Veneberg na nieuw incident wielerploeg: “Organisatorisch zijn deze Spelen een uitdaging”

dinsdag 27 juli 2021 om 14:13
Veneberg na nieuw incident wielerploeg: “Organisatorisch zijn deze Spelen een uitdaging”

foto: Cor Vos

De aanvaring die Anna van der Breggen vandaag had met een official is het zoveelste incident rondom de wielerploeg op de Olympische Spelen. KNWU-directeur Thorwald Veneberg noemt deze Spelen een uitdaging. “Maar het is allemaal geen excuus”, zegt hij.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Naast het incident van Van der Breggen was er gisteren ook de botsing van BMX’er Niek Kimmann en waren er daarvoor de opmerkelijke valpartij van Mathieu van der Poel en de miscommunicatie van de Nederlandse vrouwen in de wegwedstrijd. Het zorgde voor de nodige reacties na afloop.

“Organisatorisch gezien zijn deze Spelen een uitdaging. Het is lastig, omdat ze hier weinig ervaring hebben met het organiseren van wielerwedstrijden”, vertelt Veneberg aan de NOS. “Ongelukjes zoals gisteren met Niek Kimmann en vandaag met Anna zijn daar wel voorbeelden van.”

Geen klaagzang
“Het is allemaal geen excuus. Dit is ook geen klaagzang. De organisatie hier doet ontzettend hun best en de officials zijn er voor de veiligheid van de sporters, maar ze missen soms ervaring. En dat maakt het lastig opereren”, aldus de directeur, die wel positief blijft met nog veel wieleronderdelen te gaan.

“We zijn pas net begonnen. En het is aan ons om het te keren. Als je ziet hoe Anne Terpstra en Anne Tauber fietsten vandaag op een superlastig parcours… Het is zonde dat Anne Tauber lek reed, anders eindigt ook zij nog in de top-10. Ze hebben fantastisch gereden.”

Dit artikel delen:

24 Reacties

Panache 27 juli 2021 om 14:25

Wegwedstrijd vrouwen: schuld team NL.
Inschattingsfout van der Poel: schuld team NL.
Ongeval Kimmann: kan team NL helemaal niets aan doen.
Dubbele check van der Breggen: niets aan de hand.
Veneberg kruipt niet in de slachtofferrol, maar moet er zeker ook niet tegenaan gaan schuren. Vrijwel alle ‘incidentjes’ hebben vooral met de eigen verantwoordelijkheid te maken.

0
madeinstars 27 juli 2021 om 14:31

Waar schuurt hij tegen de slachtofferrol aan dan? Het enige dat hij zegt is dat de spelen organisatorisch een uitdaging zijn en dat er weinig ervaring is met wielerwedstrijden. Daarnaast geeft hij ook aan dat iedereen zijn uiterste best doet… Over MvdP en de vrouwenwedstrijd heetf hij het zelfs helemaal niet. Overspannen reactie van je.

0
S. Morgenstern 27 juli 2021 om 14:36

Hij heeft het zelf alleen over die laatste twee voorvallen. Beide gewoon voorbeelden van een organisatie die weinig ervaring heeft met wielerkoersen. Ook het staande houden van Van den Breggen tijdens een training op het parcours valt daar onder.

0
Panache 27 juli 2021 om 14:40

Ze doen hun best, ongelukjes (meervoud), weinig ervaring met… Klinkt erg als het moeten roeien met de riemen die je hebt en er het beste van maken in amateuristische omstandigheden. Indien er slechts één incident is waarbij de schuld buiten je eigen team ligt dan schuur je tegen het afschuiven aan. Anna vd Breggen is 'gewoon' 2x naar een accreditatie gevraagd, niets meer niets minder. Opgeblazen verhaal. Iedereen kan verder zijn eigen oordeel vormen, ik plaats hier slechts mijn mening als tegenwicht aan de steeds steker wordende onvrede wat ons toch allemaal wordt aangedaan (aangepraat).

0
madeinstars 27 juli 2021 om 14:41

Goh ja, als hij rekening moet houden met hoe Panache zijn worden interpreteert…

0
S. Morgenstern 27 juli 2021 om 14:49

Ze zijn niet ‘gewoon’ twee keer naar hun accreditatie gevraagd. Dat het verhaal verder nogal is opgeblazen, maakt nog niet dat dat incident geen duidelijk voorbeeld is van de mindere organisatie tijdens deze spelen.

Prima afgewogen verhaal van Veneberg, wat best een prestatie is van deze man.

0
Rawolf 27 juli 2021 om 14:54

Froome werd tijdens de Tour van ik meen 2016 ook staande gehouden door officials, toen hij niet stopte is hij aangevallen met pepperspray. Ze hadden Froome niet herkent en dachten dat hij een toerist was die in de weg fietste.

Zeiden we toen ook dat de ASO onervaren was met wielerkoersen organiseren? lol

Soms gaan dingen gewoon mis, geen reden er domme conclusies aan te verbinden.

0
S. Morgenstern 27 juli 2021 om 15:02

Onervarenheid is niet de enige oorzaak van kwalijke fouten. In dit geval is het een logische verklaring voor meerdere dingen die fout gaan (hij noemt twee bekende voorbeelden als symptomen ervan en dat lijkt daarmee niet de enige basis om deze uitspraken te doen), in het geval van de ASO zal het ergens anders gezocht moeten worden. Het toeschrijven aan 'hoort erbij' is te simpel.

0
Rawolf 27 juli 2021 om 15:09

Het eerste evenement met bijna 11.000 sporters van over de hele wereld zonder incidenten moet nog gevonden worden. Soms hoef je niet zo moeilijk te denken.

0
S. Morgenstern 27 juli 2021 om 15:12

Ja, zeker. Daarbinnen gebeuren er dus dingen die er niet bij horen en voorkomen hadden kunnen worden met een betere organisatie. Daar niets over kunnen zeggen, omdat het er nu eenmaal bij hoort en conclusies dus dom zijn, is onzin.

0
Panache 27 juli 2021 om 15:26

Dus iemand die een rondje fietst en dan de tweede keer bij een checkpoint komt nogmaals om de accreditatie vragen is een fout? Volgens mij is dat gewoon protocol. En probeer je er vervolgens door te glippen omdat je veronderstelt dat de persoon je wel herkent en het eerdere tonen van je pasje nog herinnert dan is dat een misvatting. Gaat totaal nergens over om hier ook maar enige heisa om te maken (wat Anna van der Breggen ook niet doet, maar de pers wel).

0
Rawolf 27 juli 2021 om 16:05

Eens Panache, er zijn wat ongelukkigheden met nederlanders op 2 wielen en dan worden zulke non verhaaltjes ook automatisch uit z'n verband getrokken.

0
S. Morgenstern 27 juli 2021 om 16:11

Wanneer iemand op een wielerrondje wil trainen en iedere ronde moet stoppen om zijn accreditatie te laten zien, dan staat die controle op de verkeerde plek. Duidelijk een organisatorische fout die de sporters onnodig belemmert.

Heisa is daar verder inderdaad niet over nodig, maar dat doet niets af aan het feit dat je zoiets veel beter kunt organiseren op een manier die de sports niet in de weg zit. Die conclusie kun je moeiteloos trekken, ook wanneer je je irriteert aan de heisa die er over wordt gemaakt.

0
Mystieke_Monnik 27 juli 2021 om 14:46

Wel erg gemakkelijke reactie van Thorwald hoor. Veneberg bedient zich hier van een versie van de stropop argumentatie: hij pikt zelf de stukjes uit die hij wil bespreken en negeert alle incidenten die inderdaad wel degelijk geheel/gedeeltelijk bij TeamNL liggen.

0
madeinstars 27 juli 2021 om 14:51

Maar je hebt geen idee wat hem is gevraagd? Voor hetzelfde geld is hem gevraagd: He Thorwald wat is dat met die organisatie? Gister Niek, nu weer Anna. Hij reageert toch vrij normaal en realistisch? Dus zonder de vraag te weten, kan je natuurlijk iemand nooit verwijten een stropop te gebruiken, want de stropop bestaat alleen in combinatie met de vraag. Ik snap niet hoe je zo'n conclusie kunt trekken na zo'n eigenlijk nikszeggend stukje tekst.

Als hem gevraagd is: Thorwald: zeg eens wat over Mathieu. Dan geef ik je gelijk, maar dat lijkt me sterk gezien het antwoord.

0
Panache 27 juli 2021 om 14:55

Rare reactie madeinstars. Je hebt feiten die er liggen en jij verzint er nu zelf wat bij. Het zou best zo gegaan kunnen zijn hoor, maar je hebt geen enkele indicatie daar voor.
Mystieke_Monnik +1.

0
madeinstars 27 juli 2021 om 14:57

Nee mijn punt is dat we er allebei geen indicatie voor hebben en dat het daarom onzin is om er dergelijke kritiek op te hebben.

0
Panache 27 juli 2021 om 15:01

Ad ignorantum.

0
madeinstars 27 juli 2021 om 15:02

Eerst maar eens opzoeken wat dat betekent. Kan je misschien meteen opzoeken wat een stropop is.

Lees nog eens goed en dan zie je dat ik bedoel dat je de context niet weet van de opmerkingen van Venenberg en dus nooit kan zeggen dat het antwoord een stropop is. De stropop is namelijk per definitie een contrast met de vraagstelling. Ergo: zonder kennis van de vraagstelling, heb je geen kennis of het antwoord een stropop is.

0
Lalsacien 27 juli 2021 om 16:22

Wielerflits is de laatste tijd frequent onvolledige interviews aan het plaatsen. Er kan een hoop meer gezegd zijn en gevraagd zijn maar dat weten wij niet zeker.
Net zoals er vaak geconcludeerd wordt, hij/zij heeft de winnaar niet gefeliciteerd. Wat moet zijn, dat heb ik niet gezien…

0
madeinstars 27 juli 2021 om 15:21

Niet om mijn gelijk te halen, want mijn punt was dus expliciet dat we de context allebei niet konden weten, maar op de site van de NOS staat de context bij dit verhaal en daar staat dit ging dus allereerst specifiek over het voorval met Van der Breggen en daar stata ook nog eens:

“Veneberg doelt daarbij nadrukkelijk niet op de teleurstellende prestaties bij de vrouwen op de weg of op wat er maandag gebeurde met Mathieu van der Poel in het mountainbiken. “Maar de ongelukjes zoals gisteren met Niek Kimmann en vandaag met Anna zijn daar wel voorbeelden van.””

Bovendien noemt hij nog meer voorbeelden, zoals: “De sporters en de stafleden zijn in Tokio soms ook meer bezig met randzaken dan tijdens andere Spelen. Als voorbeeld noemt Veneberg dat het vervoer niet altijd (goed) geregeld is. “Sporters die om 12.30 uur aankomen op het vliegveld en pas om 16.30 uur vervoer krijgen naar hun bestemming.”

0
Romāns Vainšteins 27 juli 2021 om 15:21

♫ Waaaaarrr.. is.. dat…. Pla-la-la-la-lankjuh? ♫

0
platteprijs 27 juli 2021 om 15:29

Oftewel waar is de ontslagbrief van Koos … uh sorry … Loes Gunnewijk?

0
platteprijs 27 juli 2021 om 15:32

addendum: deze is leuk: https://loesgunnewijk.nl/ (lees vooral de pay-off onder haar naam) :)

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone