Van der Poel maakt in slotronde komaf met onfortuinlijke Van Aert

zondag 18 december 2016 om 16:05
Van der Poel maakt in slotronde komaf met onfortuinlijke Van Aert

foto: © Orange Pictures - Sportfoto

Mathieu van der Poel heeft de Wereldbekercross in Namen op prachtige wijze op zijn naam geschreven. De Nederlands kampioen nam in de laatste ronde afscheid van wereldkampioen Wout van Aert, die in de beginfase tweemaal ten val kwam.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Dat de twee grote topfavorieten, Wout van Aert en Mathieu van der Poel, hun inspanningen van de Scheldecross goed verteerd hadden, werd al duidelijk in de eerste halve ronde. ‘De Grote Twee’ gingen op de Citadel van Namen wederom het snelst uit de startblokken. De grootste outsider, Kevin Pauwels, was een pak minder goed weg en kwam zo zelfs buiten de top-10 terecht.

Dubbele val Van Aert op schuine kant
Dat deed Tom Meeusen, die het gisteren in Antwerpen rustig aan deed, veel beter. Meeusen durfde het zelfs aan om even over te nemen van Van Aert en Van der Poel, maar viel logischerwijs al snel terug. Ook Van Aert viel brutaal weg uit de kop van de wedstrijd, na een val op de schuine kant.

Van Aert liep op die manier een achterstand van bijna vijftien seconden op, maar bij aanvang van de volgende passage op de schuine kant had hij die alweer ongedaan gemaakt. Helaas voor Van Aert sloeg het noodlot net op dat moment opnieuw toe. De jonge wereldkampioen ging wederom tegen de vlakte, en ditmaal zelfs iets harder. Zijn achterstand: 17 seconden.

Van Aert verliest opnieuw veel tijd
Maar Van Aert beschikte blijkbaar over een superdag, want in slechts anderhalve ronde tijd reed hij opnieuw naar eenzame koploper Van der Poel toe. Halfkoers kregen we zo twee leiders, na een korte rustpauze van de twee toppers werden dat er zelfs drie. Tom Meeusen profiteerde van een moment van windstilte om in het wiel plaats te nemen.

Geloof het of niet, maar nog geen ronde later ging het voor de derde keer fout voor Van Aert. De wereldkampioen bleef na een slecht genomen bocht met zijn stuur vasthangen in de afsluiting langs de kant van het parcours. Opnieuw kreeg hij een twintigtal seconden aangesmeerd door de Nederlander, die het tempo duidelijk de hoogte injoeg en daarmee ook Meeusen overboord gooide.

Sterke slotronde van Van der Poel
Dankzij enkele sterke passages op de stroken bergop van Van Aert, kregen we een kwartier voor het einde toch weer twee leiders. De twee hadden inmiddels allebei de nodige inspanningen geleverd en spaarden hun troeven voor de slotronde. Op de allerlaatste passage op de schuine kant ging Van der Poel Van Aert voorbij en op een zware strook bergop reed hij Van Aert uit het wiel.

Voor de Nederlands kampioen is het zijn derde Wereldbekerzege op een rij. Van Aert, succesvol in de twee Amerikaanse manches bij afwezigheid van zijn concurrent, blijft wel riant leider.

Wereldbeker veldrijden 2016-2017
Uitslag manche 5: Namen

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
5. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
6. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea)
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
8. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
9. flag-de Marcel Meisen (Steylaerts-Verona)
10. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games)

Dit artikel delen:

70 Reacties

DerEffe 18 december 2016 om 16:22

@Geraint En wanneer je voor iemand rijdt kun je niet op je limiet zitten?

0
delgado 18 december 2016 om 16:22

Ik ben trouwens wel benieuwd waarom Van Aert tweemaal in het midden van de schuine kant begint. Was dit eigen keuze? Of een tip van 'stuurwonder' Albert? Of…?

Dat zijn eigenlijk toch onbegrijpelijke fouten die niet mogen gebeuren op dit niveau.

Edit: hijzelf dus. Lesje geleerd. Volg gewoon het spoor van de kunstenaar.

0
ikbenprocycling 18 december 2016 om 16:24

Wat een denigrerend gezeik altijd over van Aert. Geweldige crosser, geweldig karakter, geweldige rivaliteit met MvdP. Complimenten aan beiden. Als NL-er heb ik natuurlijk voorkeur voor MvdP, zonder van Aert tekort te doen.

0
F e r o x 18 december 2016 om 16:24

Leuke cross. Jammer voor de wedstrijd die derde fout bij Van Aert. Van der Poel zich hierdoor kunnen sparen en perfect ingedeeld. Gelukkig toch redelijk veel spanning door het terugkeren van Van Aert telkens.

Op naar de topperiode van de cross!

0
Dolfy 18 december 2016 om 16:24

Geweldige wedstrijd weer gezien. Van Aert schatte de schuine kant echt niet goed in in het begin. Rijdt in de laatste rondes wel de ideale lijn en wordt toch voorbij gereden door Van der Poel in de slotronde daar.

Ook bij de vrouwen spannende race gezien, waar De Boer echt onfortuinlijk was met de lekke band op het eind zo derde werd in plaats van tweede. Want Nash was op het eind gewoon net wat beter. Lechner ook sterk, 2e geworden.

0
tendam 18 december 2016 om 16:25

MVDP maakte vandaag en gisteren de indruk dat hij gewoon geen zin had om de hele koers alleen te rijden. Of dat hij het interessant probeert te houden voor het publiek. Niettemin heel knap gedaan van Van Aert door terug te keren na twee keer ogenschijnlijk heel dom die schuine kant bijna onderaan te beginnen.

0
Pédaleur de charme 18 december 2016 om 16:26

Was vandaag toch vooral onder de indruk van de mentale weerbaarheid van Van Aert. Op dat punt lijkt hij me toch echt sterker dan Van der Poel. Maar goed, die heeft dan ook meer dan genoeg andere wapens.

0
Fast Freddy 18 december 2016 om 16:27

De manier waarop vdp op de laatste verspoorde daalstrook langszij kwam zegt veel over het verschil in technische vaardigheid. In een cross als deze wint de meest complete renner, ook al mist hij de vorm van de dag. Prachtige strijd!

0
Pol 18 december 2016 om 16:30

Weer schittert de NOS door afwezigheid, wat een waardeloze sport omroep.Lekker op de site van de UCI kijken. Wij hebben de beste crossers en cross dames maar niet bij de NOS.

0
HoofdIsVrij 18 december 2016 om 16:30

@Har77, mooie_mario, Purito en mus.

Van der Poel geeft zelf aan dat Van Aert sterker was zoals Quintenri al aangeeft. Lachwekkend? Praat niet zo dom.

0
Verweggistan 18 december 2016 om 16:31

De Spanjaard Esteban, achter wie Boom steeds finishte in het Baskenland is hier netjes 17e.
Mourey 33e, de laatste renner binnen een ronde.

0
Guushovd 18 december 2016 om 16:32

@Quintenri
Ik stoor me altijd mateloos aan mensen die eerst sorry zeggen om dan mensen stevig te beschuldigen. Want met 'ken je er niets van' zeg je gewoon dat mensen die het met je oneens zijn er niks van snappen.

Van de Poel klopt Van Aert uiteindelijk op kracht in de laatste stroken. Dat Van Aert daarvoor sterker was, is misschien waar, maar zo evident sterker was hij gezien de uitslag niet. Dus ook de mensen die het niet met je eens zijn 'kennen er iets van', sorry :)

0
ChefSpijker 18 december 2016 om 16:35

En Nieuwenhuis declasseerde even iedereen bij de beloften. Hermans tweede op bijna een minuut.

0
Geraint 18 december 2016 om 16:37

@DerEffe,

Komop man het was de allereerste ronde. Denk dat het overduidelijk is dat Van Aert toen nog niet op zijn limiet zat. Hij schat de schuine kant verkeerd in. Niet meer en niet minder.

0
schipperaar 18 december 2016 om 16:43

Vdp is diplomatisch genoeg om te zeggen dat van Aert sterker was, leuke pleister op de wonde en valt alleen al goed bij zijn Belgische fan schare, mes snijdt aan 2 kanten, de Rochefort vloeit rijkelijk en zegereeks zet zich voort alwaar ie kansloos is voor het klassement, zal m een zorg zijn.

0
tendam 18 december 2016 om 16:49

Van Aert pakte dit keer trouwens wel de leiding voor de bepalende strook in de slotronde. Dat deed hij goed. Maar Van der Poel reed hem vervolgens gewoon straal voorbij.

0
Frits des Jeux 18 december 2016 om 16:56

In de slotronde komaf maken…. is dat Nederlands? Het klinkt in elk geval niet lekker.

0
markd 18 december 2016 om 17:02

pure, pure klasse, wanneer op de weg?
er is plaats bij de ” duivel lefevere”, waar hij in de voetsporen kan treden van een illustere persoonlijkheid en Wout kan zo naar de concurrentie

0
girardengo 18 december 2016 om 17:05

Steeds weer die zinloze discussies over wie beter is. Het is toch waarschijnlijker dat zij elk hun eigen kwaliteiten hebben en daarmee uiteindelijk in elkaars buurt zitten qua niveau? Van der Poel en Van Aert zijn gelukkig verstandiger dan sommige van hun supporters.

0
Thijs E 18 december 2016 om 17:06

@Schipperaar; volgens mij kreeg Mathieu iets wat leek op een emmer muurverf van Soudal ipv bier. Straks ff op marktplaats kijken wat het nou precies was.

0
Velominatus 18 december 2016 om 17:10

Wie de sterkste was hangt af van je definitie van “de sterkste”. Wout leek vandaag het hardst te kunnen fietsen. Sturen hoort er echter ook bij. De valpartijen van Wout waren allemaal eigen fouten. Matthieu was vandaag de beste crosser.

0
schipperaar 18 december 2016 om 17:16

Jaguars like him belong tot the field, niet op de weg natuurlijk waar cruisecontrol en telefoontjes de dienst uitmaken, fijndollen sluit je best niet op en al sowieso niet bij een boereheer.

0
SteelHorseCowboy 18 december 2016 om 17:28

Ik moest het even opzoeken, maar ‘komaf maken met..’ is inderdaad standaardtaal. Belgische standaardtaal.

0
Spruch 18 december 2016 om 17:31

Snap die ophef nooit zo. Van Aert is een halve Nederlander want zijn vader is een Nederlander die zich volgens mij tot Nelg heeft genaturaliseerd. En Van der Poel woont in België en heeft een mooi Vlaams accent. Beiden horen bij beide landen. Op dit moment is Van der Poel sterker en er zal weer een moment komen dat Van Aert sterker is. Ze zijn gewoon goed aan elkaar gewaagd, al denk ik dat Van der Poel een grotere toekomst tegemoet gaat. Maar voor hetzelfde geld is het andersom. Maakt niet uit, ze maken het crossen leuk en spectaculair en daar gaat het om.

0
Smuckinho 18 december 2016 om 17:32

Laten we eerlijk wezen, een top Mathieu laat Van Aert nooit 3 (!!) keer terugkeren. Dus we mogen dat chauvinisme echt wel een keertje laten voor wat het is en stellen dat Wout zeker niet minder was vandaag (waar je overigens weinig voor koopt).

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone