Bouhanni doet aangifte na ontvangen racistische berichten

maandag 5 april 2021 om 16:17
Bouhanni doet aangifte na ontvangen racistische berichten

foto: Cor Vos

Nacer Bouhanni heeft op sociale media uitgehaald naar racistische berichten die hij kreeg naar aanleiding van het sprintincident van vorige week. De kopman van Arkéa-Samsic gaat een aanklacht indienen. “Dit keer zal ik het er niet bij laten”, schrijft Bouhanni op Instagram.

“Hallo grappenmakers die zich afgelopen week vermaakten door mij persoonlijk of op bepaalde wielerwebsites berichten te sturen”, begint hij. “Er werd geschreven dat ik terug moet gaan naar Afrika, dat ik een crimineel ben, dat ik een Noord-Afrikaan ben die opgesloten moet worden. En sommige mensen sturen mij emoji’s van varkens.”

Daarbij laat Bouhanni screenshots zien van de berichten die hij ontving. Het gaat om zowel Engels-, Nederlands- en Spaanstalige berichten over het incident als om berichten die direct naar hem gestuurd zijn. “Je moet weten dat ik ben geboren in Frankrijk en dat ik aangifte ga doen. Ik heb dit al een tijd moeten verdragen en heb mij stil gehouden, maar dit keer zal ik het er niet bij laten”, aldus de sprinter.

Arkéa-Samsic, de ploeg van Bouhanni, zegt in een statement de racistische beledigingen aan het adres van hun kopman te betreuren. Zij spreken hun steun uit aan de sprinter.

Onderzoek
Er loopt sinds vorige week een UCI-onderzoek naar Bouhanni vanwege zijn actie in de sprint van Cholet-Pays de la Loire tegen Jake Stewart. De disciplinaire commissie onderzoekt welke straf passend is. Bouhanni bood zijn excuses aan, maar gaf aan dat er geen opzet in het spel was. Afgelopen weekend werd hij nog tweede in La Roue Tourangelle.

Dit artikel delen:

23 Reacties

Koers 5 april 2021 om 16:29

In de hoop minder straf te krijgen lijkt me.

0
Crown_Collective 5 april 2021 om 16:33

Of om wel degelijk haat en racisme te bestrijden, natuurlijk…

0
stalle 5 april 2021 om 16:32

Hij heeft groot gelijk.

0
goose 5 april 2021 om 16:33

De racisme kaart is getrokken.

Racisme kan niet en had dit direct moeten aankaarten, nu lijkt het alsof hij er met een lichtere straf vanaf wil komen door de timing.

0
Magician 5 april 2021 om 17:20

Dit gaat over berichten naar aanleiding van een incident een week geleden. En dan doet hij het nog te laat, hoe dan?

0
goose 5 april 2021 om 17:23

Ik heb dit al een tijd moeten verdragen en heb mij stil gehouden, maar dit keer zal ik het er niet bij laten”, aldus de sprinter.

Is dus al langer aan de gang.
Dit moet direct aangekaart worden en niet als je zelfs iets mispeuterd hebt?

0
Sven.99 5 april 2021 om 16:55

Racisme kan niet, maar hij heeft wel een gigantische plaat voor zn kop als hij niet inziet dat hij zich in de loop der jaren zovaak heeft misdragen tijdens de koers dat het terecht is dat hij een schorsing tegemoet gaat.
Hij blijft zichzelf geen crimineel noemen, maar dat is hij wel aangezien hij steeds de regels blijft overtreden met gevaar voor anderen.

0
Handige Harry 5 april 2021 om 16:59

Het probleem tegenwoordig is dat zo’n beetje elke idioot dingen klakkeloos op het internet kan gooien en als het er eenmaal opstaat dan gaat het niet meer weg.
Vaak denken ze ook nog dat ze volledig anoniem zijn.

Ik heb ook het idee dat gewoon domheid het grootste probleem is.
Ze zien in dit geval Bouhanni dit manoeuvre uithalen en willen hem flink de “waarheid” zeggen.
En kennelijk is dan iets kwetsend zeggen hun oplossing.
Waarbij ik trouwens wel het idee heb dat het vooral om te kwetsen is en niet perse discriminerend of racistisch.
Probleem is echter dat er voortaan een tweespalt in de samenleving is waarbij de ene groep alles als racistisch en discriminerend ziet en de andere alles bagatelliseren.
Er is geen grijs gebied meer, of tenminste die krijgen niet de spotlights omdat die meningen niet spannend genoeg zijn.

Niet dat het overigens enig nut heeft om Bouhanni online te beledigen want in de volgende sprint denkt Bouhanni echt niet aan Jantje uit Amsterdam die zei dat hij een crimineel was.

0
Emergo 5 april 2021 om 17:05

@David Janssens Als hij “blank”was geweest had jij dan ook reacties gekregen die iets met ras te maken hebben. Nee dus, uiteraard wel een hoop bagger maar dat is tegenwoordig normaal bij de anonimiteit van internet.

0
Alto de angliru 5 april 2021 om 17:12

Elke onzin reden die hier genoemd word als reden dat hij dit wel kon verwachten, is even erg als zijn eigen actie in de sprint.

0
Handige Harry 5 april 2021 om 17:12

@Emergo

Net alsof een “blank” persoon nooit racistisch bejegend wordt.
In gedeelten van de wereld waar blanke mensen in de minderheid zijn, en dat zijn er genoeg, worden er ook gewoon van allerlei nare dingen gezegd die betrekking hebben op je huidskleur.
Of dacht jij dat termen als gweilo en gringo vriendelijk bedoeld zijn?

Het is heel vervelend maar de mens is gewoon een kuddedier en als er dan iemand is die afwijkt van de kudde dan komen er (onbewuste) vooroordelen boven.

0
Frank V 5 april 2021 om 17:13

Mensen die dat schrijven zijn niet voor het benadelen van een bepaald ras. Ze zijn gewoon te vaak lastiggevallen of geslagen door agressieve types van noord afrikaanse origine. Ze zijn dat beu en dan schrijven ze iets agressief terug aan het adres van Bouhanni.

Alhoewel ik persoonlijk vaak slachtoffer ben geweest van het eerste, zie ik me niet snel zulke dingen aan Bouhanni schrijven.

Ik heb het gevoel dat ik met dit te zeggen al boven het maaiveld uitsteek, wat me dan weer doet denken dat we echt te politiek correct geworden zijn.

0
zietemgaan 5 april 2021 om 17:37

en dat is dus racisme: dat je een bepaald soort gedrag gelijk stelt aan afkomst ;)

0
Frank V 5 april 2021 om 17:58

Ze stellen een bepaald gedrag niet gelijk aan origine. Bouhanni is niet aan zijn proefstuk toe en ze zien hem als het geval te veel. Mensen zijn dat beu en willen er wat van zeggen. Ze doen dat op deze manier maar volgens mij lost het op deze manier niets op.

Natuurlijk zijn er ook blanken die blanken lastigvallen en klop geven, in mijn ervaring was dat 9 van de 10 keren na een ruzie. Maar ik kan je een aantal voorbeelden geven van zaken die ik alleen heb meegemaakt met Noord-Afrikanen… Het ging iedere keer om zinloos geweld.

0
A.Verhelst 7 april 2021 om 02:01

Walgelijke reactie meneer Frank

0
Gilberto 5 april 2021 om 17:14

@Emergo
Wel eens op feesboek gelezen onder bijvoorbeeld een artikel over een of andere turncoach die verdacht word van sexueel misbruik? Je wil niet wete hoe het westersche blanke ras dan massaal generaliserend word bejegent door de fatima’s, orhan’s en abdullah’s die op dat soort artikelen reageren

0
Handige Harry 5 april 2021 om 17:16

@alto de Angliru

Hij kon dit wel degelijk verwachten omdat dit is wat er voortaan helaas gebeurt als iemand iets doet wat veel mensen niet zint.
Doe als bekend persoon iets wat veel mensen niet zint en je krijgt een emmer digitale stront over je heen.
Niet goed te praten maar het is wel wat er gebeurd.

0
reusjen 5 april 2021 om 17:25

Ik heb een tijdje in Rwanda/centraal Afrika gewoond en daar word je als blanke ook gewoon dagelijks racistisch bejegend hoor. Het beeld dat dat alleen weggelegd is voor niet-blanken is onjuist.

0
Gilberto 5 april 2021 om 17:27

@reusjen,
Onjuist en levensgevaarlijk, maar maak je borst maar nat….

0
Alto de angliru 5 april 2021 om 17:35

Harry

Dus als jij op vakantie bent in het buitenland en je veroorzaakt een ongeluk, zou jij het normaal vinden om racistische termen en bedreigingen na je hoofd geslingerd te krijgen?

0
Handige Harry 5 april 2021 om 17:51

Misschien moet je even begrijpend leren lezen.
Ik constateer enkel de trend die gaande is op sociale media, nergens keur ik het goed.

Stel dat ik in Thailand een scooter huur en dan een ongeluk veroorzaak dan zou ik het vervelend vinden als dat gebeurt maar ik acht de kans vrij groot dat het dan wel gezegd wordt.
Er zal vast wel iemand tussen zitten die primitief reageert.

Als je daadwerkelijk denkt dat de wereld vol zit met rationeel denkende mensen dan kom je bedrogen uit.

0
Romāns Vainšteins 5 april 2021 om 17:58

Ik zeg delete topic, laten we het bij onze hobby houden.

Edit redactie: We gaan de reacties sluiten.

0
Limal 5 april 2021 om 18:04

De bagger hierboven is wat je als redactie van mijlenver kan zien aankomen en reacties uitschakelen zou dan geen slecht idee zijn.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone