Van Avermaet zegeviert in Roubaix, Langeveld derde

zondag 9 april 2017 om 17:05
Van Avermaet zegeviert in Roubaix, Langeveld derde

Foto: Sirotti

Greg Van Avermaet heeft Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. Op de wielerbaan van Roubaix klopte hij in een sprint met vijf renners Zdeněk Štybar. Sebastian Langeveld legde beslag op de derde plaats

Snelle start
Een peloton van 199 renners vertrok ’s morgens in Compiègne aan een droge en zonnige editie van Parijs-Roubaix. De wedstrijd kende een razendsnelle start. Tijdens het eerste wedstrijduur werd er 50,9 kilometer afgelegd. Er waren verschillende ontsnappingspogingen, maar het peloton slaagde er keer op keer in om de rijen gesloten te houden.

Na ongeveer negentig kilometer ontsnapten Jelle Wallays (Lotto Soudal), Mickaël Delage (FDJ) en Yannick Martinez (Delko Marseille Provence KTM). Het trio slaagde erin om als kopgroep aan de eerste kasseistrook te beginnen. Martinez haakte onderweg af, waardoor de leiders met twee verder gingen. Een valpartij zorgde ervoor dat het peloton in twee stukken brak, maar na de raviaillering volgde er een samensmelting. Door een nieuwe valpartij kwam Niki Terpstra in een van de achtervolgende groepjes terecht.

Terpstra valt uit
Katusha zorgde ervoor dat het peloton een hoog tempo bleef rijden, waardoor de leiders in het zicht van het peloton bleven. Stijn Vandenbergh slaagde erin om de oversteek te maken, waarna de voorsprong gaandeweg weer begon te groeien. De wedstrijd werd traditioneel gekenmerkt door valpartijen en materiaalpech. Oliver Naesen raakte hierdoor verschillende malen achterop, terwijl ook Van Avermaet door pech tot achtervolgen werd gedwongen. Terpstra moest door een val op 120 kilometer van het einde zelfs de wedstrijd verlaten.

Een versnelling van Boonen op honderd kilometer van het einde zorgde ervoor dat het peloton in de aanloop naar het Bos van Wallers uitdunde. Aan kop van de wedstrijd bleef Wallays als enige over, maar hij kreeg gezelschap van Sylvain Chavanel. Op tachtig kilometer voor de finish versnelde Trek-Segafredo, waarna het peloton opnieuw uitgedund werd. De vluchters werden inmiddels bijgehaald. Na een demarrage van Sagan ontstond er een nieuwe kopgroep met zijn ploeggenoot Maciej Bodnar, Jasper Stuyven en Daniel Oss. Sagan reed lek, waarna Bodnar op hem wachtte en Stuyven en Oss vooraan overbleven.

Na twee onsuccesvolle pogingen van Langeveld en Dylan van Baarle om in de tegenaanval te gaan, waagden Gianni Moscon, Jürgen Roelandts en Dmitri Claeys een poging. De drie wisten aan te sluiten bij de koplopers. Een versnelling van Sagan zorgde ondertussen voor een schifting in de groep der favorieten. Op veertig kilometer van het einde voegden zij zich aan kop van de wedstrijd, waardoor er een kopgroep van vijftien renners ontstond.

foto: Sirotti

Langeveld mee in de finale
Het lukte Oss wederom om enkele tellen voorsprong te veroveren. Er onstond een nieuwe achtervolgersgroep met Stybar ook Van Avermaet, Stuyvenn, Roelandts, Moscon en Langeveld, maar zonder Boonen. Oss werd ingerekend, waardoor er een kopgroep van zeven renners ontstond. Een versnelling van Langeveld op Camphin-en-Pévèle zorgden ervoor dat Oss afhaakte. Op Carrefour de l’Arbre bepaalde Van Avermaet het tempo. Enkel Stybar en Langeveld konden volgen.

Van Avermaet wint snelste Parijs-Roubaix ooit
De drie zouden – ondanks een aanval van Stybar op vier kilometer van het einde – samen richting de wielerbaan in Roubaix rijden. Op de piste wisten Moscon en Stuyven nog aan te sluiten. Stybar ging de sprint van vroeg aan en pakte drie fietslengtes, maar Van Avermaet kwam alsnog langszij. Op 31-jarige leeftijd weet hij daardoor zijn eerste monument op zijn erelijst bij te schrijven. Tom Boonen finishte in een achtervolgende groep en werd in de laatste wedstrijd van zijn carrière dertiende.

