Van der Poel: “Mountainbiken veel leuker dan wegwielrennen”
foto: Marcel Koch
vrijdag 26 februari 2016 om 19:00

Van der Poel: “Mountainbiken veel leuker dan wegwielrennen”

Mathieu van der Poel sloot het veldritseizoen in Oostmalle zondag af als vierde. Zijn blik richt hij vanaf nu op het mountainbiken. Deze week is hij al actief in een wedstrijd op Cyprus. Op die manier hoopt hij punten te pakken om te stijgen op de UCI-Ranking en zijn startpositie bij Wereldbeker-wedstrijden te verbeteren. “Albstadt (eind mei, red.) is waarschijnlijk de eerste”, vertelt Van der Poel aan WielerFlits. Het doel is om de Olympische Spelen te halen.

De nieuwe edtie van RIDE Magazine is nu verkrijgbaar! Onze nieuwe 188 pagina’s dikke voorjaars-editie staat vol met schitterende wielerverhalen over o.a. Mathieu van der Poel, Lotte Kopecky, Demi Vollering, Sepp Kuss en Matej Mohoric. Verzeker je van jouw exemplaar en bestel hem nu online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!
Vlotte aanpassing
De Nederlands kampioen veldrijden kreeg in de week voor de afsluitende cross in Oostmalle, al een aantal mountainbikes voorgeschoteld van fietsenmerk Stevens (sponsor BKCP-Corendon). Naar eigen zeggen ging de aanpassing erg snel. Van der Poel stond gisteren (donderdag) aan de start in de Sunshine Cup op Cyprus, die begon met een korte tijdrit. Vandaag (vrijdag) staat er een etappe van 48,2 kilometer op het programma. Na het weekend volgt een driedaagse wedstrijd in de Algarve. Door deze koersen te rijden hoopt Van der Poel een aantal UCI-punten te verzamelen. Die zijn nodig om te stijgen op de UCI-Ranking. Hoe hoger je op deze lijst staat, des te beter is de startpositie. Nu moet de 21-jarige Nederlander nog vanaf de laatste rij starten.

“Had een betere warm-up kunnen gebruiken” – Van der Poel

Vandaag (vrijdag) hoeft de alleskunner in Cyprus niet vanaf de laatste rij te starten, omdat hij gisteren (donderdag) in de proloog als tiende eindigde. Zo was hij bijvoorbeeld vier seconden sneller dan regerend Olympisch kampioen Jaroslav Kulhavý. “Het was heel leuk! Ik had alleen een goede warm-up kunnen gebruiken. Ik was een afdaling gaan verkennen voor de proloog. Maar ik had lek gereden en was de weg kwijt, dus had ik nog maar tien minuten voor de start en kon ik me niet meer opwarmen”, lacht Van der Poel. Zijn hart gaat sneller slaan van sprongetjes door de lucht en afdalingen van stenen trappen, dan van bijvoorbeeld Omloop Het Nieuwsblad dit weekend. Voor vele wielerfans begint zaterdag het wielerseizoen écht, maar de in België wonende landgenoot is zelf niet zo’n liefhebber van kasseien. “Ik begin dat ook leuk te vinden, maar wel met aangepast materiaal. Mountainbiken vind ik veel leuker dan wegwielrennen!”

Programma staat nog niet vast
Zijn eerste Wereldbeker-manche vindt waarschijnlijk pas plaats eind mei. “Ik heb daar zelf nog niet echt zicht op. Mijn eerste Wereldbeker is in Albstadt, denk ik”. Daarnaast komt Van der Poel begin mei waarschijnlijk in actie tijdens het Europees kampioenschap mountainbiken in Husqvarna. Een plek bij de eerste tien volstaat om te voldoen aan de kwalificatie-eis van NOC*NSF. Mocht dat niet lukken, dan moet de veldrijder in de Wereldbekers daarna één keer bij de top-6 finishen, óf twee keer bij de eerste twaalf om zich op die manier te plaatsen voor de Olympische Spelen in augustus. Bondscoach Tim Heemskerk ziet het plan vooralsnog zitten.

Deelname aan Olympische Spelen
Van der Poel kon ook als wegrenner naar de Olympische Spelen. Hij stond op een longlist van bondscoach Johan Lammerts, maar in overleg met BKCP-Corendon-manager Christoph Roodhooft heeft de keuzeheer besloten om Van der Poels naam door te strepen. “Mathieu gaat zich specifiek voorbereiden op het mountainbiken. Dat vraagt om een andere benadering dan het rijden op de weg”, legt Lammerts uit. MvdP achtte zijn kansen op een selectie namelijk klein, omdat hij als renner van een Continental-team niet verwachtte de concurrentie aan te kunnen gaan met de Nederlandse toppers uit de WorldTour.

Op de weg mag Nederland vier renners afleveren, bij het mountainbiken slechts twee. Rudi van Houts – die in de proloog over 3,9 kilometer op Cyprus elf seconden moest toegeven op Van der Poel – heeft al voldaan aan de kwalificatienorm, terwijl ook tweevoudig jeugdwereldkampioen Michiel van der Heijden nog in de running is. Eén punt onder Van der Heijden (71ste met 418 punten) staat op de wereldranglijst Frank Beemer, terwijl naast Van Houts (25ste, 786 punten) er met Hans Becking (36ste, 694 punten) nog iemand aast op het plekje wat Van der Poel in gedachten heeft.

Puntenverdeling
Net als bij het wegwielrennen en het veldrijden, zijn er per koers in het mountainbiken ook UCI-punten te verdelen. De Olympische discipline binnen deze tak van de wielersport is Cross Country. In de eerder genoemde wedstrijden kan Van der Poel maximaal 160 punten (de Sunshine Cup is een etappewedstrijd van hors categorie) op Cyprus pakken en tachtig in de Algarve (de Bike Challenge is eveneens een meerdaagse van categorie 2). Pakt onze landgenoot in het gunstigste geval beide keren de winst, dan zou hij nu terug te vinden zijn op plek 137 van de UCI Ranking. Dat is net voor de 19-jarige Milan Vader uit Middelburg, de huidige Nederlands kampioen mountainbiken bij de beloften. “Ik dacht dat elke rit afzonderlijk ook UCI-punten opleverde, maar voor de proloog van donderdag weet ik dat niet zeker”, legt Van der Poel uit. In dat geval zijn er dus meer dan 240 punten in beide wedstrijden te verdienen zijn. De reglementen van de UCI bieden echter geen uitsluitsel.

Flinke dobber
Om nog verder op de wereldranglijst te stijgen kan Van der Poel ook punten halen wanneer hij zijn doelstellingen behaalt. Top-10 op het EK levert minimaal zeventig punten op (voor plek tien) en bij winst maximaal tweehonderd. Bij Wereldbekers krijgt de nummer twaalf op zijn beurt 85 punten bijgeschreven, de winnaar eigent zich 250 punten toe. Mocht de BKCP-Corendon-crosser in juli ook meedoen aan het NK Cross Country in het Noord-Brabantse Nieuwkuijk, dan kan hij als winnaar nog eens 110 punten verdienen.

Ter vergelijking: vijfvoudig wereldkampioen én tweevoudig winnaar van Olympisch goud Julien Absalon voert met 1998 punten op dit moment de UCI-Ranking aan. Een zware klus dus voor Van der Poel, maar hij ziet het wel zitten. “Onmogelijk is het niet. Anders zou ik niet aan zo’n avontuur beginnen. Die Olympische Spelen zijn iets speciaals. Dat wil ik eens meegemaakt hebben. Ik ga er dus alles aan doen om me te kwalificeren”, zei hij eerder al.

Voorlopig mountainbike-programma Mathieu van der Poel
flag-cy Sunshine Cup (SHC) – 25 t/m 28 februari, Cyprus
flag-pt Bike Challenge Algarve (S2) – 4 t/m 6 maart, Tavira
flag-se EK Mountainbike Cross Country – 5 t/m 8 mei, Husqvarna
flag-de Wereldbeker #3 – 21 t/m 22 mei, Albstadt

Wereldbeker-manches Mountainbike
flag-fr Wereldbeker #1 – 9 t/m 10 april, Lourdes*
flag-au Wereldbeker #2 – 23 t/m 24 april, Cairns
flag-de Wereldbeker #3 – 21 t/m 22 mei, Albstadt
flag-fr Wereldbeker #4 – 28 t/m 29 mei, La Bresse
flag-gb Wereldbeker #5 – 4 t/m 5 juni, Fort William*
flag-at Wereldbeker #6 – 11 t/m 12 juni, Leogang*
flag-ch Wereldbeker #7 – 9 t/m 10 juli, Lenzerheide
flag-ca Wereldbeker #8 – 6 t/m 7 augustus, Mont-Saint-Anne
flag-ad Wereldbeker #9 – 3 t/m 4 september, Vallnord

*= enkel Downhill-wedstrijden. De overige Wereldbekers zijn Cross Country, de Olympische discipline.

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
26 februari 2016 17:06
Waarom starten ze met mountainbiken niet allen op rij op een brede strook onverhard ? Klaar dat gedoe met startplaatsen.
26 februari 2016 17:29
@RV: dat wordt wel een erg brede strook. Op de Spelen doen 'maar' 50 sporters mee, dan heb je al wel een redelijk brede strook nodig. Maar aan het EK deden vorig jaar 89 mountainbikers mee... Dat wordt starten in een woestijn?
26 februari 2016 18:02
En dat voor iemand die op zondagmiddag een crosje doet tussen een bierdrinkende meute... Een ieder die daar minderwaardig over doet krijgt nu bevestigt wat men eigenlijk al wist. Ook al is hij een supertalent, er zijn ook veldrijders die hem pijn doen. Dat zegt toch iets over het niveau van de cyclocross !
26 februari 2016 21:49
@RV dan krijg je ook alleen maar een langere sprint naar het eerste bospad of singletrail. Het gaat er een beetje om bij het voorste groepje te komen en daar bij te blijven tot het einde om je dan los te rijden of de sprint te winnen. Dat wat achter je rijdt heb je ook geen last van op een trail of op een technische passage. Als iemand voor je rijdt die langzamer is, moet je ook nog maar eens een plek vinden waar je kunt passeren zonder elkaar in gevaar te brengen. Die andere zal natuurlijk ook blijven vechten voor zijn positie.
26 februari 2016 21:56
Hopelijk nu de Nederlandse fietsende jeugd ook op de mtb, daar leer je fietsen. Op de weg kan dan ook nog, op je racefiets tijdens de training. Natuurlijk is mountainbiken leuker dan de weg, als er nog een beetje leven in je fiets lijf zit ga je zomers mountainbiken.
27 februari 2016 00:59
Alleen weinig plekken in Nederland waar je kan mtb-en. Daarvoor moet je toch naar de Waalse Ardennen.

Reacties zijn gesloten.