Van Aert reageert op kritiek Evenepoel: “Stoort me dat Remco nu 180 graden draait”

donderdag 30 september 2021 om 16:30
Van Aert reageert op kritiek Evenepoel: “Stoort me dat Remco nu 180 graden draait”

foto: Cor Vos

Wout van Aert is op zijn zachts gezegd niet echt blij met de kritiek van Remco Evenepoel aan het adres van bondscoach Sven Vanthourenhout. Evenepoel had het in Extra Time Koers onder meer over een onduidelijke teammeeting vlak voor het WK. “De uitleg van Remco heeft me wel gestoord”, reageert een geprikkelde Van Aert.

In het najaarsnummer van RIDE besteden we ruimschoots aandacht aan het komende WK en lees je onder meer interviews met Wout van Aert en Jasper Stuyven. Profiteer nu van onze abonnee-actie en krijg tijdelijk bij het afsluiten van een jaarabonnement ons najaarsnummer gratis. Bestel je RIDE liever los? Bestel dan nu het najaarsnummer van RIDE en krijg het gratis thuisbezorgd.

Evenepoel cijferde zich tijdens de wegwedstrijd volledig weg voor Wout van Aert en in mindere mate Jasper Stuyven, maar hoopte stiekem op een eigen kans. “Het was vrijdagnamiddag (twee dagen voor de wegwedstrijd, red.) teammeeting. Ik vond dat de uitleg naar mij toe wat onduidelijk was, waarna ik een twijfelachtige nacht heb gehad. Zaterdag ben ik dan naar Sven (Vanthourenhout, red.) en Serge (Pauwels, red.) gegaan. Ik had na de verkenning het gevoel dat er voor mij op het parcours kansen lagen om weg te rijden en dat er scenario’s waren waarin ik kon winnen.”

“Ik heb dat vlakaf gezegd, maar de kaart van Wout zou worden getrokken. Toen was het duidelijk voor mij: de kopmannen waren Wout en Jasper. Vervolgens heb ik snel de knop omgedraaid en heb ik alles gedaan voor de ploeg. Ik heb zonder problemen dat werk opgeknapt, dat zou ik bij Deceuninck-Quick-Step ook doen. Maar ik heb het wel aan Sven gezegd: dit was een gemiste kans op een wereldtitel. Wout besefte na de wedstrijd ook wel dat hij te laat had gecommuniceerd. Dat heeft hij meteen in de bus gezegd. Het is gewoon jammer dat het op dat moment wat fout loopt voor ons.”

“Hij heeft weken aan een stuk verkondigd hoe hij ernaar uitkeek”
De uitspraken van Evenepoel zijn bij Van Aert duidelijk in het verkeerde keelgat geschoten. Eerder vandaag besloot hij al enkele kritische tweets over Evenepoel te liken, waaronder die van AD-journalist Thijs Zonneveld en Hans Vandeweghe, en later kwam hij ook nog met zijn eigen kijk op de zaken. “De uitleg van Remco heeft me wel gestoord”, zei Van Aert. “We zijn als een ploeg naar het WK getrokken. Ik wil wel een pluim geven aan de bondscoach, hoe hij dat heeft gedaan”, citeert Sporza. “Hij is, volgens mij, vanaf het begin voor iedereen heel duidelijk geweest.”

Evenepoel tijdens het WK in eigen land – foto: Cor Vos

“Ik had wel verwacht dat er kritiek zou komen omdat we niet gewonnen hebben. Alleen dan zou alles perfect geweest zijn en anders zou er altijd kritiek zijn. Dat kan ik er best bijnemen, maar van iemand binnen de ploeg vind ik het niet verstandig om nog olie op het vuur te gooien. Ik denk dat Remco in Extra Time Koers veel meer verteld heeft dan hij in de teammeeting gezegd heeft. Volgens mij waren er nooit problemen en is het wel heel makkelijk om achteraf zo te praten”, is Van Aert duidelijk.

“Ik denk dat hij diegene is geweest die akkoord is gegaan met de tactiek, die akkoord is gegaan met de selectie. Hij heeft weken aan een stuk verkondigd hoe hij ernaar uitkeek, dus ik vind het heel raar om nu 180 graden te draaien.”

Dit artikel delen:

256 Reacties

Galliakos 30 september 2021 om 20:51

Evenepoel was veruit de beste renner afgelopen wk

Harrogate19 30 september 2021 om 21:27

goh hij heeft alle groten der aarde choco gereden behalve Alaphilippe.

Killco 30 september 2021 om 20:55

Zitten hier nou serieus volwassen mannen die een ventje van net boven de 20 revket noemen?

Wheely 30 september 2021 om 23:16

Lijkt me niks mis mee. Zolang ze hem maar geen ruftkut noemen.

Romāns Vainšteins 1 oktober 2021 om 07:24

Of iets homo erotisch als dragon fly.

Bikeslave54 30 september 2021 om 20:59

edit wf: niet doen

siepelstad 30 september 2021 om 21:09

Remco is gewoon een vervelend voetballertje

Ivo_1978 30 september 2021 om 21:10

etterig eikeltje die Remco. Fietsen kan hij wel, maar aan enige intelligentie ontbreekt het hem. Hij klopt zichzelf liever op de borst, als dat hij van Aert beschermd en hem zodoende achter zich schaart voor wanneer het bij een ander WK een keer serieus bergop gaat en hij zelf kanshebber is.
Remco moet nog veel leren. hij gaat zowel letterlijk als figuurlijk nog vaak op zijn bek.

Max1 30 september 2021 om 21:12

Ik ben nogal verwonderd over de reactie van Van Aert vandaag op de Extra Time uitzending van gisteren.

Heb de volledige aflevering gezien gisteren en Evenepoel gaf het minst van allemaal kritiek en als er kritiek was, was het op de bondscoach. Ik heb Evenepoel weinig of geen kritiek horen geven op Van Aert.

Wout reageert als door een wesp gestoken, alleen heeft de wesp ditmaal niet gestoken. Vreemd allemaal, maar wel heel spijtig voor het Vlaamse wielrennen, als die twee niet meer samen op een kampioenschap kunnen uitgespeeld worden.

Maar ja de media moet weer spektakel zien.

Misschien moet er maar een nieuwe bondscoach komen, een sterke leidersfiguur met tactisch koersdoorzicht. Sven Vanthournout mist als ex-crosser ervaring in de tactiek van het wegwielrennen.

Solkanar 30 september 2021 om 21:22

Akkoord.
Evenepoel had helemaal geen probleem om te werken voor Van Aert. Maar vond na de verkenning dat hij beter kon gebruikt worden dan als locomotief.
Eigenlijk is de kritiek vooral op de bondscoach die koppig bij 1 kopman bleef (1,5 als je Stuyven meetelt). Iemand met de vorm en het talent van Evenepoel kan je toch beter gebruiken dan hoe de Belgen dat zondag gedaan hebben. Dat is een terechte kritiek.

tramontana 30 september 2021 om 23:14

…zeker als die tactiek ook nog eens wekenlang op voorhand aangekondigd wordt: àlles en iedereen voor Wout. Simpeler kan je een koers niet verliezen. Je hoeft maar één man in de gaten te houden, Ala zag dat de man niet goed genoeg was en kon makkelijk anticiperen.

Harrogate19 30 september 2021 om 21:12

Van Aert zei in de finale tegen Evenepoel: "Rij vollenbak naar Leuven"
Evenepoel heeft gehoorzaamd.

Is het geoorloofd dat ie achteraf durft zeggen dat ie op zaterdag nog maar gedacht heeft aan z'n ambitie?

Evenepoel is niet Van Aert's vaste knecht.

Ed De B 30 september 2021 om 21:24

edit wf: niet doen

Albert Boekhouder 30 september 2021 om 21:47

Dat men dit geinig vindt snap ik wel. Het hoort natuurlijk ook bij de koers. Ik deel het echter niet. Het is vaak iets wat zooooo lang blijft doorsudderen. Er zijn ook weinig mensen bij gebaat dat er dan weer rust komt.

Albert Boekhouder 30 september 2021 om 22:09

20 jaar. Zolang gaan wij naar de koers. Het wordt steeds meer ‘jij bent voor A en ik ben voor B.’ Natuurlijk is er altijd al strijd en soap. Maar dat hoort in het peloton. Wij zijn de supporters. Liefhebbers. Laten wij genieten van koers en niet vervallen in polarisatie.

Barry Batsbak 30 september 2021 om 23:17

Ach kom, dat gedrag is al zo oud als de historie van het veldrijden. Het supporteren voor je eigen rijder verandert in anti-supporteren en biergooien naarmate er meer alcohol ingenomen wordt. En aangezien de veldrijders inmiddels het wegpeloton domineren, reist dat gedrag ook vrolijk mee naar de koers.

djerkson 30 september 2021 om 22:26

171 reacties. Op de zilveren medaille van Van Baarle, de eerste in 25 jaar voor Nederland nb, hooguit 20 reacties. Zucht.

Pietspeed 30 september 2021 om 22:29

Sneeuwbaleffect

Ed De B 30 september 2021 om 22:50

Ja, een hoop reacties, maar de oplettende lezer zal het ook niet zijn ontgaan dat het steeds dezelfden zijn die zichzelf tot in den treuren blijven herhalen.
Sterker nog, ik verdenk sommigen ervan werkzaam te zijn voor WF om maar zoveel mogelijk clicks binnen te halen.
Waar moet je anders die tijd vandaan halen?

Jean Dumas 1 oktober 2021 om 11:47

Typisch Nederlands inderdaad: sportieve prestaties niet op waarde kunnen schatten.

dmotion 30 september 2021 om 23:07

— Ed De B 30 september 2021 om 21:24 —
Faka, broski. Die woord fittie is op niks, mang. Dit is sws een kkr harde beef.

Graag even uw mond spoelen met een goed reinigingsmiddel! De genoemde ziekte raakt veel mensen. Graag uw excuses aan de mensen met deze ziekte, en de genen die dierbaren zijn verloren hierdoor.

Sport maakt veel in mensen los. Maar wees respectvol wanneer je ziektes gaat gebruiken als krachttermen. Deze termen halen onze geliefde sport naar beneden…

meqadon 30 september 2021 om 23:07

En zo werd het een opeenvolging van foute beslissingen.

Voor de koers maakt sven slechte tactische keuzes door remco de opdracht te geven enkel te knechten en mee te zijn met elke iet of wat gevaarlijke vlucht op gelijk welke afstand vd finish.

Tijdens de koers maakt wout fouten door de opdracht te geven de kloof te verkleinen op het groepje evenepoel, niet aan te geven in de finale dat hij geen goede dag had en evenepoel zn kas 20 km te laten leegrijden met alle toppers in zn wiel en nog 2 extra belgen die op komst waren in het groepje erachter.

Na de koers maakt remco jeugdige fouten door de frustraties niet eerst binnenskamers te bespreken. Op nationale televisie wordt alles natuurlijk uitvergroot.

tramontana 30 september 2021 om 23:08

Zie het wel graag, zo af en toe een controverse na een WK. Het heeft de carrière zoals die van Sven Nys mee groot gemaakt, die heeft nooit nog een koers laten liggen. Die reed tégen een ganse Belgische ploeg op het WK, Remco reed voor. Laat het een goede les zijn: als je goed genoeg bent om te winnen moet je altijd je eigen kans gaan. Op de tactiek van de Belgen -weken op voorhand bekend- konden andere ploegen makkelijk anticiperen, zo doorzichtig. Er mocht er maar één winnen, da’s een beetje teveel gevraagd, beetje als een voetbalmatch waarin slechts 1 speler scoren mag. Uiteindelijk was Ala sterk, en zou die wellicht nog wel gewonnen hebben.

MRK89 30 september 2021 om 23:33

Tja, stel nu he… Dat je bijna helemaal overtuigd was van REV die zonder bedenkingen voor je zou gaan rijden en die geloofde in tactiek van de bondscoach.

En dan moet je via een talkshow, horen dat hij zaterdag toch nog even heeft geprobeerd om voor zichzelf te pleiten. Dan voel je je toch gewoon in de maling genomen? Zeker als je zelf een renner bent, die zich meer dan eens inzet voor het team/het grotere goed. Zoals bijvoorbeeld tijdens de tour de france. En zelfs in de finale, toen hij toch voor Stuyven nog een aantal keer wat afstopte.

Je geeft direct je fout toe, ja ik had eerder moeten communiceren. Maar op welke moment weet je het? En op welk moment accepteer je zelf dat een van je grote doelen kansloos is? Dat je niet de benen hebt die je moet hebben. Want het gebeurd soms vast ook dat je er wel doorheen komt (vdp, die bijvoorbeeld aangaan een beter 2e deel te rijden).

Ik denk dat Remco niet perse iets heel verkeerd heeft gezegd, al had hij het wellicht beter niet kunnen zeggen. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat dit voor Wout rauw op zijn dak komt. En dat hij ook dusdanig loyaal is dat hij de bondscoach in bescherming neemt omdat hij het vooral als zijn eigen falen ziet dat de tactiek geflopt is. Als in de benen niet hebben en de fout in communicatie te hebben gemaakt.

Lastige situatie…. En gaat ongetwijfeld nog jaren als een zweem over de Belgische ploeg hangen, zolang als deze beide mannen fietsen natuurlijk. ;)

Harrogate19 30 september 2021 om 23:42

Indien ze elkaar niet mogen dan moeten ze gewoon professioneel zijn en weten wat ze aan elkaar hebben.

Met een Aerokogel voorop moet een Van Aert zich – eventueel met bijhorende pokerface – zorgeloos in controleermodus installeren en behoeft hij nog een trekpaard in de laatste 10 dan zou het, ik zeg maar iets, kunnen helpen om het codewoord Rolex, ro-lex (of wat ook in Evenepoelies ogen mogen glitteren) toe te roepen.

Zo heeft dat in het verleden goed gewerkt met meerdere alpha mannetjes binnen éénzelfde equipe. Des te meer in een equipe die maar 1 keer per jaar 'samen' rijdt en voor de andere 364 dagen tegen elkaar. Het zou een zonde zijn mocht onze brave Wout te gepocobrainwashed zijn om dit af te keuren.

Harrogate19 30 september 2021 om 23:45

Zou me niks verbazen mocht vos Lefevere net dit hebben doorgebeld met Remco op zaterdagavond 11 uur. Die was het inderdaad absoluut niet eens met de voor zijn poulain opgelegde 100% knechtenrol en haalde straatgewijs meteen zijn gram met de uitspraak:

"Remco heeft voor Julian op kop gereden"

lees: de tactiek heeft Julian in de kaart gespeeld.

pussyfooter 1 oktober 2021 om 01:04

@Harrogate19

Ik ben 99% zeker dat PatLef hier een rol gespeeld heeft. En waarom ook niet? Niemand kan akkoord gaan met wat SVT en Wout bedisseld hebben, wetende dat Remco een topvorm had om het eventueel af te maken en Vocsnor een topvorm had om te knechten ipv REVKET.

Angedelamontagne 1 oktober 2021 om 00:15

Remco op 180km de koers laten openbreken. Op 60km van de meet rijdt hij in de kop met wat (met alle respect) kleinere lieden en rijden zijn ploeggenoten het gat achter hem toe. Why? geef hem twee minuten en de Fransen en Italianen kunnen vol aan de bak. Op 50km rijdt hij met de favorieten voor wat overblijft van het peloton en zet hij de kopman en laatste luitenant op 25 km van de meet af.
Ik snap niet goed wat je hem kan verwijten. Hoe tactisch beperkt ben je als bondscoach als je zo een renner al dat werk laat doen vanaf km 80 en dan in de studio komt vertellen dat hij wat minder hard had moeten rijden zodat hij in de finaleronde nog voor mayhem kon zorgen? “Remco, ge moet 200 km met elke aanval meegaan, tot in de laatste ronde; maar dan moet Wout winnen”. Ik zou ook een twijfelachtige nacht hebben! Sterkste man in koers was niet Allaphil maar Remco, met kop en schouders. Wat niet wil zeggen dat hij had gewonnen, maar misschien wel beter dan de beschamende 11de plaats van de kopman.

Staf V 1 oktober 2021 om 01:43

Het was niet de bedoeling dat EV op kop zou sleuren in een ontsnapping van 10 man, en in het peloton wisten ze niet dat het er nog maar 5 waren.
Gezien hoe kwaad hij was op die 4 anderen omdat ze niet voldoende overnamen?, daar laat hij zich zien dat hij andere bedoelingen had.

jan jansen 1 oktober 2021 om 10:18

De bondscoach en WVA moeten hun handen in eigen boezem steken.
Ze hebben zelf hun eigen kansen vergooit mede door hun alles op Wout tactiek.
Hoe kun je nou zo dom zijn door alles op een man in te zetten?
Er hoeft maar iets tegen te zitten voor WVA en alle kansen zijn weg.
Daarbij heeft Evenepoel laten zien in de tt EK dat hij weer terug is.
Dom om met hem geen plan B te maken.
Evenepoel heeft groot gelijk om zijn kansen te polsen en de huidige hierarchie door elkaar te schudden.

Staf V 1 oktober 2021 om 01:38

En waar niemand over spreekt, Keisse stopt, Lefèvre heeft geen vat op SV, liever zou hij Keisse op die plaats hebben, en daar gebruikt hij EV voor.

monsieur soixante pourcent 1 oktober 2021 om 06:13

Keisse, Boonen, Steels,…

Steels zie ik nog vervangen worden door Cavendish bij dqs. Oftewel zoals Verbrugge het deed…

Harrogate19 1 oktober 2021 om 16:54

Waar hebt u het over?

Keisse doet er nog een jaar bij en er is al gesproken over eventueel ploegleider te worden.
Boonen keert op korte termijn niet terug in het peloton
Tom? Steels is een vaste waarde.
En Stijn zou zomaar verlengd kunnen worden voor het programma wat ie rijdt haalt ie het niveau en vraagt ie geen buitensporig salaris.
Cavendish daarentegen… Dat is een meer onzekere investering.

Martijn Arensman 1 oktober 2021 om 07:16

Arme Wout,
Naturaliseren tot Nederlander lost dit probleem ook niet op :-)

Tollpatscher 1 oktober 2021 om 08:35

Remcootje zou beter niet teveel naar de Nederlandse vrouwen mogen lonken.
Slechte teamplayer, groot wielervermogen maar met loszittende “knopjes”.

Theo Bovengemiddelkamp 1 oktober 2021 om 09:20

Het is niet Evenepoel zijn fout dat de op één na beste man in koers geen (schaduw)kopman was. Ik vind het ook niet fout dat hij heeft gezegd dat hij goede benen had en voor zichzelf kansen zag om te winnen. Voor zichzelf en voor België mag hij dat toch zeggen? Daarnaast heeft hij zich uiteindelijk wel geschikt aan de teamorders, behalve dat hij misschien wel wat te vroeg in de kopgroep zat.

Quickstep heeft al veel koersen gewonnen door niet de sterkste man in koers te hebben, maar wel de sterkste ploeg. België had het sterkste team en heeft dit uiteindelijk niet goed uitgespeeld. Net als Nederland bij de dames overigens, maar dat was dan weer geen team.

Anton van Valouwe 1 oktober 2021 om 09:37

Evenepoel heeft geleverd, v. Aert niet, op naar de volgende wedstrijd!

assen 1 oktober 2021 om 10:02

AvdP was met afstand de verstandigste in Extra Time. Achteraf is het gemakkelijk analyseren. Als een Belg had gewonnen was de tactiek fantastisch? ZO WERKT HET NIET, en mag het niet werken. Bah, scorejournalistiek.

De redenering van WvA was goed en heel eerlijk. Hij besefte idd dat ie niet heel goed was, maar dacht dat het zwaarste van het parcours achter de rug was en zodoende hij nog een goede kans zou maken. Maar, gaf hij toe, ik heb me vergist en had het eerder moeten melden. Chapeau voor eerlijkheid en analyse!

Dat REV vol op kop ging rijden is inderdaad best vreemd en waarschijnlijk niet handig (vooral achteraf), maar ja, om daarom nu heel de Belgische ploeg af te zeiken…

Dewolf is niet snugger, dat is me al eerder opgevallen. Daar neem ik weinig van aan.

Maar wat is die AvdP goed heh?!? Wow, wat was ie scherp…

Alfons Haavers 1 oktober 2021 om 10:37

De Wolf komt misschien niet echt snugger over op het eerste zicht, maar vind ik wel een echte koerskenner. Ik zie hem zelf ook graag bezig, maar begrijp evengoed dat je er strontnerveus van wordt.

Jean Dumas 1 oktober 2021 om 10:28

Grote meneer, Wout van Aert. Verdiende zeker het kopmanschap. Maar dan moet je achteraf ook niet piepen als je niet de benen hebt.

Gunther Leonhardt 1 oktober 2021 om 10:37

Er is maar 1 oplossing. Evenepoel moet niet meer ingaan op uitnodigingen van praatprogramma’s, podcasts, etc… Er zijn teveel figuren met een dubbele agenda en de journalisten smullen van de controverse. Hij moet zich beperken tot een interview na de wedstrijd en zich vervolgens beperken tot fietsen.

Romāns Vainšteins 1 oktober 2021 om 10:57

Omdat? Wat is de schade buiten wat onnozel ‘gevoelsgedoe’ van enkele coureurs? En in hoeverre is bewezen dat ze er beter of slechter van rijden?

Marik 1 oktober 2021 om 11:00

Er is nog een andere oplossing. Evenepoel rijdt vanaf nu alleen maar tijdritten. Vindt Romans ook leuk.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair