Van der Poel maakt in slotronde komaf met onfortuinlijke Van Aert

zondag 18 december 2016 om 16:05
Van der Poel maakt in slotronde komaf met onfortuinlijke Van Aert

foto: © Orange Pictures - Sportfoto

Mathieu van der Poel heeft de Wereldbekercross in Namen op prachtige wijze op zijn naam geschreven. De Nederlands kampioen nam in de laatste ronde afscheid van wereldkampioen Wout van Aert, die in de beginfase tweemaal ten val kwam.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Dat de twee grote topfavorieten, Wout van Aert en Mathieu van der Poel, hun inspanningen van de Scheldecross goed verteerd hadden, werd al duidelijk in de eerste halve ronde. ‘De Grote Twee’ gingen op de Citadel van Namen wederom het snelst uit de startblokken. De grootste outsider, Kevin Pauwels, was een pak minder goed weg en kwam zo zelfs buiten de top-10 terecht.

Dubbele val Van Aert op schuine kant
Dat deed Tom Meeusen, die het gisteren in Antwerpen rustig aan deed, veel beter. Meeusen durfde het zelfs aan om even over te nemen van Van Aert en Van der Poel, maar viel logischerwijs al snel terug. Ook Van Aert viel brutaal weg uit de kop van de wedstrijd, na een val op de schuine kant.

Van Aert liep op die manier een achterstand van bijna vijftien seconden op, maar bij aanvang van de volgende passage op de schuine kant had hij die alweer ongedaan gemaakt. Helaas voor Van Aert sloeg het noodlot net op dat moment opnieuw toe. De jonge wereldkampioen ging wederom tegen de vlakte, en ditmaal zelfs iets harder. Zijn achterstand: 17 seconden.

Van Aert verliest opnieuw veel tijd
Maar Van Aert beschikte blijkbaar over een superdag, want in slechts anderhalve ronde tijd reed hij opnieuw naar eenzame koploper Van der Poel toe. Halfkoers kregen we zo twee leiders, na een korte rustpauze van de twee toppers werden dat er zelfs drie. Tom Meeusen profiteerde van een moment van windstilte om in het wiel plaats te nemen.

Geloof het of niet, maar nog geen ronde later ging het voor de derde keer fout voor Van Aert. De wereldkampioen bleef na een slecht genomen bocht met zijn stuur vasthangen in de afsluiting langs de kant van het parcours. Opnieuw kreeg hij een twintigtal seconden aangesmeerd door de Nederlander, die het tempo duidelijk de hoogte injoeg en daarmee ook Meeusen overboord gooide.

Sterke slotronde van Van der Poel
Dankzij enkele sterke passages op de stroken bergop van Van Aert, kregen we een kwartier voor het einde toch weer twee leiders. De twee hadden inmiddels allebei de nodige inspanningen geleverd en spaarden hun troeven voor de slotronde. Op de allerlaatste passage op de schuine kant ging Van der Poel Van Aert voorbij en op een zware strook bergop reed hij Van Aert uit het wiel.

Voor de Nederlands kampioen is het zijn derde Wereldbekerzege op een rij. Van Aert, succesvol in de twee Amerikaanse manches bij afwezigheid van zijn concurrent, blijft wel riant leider.

Wereldbeker veldrijden 2016-2017
Uitslag manche 5: Namen

1. flag-nl Mathieu van der Poel (Beobank-Corendon)
2. flag-be Wout van Aert (Crelan-Vastgoedservice)
3. flag-be Kevin Pauwels (Marlux-Napoleon Games)
4. flag-be Tom Meeusen (Telenet-Fidea)
5. flag-be Laurens Sweeck (ERA-Circus)
6. flag-nl Corne van Kessel (Telenet-Fidea)
7. flag-be Toon Aerts (Telenet-Fidea)
8. flag-be Michael Vanthourenhout (Marlux-Napoleon Games)
9. flag-de Marcel Meisen (Steylaerts-Verona)
10. flag-be Klaas Vantornout (Marlux-Napoleon Games)

Dit artikel delen:

70 Reacties

schipperaar 18 december 2016 om 17:58

Geen bal met chauvinisme te maken, hij speelt met Wout en bespeelt het publiek op een fantastische manier, jammer dat er niet meer van dit soort gasten rondlopen. Ook in het loopwerk kan ie excelleren maar door zijn knie perikelen zal dit wat achterwege zijn gebleven.

0
Purito 18 december 2016 om 18:07

Overigens jammer om te zien dat het ’tijdperk Mourey’ definitief voorbij is. Dat was al te zien in het seizoen 2014/2015, toen hij al geregeld werd geklopt door Venturini in Franse crossen en in de wereldbeker enkele flaters sloeg.

Hij won dit jaar nog wel sterk in Hittnau en Gervans. Maar hij eindigt in de meeste buitenlandse crossen, waar hij normaal met 17 vingers in de neus won, nu vaker niet dan wel op het podium. De leeftijd begint nu echt te tellen.

Doodzonde. Want hij was toch een van de weinige buitenlandse crossers die de Belgische en Nederlandse top aankon. Of ermee kon wedijveren. In tegenstelling tot gasten als Walsleben, Taramarcaz en Simunek, wat uiteindelijk niet meer dan hele lichte opflakkeringen waren aan een hele smalle horizon. Hoe hij de cross in Namen won in 2013: fantastisch.

0
De Brigadier 18 december 2016 om 18:23

Het tijdperk Mourey? Is dat zoiets als het tijdperk Turgot?

0
DeGroteMolen 18 december 2016 om 18:26

Van Aert leek vandaag de sterkste, eerlijk is eerlijk. Maar ja, crossen is ook techniek en koelbloedigheid. Wederom een zege voor MvdP waar hij trots op mag zijn. Wat een topper.

0
jan jansen 18 december 2016 om 18:36

Van der Poel speelt met zijn tegenstander, dat kun je alleen maar als je sterker bent.
In een interview zei hij niet de benen te hebben om alleen op kop te blijven, en de wedstrijd in de laatste ronde te willen beslissen. Overmacht.

0
Velominatus 18 december 2016 om 18:43

@DGM dat zei ik ook: Wout de meeste spierkracht, Matthieu de beste crosser vandaag.

0
Wheely 18 december 2016 om 18:51

Wat zij we getrakteerd dit weekend zeg! Twee prachtige crossen.

0
Lalsacien 18 december 2016 om 19:21

De sterkste zijn bij wielrennen daar koop je niks voor. Het is zelfs een beetje zuur als je de sterkste bent en niet wint. De winnaar is de beste.
Dat is de charme bij het wielrennen(minder trouwens bij het veldrijden).

0
tendam 18 december 2016 om 20:23

@smuckinho
Waarom is een oordeel over wie mogelijk iets beter is gelijk chauvinisme? Ik zie Van der Poel als een soort wereldburger, en het maakt me verder ook niks uit welk paspoort hij heeft. Maar hij maakt op mij de indruk alsof hij er ’n beetje mee speelt, terwijl Van Aert er altijd helemaal voor gaat (en dat is ook ’n kwaliteit).

0
xistnc 18 december 2016 om 20:38

Vandaag was het zeker geen spielerei voor Van der Poel. Hij moest er hard voor werken, maar hij kan altijd vertrouwen op meerdere troeven tegenover die ene aas van Van Aert. Dat vertrouwen én die meerdere troeven hebben hem al vaak de zege bezorgd in directe man-tegen-man gevechten.

0
maklukzat 18 december 2016 om 20:41

Van der Poel was toch veruit de sterkste. Was in de laatste ronde duidelijk te zien. Zowel op techniek als power troefde hij Van Aert af.

0
Wheely 18 december 2016 om 20:50

Beiden moeten wel echt diep in het vat om elkaar te verslaan en dat maakt het zo mooi. Gisteren nam VdP meer risico, vandaag was dat Van Aert. Bij Mat pakte dat juist goed uit en bij Wout verklootte het zijn race. Uiteindelijk komt VdP nu wel als beste bovendrijven, wat een weekend!

0
assen 18 december 2016 om 21:09

Waar we het wel over eens kunnen zijn is dat Wout een veel mindere crosser is dan MvdP, qua stuurkunsten en techniek. Wout is misschien zelfs ondergemiddeld! Als ie technisch zo goed zou zijn als MvdP, dan was het vandaag minder spannend geweest denk ik… Maar we zullen het nooit weten. ;-)
Ik vraag me wel af hoe lang Wout het volhoudt, met alles geven iedere keer.

0
Taliesin 18 december 2016 om 21:20

Wat een weekend zeg.
Fenomenale cross gisteren waarin vd Poel uiteindelijk op de zandstrook weg knalt en van aert gewoon uit het wiel rijdt, nadat hij al de hele laatste ronde vol moest geven omdat Pauwels in de weg liep en van Aert daardoor een gat kon slaan. Terug gepakt, en erover. Van Aert gisteren duidelijk ook zeer sterk, alleen Mathieu nog sterker.

En dan vandaag, een wedstrijd waarin van Aert weer als een beer tekeer ging, tuurlijk had hij pech maar je kon zien dat dat totaal niet beslissend was want de laatste 3/4 ronden zaten ze constant bij elkaar. Je moet hier echter constateren dat Mathieu bergop weer een stuk explosiever is. Dat was gisteren tijdens de Scheldecross ook, die klimmetjes zijn in het voordeel van Mathieu omdat hij ongelofelijk explosief is, gekoppeld aan een net zo grote motor als die van Wout.

Fantastisch.

0
Jibi 18 december 2016 om 21:35

Bij WVcycling.com kun je zien hoeveel overwinningen Mathieu heeft behaald vanaf 2011. Het aantal is ongelofelijk (maar wel waar dus!). Zie : Wvcycling.com, vul naam Mathieu van der Poel in en daarna ‘palmares’. 126 overwinningen! Verder is vast te stellen dat Mathieu vaak zegt dat de ander beter is. Toch gaat hij met de zege lopen. In 2015 stelt Mathieu dat Lars (van der Haar) in Heusden Zolder beter was; die werd echter derde. In veel verslagen zegt Mathieu dat de ander beter was. 126 overwinningen in een doorgaande lijn is toich wel fantastisch.

0
Doordrijver 18 december 2016 om 22:11

Ik kan me ook niet van de indruk ontdoen dat VdP dit weekend geen zin had om een solo slim te doen. Toen Van Aert eens hard tekeer ging zat hij na 20 seconden weer op het wiel…
Mathieu kan uiteindelijk zeggen voor de camera wat hij wil. Beter, slechter,…. Gewoon lullen ofwel de waarheid?

0
F e r o x 18 december 2016 om 22:20

We mogen blij zijn dat Van Aert zo goed is geworden. Gelukkig maar.

0
Rondo 19 december 2016 om 14:58

Het was te gemakkelijk dit weekend, gebruikt zijn lichaam beter en superieure techniek, daar kun je niet tegen werken. En trapte een hoger wattage de laatste heuveltje op.

0
Wout145 19 december 2016 om 16:56

Jongens, overzichtje: het is 12-5 in onderlinge duels in het voordeel van Van der Poel. Als we spreken over totale overwinningen dit seizoen is het 13-10 in het voordeel van VDP. Dit betekend dat Van Aert 5x heeft gewonnen in wedstrijden zonder VDP en VDP 1x heeft gewonnen in een wedstrijd zonder Van Aert.

Overwinning tegen elkaar:

VdPoel:
Superprestige -> Gieten, Ruddervoorde, Gavere, Zonnehoven
DVV –> Hamme en Scheldencross Antwerpen
Wereldbeker –> Valkenburg, Zeven, Namur
Overig–> Overijsse, Mol, Meulebeke
Totaal: 12

WvAert:
Superprestige –> Spa
DVV –> Ronse, Koppenberg, Essen
Overig–> Boom
Totaal: 5

0
Max1 19 december 2016 om 23:08

Hopelijk volgend jaar minder technische parcoursen in België, de schuine kanten, de vele bochten en kleine hellingen op en af moeten eruit. Meer loopstroken en meer zompige weiden met lange recht stukken. Desnoods water sproeien in de vroege ochtend voor de cross.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone