Van der Poel pakt zege in Middelkerke, Van Aert wint Superprestige

Van der Poel pakt zege in Middelkerke, Van Aert wint Superprestige

foto: Marcel Koch (archief)

zaterdag 13 februari 2016 om 16:09

Mathieu van der Poel heeft de afsluitende manche van de Superprestige in Middelkerke gewonnen. Op gepaste afstand eindigde Tom Meeusen als tweede, voor Wout van Aert. De Belg kende vroeg in de cross materiaalpech, maar knokte zich knap terug en verzekerde zich van de eindzege.

Gemiste start Van der Poel
Een goede start zorgde ervoor dat Radomir Simunek jr., Tom Meeusen en Wout van Aert vlot de kop namen. Kevin Pauwels en Mathieu van der Poel waren de grote afwezigen. Na een halve ronde was het Sven Nys die de kop nam, al liet de 39-jarige veteraan vooraf weten niet kiplekker te zijn. Michael Vanthourenhout loste de renner van Crelan-AA Drink snel af, met Van Aert in zijn kielzog. Van der Poel was inmiddels opgeschoven en volgde op een derde positie.

Derailleur in achterwiel Van Aert
Niet veel later sloeg het onheil toe bij klassementsleider Van Aert. Net na de materiaalzone geraakte de derailleur van de wereldkampioen in zijn achterwiel en reed hij zijn tweewieler aan diggelen. Van Aert moest daardoor een hele poos lopen en viel terug van de top-3 naar plek dertig. Die plek gaf geen recht op punten, waardoor Nys virtueel het klassement om de Superprestige aanvoerde. Pauwels was namelijk nog niet uit de achtergrond naar voren gereden.

Van der Poel stoïcijns verder
In de achtergrond ontvouwde zich een tactisch steekspel. Van Aerts ploeggenoten Jan Denuwelaere en Tim Merlier cijferden zich helemaal weg voor hun kopman en brachten Van Aert terug naar plek zestien. Ondertussen had Vanthourenhout zich helemaal laten zakken naar Pauwels, omdat de Marlux-Napoleon Games-crosser plots ook de eindzege rook. Nys bleef zich voorin handhaven en de druk op Van Aert hoog houden. Vooraan was de vogel in de persoon van Van der Poel al lang gevlogen, die zijn weg ongestoord voortzette.

Lange achtervolging Van Aert, Nys rukt op
Na halfweg koers was er niets meer aan de leidende positie van de Nederlandse kampioen te doen. Tom Meeusen lag toen op plek twee en zag Nys ver achter zich oprukken naar plek drie. Van Aert wist zich terug te rijden naar plek twaalf en maakte aansluiting bij een groepje dat reed voor plek zeven. Een ontketende Van Aert rukte zich vlak na de doorkomst aan de finish los van dat groepje en bleef vastliggen op plek zeven.

Interessant duel op plek drie
Van der Poel ging vooraan soepeltjes verder, maar spaarde zichzelf ondanks zijn ruime voorsprong niet. Op twee rondes voor het einde had hij 27 seconden voor op nummer twee Meeusen. Nys volgde op 47 seconden als derde, met Lars van der Haar in zijn wiel. Wout van Aert moest een minuut en 21 seconden toegeven, maar lag inmiddels wel op plek zes. In de slotfase wist Van der Haar nog weg te rijden bij Nys om zich op het podium van het eindklassement te rijden.

Nieuwe zege Van der Poel, Van Aert maakt Grand Slam compleet
Bij het ingaan van de laatste ronde had Meeuwsen zes seconden van Van der Poels voorsprong afgesnoept, wat mede veroorzaakt werd door een slippertje van de leider in de wedstrijd. Het wiel van Nys was op dat moment dan weer binnen handbereik van Van Aert, al plaatste diezelfde Nys niet veel later nogmaals een versnelling. Hij raapte daarmee Van der Haar weer op. In de volle finale kreeg Van Aert Nys dan toch weer te pakken. Van der Poel mocht het zegegebaar maken, maar ook Van Aert kwam juichend over de streep. Na het Wereldbeker-klassement, de bpost bank trofee en het WK, behaalde hij met de eindzege in de Superprestige de Grand Slam.

flag-be Noordzeecross Middelkerke 2016
1. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon)
2. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
3. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
4. flag-be Sven Nys (Crelan-AA Drink)
5. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
6. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin)
7. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games)
8. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea)
9. flag-be Jim Aernouts (Telenet-Fidea)
10. flag-be Diether Sweeck (ERA-Murprotec)

Eindklassement Superprestige
1. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice) – 107 punten
2. flag-be Sven Nys (Crelan-AA Drink) – 99 punten
3. flag-nl Lars van der Haar (Giant-Alpecin) – 87 punten
4. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games) – 84 punten
5. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games) – 70 punten
6. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea) – 63 punten
7. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Murprotec) – 60 punten
8. flag-nl Mathieu van der Poel (BKCP-Corendon) – 49 punten
9. flag-nl Corné van Kessel (Telenet-Fidea) – 42 punten
10. flag-be Tim Merlier (Crelan-Vastgoedservice) – 40 punten

Dit artikel delen:

27 Reacties

Gebruikersnaam 13 februari 2016 om 16:13

VA van 30 naar 3 en na zijn pech ook sneller onderweg dan VDP. Jammer, had een leuk duel kunnen zijn.

Janjanssen98765 13 februari 2016 om 16:17

Niet zo gek dat Van Aert sneller onderweg is met al die richtpunten en zijn klassement in gevaar.
Het was al snel duidelijk dat Van der Poel dit gewoon “op zijn gemak” ging halen.

F e r o x 13 februari 2016 om 16:21

Van der Poel rijdt altijd door op zijn maximum. Zeker in de laatste cross van het jaar. Zelfs in Otegem en Zonnebeke deed hij dit al.

Gebruikersnaam 13 februari 2016 om 16:21

Die richtpunten reden ook in zijn weg. Elke voordeel dat je daar bij hebt, wordt vergezeld door een nadeel.

Beekman 13 februari 2016 om 16:22

Een trainingsritje voor s”werelds beste crosser op dit moment. @Gebruikersnaam daar kun je geen conclussie uit trekken, achtervolgen om je klassement binnen te halen of je voorsprong op peil houden is een wereld van verschil.

brecht_vdk 13 februari 2016 om 16:31

Je springt niet naast je zadel als je een ‘trainingsritje’ doet. Dit betekent dat je toch wel diep moet gaan en met meeusen achter je kun je je voet niet van het gas halen, want die blijft maar rijden.
Het zou sowieso een mooier duel geweest zijn zonder de pech

Gebruikersnaam 13 februari 2016 om 16:32

Ik zeg nergens dat VA beter was, enkel dat ze allebei duidelijk sterk waren en het vermoedelijk een spannend duel was geweest zonder pech.

Lijkt me eigenlijk qua stelling nauwelijks vergezocht, eerder evident.

Adrianus 13 februari 2016 om 16:35

Ja en dan staat er in het klassement renner van het jaar van de maand januari ene Peter Koning met 50% van de stemmen ruim boven Mathieu met 35 %.
De stemming loopt nog. Lijkt mij, dat dit nog even recht gezet moet worden.

Beekman 13 februari 2016 om 16:35

Ja dat klopt, ik zie ook liever een duel dan zo een saaie cross, althans wat voor de overwinning betreft.

polke 13 februari 2016 om 16:44

Van der poel gemakkelijk gewonnen en van aert heb moeten koersen voor zijn klassement volgen jaar zal het wel anderen koek worden . Van der poel heeft als gewonnen de laatst 3 maanden behalve het wk

HoofdIsVrij 13 februari 2016 om 17:03

@polke

Dus hij heeft eigenlijk geen echte prijs gewonnen behalve het NK. Het WK was het enige wat zijn seizoen zou kunnen redden (zijn woorden). Van Aert heeft de klassementen het BK en het WK gewonnen.

Pizzi 13 februari 2016 om 17:06

Dus het Wereldbeker-klassement, de bpost bank trofee, de Superprestige, het WK, het BK en ook bijna het EK. Ongelooflijk.

titanio82 13 februari 2016 om 17:13

Geen Grand Slam! Want dan moet je alle prijzen pakken. En wie is Europees kampioen dit seizoen? Juist!

polke 13 februari 2016 om 17:14

Hooftisvrij 4 wereld bekers op rij is niet niks van aert maar 1 en dat wk ik ben daar geweest schandalig hoe die Belgen te keer gingen echt normaal heb zeker in vloed gehad op de koers

Purito 13 februari 2016 om 17:34

Het is echt treurig, die Anti-Van Aert teneur hier op WF. Waarom moeten al die mensen zo krampachtig blijven schreeuwen dat VdP de crosser ter wereld is?

Het zijn allebei kampioenen. De ene keer wint Van Aert, de andere keer VdP. Vandaag waren ze gewoon aan elkaar gewaagd. Iedere halvegare kon toch zien dat Van Aert een geweldige cross heeft gereden. En zonder die pech hadden we misschien een beklijvende spurt om de overwinning gehad.

Beekman 13 februari 2016 om 18:15

@Purito, echt treurig was het gedrag tijdens het WK van de Belgische supporters (waarschijnlijk je landgenoten) t.o.v. de Nederlandse renners, spugen en met bier gooien.

xistnc 13 februari 2016 om 18:17

@Purito
Wie zijn ‘al die mensen’?

Ik heb de indruk dat er helemaal geen anti Van Aert teneur is. Hooguit is er wat aversie tegen het Calimero-gedrag dat Van Aert teweeg brengt. En ja, dat kan ik heel goed begrijpen.

Borsje 13 februari 2016 om 18:27

Ik heb een indrukwekkende VDP gezien en ook een indrukwekkende VA. Wie beter is? We gaan het misschien volgend seizoen zien. Persoonlijk acht ik toch VDP net even wat beter.

Purito 13 februari 2016 om 19:03

@xistnc
Lees de reacties hierboven nog eens, en dan met iets meer rust.

Misschien ben je ook aangestoken door het Anti-Wout virus. Want het valt allemaal wel mee hoor.

RRobson 13 februari 2016 om 19:08

Dit jaar gaat gewoon de geschiedenisboeken in als het jaar van Van Aert, om evidente redenen. VDP ook ijzersterk maar geen klassement kunnen pakken door zijn blessure en geen WK wegens die dag de wet van de sterkste moeten ondergaan. Ik heb soms ook de indruk dat niet iedereen hier het daar makkelijk mee heeft.

xistnc 13 februari 2016 om 19:26

@Purito
Nou vooruit, ik wil best in alle rust de posts nog eens lezen van diegenen die jij als ‘al die mensen’ bestempelt. Maar wie bedoel je dan?

Verweggistan 13 februari 2016 om 19:43

Leuk dat die Amerikaan Hyde is gebleven na het WK en niet eens onverdienstelijk met een 15e plaats.

HoofdIsVrij 13 februari 2016 om 19:46

@RRobson

Precies. Hier was men stelling er van overtuigd dat Van der Poel met twee vingers in de neus wel even het WK zou winnen. Nu merk je dat bij elk artikel over het veldrijden mensen even willen aangeven dat Van der Poel heus wel de beste veldrijder is. Veel medelanders lijken jaloers op Van Aert te zijn of het hem te misgunnen en bagatelliseren zijn prestatie van vandaag ook nog wat gewoon ijzersterk was zowel op mentaal als fysiek vlak.

Andreotti 13 februari 2016 om 21:12

@Purito
Ik zie geen echte anti Van Aert opmerkingen, misschien wat chauvinisme richting Van Der Poel, maar echt geen anti sfeer zoals men in andere sporten gebruikelijk vind. Denk dat beide enorme talenten zijn, en ja, als Nederlander zie ik liever Van Der Poel winnen, en jij ziet wellicht liever Van Aert winnen. Prima toch?

wakkie 13 februari 2016 om 23:25

Ach Belg zijnde ben ik een veel grotere fan van VdP dan van Wout(tje). Veel meer uitstraling en qua kwaliteiten en talent waarschijnlijk net een stapje hoger. Hopelijk zien we het volgend jaar, en hopelijk gaat Thieuke snel naar de weg :D Dat wil ik gewoon gezien hebben.

Headlines

Materiaalzone

Populair