-Van Aert verkleind. Zo probeerden Zdenek Stybar, Davide Ballerini, Oscar Riesebeek en Luke Durbridge met zijn vieren de oversteek te maken uit een achtervolgend peloton, maar dat ging moeizaam.

foto: Cor Vos

Achtervolging komt moeilijk op gang
Op de eerste klim van de Kemmelberg werd de kopgroep wat uitgedund, terwijl de groep-Stybar wat groter werd. Ondanks steun van Yves Lampaert, Oliver Naesen, Søren Kragh Andersen en Gianni Vermeersch kwamen zij niet dichter dan 30 seconden van de kopgroep. Zij waaiden terug in een peloton met Greg Van Avermaet en Arnaud Démare, waar het tempo wat stilviel. In de kopgroep hield BikeExchange, dat meerdere helpers had in dienst van Matthews. Het verschil schommelde lange tijd rond de minuut.

Op de tweede keer Kemmelberg namen Van Hooydonck en Van Aert het initiatief in de kopgroep. Alleen Trentin, Colbrelli, Küng, Matthews, Bennett, Van Poppel en Nizzolo konden volgen. De negen draaiden goed samen en hielden de achtervolgers op meer dan een minuut. Een poging van Lampaert en Vermeersch om de oversteek te maken eindigde in een chasse patate; zij zakten ruim 40 kilometer voor de finish terug in het uitgedunde peloton. Door werk van Alpecin-Fenix en Deceuninck-Quick-Step werd het gat langzaam teruggebracht tot een minuut.

foto: Cor Vos

Kopgroep blijft samen op Kemmelberg
De laatste keer Kemmelberg, ook de laatste klim van de dag, volgde op 35 kilometer van de meet. De kopgroep bleef er intact en zag de eerste achtervolgende groep naderen tot op 55 seconden seconden, maar veel dichter kwamen die jagers niet. Een opvallend beeld vlak na de Kemmel: Sam Bennett ging over zijn nek. De Ierse sprinter was zó diep gegaan dat hij op de fiets moest overgeven. Gelukkig voor hem kon hij snel weer meedraaien.

Twintig kilometer voor de meet was de voorsprong van de negen nog altijd 50 seconden. Dat Anthony Turgis uit de achtervolgende groep kon wegrijden, toonde aan dat de samenwerking daar niet ideaal was. In de kopgroep werden een moegestreden Bennett en Van Poppel straf uit het wiel gereden door een snedige demarrage van Van Hooydonck. Alleen Van Aert, Küng, Trentin, Colbrelli, Matthews en Nizzolo konden hem volgen bij het ingaan van de laatste vijftien kilometer.

Zevental strijdt om de zege
Door een brand in de buurt van de finish werd in extremis de laatste vijf kilometer gewijzigd. De totale afstand werd daardoor ook iets langer dan gepland. Dat was voor de zeven koplopers geen probleem, want zij hadden in de finale alle tijd omdat de achtervolgers definitief uitgeschakeld waren voor de zege.

De kopgroep bleef goed ronddraaien, mede door een stevige meewind. Op twee kilometer van de meet demarreerde Küng, maar die versnelling had weinig resultaat. Van Hooydonck hield vervolgens in dienst van Van Aert het tempo zo hoog mogelijk. Küng ging als eerste de sprint aan, maar werd geremonteerd door een ijzersterke Van Aert.

Van Aert oppermachtig in sprint
De Belgische topfavoriet nam de kop en stond die niet meer af. Hij verwees daarmee Europees kampioen Giacomo Nizzolo en diens landgenoot Matteo Trentin naar de plaatsen twee en drie. Van Aert zorgt daarmee voor de vijftigste Belgische overwinning in Gent-Wevelgem. Hij is de opvolger van Mads Pedersen, die ontbrak vanwege coronaperikelen binnen Trek-Segafredo. Dylan van Baarle werd op de achtste plaats de beste Nederlander.

foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

130 Reacties

Handige Harry 28 maart 2021 om 16:03

Die Nizzolo maakt wel een domme keuze door het laatste wiel te pakken terwijl hij in vrij goede positie zat.

ProfrondeZevenbergen 28 maart 2021 om 16:06

Dat was inderdaad vrij opvallend.

Jose Maria 28 maart 2021 om 16:08

Dat vond ik ook raar. Je weet dat Küng vroeg aangaat en daarmee de ideale leadout is.

djerkson 28 maart 2021 om 16:35

Hij zou Van Aert toch niet geklopt hebben hoor.

vevie 28 maart 2021 om 16:03

Sterke sprint!

The98Joker 28 maart 2021 om 16:03

Hulde aan van Hooydonck.

Gidon 28 maart 2021 om 16:05

Zeer sterke koers gereden! Slim van Wout om iedereen, inclusief Nathan mee te nemen over de laatste Kemmel!

Merlinappa 28 maart 2021 om 16:04

Prachtige koers, mooie winnaar, een sterk tjv en een dqs dat volledig de plank mis slaat. Heerlijk!

Groetjesaandevoetjes 28 maart 2021 om 16:37

Het was ook lastig om E3 te verbeteren. En met Bennett lange tijd in de kopgroep slaan ze de plank natuurlijk niet volledig mis.

Pelicek 28 maart 2021 om 16:04

Heerlijk gereden van van Hooydonck en van Aert zeg.

Ook weer keihard gelachen om die opmerking van Wuyts direct na de finish: "Zeg maar dat Gent-Wevelgem vanaf nu een monument is." Man man man. Mooie middelvinger ook wel van Nathan en Wout nadat ze zich vooraf al duidelijk hadden uitgesproken over Wuyts constante kritiek op de ploeg.

zietemgaan 28 maart 2021 om 16:08

Sinds de parcours vernieuwing is dit een top-klassieker he, wat een zware heroïsche koers, elk jaar opnieuw! Mooier dan de Ronde volgens mij waar iedereen naar iedereen gaat zitten kijken

Pol 28 maart 2021 om 19:17

Wuyts is anti Jumbo sinds het W.K. van vorig jaar, altijd commentaar op de midere ploeg Jumo. Nee dan de blauwe mannen dat is pas een ploeg. Hebben we weer gezien vandaag.

Gilberto 28 maart 2021 om 20:21

Ik moet keihard lachen om al die persoonlijke vetes die sommigen schijnen te hebben met Wuyts, die dus NET zo kinderachtig zijn als het gedrag van Wuyts waar lui als jij zo op zaniken, maar dat hebben jullie niet eens door… laat het los….

JasperMollema 28 maart 2021 om 16:04

Heeeerlijk Wout!!

Waar zijn alle Jumbo trolls nu met “te weinig ondersteuning”

Panache 28 maart 2021 om 16:11

Ja maar, stel nu dat Wout lek zou hebben gereden, dan zou zijn enige knecht hem terug moeten brengen en kwam hij deze tekort voor het op tempo houden richting de sprint. Dan was het misschien weer surplace in de laatste kilometer en geen winst. Toch wel weer een faal voor TJV (knipoog).

zietemgaan 28 maart 2021 om 16:14

Panache, als onze kat een koe was gaf ze melk, stop met dat gezeur (knipoog ;) )

jooprioolpijp 28 maart 2021 om 16:14

in Catalonië.

Wradley Biggins 28 maart 2021 om 19:13

Jammer dat Roglic niet in de eerste waaier zat!

ssj 28 maart 2021 om 16:04

Goede koers van TJV. Van hooydonck ook heel sterk

Marik 28 maart 2021 om 16:04

Die Van Hooydonck is ook een aardige aanwinst hè. Indrukwekkend van beide mannen.

Groetjesaandevoetjes 28 maart 2021 om 16:40

Was vandaag heel goed inderdaad, maar ik ga pas conclusies trekken na Vlaanderen en Roubaix. Vond van Hooydonck namelijk nog niet super aanwezig de rest van het voorjaar.

harryjohan71 28 maart 2021 om 16:44

Vrijdag was Nathan ook goed. Hij was 1 van de renners die Van Aert heeft teruggereden.

Frank V 28 maart 2021 om 18:56

Correctie: Hij reed van Aert niet terug. Hij reed amper de helft van 29 seconden terug op een grote groep, Roosen en Eenkhoorn opgeteld 10 seconden en zijn kopman moest het laatste gat zelf dichten. Waarop zijn makker Van der Poel demarreerde. Iets wat hij zich later zou beklagen in de door DQS gedomineerde finale.

Jooop 28 maart 2021 om 19:47

@Frank: In z'n eentje in zo'n korte tijd 14 seconden pakken op klasbakken die allemaal koersen om Van Aert niet terug te laten komen. Wereldprestatie wil je zeggen?

Frank V 28 maart 2021 om 23:02

@Jooop
Klasbakken die Asgreen rustig laten wegrijden die reden niet vol op 65km van de meet.

S. Morgenstern 28 maart 2021 om 23:09

Asgreen gaat er pas vandoor wanneer ze daar merken dat de knechten van Van Aert het gat wel dicht krijgen. Wellicht die fase ook nog even terugkijken en neem dan ook even de fase voor de lekke band mee, toen 'de kechten van DSM en AG2R het ook wel hadden gekund, maar niet wilde'. Succes met het tellen van die knechten en de seconden die zij eraf kregen..

reusjen 28 maart 2021 om 16:04

Küng met de mooiste aanval die ik gezien heb. Hilarisch, maar wel een leeuwenhart

7even 28 maart 2021 om 16:14

Ik denk niet dat dat een aanval was. Van Aert laat een gaatje vallen om van Hooydonck een kans te geven om weg te laten rijden. Küng zag dat en reageert. Ik gok dat hij hoopte mee te kunnen, maar helaas werd ook op hem gereageerd en was de kans voor Van Hooydonck voorbij en ging Jumbo voor plan A.

Merlinappa 28 maart 2021 om 16:17

Dat was een aanval. Een demarrage naar de 2e plek zegmaar :’)

@7even
Waar jij het over hebt was eerder in koers. De aanval van Kung was op 2km

Handige Harry 28 maart 2021 om 16:20

@7even

Hij zal die demarrage bedoelen rond 2 kilometer van de streep.
Kung probeerde te demarreren maar kwam eigenlijk niet eens voorbij het voorwiel van van Hooydonck.

Romerike 28 maart 2021 om 16:22

7even heeft gelijk. Van Hooydonck en Van Aert probeerde hetzelfde weer. Küng reageerde daar op.

Handige Harry 28 maart 2021 om 16:30

Ze probeerde niet hetzelfde weer.
Ze zeggen net zelf dat ze voor de sprint gingen.

Monsieur Bendy 28 maart 2021 om 16:43

Die Kung is wel een beresterke renner, maar als je alleen met een solo kan winnen moet je bijna wel bij een ploeg als DQS rijden…

Staf V 29 maart 2021 om 17:20

@Bendy, klopt volledig, en daar een VRT motor voor en dan kan je elke koers winnen, zoals altijd hebben de renners van DQS een (VRT)tv motor ter beschikking, zoals Asgreen in de E3.

007 28 maart 2021 om 16:05

Prachtige koers en goed afgemaakt door Van Aert. Mede dankzij een sterke Hooydonck en de rest van de kopgroep die natuurlijk van begin af aan voor plek 2 rijdt

Frank V 28 maart 2021 om 16:05

Die Nathan is toch twee druppels water z'n oom. Genieten in het interview.

Wheely 28 maart 2021 om 23:17

Dan zal zijn oom wel niet Pierre zijn.

Dolfy 28 maart 2021 om 16:05

Leuke wedstrijd, het gebeurde vroeg in de koers en steeds dacht men ja het peloton of groep 2 komt nog wel goed maar het gebeurde niet. Bennett te diep gegaan op de laatste Kemmel, toch een nadeel dat er ploegmaat voor hem. Van Aert had die wel en die is het die Bennett nekt. Van Aert maakt het sterk af.

WernerFranke 28 maart 2021 om 16:06

Herdenk vanavond ook Bennett in uw gebed. Ik wil niet weten met welk gevoel hij dat laatste uur heeft afgelegd.

zietemgaan 28 maart 2021 om 16:10

Ja, arme man, maar toch heroïsch, zeker geen opportunist: hij smijt zich

Stefan Vis 28 maart 2021 om 16:15

Ik denk dat Bennett even geen gevoel meer heeft vanavond. Misschien leeft die jongen morgen weer.

Gelei 28 maart 2021 om 16:17

Die gaat morgen een geweldige supercompensatie hebben.

Westfalen 28 maart 2021 om 16:23

Bennett mag blij zijn als hij dit voorjaar nog weer op gang komt. Zelden iemand zo kapot zien gaan in een koers.

Drossard Kudus 28 maart 2021 om 16:35

Zo’n moment waar je over 20 jaar nog aan denkt als je de naam Sam Bennett hoort

Jose Maria 28 maart 2021 om 16:37

De ploeg had hem toch gewoon eruit moeten halen? Ik vond het redelijk onverantwoord, die jongen kan hier nog weken slecht van zijn.

Romāns Vainšteins 28 maart 2021 om 17:29

Bennett’s lijdensweg was zonder min het hoogtepunt van de koers vandaag.

Jopster 28 maart 2021 om 16:08

Heerlijke koers, puntje van de bank de uitzending. Wout klasbak, Nathan heel goed, Bennet en van Poppel ook klein pluimpje!

mania 28 maart 2021 om 16:08

Slimme koers van Wout. Niet forceren op Kemmel. Zo kan Nathan erbij blijven en spaart hij energie voor volgende week in vergelijking met een lange solo.

Boasson en Hagen 28 maart 2021 om 16:09

Woutstanding

Wildebert 28 maart 2021 om 16:17

Leuk! GroßAertig

Franco Ballerini 28 maart 2021 om 16:10

Genieten geblazen. Maar Nederlands hoop Eenkhoorn en Eekhoff waren er wel erg snel af.

harryjohan71 28 maart 2021 om 16:21

Van Poppel heeft het wel verrassend lang volgehouden. Riesenbeek en Van Baarle hebben ook een goede koers gereden. Eekhoff valt dit jaar enigszins tegen, maar hij is nog jong.

fietsvriend 28 maart 2021 om 16:11

van Hooydonk geeft masterlass in dienst rijden van je kopman. Mooi koppel met WvA.

Man met de hamer 28 maart 2021 om 16:12

Knap werk van TJV! Zoveel rappe mannen in zo’n klein groepje, dat geeft toch extra spanning. Bennet helemaal naar de kloten gereden, Matthews ook gaar. Complimenten voor Van Hooydonck, die meekan in zo’n elite gezelschap.

zietemgaan 28 maart 2021 om 16:13

Wout weer een topzege erbij, absolute klasbak

Romāns Vainšteins 28 maart 2021 om 16:14

Ik vond deze Gent Wevelgem juist helemaal niet zo spectaculair.

Qua beelden was het fraai maar de koers lag al in beslissende plooi voordat de camera’s er bij waren en van Hooijdonk was dermate sterk in steun dat dat ons ook de leuke spelletjes in de finale door de neus geboord heeft. Op het eraf kletsen van de boven het theewater uitgekookte Bennett en van Poppel na dan.. Van Aert natuurlijk wel een naam die de erelijst siert verder, hopelijk volgend jaar weer wat meer suspense.

reusjen 28 maart 2021 om 16:16

Van Hooydonck heeft geen enkele aanval hoeven beantwoorden in de finale dus dat is onzin. Iedereen zat gewoon stikkapot.

Daarnaast werd er ook gewoon rondgedraaid, het is niet dat Nathan een dermate hoog tempo constant op kop reed dat verder niemand eraan te pas kwam.

Frank V 28 maart 2021 om 16:19

Ik heb de TV aangestoken op 70km en was niet direct mee met de situatie. Maar daarna ben ik nog mijn buurvrouw van 91 gaan helpen met haar televisie, het diner van vanavond besproken en de vaat leeggemaakt. Ik heb de Kemmel gezien en een Van Hooydonck in superdag.

Merlinappa 28 maart 2021 om 16:19

Van Hooydonck heeft het tempo dusdanig hoog gehouden dat er maar een halve aanval was van Kung. Ik volg je wel RV. Leuke koers hoor, maar had zelf ook gehoopt op een samensmelting.

Romāns Vainšteins 28 maart 2021 om 16:20

Het feit dat van Hooijdonk er bij zat heeft wel degelijk de aanvalslust in de kopgroep aan banden gelegd. Zit hij er niet bij is het man tegen man en krijg je gedonder, ook dan had ik van Aert wel bij de voorsten gezien en deze koers winnen overigens hoor. Ik denk echt wel dat de sterkste man gewonnen heeft vandaag.

Handige Harry 28 maart 2021 om 16:33

Is het niet gewoon zo dat als er vijf van de zeven op hun sprint vertrouwen en er daarvan nog een een ploegmaat heeft, dat er gewoon weinig gaat worden aangevallen.

Baukema Tomoulin 28 maart 2021 om 17:19

Niet helemaal mee eens. Een overtal aan sprinters zorgt voor weinig aanvallen in het laatste deel. Trentin had ik nog wel verwacht, maar je zag op 30 km van de meet al dat Matthews, Nizzolo & Colbrelli gewoon rustig door zouden blijven rijden om te sprinten.

S'mon 28 maart 2021 om 17:49

Ook niet mee eens, het leuke was dat het verschil zo schommelde dat je niet wist of ze nog terug gingen samenkomen of niet. Plus het feit dat er zoveel rappe mannen in de kopgroep zaten dat je niet wist wie er ging winnen.
Maar meningen kunnen verschillen natuurlijk.

Romāns Vainšteins 28 maart 2021 om 18:36

Ik heb echt nooit het gevoel gehad dat de groep erachter zou terugkomen. QS reed niet vanwege Bennett. Slim ook van Jumbo om die er pas af te gooien op een moment dat het te laat was voor de roedel met de bijsluiter dat ik ook dat aan zag komen, naja, iemand anders die al de spurters op de meet gepakt had reed er ook niet in dat [email protected]

Jean Dumas 28 maart 2021 om 16:16

Turgis en Van Baarle nog aangesloten zie ik.

Dolfy 28 maart 2021 om 16:18

Nee hoor, de tijdsverschillen zijn nog niet ingevuld… :)

Jean Dumas 28 maart 2021 om 16:20

Zou goed kunnen.

Nils96 28 maart 2021 om 16:48

Nee is zo.

S. Morgenstern 28 maart 2021 om 16:20

Spectaculaire eerste uren helaas gemist. Wat dat betreft zelf niet de interessantste koers gezien, maar dit moet wel een ontzettend zware editie zijn geweest met al een eerste beslissing op 180km.

Van Aert heeft boven alles vooral tactisch een hele goede koers gereden, door op de derde keer Kemmel de groep bij elkaar te houden. De heerlijke counter van Van Hooydonck op de aanval van Kung als mooie beloning van die keuze.

Van Baarle weer heel sterk ook, helaas wel weer niet bij de allerbeste vooraan. AG2R kopmannen weer weinig ondersteuning, ondanks de vele aankopen voor deze koersen. Moesten het vandaag vooral van Alpecin knechten hebben.

Anketieletje 28 maart 2021 om 16:23

Hoezo 'ontbrak Mads Pedersen' ? O nee, toch niet… of wel…

bocht 13 28 maart 2021 om 16:23

Zou de winnaar even zijn mondkapje af kunnen zetten in de studio en op het podium natuurlijk.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair