Van der Poel: “Mountainbiken veel leuker dan wegwielrennen”

Van der Poel: “Mountainbiken veel leuker dan wegwielrennen”

foto: Marcel Koch

vrijdag 26 februari 2016 om 19:00

Mathieu van der Poel sloot het veldritseizoen in Oostmalle zondag af als vierde. Zijn blik richt hij vanaf nu op het mountainbiken. Deze week is hij al actief in een wedstrijd op Cyprus. Op die manier hoopt hij punten te pakken om te stijgen op de UCI-Ranking en zijn startpositie bij Wereldbeker-wedstrijden te verbeteren. “Albstadt (eind mei, red.) is waarschijnlijk de eerste”, vertelt Van der Poel aan WielerFlits. Het doel is om de Olympische Spelen te halen.

Vlotte aanpassing
De Nederlands kampioen veldrijden kreeg in de week voor de afsluitende cross in Oostmalle, al een aantal mountainbikes voorgeschoteld van fietsenmerk Stevens (sponsor BKCP-Corendon). Naar eigen zeggen ging de aanpassing erg snel. Van der Poel stond gisteren (donderdag) aan de start in de Sunshine Cup op Cyprus, die begon met een korte tijdrit. Vandaag (vrijdag) staat er een etappe van 48,2 kilometer op het programma. Na het weekend volgt een driedaagse wedstrijd in de Algarve. Door deze koersen te rijden hoopt Van der Poel een aantal UCI-punten te verzamelen. Die zijn nodig om te stijgen op de UCI-Ranking. Hoe hoger je op deze lijst staat, des te beter is de startpositie. Nu moet de 21-jarige Nederlander nog vanaf de laatste rij starten.

“Had een betere warm-up kunnen gebruiken” – Van der Poel

Vandaag (vrijdag) hoeft de alleskunner in Cyprus niet vanaf de laatste rij te starten, omdat hij gisteren (donderdag) in de proloog als tiende eindigde. Zo was hij bijvoorbeeld vier seconden sneller dan regerend Olympisch kampioen Jaroslav Kulhavý. “Het was heel leuk! Ik had alleen een goede warm-up kunnen gebruiken. Ik was een afdaling gaan verkennen voor de proloog. Maar ik had lek gereden en was de weg kwijt, dus had ik nog maar tien minuten voor de start en kon ik me niet meer opwarmen”, lacht Van der Poel. Zijn hart gaat sneller slaan van sprongetjes door de lucht en afdalingen van stenen trappen, dan van bijvoorbeeld Omloop Het Nieuwsblad dit weekend. Voor vele wielerfans begint zaterdag het wielerseizoen écht, maar de in België wonende landgenoot is zelf niet zo’n liefhebber van kasseien. “Ik begin dat ook leuk te vinden, maar wel met aangepast materiaal. Mountainbiken vind ik veel leuker dan wegwielrennen!”

Programma staat nog niet vast
Zijn eerste Wereldbeker-manche vindt waarschijnlijk pas plaats eind mei. “Ik heb daar zelf nog niet echt zicht op. Mijn eerste Wereldbeker is in Albstadt, denk ik”. Daarnaast komt Van der Poel begin mei waarschijnlijk in actie tijdens het Europees kampioenschap mountainbiken in Husqvarna. Een plek bij de eerste tien volstaat om te voldoen aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF. Mocht dat niet lukken, dan moet de veldrijder in de Wereldbekers daarna één keer bij de top-6 finishen, óf twee keer bij de eerste twaalf om zich op die manier te plaatsen voor de Olympische Spelen in augustus. Bondscoach Tim Heemskerk ziet het plan vooralsnog zitten.

Deelname aan Olympische Spelen
Van der Poel kon ook als wegrenner naar de Olympische Spelen. Hij stond op een longlist van bondscoach Johan Lammerts, maar in overleg met BKCP-Corendon-manager Christoph Roodhooft heeft de keuzeheer besloten om Van der Poels naam door te strepen. “Mathieu gaat zich specifiek voorbereiden op het mountainbiken. Dat vraagt om een andere benadering dan het rijden op de weg”, legt Lammerts uit. MvdP achtte zijn kansen op een selectie namelijk klein, omdat hij als renner van een Continental-team niet verwachtte de concurrentie aan te kunnen gaan met de Nederlandse toppers uit de WorldTour.

Op de weg mag Nederland vier renners afleveren, bij het mountainbiken slechts twee. Rudi van Houts – die in de proloog over 3,9 kilometer op Cyprus elf seconden moest toegeven op Van der Poel – heeft al voldaan aan de kwalificatienorm, terwijl ook tweevoudig jeugdwereldkampioen Michiel van der Heijden nog in de running is. Eén punt onder Van der Heijden (71ste met 418 punten) staat op de wereldranglijst Frank Beemer, terwijl naast Van Houts (25ste, 786 punten) er met Hans Becking (36ste, 694 punten) nog iemand aast op het plekje wat Van der Poel in gedachten heeft.

Puntenverdeling
Net als bij het wegwielrennen en het veldrijden, zijn er per koers in het mountainbiken ook UCI-punten te verdelen. De Olympische discipline binnen deze tak van de wielersport is Cross Country. In de eerder genoemde wedstrijden kan Van der Poel maximaal 160 punten (de Sunshine Cup is een etappewedstrijd van hors categorie) op Cyprus pakken en tachtig in de Algarve (de Bike Challenge is eveneens een meerdaagse van categorie 2). Pakt onze landgenoot in het gunstigste geval beide keren de winst, dan zou hij nu terug te vinden zijn op plek 137 van de UCI Ranking. Dat is net voor de 19-jarige Milan Vader uit Middelburg, de huidige Nederlands kampioen mountainbiken bij de beloften. “Ik dacht dat elke rit afzonderlijk ook UCI-punten opleverde, maar voor de proloog van donderdag weet ik dat niet zeker”, legt Van der Poel uit. In dat geval zijn er dus meer dan 240 punten in beide wedstrijden te verdienen zijn. De reglementen van de UCI bieden echter geen uitsluitsel.

Flinke dobber
Om nog verder op de wereldranglijst te stijgen kan Van der Poel ook punten halen wanneer hij zijn doelstellingen behaalt. Top-10 op het EK levert minimaal zeventig punten op (voor plek tien) en bij winst maximaal tweehonderd. Bij Wereldbekers krijgt de nummer twaalf op zijn beurt 85 punten bijgeschreven, de winnaar eigent zich 250 punten toe. Mocht de BKCP-Corendon-crosser in juli ook meedoen aan het NK Cross Country in het Noord-Brabantse Nieuwkuijk, dan kan hij als winnaar nog eens 110 punten verdienen.

Ter vergelijking: vijfvoudig wereldkampioen én tweevoudig winnaar van Olympisch goud Julien Absalon voert met 1998 punten op dit moment de UCI-Ranking aan. Een zware klus dus voor Van der Poel, maar hij ziet het wel zitten. “Onmogelijk is het niet. Anders zou ik niet aan zo’n avontuur beginnen. Die Olympische Spelen zijn iets speciaals. Dat wil ik eens meegemaakt hebben. Ik ga er dus alles aan doen om me te kwalificeren”, zei hij eerder al.

Voorlopig mountainbike-programma Mathieu van der Poel
flag-cy Sunshine Cup (SHC) – 25 t/m 28 februari, Cyprus
flag-pt Bike Challenge Algarve (S2) – 4 t/m 6 maart, Tavira
flag-se EK Mountainbike Cross Country – 5 t/m 8 mei, Husqvarna
flag-de Wereldbeker #3 – 21 t/m 22 mei, Albstadt

Wereldbeker-manches Mountainbike
flag-fr Wereldbeker #1 – 9 t/m 10 april, Lourdes*
flag-au Wereldbeker #2 – 23 t/m 24 april, Cairns
flag-de Wereldbeker #3 – 21 t/m 22 mei, Albstadt
flag-fr Wereldbeker #4 – 28 t/m 29 mei, La Bresse
flag-gb Wereldbeker #5 – 4 t/m 5 juni, Fort William*
flag-at Wereldbeker #6 – 11 t/m 12 juni, Leogang*
flag-ch Wereldbeker #7 – 9 t/m 10 juli, Lenzerheide
flag-ca Wereldbeker #8 – 6 t/m 7 augustus, Mont-Saint-Anne
flag-ad Wereldbeker #9 – 3 t/m 4 september, Vallnord

*= enkel Downhill-wedstrijden. De overige Wereldbekers zijn Cross Country, de Olympische discipline.

Dit artikel delen:

31 Reacties

Romāns Vainšteins 26 februari 2016 om 12:04

Mountainbiken is vaak ook leuker dan wegwielrennen, ik doe het graag.

Maar wegwielrennen is waar de pot met goud, de eer, het aanzien en al het andere te vinden is, de beste sport ter wereld, daar ga je gewoon aan meedoen als je talent hebt en deze gast kan daar hoogstwaarschijnlijk gewoon koersen winnen.

tendam 26 februari 2016 om 12:07

Hij heeft blijkbaar zojuist de eerste rit gewonnen…

https://twitter.com/sportkine/status/703173773596332033

Purito 26 februari 2016 om 12:18

Deze gast zou zelfs met verplassen winnen. Een absoluut toptalent.

Smuckinho 26 februari 2016 om 12:18

Heel leuk en informatief stuk Youri! Mijn complimenten! Ik merk dat je ook een groot liefhebber bent van onzer Mathieu.

@Tendam
Bizar!! Ik zit te zoeken naar definitieve bevestiging, omdat ik het bijna niet geloof zo knap..

krypton 26 februari 2016 om 12:32

Dat hele stuk over de UCI-punten is toch niet zo relevant lijkt me? De bondscoach selecteert zelf twee renners uit de mannen die aan de eisen hebben voldaan toch? Of zit ik mis?

Smuckinho 26 februari 2016 om 12:35

Enkel voor de startposities krypton.

Pizzi 26 februari 2016 om 12:36

Mooi stuk!

Luuk van der Meer 26 februari 2016 om 12:37

UCI punten zijn wel relevant in die zin dat ze je startpositie bepalen. Niet onbelangrijk in het mountainbiken

Gesink4President 26 februari 2016 om 12:42

Dank voor alle info en mooi dat de eerste winst alweer binnen is. Wel hopen dat VDP MTB niet zo leuk gaat vinden dat hij niet meer naar de weg gaat

Youri IJnsen 26 februari 2016 om 12:48

@krypton
Mathieu moet zich plaatsen door twee keer top-12 WB of één keer top-6 in de WB. Ook een top-10 plek op het EK volstaat.

Wat ik met de UCI-punten duidelijk wil maken: op basis van de UCI Ranking bepaalt een organisatie op welke startrij je moet beginnen. Nu is dat de allerlaatste, omdat Mathieu op het moment van schrijven nog geen punten had. Met andere woorden: stel er doen honderd MTB’ers mee, dan moet Mathieu er eerst pak ‘em beet tachtig inhalen voordat hij in de buurt van een plek komt die mogelijk startrecht geeft op de OS.

UCI-punten zijn dus in die zin bepalend of Van der Poel de Olympische Spelen haalt.

Youri IJnsen 26 februari 2016 om 12:50

@Smuckinho
Valt mee hoor. Ik ben liefhebber van de sport, daarom in de eerste plaats doe ik dit werk. Ik vond dat er veel onduidelijkheid bestond omtrent de regels rondom de MTB-ambitie van Mathieu. Eén van de basistaken van een journalist is om zaken duidelijk te maken aan zijn lezer. Dat miste ik, vandaar dat ik heb besloten om het zelf uit te zoeken. Mocht een ander persoon dezelfde poging gedaan hebben als Van der Poel, had dit artikel er ook geweest ;-)

oscarito1908 26 februari 2016 om 12:52

MTB is ook vele malen leuker dan wegwielrennen.

ikbenprocycling 26 februari 2016 om 13:01

Hah geweldig om met 'onze' Matthieu een NLse topper in de mtb XC te hebben.
Bookmark en zet in agenda's: http://www.redbull.tv/live/ (ja, dat wordt soms 2 schermen kijken :-)

P.S. ik houd persoonlijk niet van kasseien rijden met de racer en ook niet van modder met de mtb (intensief schoonmaken/slijtage)

Romāns Vainšteins 26 februari 2016 om 13:12

Ik ben er gek op ! (rijden met gebruiksmateriaal / uitbesteden)

horsm 26 februari 2016 om 13:20

Dank @Youri – vraagje: wordt het eindklassement hier bepaald door tijd, of door punten? Heeft Van der Poel nu de leiderstrui?

OS lijkt me, als ik het zo zie, een vrij lastige opgave: 80 man inhalen om twee keer 12de te worden klinkt ondoenlijk. Maar desalniettemin erg knap dat hij hier meteen een overwinning pakt. Vader Adrie denkt dat Matthieu zich vooral ontwikkelt als hij lol in het fietsen blijft houden, en dat lijkt me zo wel te lukken…

Guushovd 26 februari 2016 om 13:24

Ieder zijn voorkeur, maar doe mij maar wegwielrennen. Ik denk dat Mathieu vooral graag zijn ‘eigen ding’ doet en dat gaat moeilijker op de weg. Op professioneel niveau is wegwielrennen voor een groot deel een ploegsport. Hij is echter nog heel jong, wat hem nu aantrekt in het veldrijden en mountainbiken kan weleens van tijdelijke aard zijn. Hij zal ouder worden en kan dan kopman worden in grote wegkoersen. Het zou me niks verbazen als hij dat dan ook heel mooi gaat vinden.

Vooralsnog moet hij vooral zijn ding doen (wat een heerlijke luxe), maar als hij echt groot wil worden kan dat bijna alleen op de weg. Ik ben benieuwd hoe het gaat verlopen.

Youri IJnsen 26 februari 2016 om 13:44

@Horsm
Het lijkt me op basis van een klassement op tijd. Het is een SHC-wedstrijd, waarbij de S voor 'stage' staat. Maar na twee uur spitten door de reglementen, was ik nog niets wijzer.

Edit: Kaunertal biedt een uitweg. Het is inderdaad een optelsom van de tijd over de verschillende dagen.

ikbenprocycling 26 februari 2016 om 13:45

@RV, op huurfietsen vind ik het een heel stuk leuker. Ik heb 6 fietsen in eigen onderhoud (excl. gezinsleden).

On: Duidelijk is dat voor Matthieu de funfactor erg belangrijk is bij het fietsen. Wegwielrennen heeft nauwelijks met fun te maken. Jumpjes maken, technisch vertoon, obstakels overwinnen, etc. hoort bij fenomeen Matje. Ik zou er niet rouwig om zijn als hij ervoor zou kiezen MTB XC-er te worden ipv wegwielrenner. Wordt het XC seizoen erg leuk te volgen. Qua wegwielrenners hebben we al aardig wat kleppertjes meedraaien.

HoofdIsVrij 26 februari 2016 om 13:53

Hopelijk dimmen de ‘wegschreeuwers’ nu ook een beetje en laten ze Mathieu gewoon doen wat hij zelf leuk vindt. Hij heeft al meerdere keren aangegeven dat hij vooral de lengte van wegkoersen (Dumoulin trouwens ook) saai vindt. En ik snap wel dat dat type renners een sprintetappe van 250 kilometer liever aan zich voorbij laten gaan.

Romāns Vainšteins 26 februari 2016 om 14:08

@HisV
Maar dan kan hij zich toch volledig gaan toespitsen op eendaagse koersen (lijkt me wel iemand die op alle terreinen uit de voeten kan) en de tour (als rittenkaper) ?

Fun zat , huppa de weg op !

Kaunertal 26 februari 2016 om 14:50

@Youri IJnsen
Klassement gaat op tijd. Zie uitslag vorig jaar: http://www.uci.ch/mountain-bike/results/

Smuckinho 26 februari 2016 om 15:39

@Kaunertal en Youri
En gebaseerd op de resultaten en UCI punten van vorig jaar, denk ik niet dat er UCI punten worden uitgedeeld voor afzonderlijke ritten.

wulu 26 februari 2016 om 15:47

Mountainbiken veel leuker dan wegwielrennen!

Ghehehe dat klopt ook wel

Hakkie2 26 februari 2016 om 15:58

Ik kan me trouwens goed voorstellen dat voor een deelnemer mountainbiken leuker is dan wegwielrennen. Als wegrenner heb je toch heel wat uren dat je alleen maar kilometers maalt zonder dat er veel gebeurd. En ook nog een heel aantal kilometer die niet op voor jou geschikt terrein zullen zijn (als sprinter in de bergetappes, als niet sprinter in de vlakke etappes). Mountainbiken is gewoon vanaf de start finale rijden en voor Van der Poel altijd wel op redelijk geschikt terrein, waarschijnlijk.

HennieK 26 februari 2016 om 16:39

@Youri ea. In aanvulling op mijn eerdere post:
Het zou mooi zijn als Mathieu ten tijde van de OS rond de 600 punten had. Dan komt hij op een redelijke startplek – eventuele punten op cyprus helpen hem om iets meer vooraan te starten in andere wedstrijden, zodat het behalen van die punten iets makkelijker wordt.

Over Sunshine cup: Voor zover ik het begrijp zijn met dagzeges geen punten te vedienen. Enkel GC telt. Mocht hij winnen dan levert dat 160 punten op. Weer voor zover ik begrijp tellen deze wel voor startpositie in WC wedstrijden(na de beste 16 in de stand). Dan zijn dit mogelijk zeer nuttige punten!

Maar als iemand er meer van weet, graag wat meer uitleg.

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair