Van Aert reageert op kritiek Evenepoel: “Stoort me dat Remco nu 180 graden draait”

donderdag 30 september 2021 om 16:30
Van Aert reageert op kritiek Evenepoel: “Stoort me dat Remco nu 180 graden draait”

foto: Cor Vos

Wout van Aert is op zijn zachts gezegd niet echt blij met de kritiek van Remco Evenepoel aan het adres van bondscoach Sven Vanthourenhout. Evenepoel had het in Extra Time Koers onder meer over een onduidelijke teammeeting vlak voor het WK. “De uitleg van Remco heeft me wel gestoord”, reageert een geprikkelde Van Aert.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Evenepoel cijferde zich tijdens de wegwedstrijd volledig weg voor Wout van Aert en in mindere mate Jasper Stuyven, maar hoopte stiekem op een eigen kans. “Het was vrijdagnamiddag (twee dagen voor de wegwedstrijd, red.) teammeeting. Ik vond dat de uitleg naar mij toe wat onduidelijk was, waarna ik een twijfelachtige nacht heb gehad. Zaterdag ben ik dan naar Sven (Vanthourenhout, red.) en Serge (Pauwels, red.) gegaan. Ik had na de verkenning het gevoel dat er voor mij op het parcours kansen lagen om weg te rijden en dat er scenario’s waren waarin ik kon winnen.”

“Ik heb dat vlakaf gezegd, maar de kaart van Wout zou worden getrokken. Toen was het duidelijk voor mij: de kopmannen waren Wout en Jasper. Vervolgens heb ik snel de knop omgedraaid en heb ik alles gedaan voor de ploeg. Ik heb zonder problemen dat werk opgeknapt, dat zou ik bij Deceuninck-Quick-Step ook doen. Maar ik heb het wel aan Sven gezegd: dit was een gemiste kans op een wereldtitel. Wout besefte na de wedstrijd ook wel dat hij te laat had gecommuniceerd. Dat heeft hij meteen in de bus gezegd. Het is gewoon jammer dat het op dat moment wat fout loopt voor ons.”

“Hij heeft weken aan een stuk verkondigd hoe hij ernaar uitkeek”
De uitspraken van Evenepoel zijn bij Van Aert duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Eerder vandaag besloot hij al enkele kritische tweets over Evenepoel te liken, waaronder die van AD-journalist Thijs Zonneveld en Hans Vandeweghe, en later kwam hij ook nog met zijn eigen kijk op de zaken. “De uitleg van Remco heeft me wel gestoord”, zei Van Aert. “We zijn als een ploeg naar het WK getrokken. Ik wil wel een pluim geven aan de bondscoach, hoe hij dat heeft gedaan”, citeert Sporza. “Hij is, volgens mij, vanaf het begin voor iedereen heel duidelijk geweest.”

Evenepoel tijdens het WK in eigen land – foto: Cor Vos

“Ik had wel verwacht dat er kritiek zou komen omdat we niet gewonnen hebben. Alleen dan zou alles perfect geweest zijn en anders zou er altijd kritiek zijn. Dat kan ik er best bijnemen, maar van iemand binnen de ploeg vind ik het niet verstandig om nog olie op het vuur te gooien. Ik denk dat Remco in Extra Time Koers veel meer verteld heeft dan hij in de teammeeting gezegd heeft. Volgens mij waren er nooit problemen en is het wel heel makkelijk om achteraf zo te praten”, is Van Aert duidelijk.

“Ik denk dat hij diegene is geweest die akkoord is gegaan met de tactiek, die akkoord is gegaan met de selectie. Hij heeft weken aan een stuk verkondigd hoe hij ernaar uitkeek, dus ik vind het heel raar om nu 180 graden te draaien.”

Dit artikel delen:

256 Reacties

Blackcanyon 1 oktober 2021 om 12:45

Het is natuurlijk een uiting van Evenepoel vanwege zijn teleurstelling dat Van Aert niet gewonnen heeft. Evenepoel heeft zich aan de afspraken gehouden en zijn ballen eraf gereden in dienst van Van Aert en daarvoor zijn eigen kansen opgeofferd. Als hij vooraf had geweten dat Van Aert niet zou winnen had hij dat niet gedaan.
Van Aert kan dat beter begrijpen dan hier weer op deze wijze op reageren. Anders komen er spanningen en willen ze helemaal niet meer voor elkaar rijden. En er komen nog veel EK’s, WK’s en enkele OS.

kleomantre 1 oktober 2021 om 13:54

Misschien is dit wel een mooi stukje psychologische oorlogsvoering.

Zou toch meesterlijk en tevens nogal venijnig zijn, mocht Lefevre de Evenepoel ingefluisterd hebben om dit onderwerp ‘netjes’ op tafel te leggen.

Het zal Lefevre vast dwars zitten dat de belangrijkse Belgische wielrenner van de afgelopen 2 seizoenen niet bij hem in de ploeg zit. Dit kan een slinkse wijze zijn om Van Aert wat te destabiliseren, iets wat aardig gelukt lijkt aangezien hij er toch op in is gegaan.

Van Aert heeft zo toch wat tikken te incasseren. Eerst wederom een 2de plek in de tijdrit, op slechts een paar tellen van de winnaar. Vervolgens misschien verlamd door de druk geen goede dag tijdens de wegrit en dan het gezeik achteraf over de tactiek en zijn aandeel daarin. Gooit Remco ook nog eens olie op het vuur.

Mark Peeters 1 oktober 2021 om 15:32

Ja, het leven van een topsporter is zwaar. Vraag dat maar eens Annemiek Van Vleuten. Eerst even de illusie van goud op de OS (2e), dan een tegenvallend EK (9e) en nu nog eens die miserie op het WK (brons en zilver bij tijdrijden en 19e + ruzie in het team bij de wegrit).

peterwint 1 oktober 2021 om 15:56

Evenepoel kan vreselijk goed fietsen, maar is een enorme egoïst. Ik lees nu ook dat het helemaal niet de bedoeling was om Evenepoel mee te laten springen in de ontsnappingen. Dit deed hij op eigen initiatief. Goede renner, als het maar om hem draait.

Panache 1 oktober 2021 om 16:44

Wout van Aert heeft na zijn interview bij Sporza ook in gesprek met Cyclingnews gereageerd op de uitspraken van Remco Evenepoel over het WK wielrennen. Stelde de Belg al dat zijn landgenoot wist van de tactiek (Van Aert is de enige kopman), Van Aert uit nu ook in de media zijn verbazing over de aanval die Evenepoel al vroeg in de koers opende. 'Dat was totaal niet onze tactiek.'

Evenepoel sprong al vroeg in de koers met meerdere groepen mee, iets wat niet zo was besproken. 'Remco moest er in de finale zijn voor mij en Jasper Stuyven. Hij heeft de keuze gemaakt om zo vroeg de leiding te nemen, terwijl we defensief wilden koersen. Dat zit me dwars', vertelt Van Aert. 'We konden Remco op dat moment niet terugfluiten, want we hadden geen oortjes en de fans maakten te veel lawaai.'

De discussie ging er zondag over of Van Aert (die naar mijn mening een topsprinter is na een relatief makkelijke aanloop – hoe zwaarder de koers hoe meer zijn sprint inboet) wél geholpen was door Evenepoel, of dat Evenepoel zoals Lefevere zegt in het DQS belang de koers keihard heeft gemaakt voor Alaphilippe (en uiteraard voor de aanval van de Fransman uit de groep lossen zodat je niet kan achtervolgen, stel je voor zeg er zou spontaan een band lek zijn gegaan).

Het lijkt er steeds meer op (Wout zal nog niet alles op tafel hebben gelegd) dat Evenepoel de onbetrouwbare judas is en dat zal ooit als een boemerang terugkomen. Immers is Wout Van Aert wél welwillend om als de noodzaak daar is een knechtenrol te vervullen. Het verschil tussen een loser en een winnaar naast de fiets.

Harrogate19 1 oktober 2021 om 17:12

Tja, dan moet Wout maar zoveel patron zijn dat hij hem uit die groep terug haalt.

En dan blijkt dat Vanthourenhout niet de juiste voeling heeft met al zijn sterren.

Hoe hard je ook judas, onbetrouwbaar en tal van andere verwijten moge roepen, het zal de bondscoach en niet Evenepoel zijn die volgende keer thuis mag blijven.

SVT kan immers geen WK worden voor België.

Romāns Vainšteins 1 oktober 2021 om 20:28

Maar met dit gegeven binnenboord had Wout is Wout hem toch des te meer moeten verplichten in te houden om wat voor de finale over te hebben? Of mist het stukje nog dat eveneens de gruwelijke kop beurt eigen ingeving was?

Harrogate19 1 oktober 2021 om 21:04

ik denk Panache.. lichte voorkeur Van Aert, lichte afkeer Evenepoel? (Licht eh)

Bovenop de Moskes effe ernaast komen, tikkie op die remhevel.. had genoeg geweest om de "judas" te ontmaskeren.

Jacco van Stierop 1 oktober 2021 om 22:09

Inderdaad @RV, Van Aert heeft niets gezegd, om wat voor reden dan ook. Dat uiteindelijk een niet-Belg zo zou gaan profiteren van het geboor van Evenepoel kon niemand op dat moment bevroeden.
Van Aert had de benen niet, wellicht verlamd door de druk. Vervolgens is hij tactisch de mist in gegaan door dat niet tijdig te melden aan zijn ploegmaten. Stuyven heeft er nog het beste van proberen te maken, maar het lot was al bezegeld.

De ontgoocheling bij Van Aert is begrijpelijk, maar door zo zurig te urmen laat hij zich hier niet van zijn beste kant zien.

Maillot à Pois 1 oktober 2021 om 23:10

Opmerkelijke woorden van Van Aert in dat artikel op cyclingnews. Ze houden m.i. ook niet helemaal steek, want dat Evenepoel er in de finale niet bij was komt toch echt voornamelijk door dat kilometerslange gesleur aan de kop nadat hij teruggepakt was. Als dat niet de bedoeling was, had Van Aert zeker kunnen corrigeren als ie wilde.

Maar waar ik mij het meest het hoofd over breek: hoe komt het dat die quote over het niet-volgen van de tactiek enkel op Cyclingnews staan? Er was toch 1 gemeenschap persmoment na de verkenning van Parijs-Roubaix? En mocht het toch in een exclusief gesprek geweest zijn, waarom heeft hij dit ook niet gezegd in zijn interview met Sporza, zeker gezien alle kritiek die er op de tactiek geweest is? En hoe komt het dat geen enkel Belgisch medium ze oppikt? Artikels op cyclingnews worden meestal maar al te snel overgenomen en herkauwd

Wheely 1 oktober 2021 om 18:31

Zo wat wat een vet topic he jongens en meisjes! Leve de internet.

Rsw85 1 oktober 2021 om 20:11

Merckx had gewoon gelijk. Evenepoel rijdt voor zichzelf en dat is gebleken. Zijn knechtenwerk heeft concreet er alleen voir gezorgd dat Trentin vroegtijd kapot gereden werd. Hij deed dingen om maar te laten zien dat hij zo’n teamspeler is. Liever op 30 km van het einde de laatste kopbeurt doen dan Van Aert piloteren in de laatste 10km.

Het onderhuidse ploegenspel speelde de hele week al. Richard Plugge zat bij vive le velo al heel stellig te verkondigen dat er een groep van 50 man ging sprinten, logisch want dan was ‘zijn’ Wout de enige troefkaart voor belgie.
Als je dan ziet hoe de koersen zijn verlopen dan moet je toch concluderen dat Plugge er geen bal verstand van heeft of bewust zoveel mogelijk het van Aert scenario voorspelde in de hoop dat iedereen zich daaraan zou conformeren.

Headlines

Materiaalzone

Populair