Van Avermaet zegeviert in Roubaix, Langeveld derde

zondag 9 april 2017 om 17:05
Van Avermaet zegeviert in Roubaix, Langeveld derde

Foto: Sirotti

Greg Van Avermaet heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. Op de wielerbaan van Roubaix klopte hij in een sprint met vijf renners Zdeněk Štybar. Sebastian Langeveld legde beslag op de derde plaats

Snelle start
Een peloton van 199 renners vertrok ’s morgens in Compiègne aan een droge en zonnige editie van Parijs-Roubaix. De wedstrijd kende een razendsnelle start. Tijdens het eerste wedstrijduur werd er 50,9 kilometer afgelegd. Er waren verschillende ontsnappingspogingen, maar het peloton slaagde er keer op keer in om de rijen gesloten te houden.

Na ongeveer negentig kilometer ontsnapten Jelle Wallays (Lotto Soudal), Mickaël Delage (FDJ) en Yannick Martinez (Delko Marseille Provence KTM). Het trio slaagde erin om als kopgroep aan de eerste kasseistrook te beginnen. Martinez haakte onderweg af, waardoor de leiders met twee verder gingen. Een valpartij zorgde ervoor dat het peloton in twee stukken brak, maar na de raviaillering volgde er een samensmelting. Door een nieuwe valpartij kwam Niki Terpstra in een van de achtervolgende groepjes terecht.

Terpstra valt uit
Katusha zorgde ervoor dat het peloton een hoog tempo bleef rijden, waardoor de leiders in het zicht van het peloton bleven. Stijn Vandenbergh slaagde erin om de oversteek te maken, waarna de voorsprong gaandeweg weer begon te groeien. De wedstrijd werd traditioneel gekenmerkt door valpartijen en materiaalpech. Oliver Naesen raakte hierdoor verschillende malen achterop, terwijl ook Van Avermaet door pech tot achtervolgen werd gedwongen. Terpstra moest door een val op 120 kilometer van het einde zelfs de wedstrijd verlaten.

Een versnelling van Boonen op honderd kilometer van het einde zorgde ervoor dat het peloton in de aanloop naar het Bos van Wallers uitdunde. Aan kop van de wedstrijd bleef Wallays als enige over, maar hij kreeg gezelschap van Sylvain Chavanel. Op tachtig kilometer voor de finish versnelde Trek-Segafredo, waarna het peloton opnieuw uitgedund werd. De vluchters werden inmiddels bijgehaald. Na een demarrage van Sagan ontstond er een nieuwe kopgroep met zijn ploeggenoot Maciej Bodnar, Jasper Stuyven en Daniel Oss. Sagan reed lek, waarna Bodnar op hem wachtte en Stuyven en Oss vooraan overbleven.

Na twee onsuccesvolle pogingen van Langeveld en Dylan van Baarle om in de tegenaanval te gaan, waagden Gianni Moscon, Jürgen Roelandts en Dmitri Claeys een poging. De drie wisten aan te sluiten bij de koplopers. Een versnelling van Sagan zorgde ondertussen voor een schifting in de groep der favorieten. Op veertig kilometer van het einde voegden zij zich aan kop van de wedstrijd, waardoor er een kopgroep van vijftien renners ontstond.

foto: Sirotti

Langeveld mee in de finale
Het lukte Oss wederom om enkele tellen voorsprong te veroveren. Er onstond een nieuwe achtervolgersgroep met Stybar ook Van Avermaet, Stuyvenn, Roelandts, Moscon en Langeveld, maar zonder Boonen. Oss werd ingerekend, waardoor er een kopgroep van zeven renners ontstond. Een versnelling van Langeveld op Camphin-en-Pévèle zorgden ervoor dat Oss afhaakte. Op Carrefour de l’Arbre bepaalde Van Avermaet het tempo. Enkel Stybar en Langeveld konden volgen.

Van Avermaet wint snelste Parijs-Roubaix ooit
De drie zouden – ondanks een aanval van Stybar op vier kilometer van het einde – samen richting de wielerbaan in Roubaix rijden. Op de piste wisten Moscon en Stuyven nog aan te sluiten. Stybar ging de sprint van vroeg aan en pakte drie fietslengtes, maar Van Avermaet kwam alsnog langszij. Op 31-jarige leeftijd weet hij daardoor zijn eerste monument op zijn erelijst bij te schrijven. Tom Boonen finishte in een achtervolgende groep en werd in de laatste wedstrijd van zijn carrière dertiende.

De wedstrijd werd afgesloten met een gemiddelde van 45,204 kilometer per uur. Het oude record van Peter Post uit 1964 (45,129 km/u) is hiermee gebroken.

Dit artikel delen:

146 Reacties

Hengacity1 9 april 2017 om 17:25

Wat zou er toch met Boom zijn dat hij 180 Km prominent vooraan kan rijden en dat poef is et op.. zou die ziek zijn?? Zo apart om te zien

denistel 9 april 2017 om 17:26

wat een koers echt van genoten terechte winnaar ook.sagan en naesen wat een pech zeg.langeveld sterk stybar ook.Tom Boonen bedankt voor alles ook vandaag weer als een echte strijder die net te kort kwam voor de top maar geen schande.

Emergo 9 april 2017 om 17:26

Weer een typische Boom wedstrijd. In het begin regelmatig voorin zijn gezicht laten zien en er vervolgens als een verdord herfstblaadje afwaaien. Adieu Lars.

LyndaLid 9 april 2017 om 17:26

“Sagan is zelf schuld, want zoekt het risico op”… Mijn god, wat zien mensen toch? Lek reed ie nota bene op asfalt. Toegegeven, gevaarlijk natuurlijk op asfalt, door de lucht rijd je minder snel lek.

En dan de pech van Van Avermaet vergelijken met die van Sagan… Kom op jongens, het ene is op 100 km voor de streep, het andere is 2(!) keer nadat ie in winnende positie zit door zelf aangevallen te hebben.

Geraint 9 april 2017 om 17:27

Greg wint vier wedstrijden op kasseien maar dat is allemaal geluk. Sure. Orakel vat het perfect samen. Bovendien denk ik dat de strijd aangaan met de klimmers in de Tirreno vlak na zijn ziekte in de Strade Sagan geen deugt heeft gedaan. Hij was goed maar dat tikkeltje ontbrak.

NDI22 9 april 2017 om 17:27

Sagan beste man in koers maar ongelukkig. Maakt 2 keer het verschil maar rijdt ook 2 keer lek. Langeveld heeft een heerlijke wedstrijd gereden, eindelijk weer eens!

Philfan 9 april 2017 om 17:28

Wat zijn hier weer ongelooflijk kleine mensen, zo reageren over Boonen.

En het verschil tussen Greg en Sagan is niet zomaar pech. Er is ook gewoon een niveauverschil dit jaar, je kan het niet anders zeggen. Van Avermaet heeft ook genoeg pech gehad.

Boom weer belachelijk slecht…

LyndaLid 9 april 2017 om 17:29
Quote:
Greg wint vier wedstrijden op kasseien maar dat is allemaal geluk.

En wie zegt dit? Alleen grootverzet toch? Volgens mij is verder iedereen het er over eens dat het een dikverdiende overwinning is.

Dan toch die discussie willen beginnen, om een punt te maken dat Sagan zogenaamd overschat is… Dat is gewoon onnodig en alleen maar op afgunst gebaseerd. Het zijn beiden gewoon de bazen in de klassiekers, waar Van Avermaet dit voorjaar duidelijk de baas was. Dat wil zeggen… In Wevelgem en Sanremo is het een tactische fout van Sagan, en in Vlaanderen en Roubaix is het pech. Op basis daarvan de tweevoudig wereldkampioen overschat noemen…

Orakel 9 april 2017 om 17:32

Waarom ik Sagan een tikkeltje overschat vindt? Ik heb het dan niet enkel over de fans, maar ook over de collega wielrenners die in zijn wiel naar de finish mee willen liften. Sagan wordt soms neergezet als de man die alles kan, die altijd voor winst rijdt, die nooit steenkapot kan gaan. Sagan is géén superman, hij is een hele sterke, aanvallende coureur met een fantastische punch en eindsprint. Maar hij heeft ook zwaktes. Een van die zwaktes is gebrek aan tactisch inzicht. Altijd gaten dichten en als hij een keer weigert dan verliest hij direct de koers (kwestie Terpstra). Risicovolle positionering die hem valpartijen en lekke banden oplevert (vorige en deze week was geen pech). En Sagan gaat in een harde koers zeker kapot en verliest dan sprints van intrinsiek tragere sprinters zoals Van Avermaet en Kwiatkowski. Dit zijn enkele wielergerelateerde argumenten. Qua scorebord is er ook het een en ander te zeggen. Sagan won dit jaar Kuurne en twee ritten in de Tirreno. Wie deden beter? Sowieso Van Avermaet, Kwiatkowski en Valverde. Gilbert naar mijn mening ook, maar daar kan je al wat over twisten. Kortom: dat ik Sagan een tikkeltje overschat vind houdt niet in dat ik het een middelmatige coureur vind. Het houdt in dat ik hem op wereldranking ergens tussen 4-8 plaats, daar waar velen hem met kop en schouders op nummer 1 plaatsen.

Wielrennertje 9 april 2017 om 17:33

@Ll Sagan mist wel het karakter die bijv. GvA en Naesen wel hebben, om van alles nog het meeste proberen te maken. Sagan heeft dit voorjaar nu diverse keren de stekker eruitgetrokken zodra het even tegen zat.

Lombarda 9 april 2017 om 17:34

Het gaat er natuurlijk om wanneer je pech hebt in deze wedstrijd. En die twee keer dat Sagan lek reed waren wel op heel ongelukkige momenten.
Wat niet wegneemt dat Van Avermaet ook vandaag weer outstanding was.

Koersmaniak 9 april 2017 om 17:36

@LL: Sagan reed toch lek op die kasseistrook waar hij raar aan het zwalpen was?

Trek mag zich ook eens achter de oren krabben: 3 man in de top-10, hadden ze Stuyven niet beter laten wachten en samen met Theuns achtervolgen?

Geraint 9 april 2017 om 17:38

@LyndaLid,

Dat is geen waar, ik heb Sagan heel hoog zitten. Ik vind gewoon dat hij dit jaar iets minder was dan vorig jaar en verklaar waardoor ik denk dat het komt. Verder heb ik nog nooit één kwaad woord over Sagan gesproken.

En er zijn er wel meer die meewarig doen over Van Avermaet. Ik vind jouw reacties trouwens meer dan correct in vergelijking met veel anderen.

flashke 9 april 2017 om 17:39
Quote:
En dan de pech van Van Avermaet vergelijken met die van Sagan… Kom op jongens, het ene is op 100 km voor de streep, het andere is 2(!) keer nadat ie in winnende positie zit door zelf aangevallen te hebben.

De pech van Van Avermaet kwam er wel op een cruciaal punt in de wedstrijd, vlak voor het Bos, waar hij plots een minuut achter stond.
Bij de eerste pech mag Sagan in principe zijn beide handjes kussen, want dat was een regelrechte zelfmoordmissie. Bodnar lag er al bijna af, en met Stuyven (Degenkolb) en Oss (GVA) had hij twee zandzakjes mee, 85km voor de streep.

Na de tweede pech valt hij terug in het peloton, dat op een bepaald moment nog een 25-tal seconden moet goedmaken. Een goede Sagan zou zich op kop van het peloton zetten en dit dichtknallen, nu bleef hij eerst wat achteraan bengelen, daarna moest hij afhaken. Dat Sagan dichter was gefinisht zonder pech: ja. Dat Sagan vandaag de benen had om te winnen: nee.

Vic413 9 april 2017 om 17:40

Prachtig!

leor 16 9 april 2017 om 17:40
Quote:
LyndaLid – 9 april 2017 om 17:29 – Bewerkt op 09 april 2017 om 16:32
In Wevelgem en Sanremo is het een tactische fout van Sagan

klopt.

Quote:
en in Vlaanderen en Roubaix is het pech. Op basis daarvan de tweevoudig wereldkampioen overschat noemen…

klopt niet, hij valt door overdreven risico en rijdt lek door overdreven risico. Jij noemt dat pech, maar je bedoelt eigenlijk dat hij niet meer zo veel geluk heeft als vroeger, waar hij (ondanks risico’s) vaak door het oog van de naald kroop.

Wildebert 9 april 2017 om 17:41

Beetje meer respect Jowinho voor Langeveld zou m.i. op zijn plaats zijn. Eens met stopie dat de ene pech de andere niet is. Alles bij elkaar een onderhoudende koers gezien, met een BMC zo sterk als een os.

LyndaLid 9 april 2017 om 17:41
Quote:
Het houdt in dat ik hem op wereldranking ergens tussen 4-8 plaats

Het staat laat in je betoog, maar hiermee heb je jezelf al totaal gediskwalicifeerd om serieus genomen te worden. Niet als persoon, voordat iemand denkt dat ik je persoonlijk aanval, maar wel in deze discussie die je zelf startte. Sagan op plek 4 tot 8? Laat me niet lachen. Toeval zeker dat ie vorig jaar het World Tour klassement won, wat normaal gesproken totaal door ronderenners wordt gedomineerd? Of dat ie al twee keer op rij wereldkampioen werd? Onder andere 1x door Van Avermaet eraf te knallen in Richmond.

Quote:
Altijd gaten dichten

Inderdaad. En dat kost hem weleens de koers. Maar duizend keer liever dat dan iemand die vooral wieltjesplakt en zo zijn koersjes wint.

Quote:
Risicovolle positionering die hem valpartijen en lekke banden oplevert (vorige en deze week was geen pech)

Wederom iets om niet serieus te nemen. Hoe kom je er bij? Hij rijdt lek op asfalt… Waar moest ie rijden dan?! Vorige week wordt ie gewoon door een jas geveld, op een plek die afgezet om veilig voor de renners te zijn. Bovendien, als dat zijn schuld was, dan is Van Avermaet wat dat betreft net zo'n domme renner. Want hij reed precies op dezelfde plek.

Quote:
En Sagan gaat in een harde koers zeker kapot en verliest dan sprints van intrinsiek tragere sprinters zoals Van Avermaet en Kwiatkowski.

Ja, dit is al jaren bekend. Niks nieuws van dit voorjaar. En toch won ie al best wel wat, en was ie dus al twee keer officiëel 's werelds beste renner (zie zijn truitje) en één keer officieus (zie het WT klassement van vorig jaar).

Quote:
Qua scorebord is er ook het een en ander te zeggen.

Dit voorjaar wel inderdaad. Maar, je mag meer verwachten van iemand die ik als wielerkenner hoog heb (Orakel dus), dan dit soort kortzichtige conclusies trekken op basis van 3 maanden wielrennen. Als we namelijk verder scorebordjournalistiek zouden toepassen, dan heeft Sagan niet alleen een streepje voor, maar een hele straatlengte.

ShutUp 9 april 2017 om 17:41

@Lynda: Sagan zat bojlange nog niet in winnende positie, waar je het soms haalt is mij toch echt een raadsel. Pech hebben vijftien km voor Wallers is erger dan lek rijden waar Sagan het voorhad, geloof me vrij. Een peloton in stormjacht richting Wallers terug bijbenen is haast onbegonnen werk.

vlek 9 april 2017 om 17:43

Heerlijk om Langeveld weer eens in deze vorm te zien in Roubaix. De wedstrijd zelf was verder heel interessant, totdat de Boonen groep gevangen zat met die groep ervoor. Sagan na zijn tweede keer met stukken helaas helemaal leeg, anders had er nog wat kunnen gebeuren in het laatste half uur.

TykkeThor 9 april 2017 om 17:43

“Sagan op plek 4-8 op de wereldranking.” Hardop gelachen. Vorig seizoen vergeten zeker? Was toen gewoon zonder twijfel de beste renner van de wereld. Dat hij dit jaar voorlopig wat tegenvalt door pech en wellicht net dat procentje missen dat hij vorig jaar wel had maakt verandert daar voor mij weinig aan. Greg was zeker de betere dit voorjaar, maar ik raad je dringend aan eens een beroep te doen op je langetermijngeheugen.

schipperaar 9 april 2017 om 17:45

Sagan koerst met gevoel en plezier en slaapt zoals gewoonlijk geen minuut minder vannacht ondanks zijn “zwakke” karakter. Dat ie nog moet leren sturen alhier slaat alles, de beste stuurlui sturen constant bij, zoeken de wind of luwte op en snijden af waar mogelijk.

LyndaLid 9 april 2017 om 17:45
Quote:
Pech hebben vijftien km voor Wallers is erger dan lek rijden waar Sagan het voorhad, geloof me vrij.

Nou, eventjes niet als je het goed vindt. Vraag het maar aan Stybar, Stuyven, Moscon en Langeveld. Dat was namelijk precies het groepje waaruit Sagan werd teruggeslagen door zijn tweede keer pech. Ik geloof dat we dat best wel winnende positie mogen noemen…

En nogmaals: waar dat verhaal van overdreven risico toch vandaan komt? Asfalt jongens, dat is waar ie lek reed (als het lek was).

F e r o x 9 april 2017 om 17:47

GvA beste klassiek renner van het ogenblik. Staat geen maat op. Nu hopen dat de Ardennen ook eens spektakel geven. Misschien krijgt Valverde na al deze prachtige koers eens zin om zelf ook aan te vallen.

Wielrennertje 9 april 2017 om 17:48
Quote:
dan dit soort kortzichtige conclusies trekken op basis van 3 maanden wielrennen.

het gaat over de klassiekers hier, dus inderdaad trekken we een conclusie na 3 maanden..

Headlines

Materiaalzone

Populair