Kristoff sprint naar de zege in Gent-Wevelgem, Van der Poel vierde

zondag 31 maart 2019 om 16:47
Kristoff sprint naar de zege in Gent-Wevelgem, Van der Poel vierde

foto: Cor Vos

Alexander Kristoff heeft de 81e editie van Gent-Wevelgem op zijn naam geschreven. De Noor van UAE Emirates won na een bijzonder attractieve wedstrijd. John Degenkolb en Oliver Naesen moesten genoegen nemen met de dichtste ereplaatsen. Mathieu van der Poel luisterde zijn WorldTour-debuut op met een vierde plek.

Gent-Wevelgem is in allerlei opzichten een aparte koers. En dan doelen we niet alleen op het parcours. De West-Vlaamse klassieker blijft voor altijd een ‘eerbetoon’ aan een inktzwarte periode uit de westerse geschiedenis: de Eerste Wereldoorlog. Maar voor de renners is Gent-Wevelgem toch vooral een (prestigieuze) wielerwedstrijd.

Razendsnelle start 
Om kwart voor elf begonnen toppers als titelverdediger Peter Sagan, man in vorm Zdeněk Štybar, Wout van Aert én Nederlands kampioen Mathieu van der Poel – die zijn debuut maakte op WorldTour-niveau – aan de ruim 250 kilometer lange klassieker. Ze werden geconfronteerd met een razendsnelle start, waardoor het lang gesloten bleef.

Na één uur koers hadden de renners al 51(!) kilometer afgewerkt. Hierdoor bereikte het peloton al snel de West-Vlaamse kust. En wie kust zegt, zegt al snel wind! Die bleek vandaag gunstig te staan voor waaiers, waardoor het peloton al vroeg op de kant werd gezet. Jumbo-Visma bleek bij de les, terwijl Deceuninck-Quick-Step zich liet verrassen.

Jumbo-Visma zet het peloton op de kant – foto: Cor Vos

Waaiers! Van Aert, Van der Poel en Sagan mee
De Nederlandse WorldTour-ploeg had vijf renners mee vooraan, waaronder kopman Wout van Aert. Ook Trek-Segafredo en BORA-hansgrohe (met Sagan) waren bijzonder goed vertegenwoordigd in de voorste groep, die uit twintig renners bestond. De eerste achtervolgers werden gemeld op een halve minuut…

Van Aert en Sagan hadden zich kortom niet laten verrassen. Die eerste kon rekenen op steun van Maarten Wynants, Mike Teunissen, Taco van der Hoorn en Danny van Poppel, terwijl Sagan in het wiel kon zitten van sprinter Pascal Ackermann en sprintaantrekker Rüdiger Selig. Maar er zaten nog meer toppers vooraan.

Deceuninck-Quick Step in het defensief 
Wie? Van der Poel en Europees kampioen Matteo Trentin bijvoorbeeld! Maar ook Fernando Gaviria, Luke Rowe, Niki Terpstra, Cees Bol, Jan-Willem van Schip en Trek-Segafredo-renners John Degenkolb, Mads Pedersen en Jasper Stuyven konden zich rustig laten meedrijven in de voorste groep.

Tim Declercq ook, maar de Belg keek vooral achterom. De kopmannen van zijn ploeg – Deceuninck-Quick-Step – waren namelijk niet mee. Elia Viviani, Štybar, Philippe Gilbert en Yves Lampaert moesten dan ook in de achtervolging. Het achtervolgend pelotonnetje – met daarin ook Greg Van Avermaet, Tiesj Benoot en Oliver Naesen – verloor echter steeds meer terrein.

Van der Poel laat zich ook zien op WorldTour-niveau – foto: Cor Vos

Voorsprong smelt als sneeuw voor de zon
Vooraan moesten we ondertussen twee renners van Jumbo-Visma schrappen. Van Poppel reed op een cruciaal moment lek, terwijl Van der Hoorn na beulswerk moest lossen. Hierdoor gingen we met slechts achttien koplopers verder. Toch bleef hun voorsprong maar groeien: het verschil was na goed honderd kilometer al ruim één minuut.

In het peloton was het vooral Lotto Soudal dat op kop reed, waardoor het verschil bleef schommelen rond de minuut. Vooraan stond de poort wagenwijd open, helemaal op de eerste passage van de Kemmelberg, Van Aert, Trentin en Van der Poel versnelden, waardoor de mindere goden moesten afhaken.

Kemmelberg zorgt voor uitdunning en samensmelting 
Dat was ook nodig, aangezien de achtervolgende groep steeds dichter kwam. Onder aanvoering van de grote kanonnen – Gilbert, Van Avermaet en Benoot – slonk de voorsprong tot slechts twintig seconden. Toch viel het na de Kemmel weer stil, waardoor de koplopers weer konden uitlopen. Maar ook vooraan was er nauwelijks cohesie.

En dus gingen Sagan, Trentin, Theuns en Teunissen er maar vandoor. De andere koplopers bleven maar naar elkaar kijken, waardoor ze (eindelijk) werden opgeslokt door de achtervolgende groep. De storm ging eindelijk wat liggen, waardoor de vier avonturiers als eerste aan de plugstreets begonnen.

Peter Sagan op de plugstreets – foto: Cor Vos

‘Veldrijders’ laten zich zien
Sagan en co kregen op 45 kilometer van de streep het gezelschap van Rowe, die met succes de sprong wist te maken. We begonnen met vijf koplopers aan de laatste passage van de Kemmelberg. Sagan maakte in de E3 BinckBank Classic nog een kwetsbare indruk, maar de Slowaak leek vandaag met de pedalen te spelen.

De drievoudig wereldkampioen zette zijn medevluchters onder druk, maar de overige vluchters wisten hun wagonnetje nét aan te haken. Daarachter wisten Stybar en Van Aert de rest uit het wiel te rijden, maar alles kwam weer samen in de daaropvolgende vlakke kilometers. Hierdoor veranderde ook de dynamiek in de koers.

Koplopers worden opgeslokt, sprinters ruiken hun kans 
De renners mochten zich nu opmaken voor lange en brede wegen richting finishplaats Wevelgem. Hierdoor ontstond er enige vorm van organisatie in de achtervolgende groep, waardoor de koplopers het lastig kregen. De voorsprong smolt als sneeuw voor de zon, waardoor ze op goed twintig kilometer van de meet werden ingerekend.

Wat wereldtoppers als Terpstra, Gilbert en Pedersen daarna ook probeerden, niemand wist weg te rijden. Een groepje met Stuyven en Sebastian Langeveld wist uiteindelijk wél een gaatje te slaan, en begon zelfs als eerste aan de laatste kilometer. Het bleek echter niet genoeg, waardoor we alsnog gingen sprinten. Dat laatste bleek gesneden koek voor Kristoff.

Alexander Kristoff spuit met de champagne – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

88 Reacties

leegloper 31 maart 2019 om 16:49

Waarom gaf de waaiergroep op 4 man na hun voorsprong weg? Dat is de vraag die blijft hangen.

leegloper 31 maart 2019 om 16:50

Verder geweldig Jumbo en sterke sprint Kristoff. Ook MVDP sprint sterk, maar moet 2 of 3 keer inhouden.

Merlinappa 31 maart 2019 om 16:50

Ze waren hoe dan ook ingelopen.

leegloper 31 maart 2019 om 16:52

@Merlinappa,
Denk je echt dat ze waren ingelopen? Rowe had dan een minder grote inspanning gedaan en mannen als Pedersen, MVDP en WVA hadden dan ook meegedraaid. De enige onzeker factor is dan of het peloton niet minder gelummeld had.

Merlinappa 31 maart 2019 om 16:56

Ja. 25km wind op kop en quickstep wat volle bak gaat achtervolgen. Red je niet met 40 seconden helaas

leegloper 31 maart 2019 om 16:59

Dus dan maar bij voorbaat opgeven en Deceuninck hun zin geven?
Het was dan 2 sterke man van Deceuninck tegen eventueel 8 sterke man vooraan.

Merlinappa 31 maart 2019 om 17:03

Ga zelf eens koersen Leegloper. Dan snap je het wat meer :)

Geraint 31 maart 2019 om 17:12

Misschien moeilijk te geloven maar de uitleg staat inderdaad hierboven. Mathieu zei het ook zo in de studio.

leegloper 31 maart 2019 om 17:29

Oja, jij hebt gelijk, want je hebt meer gekoerst…
Laat ik het dan andersom stellen. Als je zo'n lange inspanning doet, waarom dan nog wachten vanwege wind op kop in de finale? Dat wisten ze ook bij het vertrek dat zed wind op kop zouden krijgen in het slot.

Merlinappa 31 maart 2019 om 19:04

Omdat je weet dat Quickstep je toch terug gaat pakken, die rijden met 4 man alles kapot. Dan kan je beter de krachten die je nog niet hebt verspilt sparen. En ja, als je in dergelijke situaties hebt gezeten heb je daar over het algemeen meer feeling voor.

Samlambeej 31 maart 2019 om 16:49

Kijk! Dat is het ‘m dus he! Die buik heeft inhoud!

vanSpringel 31 maart 2019 om 16:52

Heeft te maken met de herontdekte manier van ademhalen tbv meer longinhoud. Buikademhaling. Kijk ook bv maar eens naar de buik van winnaar Lopez en consorten.

Merlinappa 31 maart 2019 om 16:58

Precies. Kristoff staat zeker niet te zwaar, maar heeft gewoon een grote longinhoud en een grote ‘gut’.

Samlambeej 31 maart 2019 om 17:05

Weet ik wel, kijk naar de benen, die staan net zo scherp als die van 'niet-sprinter' Naesen.
Sympathieke mens, daarom maak ik het grapje als het goed gaat.

Pietspeed 31 maart 2019 om 17:31

Longen, via buik heb je alleen diepe ademhaling. Sagan, Trentin, Teunissen en Theuns sterkste in koers, samen met Van Aert, MVDP welke 6 in de zeer lange kopgroepen continue zaten en het meeste werk, mede ook zo, leverden. Rowe, en nadien Kristoff natuurlijk ook ijzersterk. Naesen, Trek en TJV mannen zeker niet te vergeten. Kristoff wint m.n. sprint vw goede positionering, anders MVDP die 2 maal was ingesloten, flink snelheid verloor, maar waarschijnlijk snelst sprintte van allemaal. Gelukkig geen Stybar, Gaviria of Viviani, weliswaar sprinters maar bovenal wieltjesklevers, hetgeen ook deels voor Degenkolb gold. Moest er ook n paar keer af. Wat n fenomenen zijn die Van Aert en VdP toch, geweldige koers gezien, chapeau!

Tour 31 maart 2019 om 16:50

Gewoon winnen met een bolle kop.
Mooie winnaar van een mooie wedstrijd.

xistnc 31 maart 2019 om 16:50

Wat een fantastische koers opnieuw!

kelderfan 31 maart 2019 om 16:54

Dat was zeker een fantastische koers om te zien. Een hele sterke TJV gezien.

the student 31 maart 2019 om 16:50

Fantastische race gezien. Ik heb genoten. En een lekkere sprint hoor, Kristoff heeft ook nog aangevallen.

Javier 31 maart 2019 om 16:51

Wauw een prachtige koers, met een mooie winnaar.
Van Aert bizar sterk. Wat mij betreft 1 van de topfavorieten voor RvV. Poel ook geweldig, wat een sprint reed hij nog. Moest van ver komen.

Pietspeed 31 maart 2019 om 17:42

VdP minstens zo sterk. Als eenling gewoon continue meedraaien en niet ergens achteraan blijven hangen. Had ie namelijk ook kunnen doen ;-)

ghostwriter 31 maart 2019 om 16:51

Prachtig gereden door Jumbo-Visma die elke fase van de wedstrijd hun mannetjes op de juiste plaats hadden. Samen met Quick-Step dé ploeg die het Vlaamse voorjaar tot nu toe mooi maakt.

the student 31 maart 2019 om 16:53

Zeker mooie koers. Alleen niet helemaal de juiste uitslag. Maar qua ploegwerk toch alles goed gedaan.

Lalsacien 31 maart 2019 om 16:51

Vd Poel bij Sporza

Tour 31 maart 2019 om 16:51

@ leeglopen, ze verwachten de sprint en durven zich niet te vroeg leeg te rijden.

leegloper 31 maart 2019 om 17:01

Ja, dan wordt het een sprint.

Man met de hamer 31 maart 2019 om 16:52

Van Aert echt heel indrukwekkend! Die gaat de Ronde winnen.

dikkechaap 31 maart 2019 om 16:52

Prachtige koers gezien. Kristoff met de meeste interne reserves pakt hem gewoon na een berezware koers. Van der Poel ook gewoon top in zijn eerste WT koers!

Wildebert 31 maart 2019 om 16:52

Leuke koers gezien! Noren doen het goed in de kou.

koos verrek 31 maart 2019 om 17:50

Was het kou?

Jooop 31 maart 2019 om 16:53

Geweldige wedstrijd. Van Aert ijzersterk. En Van Der Poel nog een scherpe sprint over na een koers waarin hij veel heeft moeten geven. Zat te ver en moest ook nog twee keer inhouden. Genoten.

Pietspeed 31 maart 2019 om 17:46

Goed gezien!!!

Sephiroth 31 maart 2019 om 16:53

Mooie koers,
sterk van van de poel, langeveld en TJV. Wat waren die laatste attent, jammer dan van poppel niet lekker eruit kwam in zijn sprint. ALhoewel ik Amund graag naar de streep had zien rijden.

Quickstep ook berenwerk

TJV trouwens plek 1-6 verspreid over de 6 klassiekers tot nu toe :P

Dolfy 31 maart 2019 om 16:53

Wat een geweldige sprint van Kristoff. Van der Poel sprint na zijn vierde plek het snelste naar de studio toe.. :) En nu ook Van Aert die er zit…

Jooop 31 maart 2019 om 16:53

Toen Kristoff alleen onderweg ging naar de kop zaten er wat prachtige beelden bij: Wat een beer van een kerel.

Brummel 31 maart 2019 om 16:54

mooie koers. Mooi om te zien hoe Kristoff zich blijft ontwikkelen.

Pietspeed 31 maart 2019 om 17:44

Huh, al jaar en dag n topper en gevestigde waarde.

r525 31 maart 2019 om 16:54

Mooi gereden van Jumbo, maar wat een pannenkoek die Van der Hoorn.

Zonde dat Petit zover buitenom moest, reed een straf sprintje. Goed om te zien dat hij na vorig baggerjaar weer wat beter is.

jw1979 31 maart 2019 om 16:59

Wat deed vd Hoorn dan?

Groentje 31 maart 2019 om 17:00

Heb je zo’n koers gezien en dat is wat blijft hangen? Ik heb TJV met een paar andere teams zo de koers zien kleuren, dat DQS alle zeilen bij moest zetten om Viviani in de eerste groep aan het sprinten te krijgen. Echt magnifiek, credits naar alle aanvallers.

r525 31 maart 2019 om 17:18

@JW
Jumbo zat met 5 man voorin, Van Poppel had fietsproblemen, ging Van Der Hoorn wachten. Toen waren er nog maar 3… Athans, dat is hoe de Belg het uitlegde.

@groentje
Ik zeg toch ook dat ze mooi gekoerst hebben? Wil je alleen maar complimentjes hebben over je favo ploegje? Ik was namelijk nogal verbaasd toen ik dit hoorde, klonk wel erg amateuristisch. Dus ja, dat bleef wel hangen!

Random wielerliefhebber. 31 maart 2019 om 17:22

van der Hoorn gaf zn wiel af aan van Poppel en dat was een order van hogeraf, kan je hem niet verwijten

Zjoske 31 maart 2019 om 17:39

Van Poppel wordt anders nog wel vijfde. Misschien wel doordat Vd Hoorn bij hem bleef.

Niklas 31 maart 2019 om 18:52

Zou het misschien ook zo kunnen zijn dat je een pannenkoek bent als je zo’n opmerking maakt?

Bertvd 31 maart 2019 om 16:55

Geweldige koers gezien met verrassende winnaar. Kan nietwachten op volgende week

debarreman 31 maart 2019 om 16:55

Prachtige koers. Sterkste buik wint. JV uitermate sterk. DCQS eigenlijk alleen in de achtervolging. Ook wel eens leuk.

Gilberto 31 maart 2019 om 16:55

Met dank aan Naessen, anders had Mathieu gewoon gewonnen

Merlinappa 31 maart 2019 om 16:57

Dat weet ik niet, maar dan was het in ieder geval podium. Ach, dat is sprinten he

Pietspeed 31 maart 2019 om 17:34

Idd,, goed gezien!!!

fietsvriend 31 maart 2019 om 16:57

Kristoff…tjeetje, don’t call it a comeback.

Wat een heerlijke koers, genieten om zoveel NL van voren te zien.

montventoux 31 maart 2019 om 16:58

Topkoers. Verrassende winnaar. Jammer dat Groenewegen deze moest missen.
Deze was voor de taaien. De (ex-)veldrijders favoriet voor de Hoogmis.

WernerFranke 31 maart 2019 om 16:59

Van Aert-Stybar volgende week zondag lijkt het.
Verder mag Viviani echt wel een portie billenkoek krijgen van Lampaert, Declercq, Stybar maar vooral ook van Gilbert die net op tijd in orde lijkt.

josemanuelfuente 31 maart 2019 om 17:01

Gent – Wevelgem is de laatse 10 jaar echt een stuk attractiever geworden.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair