UCI steunt Nacer Bouhanni in racisme-zaak
foto: Cor Vos
woensdag 7 april 2021 om 10:55

UCI steunt Nacer Bouhanni in racisme-zaak

De UCI heeft zich in een persbericht achter Nacer Bouhanni geschaard, die de afgelopen dagen werd geconfronteerd met racistische berichten na zijn veelbesproken sprint in Cholet-Pays de la Loire. “Niets rechtvaardigt de beledigingen die hij heeft ontvangen”, zo klinkt het.

Bouhanni besloot eerder op sociale media uit te halen naar racistische berichten die hij kreeg naar aanleiding van het sprintincident van vorige week. Arkéa-Samsic, de ploeg van Bouhanni, zegt in een statement de racistische beledigingen aan het adres van hun kopman te betreuren. Zij spreken hun steun uit aan de sprinter.

Ook Jake Stewart, die het vorige week nog aan de stok had met Bouhanni in de sprint van Cholet-Pays de la Loire, besloot zich op social media achter de Franse sprinter te scharen. “We zijn het eens of oneens over bepaalde dingen, maar waarover we geen vragen hoeven te stellen is racisme. Daar is in deze wereld geen plek voor.”

Statement 
Nu heeft ook de internationale wielerunie zich uitgesproken tegen racisme. “De UCI wil graag nog eens duidelijk maken dat het meedoet in de strijd tegen racisme. Onze federatie heeft inclusiviteit en respect voor andere mensen hoog in het vaandel staan en probeert dit, via verschillende programma’s, onder de aandacht te brengen.”

Er loopt overigens nog steeds een UCI-onderzoek naar de veelbesproken Bouhanni vanwege zijn actie in de sprint van Cholet-Pays de la Loire tegen Stewart. De disciplinaire commissie onderzoekt welke straf passend is. De renner van Arkéa-Samsic bood zijn excuses aan, maar gaf aan dat er geen opzet in het spel was.

 
40 Reacties
Sorteer op:
7 april 2021
Misschien de reacties al sluiten. Vorige post waren gewoon dégoûtant om te lezen, hoe sommige het rascisme verdedigen. Walgelijk and shame on you
  7 april 2021
  Pook dat ook niet zelf het vuurtje op met een zeer stevige stelling.
  7 april 2021
  Dit is een stevige stelling?
  Eens met A Verhelst. Sluit aub de reacties alvast.
  7 april 2021
  Zou dat - ‘het sluiten van de reacties’ - niet een grotere nederlaag inhouden dan het openlaten en stevig modereren? We moeten toch gewoon een goede discussie kunnen voeren over dit onderwerp. Zowel over het optreden van de UCI als over racisme in de sport.
  7 april 2021
  Wat is dat toch met het vragen om sluiten van reacties? Laten we er gewoon open over spreken met elkaar. Dat er standpunten bij zitten waar je het niet mee eens bent is geen reden om ze maar te verwijderen. Als er reacties bij zitten die racistisch zijn (wat volgens mij erg meeviel) kan de rest daar afstand van nemen. Op WF is de regel dat de reacties on topic moeten zijn, dan heb je bij een bericht als deze reacties over racisme en zolang het binnen de regels van fatsoen is moet dat kunnen.
  7 april 2021
  Mensen die alles maar willen censureren, die moeten zich kapot schamen.
  Ik wil geen meningen censureren. Maar als wielerflits de reacties op dit artikel sluit (zoals ze de eerder deden toen mensen racisme gingen goedpraten / bagatelliseren onder een ander artikel over Bouhanni) dan weet je zeker dat er helemaal geen meningen in de comments kunnen worden geuit, waardoor je niks hoeft te censureren als er weer dat soort meuk in de comments komt. Ik lees in de comments graag reacties van mensen over koers.
  7 april 2021
  Je vindt dus dat mensen best een mening onder het artikel mogen plaatsen, zolang die maar overeenkomt met die van jou. Klinkt nogal als censureren. Zolang mensen gewoon op een beschaafde manier hun mening geven, is dat wat mij betreft prima. Ook al vind ik hun mening belachelijk.
  7 april 2021
  Hey handige harry, iedereen zijn menig!! Sure geen probleem daar mee! Rascisme? Nee dat is geen mening! En zelfs strafbaar! Je kan wel alles denken wat je wilt..
  @handige harry - je leest duidelijk niet wat ik schrijf. Als Wielerflits de comments uitschakelt onder dit soort artikelen dan kan niemand zijn mening geven over dat artikel. Dat betekent meningen die mij bevallen en meningen die mij niet bevallen. Simpelweg om te voorkomen dat het weer uit de hand gaat lopen. Bovendien scheelt het werk voor Wielerflits om te kijken of er weer eens mensen zijn die over de schreef gaan op hun platform en ze dus preventief ervoor kunnen zorgen dat ze niet achteraf hoeven te gaan censureren. Heeft dan dus niks met censuur te maken, want als mensen zin hebben om prehistorische gedachten te gaan spuien, dan kunnen ze nog prima op andere platformen terecht.
  7 april 2021
  Je kan ook gewoon degene aanpakken die zich racistisch uitlaten. Die wil je sowieso neem ik aan niet hier hebben. De meeste hier onderbouwen hun mening en doen dat op een nette manier, dan is het zonde dat die mensen allemaal monddood worden gemaakt omdat er een enkeling tussen zit die zich niet gedraagt.
7 april 2021
Goed dat de UCI dit steunt. Misschien kan Nacer tijdens zijn 9 maanden schorsing wel als anti-racisme medewerker aan de slag in Aigle?
7 april 2021
Heeft de UCI zich ook uitgesproken tegen de doodsbedreigingen aan het adres van Groenewegen ? Of de uitlatingen van met name sommige DQSrenners over hoe dat zij met Groenewegen om zullen gaan ??
  Dit noemt men 'whataboutism'.
  7 april 2021
  Prima hoe men het noemt, maar dat maakt de onderliggende verontwaardiging niet minder begrijpelijk.
7 april 2021
Prima dat de UCI dit steunt. Maar opvallend dat ze nu wel binnen een no time een antwoord weten te geven. Waarom niet adequaat handelen bij overtredingen zoals Bouhanni veroorzaakte, dopinggevallen (duurt maanden/jaren), en ga zo maar door. Eigenlijk maakt deze uitspraak de UCI zichzelf belachelijk.
Bij al die flauwekul denk ik altijd: Je bent toch niet verplicht om op die verschrikkelijke social media te gaan... Als je er genoeg van hebt, meld je lekker af. Heerlijk rustig.
  7 april 2021
  Men kan zo het probleem inderdaad negeren, maar zo verdwijnt het niet!
  Nou, ik waag het toch echt te betwijfelen of degene die op social media verwensingen geuit hebben, dat ook zouden doen als dat niet vanuit de luie stoel via social media kan. Dan hadden ze Bouhanni moeten opzoeken, thuis, bij de koers of in de supermarkt. Zowaar niet gemakkelijk in deze repressieve tijden. Of een brief schrijven, maar wie weet nog hoe dat moet! M.a.w. de kwade gedachten waren dan allang vervlogen. Of gedachten ook strafbaar zijn is weer een andere discussie.
7 april 2021
De UCI heeft totaal geen voeling met de wielersport, kijk naar afgelopen RVV. UCI commissaris haalt renner uit koers voor het weggooien van een bidon. Als je iemand de hekken in rijd mag je gewoon te volgende koers weer starten. Al heb je een strafblad hebt van hier naar Tokio. Kijk wat De Cauwer en Adrie van der Poel hier over zeggen bij SPORZA. Toevallig de twee die het meeste van de wielersport weten, en meer dan alle schrijvers op deze site.
7 april 2021
Ik zie een grote vergelijking tussen de UCI en de belgische justitie. Wanneer er strafeloosheid heerst en de verantwoordelijke instantie niet gepast ingrijpt, komt er een verontwaardiginggevoel bij de mensen. Jammer genoeg zijn er een hoop marginalen die dan rasistische uitspraken beginnen uit te kramen.
Gezien het dromerige gezwam waar dit type topics steeds in verzanden en de verre afstand die het heeft tot het onderwerp wielrennen ben ik helemaal voor het níet plaatsen van dit type vliegenvangers. Een losse rubriek 'Wielertweeties' doorlopend liveblog!' ergens rechts ben ik wel voor, lijkt me ideaal om daar te ver afgeweken discussies te laten verlopen om mensen na aanvankelijk ver weg van elkaar staand, uiteindelijk in harmonie samenkomend met wie fris geopende ogen vriendschappen voor een nieuw leven te gunnen !!!!!
7 april 2021
Wat een onzin mensen zijn niet boos op nacer omdat ie een kleurtje heeft maar omdat ie gevaarlijk en mentaal niet goed is. Dit heeft niks met rascisme te maken. Maar zo heeft oma nacer het verhaal weer mooi omgedraaid en is hij het slachtoffer.
  7 april 2021
  Precies! Heel goed de vinger op de zere plek gelegd.
  Veel mensen zijn boos op hem vanwege zijn actie. Helemaal begrijpelijk en terecht. Ik vind ook dat hij hier zwaar voor moet worden gestraft. Maar er zijn daarnaast ook mensen geweest die hem dit toeschuiven vanwege zijn etniciteit. Dat heet racisme en is uiteraard niet goed te keuren.
  7 april 2021
  @groetjesaandevoetjes Hoe werkt dat dan? (Ik heb de berichten niet gelezen) Mensen zeggen dat hij iemand de hekken in rijdt omdat hij een bepaalde etniciteit heeft?
7 april 2021
Ik denk uiteindelijk dat heel veel van de racistische uitlatingen er niet geweest zouden zijn als de UCI gewoon meteen gedaan had wat ze had moeten doen. Namelijk Bouhanni meteen schorsen voor een stevige periode. Ergens hoop ik dat Bouhanni vandaag de Scheldeprijs wint. Omdat dit uiteindelijk de discussie richting de UCI op scherp zet om eerder actie te ondernemen. Bij Groenewegen hadden ze de tijd omdat hij zelf ook in de lappenmand zat, maar het zou toch een lastige situatie worden als Bouhanni straks met zijn armpjes in de lucht over de meet fietst.
  Dát is hier off topic, hier gaat het nu over racisme en wat je daarvan denkt te moeten vinden.
  7 april 2021
  edit wf: niet doen
  Bouhanni doet niet mee vandaag. Is je hele verhaal tot onzinnig bevorderd. Ik snap niet dat je anderen de schuld kan geven van racisme.
  7 april 2021
  Frits, Een deel van deze discussies krijgen de kans omdat dingen blijven aanslepen. Als je meteen lik op stuk geeft, dan denk ik dat iedereen het gevoel heeft dat het niet gaat om wie, wat, wanneer of welk kleurtje. Hoeveel discussies zouden er geweest zijn als Bouhanni meteen na zijn wedstrijd 2-9 maanden schorsing had gekregen? Nu zijn er ook hier inmiddels weer 10 draadjes over Boehoehanni geweest. De meeste overigens gewoon zonder racisme, zoals het hoort.
7 april 2021
Triest dat de eerste reactie hier direct vragen om het sluiten van de reacties is. Zodra er "gevoelige onderwerpen" aan bod komen moet volgens bepaalde mensen dus direct de hele discussie maar gesloten en verboden worden. Met zo'n struisvogelinstelling komen we natuurlijk nooit verder. Dat geldt niet alleen hier, dat geldt overal in de wereld. Zodra het R-woord valt verstijven hele groepen direct en kan er verder niet meer normaal gepraat worden. Terug op het onderwerp: terecht dat de UCI Nacer op dit gebied steunt natuurlijk. Anderzijds is het absoluut niet in de UCI te prijzen dat ze hier blijkbaar wel snel kunnen reageren om Nacer te steunen maar zodra Nacer (of een ander) zich misdraagt blijft het lange tijd stil. Pak dan de zaken ook voortvarend aan! Op deze manier lijkt het er op dat het erger is om iemand te beledigen dan om iemand in levensgevaarlijke situaties te brengen. Hoe erg dan ook: woorden zijn maar woorden (vaak ook van mensen die je sowieso niet serieus moet nemen), dat is geen zwaar lichamelijk letsel of zelfs de dood.
  7 april 2021
  Racisme is wat dat betreft natuurlijk ook een heel makkelijk onderwerp om je tegen uit te spreken. We zijn het er allemaal over eens - ook al doen sommige leden op dit forum hard hun best om het tegendeel te bewijzen - dat we daar een grens trekken, het is ontoelaatbaar ongeacht de omstandigheden. Dat ligt allemaal een stuk lastiger in het geval van onreglementair gedrag in sprints. Wat niet wegneemt dat het prettig zou zijn als de UCI eens wat aan haar communicatie strategie zou werken. Waarom lichten ze niet beter toe waarom het zo lang duurt om tot een uitspraak te komen in dat soort zaken? Waar zitten de knelpunten? Al vraag ik me ook wel af of de hijgerige maatschappij van tegenwoordig een dergelijk genuanceerd verhaal wel zou willen horen.
  Krakowic vond het gister bij nader inzien toch geen racisme. Maar na een nachtje slapen toch weer wel
7 april 2021
De voorbeelden die Bouhanni noemt zijn inderdaad verwerpelijk. En de sukkels die zich daar schuldig aan maken bewijzen hem eigenlijk nog een dienst ook: nu gaat het over racisme en niet meer over zijn dubieuze gedrag (wat toch een beetje een rode draad in zijn carriere is)..
7 april 2021
Daar is denk ik nagenoeg iedereen hier het mee eens, maar ik zie niet helemaal hoe dit relevant is.
7 april 2021
Ik zie niet wat je geschreven hebt, maar indien niet ongepast, wellicht wel gewoon irrelevant in deze discussie.
7 april 2021
Zo, nu weer even genoeg over deze renner. Klaar. Alleen nog even een bericht over de straf die hij krijgt en verder niks meer.
7 april 2021
Met permissie ga ik even off topic, maar kan er komende zondag geen bokswedstrijd georganiseerd worden tussen Boehanni en Zico Waeytens? Mij lijkt zoiets bij ontstentenis van Parijs-Roubaix leuk.

Reacties zijn gesloten.