Jake Stewart steunt Nacer Bouhanni: “Geen plek voor racisme”

dinsdag 6 april 2021 om 14:26
Jake Stewart steunt Nacer Bouhanni: “Geen plek voor racisme”

foto: Cor Vos

Jake Stewart heeft zich op sociale media achter Nacer Bouhanni geschaard. De Britse coureur van Groupama-FDJ had vorige week nog een aanvaring met de Fransman in de sprint van Cholet-Pays de la Loire, maar nu Bouhanni racistische berichten heeft ontvangen, spreekt Stewart zich uit. “In deze wereld is er geen plek voor racisme”, schrijft hij.

“Ondanks het meningsverschil dat we recent hadden, moet duidelijk zijn dat ik nu achter Nacer Bouhanni sta”, aldus de 21-jarige Stewart. “We zijn het eens of oneens over bepaalde dingen, maar waarover we geen vragen hoeven te stellen is racisme. De berichten en het racisme dat afgelopen week gericht was aan Nacer is absoluut betreurenswaardig.”

“In deze wereld is er geen plek voor racisme. Aan alle zogenoemde ‘fans’ van wielrennen die deze berichten geschreven hebben, wil ik zeggen dat ze hier niet welkom zijn”, vertelt hij op Twitter. Maandag maakte Bouhanni bekend dat hij aangifte gaat doen tegen de racistische berichten die hij ontving op social media na zijn gevaarlijke manoeuvre in de sprint in de GP Cholet.

Bouhanni’s ploeg Arkéa-Samsic steunt haar kopman en ook Groupama-FDJ, de oud-werkgever van Bouhanni en huidige ploeg van Jake Stewart, heeft haar steun uitgesproken. “Zijn uitlatingen in L’Equipe zijn belangrijk en moedig. Wij veroordelen de ontoelaatbare en ondraaglijke opmerkingen waarvan hij het doelwit was”, meldt Groupama-FDJ.

Dit artikel delen:

32 Reacties

AnderJ 6 april 2021 om 14:42

Netjes. Laat de UCI oordelen over Bouhanni, maar ondertussen kan je het er over eens zijn dat racistische opmerkingen niet kunnen. Zo ook de bedreigingen tegen Groeneveld.

0
Ab Normaal 6 april 2021 om 14:51

Groeneveld?

0
Bazzz 6 april 2021 om 15:14

Arnaut Danjuma Groeneveld, ken je toch wel…tsss

0
AnderJ 6 april 2021 om 16:07

Haha, ik vergis me inderdaad. Groenewegen.

0
Massimo Bataille 6 april 2021 om 17:36

misschien zit er een crosser in AnderJ, rijdt meer in het veld dan op de wegen =D

0
The98Joker 6 april 2021 om 14:50

Edit redactie: Niet doen.

0
horsm 6 april 2021 om 14:55

Fijne en nette reactie van Stewart.

0
klootje kriekeljon 6 april 2021 om 15:41

Nacer moet helemaal niemand aanspreken op wat dan ook. Gewoon wielrennen en verder je mond houden, als je je structureel misdraagt. Je ontstijgt zelf het proletenniveau niet, laat anderen maar een voorbeeldfunctie vervullen en dit soort zaken -terecht- aankaarten.

Nacer is zelf ook van de impulsreactie, zoals even iemand op zijn muil slaan als hij niet stil is in het hotel. Zelfde laken en pak.

0
Krakowic 6 april 2021 om 15:54

Ah een klassieke oog-om-oog tand-om-tand aanhanger. Gelukkig leven we in vrij land waar ook jouw middeleeuwse denkbeelden geuit mogen worden. Laten we dat vieren.

On topic: Bouhanni en Stewart die hier samen een vuist maken, mooi voorbeeld van de rangen gesloten houden. Wat mij betreft gebruiken renners die tactiek eens wat vaker, want er zijn naast het uitbannen van racisme, andere belangrijke thema’s waarbij ik dit vaak mis.

0
Lalsacien 6 april 2021 om 16:10

Jij was erbij in het hotel? Ik had een iets genuanceerder verhaal gehoord.

0
klootje kriekeljon 6 april 2021 om 16:32

Lalsacien, ow de nuance. Maar geweld gebruiken is wel meteen af zijn in onze vorm van samenleving toch?
Zeg maar zoals nu de racismekaart getrokken wordt door Bouhanni? Zo van wat er ook gebeurt, dan ben je meteen af.

Ok ok, eens.

0
A.Verhelst 6 april 2021 om 17:12

Hij mag iedereen aanspreken, zeker als hij gelijk heeft. Racisme mag en hoort niet genegeerd te worden!!!

0
AnderJ 6 april 2021 om 17:17

@Klootje: de vraag is toch niet een van de racisme kaart spelen, maar gewoon of er racistische opmerkingen gemaatk zijn of niet? Zo ja, dan heeft hij een punt. Zo nee, dan niet. En hij is verder nergens vanaf: er loopt een onderzoek naar zijn handelen in de koers.

0
Michiel De Rooij 6 april 2021 om 17:17

Goed zo Klootje. Zeggen hoe het is, ook al krijgen de politiek correcten hier daar de kriebels van. Het lijkt toch een afleidingsmanoeuvre van Bouhani. Vanzelfsprekend is racisme fout, maar je moet die internet helden wmb geen aandacht geven

0
AnderJ 6 april 2021 om 17:21

@Michiel de Rooij: oh, de “politiek correcte” kaart… Dat is pas een manier om de discusie te vermijden. Waarom kan men geen twee dingen onderscheiden? Hij moet wellicht worden geschorst voor onreglementair sprinten, maar wat heeft dat te maken met mogen klagen over racisme?

0
Krakowic 6 april 2021 om 17:25

Edit redactie: Houd het netjes en niet op de man.

0
klootje kriekeljon 6 april 2021 om 17:29

AnderJ, daar heb je gelijk in. 2 wrongs dont make a right.

0
Michiel De Rooij 6 april 2021 om 17:32

Anderj. Omdat zijn klacht afleidt waar het over gaat. NL zijn actie richting Stewart. Bouhani is nog niet veel verder gekomen dan 'Stewart is een mietje'. Wanneer hij boetekleed had aangetrokken en excuses had gemaakt had ik geen moeite gehad met zijn klacht over racisme. Al kan je je afvragen wat een afbeelding van een varken met racisme te maken heeft. Idem het hem terugwensen naar Marokko

0
Krakowic 6 april 2021 om 18:36

Het lijkt me logisch dat Bouhanni zich verweert tegen mensen die hem verwijten geen echte Fransman te zijn of mensen die hem anderszins islamofobe opmerkingen toewerpen.
Op geen enkele manier hoeft dit af te leiden van de actie tegen Stewart, die twee zaken kunnen niet alleen, maar moeten los van elkaar gezien worden.
Bovendien heeft Bouhanni al zijn excuses aangeboden voor het afwijken van zijn lijn. Hij ontkent alleen dat hij daarmee moedwillig iemand anders heeft willen blesseren, laat staan erger. Het is aan de UCI om daar een passende strafmaat bij te vinden. Bouhanni heeft al het recht om zich daar te verdedigen.
Tot slot, en waar ik echt zat van ben, zijn die vreemde kronkelingen die sommige mensen hier ertoe bewegen om te stellen dat je het recht om je te mogen verdedigen tegen racisme moet verdienen door je correct te gedragen. Hetzelfde gebeurde ook bij Wijnaldum tijdens die persconferentie van Oranje onlangs. Het is werkelijk waar een gotspe om zoiets te beweren en wat mij betreft wordt er dan ook paal en perk aan gesteld.

0
klootje kriekeljon 6 april 2021 om 18:51

Maar je moet ergens ook de oorzaak bij jezelf leggen, wat is de reden dat jij buitenproportioneel veel stront over je heen gegoten krijgt in verhouding met andere gekleurde renners.
En zolang je weinig moreel besef tentoonspreidt is het wat hypocriet om anderen de maat te nemen.

0
Michiel De Rooij 6 april 2021 om 18:51

Die excuses zijn mij volledig ontgaan, Krakowic. Zijn opmerking naar Stewart waarnaar ik refereerde, niet.
Vind z'n excuses halfslachtig. Verder ingaand op je reactie. Ik zie geen racisme in hetgeen Bouhani benoemt. Nog sterker, het is geen racisme. Voor racist te worden uitgemaakt is een zware aantijging. Doordat deze te vaak ten onrechte wordt gemaakt, is de term aan devaluatie onderhevig geworden. Mensen beledigen en kwetsen anderen volop vandaag de dag. Je zou als Bouhani ook kunnen denken, daar sta ik boven. Maar goed, het is zijn goed recht aangifte te doen wegens racisme. Maakt alleen weinig kans denk ik.

Je haalt Wijnaldum aan. Lijkt me geen goed voorbeeld, omdat hij heel slecht luisterde naar Pascal Kamperman. Die heel wat anders zei. En ja, ook ik stoor me wel eens ergens aan. Bv aan mensen die het nodig vinden een ander uit te schelden in een discussie. Wat bedoel je trouwens met je opmerking dat 'daar' paal en perk aan moet worden gesteld? Dat bepaalde meningen verwijderd moeten worden?

0
Krakowic 6 april 2021 om 19:52

@Klootje, zoals ik in mijn eerdere, inmiddels verwijderde, reactie al schreef: kijk eens in de spiegel, ken je beperkingen, leer jezelf kennen. Dat geldt wat mij betreft voor jou, voor mij, voor Nacer, voor iedereen. Dus het zou inderdaad mooi zijn als Nacer eens bij zichzelf te rade ging waarom hij zo vaak in opspraak raakt. Dan kun je het vervolgens hypocriet vinden dat hij zelf morele bezwaren heeft, prima, maar je kunt niet die morele bezwaren afdoen omdat ze hypocriet zijn. Los van de hypocrisie vragen zijn morele bezwaren over deze kwestie – racistische aantijgingen – om een eigenstandige reactie, los van zijn geschiedenis in de koers.

Die geschiedenis van Bouhanni in de sprints telt natuurlijk wel mee bij het bepalen van de strafmaat voor het incident met Stewart. Daarbij doen eventuele voorgaande schorsingen wel ter zake.

@MdR ook dit is weer zo’n voorbeeld waar ik klaar mee ben. Je gaat het gesprek afleiden – ondanks dat je het zelf zo erg vindt dat Bouhanni precies dat doet ‘afleiden’ – van waar het daadwerkelijk over gaat door er een woordenspel van te maken. Maar goed, ik geef je gelijk, er is geen sprake van racisme. Wel van discriminatie overduidelijk. Het lijkt mij een net zo ernstig vergrijp. Of zie jij dat anders?
Met paal en perk, en met die spiegel, bedoel ik dat we eens moeten ophouden onze verschillen op te zoeken en uit te vergroten. Moeten ze jouw reactie verwijderen? Wat mij betreft niet. Maar moeten wij allemaal iets meer blijven zoeken naar dat wat ons verbindt ipv naar dat wat ons uit elkaar drijft? Wat mij betreft wel.
Kortom, we houden waarschijnlijk allebei van wielrennen, van sport in het algemeen en denken over de meeste dingen waarschijnlijk hetzelfde. Maar toch verzanden we in een soort onzinnige discussie over racisme/discriminatie, schuld en onschuld, moreel en immoreel. Zo ver zelfs dat het gesprek dreigt te stoppen en dat is volgens mij wel echt gevaarlijk en onnodig.
Volgens mij vinden we allebei dat Bouhanni een wildebras op de fiets is en dat de UCI dat gedrag moet bestraffen en ik ga ervan uit dat we allebei tegen discriminatie en racisme zijn. Dus proost en nog een fijne avond verder!

0
Michiel De Rooij 6 april 2021 om 20:12

Krakowic. Je bent best met veel zaken klaar, haha. Je vindt mijn focus op het woord ‘racist’ een bewuste manier om af te leiden. Integendeel zou ik zeggen, ik vind racisme juist een onderwerp die bloedserieus te nemen is. Door al dat geouwenetel over niet racisme zaken (in deze kwestie, Quinn Simmons en ontelbare andere niet racisme kwesties buiten het wielrennen) verdwijnen de echte racisme issues buiten het zicht. En werkt het racismedebat uiteindelijk zelfs contraproductief. Het moet toch gaan over goed onderwijs, en focus op solliciteren, woningmarkt en uitgaansleven? Inclusief alle pijnlijke ingrediënten.

Het is volgens mij zelfs geen discriminatie, een varkensvlees enkeltje Marokko. Maar ook dan kan ik me voorstellen dat ook Bouhani dat soort berichten niet pruimt. Hij doet er het racismedebat alleen.geen goed mee wmb.

Verbinden doet me enigszins week worden in de kuiten. Al is het zeker een term die op sport slaat. Verbroedering ook. Maar in een discussie kan ik niets met die term. Discussieren met andersdenkenden kan ook leiden tot nieuwe inzichten voor jezelf. Het hoeft jij en mij niet uit elkaar te drijven. Het kan zelfs tot verbinding leiden.

0
Gilberto 6 april 2021 om 21:56

Toch nog een behoorlijke lap tekst als je toch met zoveel dinge klaar zegt te zijn

0
lo squalo dello Stretto 6 april 2021 om 16:36

Edit redactie: Niet doen. Graag on topic reageren.

0
Romāns Vainšteins 6 april 2021 om 17:31

Zeg redactie, als je weet dat het hier weer op hetzelfde geouwehoer uitloopt.. waarom dan weer dit? Maak anders een hoekje wielertwiet-doorlopende liveblog, de leukste berichten uit het peloton!

0
Groetjesaandevoetjes 6 april 2021 om 18:26

Inderdaad. @redactie – kunnen we de reacties hier ook gewoon weer sluiten? Er zitten blijkbaar 'fans' op dit forum die hun drek weer tevoorschijn moeten halen.

0
Michiel De Rooij 6 april 2021 om 18:33

Lijkt me niet nodig. Doet me aan flip flop beleid Astra Zenica denken. Plus, er staat geen drek in dit draadje

0
nickdt 6 april 2021 om 19:23

Het is een forum, daar discussier je. Wil je dat niet, ga je maar lekker naar Noord-Korea bij wijze van spreken.

0
Wim Kruithof 6 april 2021 om 19:40

nickdt, de man met de zeis, altijd daar als er gemaaid moet worden.

ps; niet hatelijk of cynisch bedoeld, maar jouw reacties zijn doorgaans kort, maar met de kadans van een spurtbom.

0
Romāns Vainšteins 6 april 2021 om 19:49

Meer met de kadans van de zombies uit braindead zou ik zeggen, maar hey, niet cynisch bedoeld hoor.

0
[email protected] 7 april 2021 om 12:25

Wat een onzin mensen zijn niet boos op nacer omdat ie een kleurtje heeft maar omdat ie gevaarlijk en mentaal niet goed is. Dit heeft niks met rascisme te maken.
Maar zo heeft oma nacer het verhaal weer mooi omgedraaid en is hij het slachtoffer.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone