Van Avermaet zegeviert in Roubaix, Langeveld derde

zondag 9 april 2017 om 17:05
Van Avermaet zegeviert in Roubaix, Langeveld derde

Foto: Sirotti

Greg Van Avermaet heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. Op de wielerbaan van Roubaix klopte hij in een sprint met vijf renners Zdeněk Štybar. Sebastian Langeveld legde beslag op de derde plaats

Snelle start
Een peloton van 199 renners vertrok ’s morgens in Compiègne aan een droge en zonnige editie van Parijs-Roubaix. De wedstrijd kende een razendsnelle start. Tijdens het eerste wedstrijduur werd er 50,9 kilometer afgelegd. Er waren verschillende ontsnappingspogingen, maar het peloton slaagde er keer op keer in om de rijen gesloten te houden.

Na ongeveer negentig kilometer ontsnapten Jelle Wallays (Lotto Soudal), Mickaël Delage (FDJ) en Yannick Martinez (Delko Marseille Provence KTM). Het trio slaagde erin om als kopgroep aan de eerste kasseistrook te beginnen. Martinez haakte onderweg af, waardoor de leiders met twee verder gingen. Een valpartij zorgde ervoor dat het peloton in twee stukken brak, maar na de raviaillering volgde er een samensmelting. Door een nieuwe valpartij kwam Niki Terpstra in een van de achtervolgende groepjes terecht.

Terpstra valt uit
Katusha zorgde ervoor dat het peloton een hoog tempo bleef rijden, waardoor de leiders in het zicht van het peloton bleven. Stijn Vandenbergh slaagde erin om de oversteek te maken, waarna de voorsprong gaandeweg weer begon te groeien. De wedstrijd werd traditioneel gekenmerkt door valpartijen en materiaalpech. Oliver Naesen raakte hierdoor verschillende malen achterop, terwijl ook Van Avermaet door pech tot achtervolgen werd gedwongen. Terpstra moest door een val op 120 kilometer van het einde zelfs de wedstrijd verlaten.

Een versnelling van Boonen op honderd kilometer van het einde zorgde ervoor dat het peloton in de aanloop naar het Bos van Wallers uitdunde. Aan kop van de wedstrijd bleef Wallays als enige over, maar hij kreeg gezelschap van Sylvain Chavanel. Op tachtig kilometer voor de finish versnelde Trek-Segafredo, waarna het peloton opnieuw uitgedund werd. De vluchters werden inmiddels bijgehaald. Na een demarrage van Sagan ontstond er een nieuwe kopgroep met zijn ploeggenoot Maciej Bodnar, Jasper Stuyven en Daniel Oss. Sagan reed lek, waarna Bodnar op hem wachtte en Stuyven en Oss vooraan overbleven.

Na twee onsuccesvolle pogingen van Langeveld en Dylan van Baarle om in de tegenaanval te gaan, waagden Gianni Moscon, Jürgen Roelandts en Dmitri Claeys een poging. De drie wisten aan te sluiten bij de koplopers. Een versnelling van Sagan zorgde ondertussen voor een schifting in de groep der favorieten. Op veertig kilometer van het einde voegden zij zich aan kop van de wedstrijd, waardoor er een kopgroep van vijftien renners ontstond.

foto: Sirotti

Langeveld mee in de finale
Het lukte Oss wederom om enkele tellen voorsprong te veroveren. Er onstond een nieuwe achtervolgersgroep met Stybar ook Van Avermaet, Stuyvenn, Roelandts, Moscon en Langeveld, maar zonder Boonen. Oss werd ingerekend, waardoor er een kopgroep van zeven renners ontstond. Een versnelling van Langeveld op Camphin-en-Pévèle zorgden ervoor dat Oss afhaakte. Op Carrefour de l’Arbre bepaalde Van Avermaet het tempo. Enkel Stybar en Langeveld konden volgen.

Van Avermaet wint snelste Parijs-Roubaix ooit
De drie zouden – ondanks een aanval van Stybar op vier kilometer van het einde – samen richting de wielerbaan in Roubaix rijden. Op de piste wisten Moscon en Stuyven nog aan te sluiten. Stybar ging de sprint van vroeg aan en pakte drie fietslengtes, maar Van Avermaet kwam alsnog langszij. Op 31-jarige leeftijd weet hij daardoor zijn eerste monument op zijn erelijst bij te schrijven. Tom Boonen finishte in een achtervolgende groep en werd in de laatste wedstrijd van zijn carrière dertiende.

De wedstrijd werd afgesloten met een gemiddelde van 45,204 kilometer per uur. Het oude record van Peter Post uit 1964 (45,129 km/u) is hiermee gebroken.

Dit artikel delen:

146 Reacties

Sagan=hulk 9 april 2017 om 19:21

@LyndaLid

Uiteraard is Sagan opnieuw één van de sterke renners van het kasseivoorjaar, maar tezamen met Van Avermaet en Gilbert. Ik schat ze alle drie even hoog in. Puur qua talent is Sagan natuurlijk beter, maar het lijkt me dat hij het dit voorjaar een beetje fout heeft aangepakt. Door zijn hoogtestage was hij al heel goed in het openingsweekend waardoor zijn absolute topvorm in Milaan San Remo tot uiting kwam en daarna heb je zeker een terugval, elke renner buiten Valverde en Van Avermaet heeft dat.

Wat ik vorig jaar al vond, maar ik maakte me geen zorgen want hij won toch als hij wou, is dat hij volgens mij te veel spiermassa heeft. Hierdoor heeft hij wel meer kracht, maar je moet de kilo’s natuurlijk wel meesleuren. In de ronde toen hij tweede werd na Cancellara vond ik hem veel soepeler rijden op zijn fiets. Soms verlang ik wel terug naar de 20 jarige Sagan die als een komeet het peloton binnenkwam. Zelf ben ik er nog altijd van overtuigd dat hij elk monument én de Tour kan winnen. Maar dat zal zeker niet gebeuren met zijn kilo’s nu.

Het lijkt me wel duidelijk dat Peter best nu enkele recuperatieweken inlast en een beetje herbront. Door het tegenvallende voorjaar zal hij volgens mij extra gebrand zijn en in de Tour zal hij terug zo goed zijn als in San Remo. De manier van koersen in rondes ligt hem ook beter (resultaatgericht dan). Maar de echte revanche zal later pas komen, als hij in september voor de derde keer op rij de regenboogtrui mag aantrekken ;).

Voor volgend seizoen ben ik benieuwd wat zijn programma gaat zijn, zeker na zijn tweede lekke band leek hij me wel een beetje klaar met de kasseienpech. Misschien (en hopelijk) gaat hij wel voor een diverser programma. Ik denk dan aan San-Remo- Gent-Wevelgem of E3- Ronde- Roubaix- Gold Race- Luik.

TomDJ 9 april 2017 om 19:22

Pfff, wat een gezeur iedere keer weer, Van Avermaet vs Sagan.
Ik wil gewoon leuke koers zien en beide staan garant voor mooie koers.
En top om Langeveld weer eens mee de koers te zien maken.

Piet Lut 9 april 2017 om 19:24

officieel volgens regelgeving zou Van Avermaet gewoon gediskwalificeerd moeten worden. Dat duwtje wat hij even kreeg van zijn collega 150km voor de finish na een opstopping is reglementair net zo strafbaar als het duwtje van Rojas in de TTT van valencia. Maar ach, ik heb genoten vandaag

achilles 9 april 2017 om 19:29

Wat was Van Avermaet weer beresterk. Wiegende stijl waardoor het steeds lijkt van ver te moeten komen en wat vermoeid oogt. Maar hij blijft gewoon verder wiegen en stoempen tot die sprint die inmiddels toch wel uitgegroeid is tot een enorm wapen na een zware koers.

Sleutel was hoe hij de luciditeit en de kracht had om zichzelf in een positie te manouvreren waarbij hij vooraan raakte met Oss er ook nog voor en letterlijk al zijn grote concurrenten 50 seconden achter hem. Tactisch ijzersterk, op het juiste moment durven gokken en gaan.

Boonen gevangen en die had Stybar vooraan. Degenkolb zelf deed niets buiten Boonen volgen en had Stuyven vooraan, en Sagan tot slot had geen ploegmaats om iets recht te zetten en was zelf gedesillusioneerd na al die pech. Je moet altijd wat geluk hebben en de kracht maar bovenal geniaal uitgespeeld door Van Avermaet.

Sagan=hulk 9 april 2017 om 19:32

Om het over de koers van vandaag te hebben. Sagan doet tweemaal een fantastische move, maar heeft tweemaal pech. Heel jammer anders is de kans groot dat hij wint. Verder heeft Etixx veel te veel kaarten op Boonen gezet. Zelfs op Carrefour de L’arbre mocht Stybar niet meer dan volgen. Langeveld verbaast me, leuk dat hij weer zo sterk rijdt. Degenkolb leek me vandaag de snelste op de kasseien, jammer dat hij op Carrefour Boonen er niet probeerde af te rijden, want dat leek me wel mogelijk. Naast Langeveld is Greipel ook een revelatie. Een droge editie kan hij winnen en daarvoor heeft hij nog een viertal jaar.

schipperaar 9 april 2017 om 19:34

@sgih
Goed gezien, hoogtestages zijn nooit zonder gevolg maar denk niet dat dat speelt bij hem omdat ie voldoende inhoud heeft. MSR dacht ie in zijn zaak te hebben(te laconiek), net als de opening in Vlaanderen. Gent Wevelgem was ie in orde net als vorige week , niet door pech maar door een toeschouwer verloor.
Ben net als jij zeker dat een tourzege mogelijk is, spiermassa en wellicht 3/4 kg verliezen en hij rijdt bergop alles uit het wiel. Of ie een tourzege ambieert is de vraag, net als Hinault lijkt ie graag de meute te ontwijken al blijft het een feest om de Missen met hem te zien dollen op het podium, de rollen lijken omgedraaid.

Covadonga 9 april 2017 om 19:37

Echt mooi en spannend was het allemaal niet. Gelukkig komen de Ardenners eraan…

vinnievidefietsen 9 april 2017 om 20:17

Weer een rustdag dus voor Boom!

Rondo 9 april 2017 om 20:37

Boom en Boonen, beide een rustdag, Boonen met relaxte versnellingen.
Sagan een baaldag en GvA de held. Ook gevallen, lek en hongerklopje.
Langeveld had een super dag, mooi stukje ploegenspel van Cannondale, goed gespeeld, podium aan overgehouden.
Oss, gaaf man. Mooie wedstrijd gezien.

Baukema Tomoulin 9 april 2017 om 20:43

Mooie zege van Greg. Duidelijk de sterkste vandaag. Ik heb me behoorlijk lopen ergeren aan Stybar, dat slepen, stoken, pokeren ook toen ze allang met z’n drieën ruim genoeg weg waren… als je het dan over wieltjeszuigen hebt… Langeveld reed gewoon normaal en goed mee. Sagan lijkt last te hebben van… “pauze voor extra dramatiek…” De Vloek Van De Regenboogtrui!!!!

Polleke 9 april 2017 om 20:57

Sagan is 2 keer lek gereden….vrij normaal in P R…. bij het nalezen hier lijkt het wel of hij een been gebroken had en daarmee verder moest…

Turtlehead 9 april 2017 om 21:19

@Polleke: twee keer lek terwijl je voor je concurrenten uit rijdt is wel erg zuur, vind je niet? Vooral omdat de volgezogen dan extra lang laat wachten.

Turtlehead 9 april 2017 om 21:20

Ik had trouwens niet gedacht ooit dat record van Peter Post nog gebroken te zien worden. Dat is toch wel mooi!
Al zolang ik wielrennen volg, kwam dat ieder jaar weer één of twee keer ter sprake, nu is het voor altijd weg als nieuwsfeitje.

assen 9 april 2017 om 21:33

Sagan heeft op twee cruciale momenten lek geleden. Doet ie dat niet, dan wint ie met redelijke kans, en komt ie met zeer grote kans op podium. GVA kende geen pech op belangrijke momenten.

Trek beste ploeg, drie man in de top10… Wie zou aan het eind van het jaar de beste ploeg zijn?
– bmc
– qs
– movistar
– sky
– trek?
Ik vind het spannend dit jaar!

Arema Pro Cycling Team 9 april 2017 om 21:45

Sunweb ook prima gereden.

GRINTAsince72 9 april 2017 om 22:16

@janjanssen
Ik ben echt blij voor jou, dat er alweer een Belg gewonnen heeft.

Polleke 9 april 2017 om 22:52

Turtelhead… was duidelijk te zien dat bij de 2 lekke banden hij vrijwel onmiddelijk een ander wiel te pakken had, eerste x van de neutrale motor pal achter hem en 2 keer van een Bora soigneur. Niks tegen Sagan maar in PR kan je dit elk jaar overkomen….

vlek 9 april 2017 om 23:58

Maar het gegeven dat het twee keer was terwijl hij net een gunstige situatie had geforceerd, dat maakt het wel ontzettend zuur. Ook voor de koers zelf. Wat dat laatste betreft ook Vanmarcke erg gemist vandaag. Buiten Sagan was dat nog iemand geweest die op de kasseien echt iets kon forceren. Nu was het wat dat betreft vrij mager.

Orakel 10 april 2017 om 08:04

Uiteraard zat het Sagan op momenten niet mee. Maar er zijn er meer. Gilbert mocht het Boonen feestje niet verpesten. Naesen is nooit in zijn ritme kunnen komen. Terpstra zwaar gehavend afgevoerd….
Het is net als bij een grote ronde. Dan zijn er vooraf en tijdens koers 15 kanshebbers op top-5 en uiteindelijk zijn er (maximaal) 5 die het redden en (minimaal) 10 die door uiteenlopende oorzaken het niet gered hebben. Een slechte dag, verkeerde plaatsing, materiaalpech, vallen, een brekende peloton, een dichte spoorweg, een inschattingsfout. Maar ook: met mazzel de juiste vlucht hebben, die gevaarlijke bocht net wel op de been blijven, profiteren van pech van anderen, profiteren dat anderen afwezig zijn, profiteren dat het achter je verrassend stil valt, etc etc. Het hoort allemaal bij de koers. De mazzeltjes krijgen minder aandacht dan de pechsituaties, terwijl ze vaak wel met elkaar in verband staan.

SlamSam111 10 april 2017 om 09:56

Straffen Dré!

Doordrijver 10 april 2017 om 16:03

Naesen nooit in zijn ritme? Die finishte op een seconde of 3. Die heeft heus wel zijn ritme gevonden.

Headlines

Materiaalzone

Populair