Jumbo-Visma Academy moet doorstroom vanuit de jeugd creëren

vrijdag 26 april 2019 om 11:59
Jumbo-Visma Academy moet doorstroom vanuit de jeugd creëren

foto: Cor Vos

In het nieuwe Shimano Experience Centrum in Valkenburg is vrijdagmorgen het jeugdplan van Jumbo-Visma gepresenteerd. “Het bestaat uit twee delen: de aanwas om renners tussen de vijftien en zeventien jaar aan het wielrennen te krijgen en daarnaast een eigen opleidingsteam”, legt Richard Plugge uit. Het doel is om de kweekvijver met talent groter te maken.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar! Onze wintereditie staat in het teken van terugblikken en vooruitkijken. Over binnen fietsen op de beste smart trainers, buiten fietsen onder uitdagende omstandigheden, maar ook het opzoeken van adembenemende fietsgebieden waar de zon nog wel schijnt.
Bestel 'm nu online en je krijgt hem binnen enkele dagen thuisbezorgd.
De teammanager speelt al een aantal jaar met dit plan. Hoofdsponsoren Jumbo en Visma omarmen het initiatief van harte en samen met de ploegleiding zetten ze de schouders eronder. “Rabobank heeft jarenlang heel goed werk gedaan”, vertelt Plugge. “Alleen toen die opleidingsploeg stopte (in 2016, red.), ontstond daar een probleem. In dat gat wilden wij graag duiken, maar we moesten daarvoor de juiste vorm zien te vinden. Dat plan hebben we uitgewerkt en nu is het hier. Hopelijk kunnen we met deze constructie ook over tien jaar en verder nog genieten van Nederlands succes in de wielersport.”

Sportief directeur Merijn Zeeman wil wielrennen meer op de kaart zetten bij de jeugd. “Normaal kiezen zij voor populaire sporten als voetbal, tennis en hockey. Wielrennen blijft daarin achter. Wij willen de kinderen graag bewustmaken van het feit dat je fietsen ook als sport kunt doen. De wielerclubs en -verenigingen spelen daarin een belangrijke rol, maar ook de scholen. Op iedere laag willen wij een bijdrage leveren, zodat steeds meer jongens en meisjes kennismaken met wielrennen. Uiteindelijk hopen we dus niet uit dezelfde vijver te vissen als andere teams, maar om de vijver te vergroten.”

Opleidingsploeg
Jumbo-Visma wil met het opleidingsteam vervolgens een middel creëren waarmee talentvolle junioren en beloften de kans krijgen om zich in de kijker te rijden van het WorldTour-team. Dit team biedt plaats aan de grootste talenten uit binnen- en buitenland. Voor de renners uit andere landen geldt het vooral als kennismaking, om later beter te kunnen instromen in het vlaggenschip van Jumbo-Visma. Op termijn is het de ambitie om het opleidingsteam volledig uit Nederlandse renners te laten bestaan. In dat geval is het plan van Plugge en co geslaagd, want dan komen de grootste talenten uit de eigen kweekvijver.

Dit artikel delen:

12 Reacties

aardappeljager 26 april 2019 om 12:28

Ben wel benieuwd wat hier voor Visma te winnen is. Ik lees nergens dat er ook een Noorse tak/Noorse renners bij betrokken is/zijn.

Verder een heel mooi initiatief

0
Rhohan 26 april 2019 om 12:42

Omdat Visma ook merkbewustzijn wil creëeren in Nederland en de rest van Europa. Mochten er Noorse talenten doorbreken is dat leuk meegenomen, maar niet de reden van hun betrokkenheid.

0
KennyKlimmen 26 april 2019 om 12:31

Mooie plannen. Ik hoop van harte dat het uit de verf komt. Ik blijf vd koers houden, maar goed presterende NL’ers geeft de koers wel een extra dimensie.

0
Jacco van Stierop 26 april 2019 om 12:58

Zich richten op de Nederlandse jeugd en het dan een Academy noemen…

0
flitsvolger 26 april 2019 om 13:02

Altijd goed om de jeugd bij het (sportieve) fietsen te betrekken.

0
JaBo 26 april 2019 om 13:18

Mooi initiatief. Waar eens onderzoek naar gedaan zou moeten worden is hoe je wielrennen voor de jeugd aantrekkelijker kan maken. Denk hierbij aan interactieve apps o.i.d. hier ligt mogelijk een kans voor Visma. Tenslotte hebben zij verstand van software.

0
west 26 april 2019 om 16:03

Apps en gadgets voor wielrenners bestaan namelijk nog niet…

0
JaBo 26 april 2019 om 18:26

@West
Natuurlijk bestaan die. Maar de vraag is spreken deze de jeugd aan? Maar waarschijnlijk weet jij dit allemaal al.

0
Marszzz 26 april 2019 om 13:33

Er was een gat gevallen na het wegvallen van het Rabobank Development Team maar ze schoten ook te kort. En je merkt de gevolgen daarvan nog in resultaten van nederlanders in m.n. klassiekers de laatste jaren. Door hun dominantie kwamen renners met sprinters en klassiekerkwaliteiten maar slecht door. Alleen klimmers en tijdtijders. Ze namen alle plekken in beloftenselecties in en er was in de toenmalig enige profploeg in Nederland vervolgens alleen plek voor renners uit hun eigen kweekvijver. Vraag je maar eens af hoe een type als Groenewegen 15 jaar geleden had moeten doorbreken?

0
Gilberto 26 april 2019 om 14:34

Ik denk dat je met Groenewegen een verkeerd voorbeeld noemt. Die is echt wereldtop en had echt sowieso wel doorgebroken hoor

0
Mwielerfan 27 april 2019 om 00:17

Niet toen ie 3 a 5 jaar geleden nog lang geen wereldtop was…

0
west 26 april 2019 om 16:01

“JUMBO-VISMA ACADEMY MOET DOORSTROOM VANUIT DE JEUGD CREËREN”
Vroeg me al af wat de bedoeling nou was…

0

Headlines

Populair

Materiaalzone