Vijf vragen over de Jumbo-Visma Academy

Vijf vragen over de Jumbo-Visma Academy

Richard Plugge, manager bij Jumbo-Visma - foto: Cor Vos

vrijdag 26 april 2019 om 13:49

In het pas geopende Valkenburgse Shimano Experience Center stelde Jumbo-Visma deze middag zijn opleidingsproject voor aan de pers. WielerFlits praatte achteraf nog na met Richard Plugge en Merijn Zeeman en stelde het duo een aantal concrete vragen.

1. Welke namen maken straks deel uit van de Jumbo-Visma Academy? 
Voorlopig is nog maar één naam bekend. Wout van Aert zal – uiteraard alleen tijdens het veldritseizoen – uitkomen voor de Academy. De kans is meer dan reëel dat ook Mike Teunissen opnieuw een – weliswaar beperkt – crossprogramma zal afwerken in hetzelfde shirt. Voorts worden daar tien tot twaalf jonge beloften aan toegevoegd. “Geen bekende namen”, aldus Merijn Zeeman. “Er wordt momenteel gesproken met een aantal jongens, maar pas in juni verwachten we een reeks namen te kunnen presenteren. Dat zullen jonge U23-renners zijn. Een paar onder hen combineren nu de weg en het veld. Het project start dan wel officieel op 1 januari 2020, maar wie ook in het veld actief is, zal al in september de Academy vertegenwoordigen.”

2. Waarom wordt Wout van Aert het ‘boegbeeld’ van een opleidingsteam?
In de Academy wordt de nadruk gelegd op het multidisciplinaire aspect van de wielersport. Dan is het veldrijden een mooie link, vindt Plugge. Daarnaast, al wordt dat niet met zoveel woorden gezegd,  is de aanwezigheid van Van Aert voor de geldschieters een belangrijke meerwaarde: de drievoudige wereldkampioen cyclocross zorgt in de winter voor extra publiciteit. Zo krijgen de nieuwe partners extra visibiliteit, anderzijds komen Jumbo en Visma 365 dagen per jaar in beeld.

3. In welk tenue zullen die renners straks fietsen?
Dat wordt volgens Zeeman een shirt dat zeer nauw aanleunt bij de uitrusting van het WorldTourteam, maar helemaal hetzelfde wordt het niet. “Zowel Jumbo als Visma zullen uiteraard prominent zichtbaar zijn. Maar daarnaast hebben we een aantal externe partners aangetrokken én wordt nog gepraat met nieuwe sponsors.” Eén of meerdere daarvan waren vorig veldritseizoen ook al partner van Van Aert in het veld, maar daar wilde Zeeman voorlopig niet dieper op ingaan.

4. Hoeveel procent van het budget van het Jumbo-Visma-WorldTourteam gaat naar de Academy?
“Nul komma nul”, zegt Zeeman. Het opleidingsproject wordt namelijk volledig extern van het hoofdteam gefinancierd. Dus ook Jumbo en Visma investeren extra in de Academy, samen met een aantal andere partners. Hoe groot dat budget is, wilde Zeeman niet kwijt.

5. Wie gaat de Academy leiden?
Merijn Zeeman is sportief directeur en technisch eindverantwoordelijke voor zowel het hoofdteam als het opleidingsproject en is dus de belangrijkste link tussen beide entiteiten. Maar de Academy zal geleid worden door Robbert de Groot. De Groot heeft zijn strepen al verdiend in zowel het voetbal als het wielrennen. “Hij weet hoe je talent moet begeleiden”, aldus Plugge. “We wilden de beste inspanningsfysioloog bij ons. Ik denk dat we met Robbert een topper hebben binnengehaald.”

De Groot wordt als ‘Academy manager’ bijgestaan door een ‘stimuleringsmanager’, zoals Zeeman het noemt. “Dat is iemand met een achtergrond in het onderwijs. We hebben immers ook een pedagogische taak met de Academy. Daar is reeds een naam op geplakt, maar de persoon in kwestie moet zijn huidige werkgever nog inlichten, dus moeten we nog even wachten om die bekend te maken.”

Dit artikel delen:

10 Reacties

jooprioolpijp 26 april 2019 om 14:15

Het wordt nergens expliciet genoemd, maar het lijkt enkel om een mannen/jongens opleidingsploeg te gaan. Jammer dat de grootste NL profploeg z’n schouders niet onder het dameswielrennen kan zetten. Of wellicht niet?

0
FDJ 26 april 2019 om 14:27

In Nederland hebben we met Boels, Sunweb en CCC Liv drie uitstekende damesploegen met een Nederlandse basis. Parkhotel Valkenburg en Biehler zorgen voor een prima basis daar net iets onder.

Op opleidingsgebied bij de heren schort er in NL wel echt wat aan de basis. Sinds het wegvallen van Rabobank is er niet echt een Nederlandse ploeg meer. Nu profiteren we nog voornamelijk van de Raboschool, maar dat houdt een keer op.

0
rahimns 26 april 2019 om 14:27

Er zijn al genoeg Nederlandse topploegen. Daar ligt het probleem niet.

0
jooprioolpijp 26 april 2019 om 14:37

Jullie hebben gelijk, ik moet beter formuleren: ik dacht aan de algemene media-exposure die denk ik hoger zou zijn voor een dames(opleidingsploeg) met de naam JumboVisma. Kan me verder voorstellen dat zo’n ploeg qua budget wel eens een stap vooruit zou kunnen zijn, al is dat meer gissen.

0
ikbenprocycling 26 april 2019 om 17:17

shirts van Zeeman ?

0
Mwielerfan 26 april 2019 om 20:08

Lol

0
Jeff 26 april 2019 om 17:23

De aanwezigheid van Van Aert helpt dus om dit opleidingsteam mee op te bouwen. Benieuwd of Cibel en/of Crelan mee aan boord komt.

0
oscarito1908 26 april 2019 om 22:11

Ben benieuwd. Zou het wel leuk vinden als er ook wat Vlamingen bij komen.

0
Baik-Baik 26 april 2019 om 23:06

Ligt Thijmen Arensman nog onder contract? Dat is wel het grootste Nederlandse talent.

0
Mwielerfan 27 april 2019 om 00:14

Beloften ploegen lijken minder belangrijk te worden voor dat soort renners. Veel wereldtop beloften wordt rond 20 al prof

0

Headlines

Populair

Materiaalzone