Van Aert: “Wie na vandaag de cross nog saai vindt, begrijpt er weinig van”

Van Aert: “Wie na vandaag de cross nog saai vindt, begrijpt er weinig van”

foto: Photopress.be

donderdag 1 november 2018 om 18:02

De Koppenbergcross 2018 was een veldrit zoals vanouds. Spanning tot in de slotronde met Toon Aerts als winnaar. Een verdiende zegevierder ook, vindt Wout van Aert. “Ik geloofde in een overwinning, maar ik voelde dat Toon steeds een tandje groter de Koppenberg kon op rijden dan ik kon”, zegt de wereldkampioen in het flashinterview

“Ik was blij dat ik de koers kon maken”, blikt de 24-jarige Belg van Cibel-Cebon terug. “In de laatste ronde lag ik na de Koppenberg op de rekker en kon ik de aansluiting niet maken, waardoor ik gezien was op de klim. Maar ik ben wel tevreden met mijn derde plaats. Van de drie voorop was ik de zwaarst gebouwde renner en toch was de overwinning kort bij. Dit moet me vertrouwen geven voor een omloop die vlakker is. Het EK in Rosmalen bijvoorbeeld. Daar mag ik zeker met ambities starten.”

Door diverse cross-insiders – onder andere Mario De Clercq – werd de voorbije weken geklaagd over een tekort aan spanning in de veldritten. In zijn column op WielerFlits haalde Van Aert dat nog eens aan. De Belg diende de criticasters donderdag van repliek. “Mathieu van der Poel (die een offday kende en ruim vier minuten verloor, red.) heeft vandaag getoond dat hij ook maar een mens is en een slechte dag kan hebben.. Als er volgers zijn die de cross nog altijd saai vinden, dan kennen ze er niets van.”

Dit artikel delen:

13 Reacties

kelderfan 1 november 2018 om 18:09

Dat lijkt mij helemaal goed verwoord.

ah-ja 1 november 2018 om 18:13

Heb ie al een cross gewonnen dit jaar? Eentje zeker?

Melkzuur 1 november 2018 om 18:32

Klopt inderdaad. Maar in welke zin doet dat hier ter zake?

ah-ja 1 november 2018 om 19:19

Belangrijk voor de statistieken melkzuurtje!

Samlambeej 1 november 2018 om 19:44

platte anti-supporter

KimJungPoels 1 november 2018 om 19:06

Beetje overdreven reactie nu er ook een keer een cross was die het kijken waard was.

Deel Koeper 1 november 2018 om 19:26

Ook niet niet zo moeilijk om een stelling die niemand heeft gemaakt, onderuit te gaan halen.

De crossen voor vandaag waren doorgaans buitengewoon saai en de kans is groot dat het zondag alweer na een halve ronde beslist is. Net als alle komende weekends. We zullen dan wel een eindeloos “ja, maar, de Koppenberg!!!!” moeten aanhoren.

Samlambeej 1 november 2018 om 19:59

Wat wil je dan dat er gebeurt? Een toneeltje? Ga dan wat anders doen.

Deel Koeper 1 november 2018 om 20:52

Toch evident wat er moet gebeuren? Veel meer variatie op vlak van parcours en dus eens ophouden met de crossen die enkel bestaan uit draaien en keer op een wei met af en toe wat artificiële heuveltjes erin.

Dat soort snelle crossen mag er uiteraard tussen blijven zitten, maar het aandeel mag aanzienlijk worden verminderd. 3 of 4 van de 10 mag van dat type zijn, niet 8 op 10 zoals nu. Ook dan zal Van der Poel nog het vaakst winnen, maar geen 30 op een jaar en zeker niet allemaal met sprekend gemak.

Niet dat dat gaat gebeuren, want de cross wordt financieel volledig gedragen door Vlaanderen en daar wil iedereen een klassementscross in de eigen achtertuin, ook al kan je in die achtertuin alleen maar van die slappe omlopen verzinnen. In een ideale wereld wordt er veel meer gekoerst in Frankrijk, Spanje, Zwitserland of Italië en dan geen flutparcourtjes op een paardenrenbaan of zo, maar iets leuks. En als 't echt in België moet, ga dan wat vaker naar Wallonië.

Maar dan rijd je weer rond op een omloop waar geen volk staat te kijken. Al is dat nu zelfs in Vlaanderen aan het minderen, alleen de grote namen onder de crossen trekken nog veel volk, bij de rest is 't gewoon over het hoogtepunt van een jaar of 5 geleden, dan zag het overal zwart van 't volk, maar toen deed Nys nog mee en die sprak nu eenmaal het volk meer aan dan VDP/VA.

Samlambeej 1 november 2018 om 21:21

@Deel Koeper
In een ideale wereld gaan we inderdaad weer 'echt crossen' op de mooiste plekjes. Maar er moet een organisatie zijn he. Daarom kijk ik alleen uit naar Gavere, Koppenberg, Namen, Koksijde en het WK. De rest zet ik op in de achtergrond of ga ik wat anders doen.

nickdt 1 november 2018 om 20:34

De cross is nog steeds saai, want alleen maar Belgen en Nederlanders. Maar de Belgen zien dat probleem niet.

Pietspeed 1 november 2018 om 21:54

De renners maken grotendeels de wedstrijd. De parcoursen zijn zo’n beetje ieder jaar t zelfde, behalve wellicht het weer, de conditie(op bouw) vd renners, aankomend talent etc. Allemaal bekend min of meer. Als MVDP zo goed is, en dat zgn de wedstrijd saai zou maken, moeten de andere renners zorgen dat ze beter worden. Of moet MVDP elke keer in z’n remmen knijpen? En Quick Step en bijvoorbeeld Sky ook, ff afgezien van budget en evt doping? Van Aert heeft gelijk, ongeacht of het ‘saai zijn’ wel of niet n thema is…. Kijk er naar uit als Sagan binnenkort op de weg in n klassieker de degens moet kruisen met Evenepoel, Van Aert, MVDP en de rest niet te vergeten

Mwielerfan 1 november 2018 om 23:55

Vdp remmen en naar de weg lijkt me goed plan ja. Sky voorlopig aan de kant tot duidelijk wordt waarom er op kantoor doping bewaard wordt en betreffende renners bestraft zijn, lijkt me niet meer dan logisch.

Headlines

Materiaalzone

Populair