De wedstrijd werd afgesloten met een gemiddelde van 45,204 kilometer per uur. Het oude record van Peter Post uit 1964 (45,129 km/u) is hiermee gebroken.

Dit artikel delen:

146 Reacties

LyndaLid 9 april 2017 om 17:14
Quote:
Orakel – 9 april 2017 om 17:10
“Het grootste verschil tussen van Avermaet en Sagan dit voorjaar is…”

Dat Sagan een tikkeltje overschat wordt en Van Avermaet een tikkeltje onderschat wordt.

Hmm.. de tweevoudig wereldkampioen, zekerheidje voor de groene trui, winnaar van Vlaanderen, en grootste pleziermaker in het peloton wordt overschat ja? Volgens mij was een vrij groot verschil tussen de twee dit voorjaar dat Sagan in de E3, in de Ronde én in Roubaix door pech teruggeslagen werd. Vandaag spande daarin de kroon.

Waarom is dit überhaupt een discussie die je wilt beginnen? Het zijn gewoon de twee bazen van de klassiekers. Allebei.

ShutUp 9 april 2017 om 17:14

@Orakel:eens!

Het viel me vooral op dat Sagan al te vaak in het gootje reed, logisch dat ue dan snel lek rijdt. Met Greg hebben we een verdiende winnaar al lijkt de sterkste man in koers me, andermaal, zijn maatje Naesen. Hoe vaak is die nog teruggekomen na pech?

Alleszins blij dat sleper Stybar of Langeveld niet hebben gewonnen.

Huubi 9 april 2017 om 17:14

Je moet ook kunnen demarreren

miguelon 9 april 2017 om 17:15

@
Janjanssenmetdenummertjes, vanaf nu gaat het nog enkel over GVA, speciaal voor jou!!

martini151 9 april 2017 om 17:16

@orakel

Jij hebt zeker alleen de sprint gezien of niet?

TykkeThor 9 april 2017 om 17:16

Trouwens nooit gedacht dat Van Avermaet dit nog zou kunnen afmaken na dat pechgeval voor het Bos. Echt dik en dik verdiend.

ShutUp 9 april 2017 om 17:17

@Lynda: als je Sagan zn pech vernoemt mag je er ook even bij melden dat ook Grag zowel in de Ronde als in Roubaix teruggeslagen werd. Het verschil is dat Greg erin slaagt ondanks oech uets van te maken, zowel in de Ronde als vandaag, bij Sagan is het vaak iver en out na pech, dus mentaal toch minder sterke renner lijkt me.

city17 9 april 2017 om 17:17

@Lynda Eens. Zonder de eerste keer pech was Sagan wellicht al ver voor de echte finale weg geweest. In elk geval was hij bij Stybar en Van Avermaet geweest voor de sprint.

Wheely 9 april 2017 om 17:18

Mooie reactie van Stuyven over dat het de laatste koers van Boonen was.
“Dat heb ik zo niet beleefd, ik heb mijn eigen koers gereden”

grootverzet 9 april 2017 om 17:19

Het grote verschil tussen Sagan en van Avermaet deze koers in elk geval: Sagan veel betere indruk achter gelaten. Twee keer in de aanval pech en daardoor gedesillusioneerd geraakt. Van Avermaet sluipt telkens mee met anderen en zit met Oss voorop in de koers. Was niet beter dan de anderen kon nergens verschil maken wat Sagan wel kon maar wint hier de sprint. De beste misschien in cijfers maar zeker niet in de wedstrijd. Ik vond zelfs Langeveld beter en relaxter over de steentjes rijden dan V. Avermaet. Die heeft gewoon kei veel geluk dat het koersverloop hem goed gezind was.

Fast Freddy 9 april 2017 om 17:19

Jammer dat Sebas niet meer kon aanvallen, denk dat het van niet meer kunnen was. Toch een mooie derde plek!

Kosmonaut 9 april 2017 om 17:19

Misschien moet iedereen die zegt dat Sagan pech door eigen schuld heeft, even terugspoelen. Sagan rijd echt geen geheel andere lijn dan de anderen. Dit is gewoon pure pech…. Wat een rare reacties…. Naessen heeft pech, Sagan is allemaal eigen schuld…. juist….

O59 9 april 2017 om 17:20

GVA – Held !

Maenhout 9 april 2017 om 17:20

@ShutUp – 9 april 2017 om 17:14: Sagan zou inderdaad wat minder riskant moeten rijden, lijkt mij. Als je altijd het randje zoekt, ga je er ook overheen – zelfs al kun je sturen als de beste.

Janjanssen98765 9 april 2017 om 17:20

@miquelom

Misschien een wielerflits.be beginnen dan.
Ik zie hier liever nieuws over al het wielrennen.

Jaizkibel2008 9 april 2017 om 17:21

Echt een mooie koers gezien vandaag! Een sterke Oss, een herboren Langeveld, de definitieve doorbraak van Moscon en sterke Greg die eindelijk een monument pakt. Sagan was zoals heel het voorjaar weer net niet, de Boonen-hype is eindelijk over en van de enerverende kasseienkoersen gaan we naar wachten, wachten, wachten in de Ardennen.

Baka 9 april 2017 om 17:21

Wow, wat een overwinning van Greg, oververdiend gewonnen. Of hij de sterkste vandaag was laat ik in het midden, want wat een koers heeft Naesen gereden zeg. En Oss was een beer.

"Het mooiste aan deze wedstrijd was dat het de laatste was van Boonen." – dit soort uitspraken zijn walgelijk gewoon. Je bent misschien niet de grootste Boonen-fan, maar dit soort antisupporters mag je gerust naast die paar idioten naast het veld in veldrijden die met bier gooien zetten.

schipperaar 9 april 2017 om 17:21

@koersmaniak
Sagan mist alle ervaring hors piste, lek rijden doe je door stoempen of gewoon te licht materiaal en misschien mogen ze die keuze zelf niet maken en als er een kan sturen is hij het wel, je adoratie voor hem wordt wat schrijnend.

ShutUp 9 april 2017 om 17:21

@grootverzet: wat een larie allemaal. De achtervolging van Greg voor het Bos vergeet je even of heb je gewoonweg gemist neem ik aan? Langeveld is dan wel, volgens jouw redeneringm de renner met “keiveel” gelukt lijkt me :D

Wielrennertje 9 april 2017 om 17:21

Je merkt aan Sagan na die lekke banden dat hij het opgaf. Ik denk dat hij, omdat hij al zoveel heeft gewonnen minder sterk in de kop is dan GvA. Het is hem altijd vrij makkelijk gegaan, in tegenstelling tot GvA. En juist bij bijv. Roubaix is het belangrijk dat je een sterke kop hebt.

flashke 9 april 2017 om 17:22

@grootverzet
Niet akkoord, Sagan zat na zijn pech terug in het peloton, maar moest er ook daar uit. Of hij liet zijn kopje hangen, of de benen waren gewoon niet goed genoeg. Als je ziet dat Van Avermaet na het bos van Wallers nog een minuut achter het peloton hangt, dan weet je dat het ook krachten kost om terug te keren. Daarna heel de koers uitgecontroleerd via Oss, Stybar eenvoudig teruggehaald in Hem, en de sprint uiteindelijk met overmacht gewonnen.

stopie8 9 april 2017 om 17:22

Ongelofelijk dat mensen de pech van Van Avermaet op ruim 100 km voor het einde vergelijken met de pech die Sagan tot twee maal toe krijgt op het moment dat ie zelf in de aanval is. Dat is toch niet te vergelijken. Van Avermaet komt prima terug, maar op dat moment was het verre van ontploft natuurlijk. BMC sterkste ploeg, en Van Avermaet maakt het prima af. Hij zei het zelf vooraf al dat diegene die het langst kan wachten de meeste kans maakt. Dat is gebleken.

Wheely 9 april 2017 om 17:23

Langeveld de juiste anticipatie tactiek trouwens, die reed op een gegeven moment op kousevoeten weg en kon mee toen de grote mannen langszij kwamen.

Jacco van Stierop 9 april 2017 om 17:24

Van Avermaet ijzersterk, verdiende winnaar. Verzet bergen werk maar houdt het hoofd koel om het goed af te maken, heel knap. Leuk om Langeveld weer eens van voren te zien.

Jowinho 9 april 2017 om 17:24

Er zijn al betere Roubaixs geweest. En Langeveld mocht ook wel iets geprobeerd hebben, maar Cannondale eindigt liever als laatste in hun groepje dan als eerste. Hebben we vorige week ook gezien.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair