Geschorste Simmons biedt excuses aan: “Tweet was niet racistisch bedoeld”

donderdag 1 oktober 2020 om 20:30
Geschorste Simmons biedt excuses aan: “Tweet was niet racistisch bedoeld”

foto: Cor Vos

Update

Trek-Segafredo en Quinn Simmons hebben gereageerd op het incident waardoor de 19-jarige Amerikaan in het oog van een Twitterstorm is beland. Simmons werd geschorst na een veelbesproken reactie op een bericht op Twitter. In een verklaring biedt hij zijn excuses aan.

De ophef ontstond na een tweet van wielerjournaliste José Been, waarin zij Trump-aanhangers opriep haar te ontvolgen. Simmons reageerde met een bruin handje, wat door velen gezien werd als racistisch.

Trek-Segafredo schorste de renner, maar benadrukt dat dit niet is vanwege zijn politieke opvattingen. “Hij werd geschorst vanwege het voeren van een gesprek op Twitter op een manier waarvan we denken dat het gedrag was dat niet past bij een Trek-atleet”, klinkt het.

Simmons geeft aan dat hij verkeerd begrepen is. “Aan degenen die de kleur van de emoji racistisch vonden, kan ik beloven dat ik niet bedoelde dat het op die manier zou worden geïnterpreteerd. Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die dit beledigend vond, aangezien ik sterk tegenstander ben van elke vorm van racisme.” Hij vraagt om begrip. “Wanneer iemand het politiek oneens met me is, dan is dat prima. Ik zal je er niet om haten. Ik vraag alleen hetzelfde.”

Teammanager Luca Guercilena steunt zijn renner. “Wij geloven dat Quinn een mooie toekomst als topsporter in het vooruitzicht heeft, als hij deze kans kan aangrijpen om als persoon te groeien en een positieve bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor het wielrennen. We blijven ons inzetten om Quinn zo goed mogelijk te helpen. ”


Eerder vandaag werd bekend dat Trek-Segafredo de 19-jarige Simmons voorlopig langs de kant houdt. “De online statements van Quinn Simmons zaaien naar onze mening verdeeldheid, zijn opruiend en schadelijk voor Trek-Segafredo, het wielrennen, de fans en de positieve toekomst die we hopen te creëeren voor de sport”, valt te lezen in een statement.

Zijn werkgever reageerde eerder al op social media al dat zij dergelijke opmerkingen of acties afkeuren. “Het team zal met Quinn samenwerken om hem te helpen de juiste toon te vinden in een gesprek en hoe hij zich moet opstellen als atleet”, aldus Trek-Segafredo, dat Simmons tot nader order niet opstelt.

Niet het eerste incident
Vooral de zwarte hand die Simmons in de tweet gebruikte wordt racistisch opgevat. Het is niet de eerste keer dat het toptalent in opspraak raakt vanwege een dergelijke situatie. Eerder al reageerde hij op een bericht van de zwarte renner Cory Williams, die zei dat zijn huiskleur een reden was dat hij niet in de Amerikaanse jeugdselecties werd opgenomen. Simmons reageerde daarop dat Williams ‘gewoon niet snel genoeg was’.

Williams was niet gediend van die reactie in zijn inbox en hij maakte de reactie van Simmons openbaar. De jonge renner maakte daarna openlijk zijn excuses. Hij verklaarde dat hij het opnam voor de jeugdtrainer en niet de kwaliteiten van William ‘im frage’ stelde. Dit incident vond plaats in de periode dat in de Verenigde Staten flink geprotesteerd werd nadat donkere Amerikanen omkwamen na politiegeweld.

Of Simmons ook de kasseiklassiekers mist, is nog niet bekend. Eerder spraken wij uitgebreid met de juniorenwereldkampioen van 2019 over zijn aanstaande debuut in de klassiekers.


Afbeelding

Dit artikel delen:

338 Reacties

Klein Verzet 1 oktober 2020 om 11:50

Als de Truman-show verandert in een shit-show moet je niet raar opkijken dat men het onderscheid tussen de getalswaarden van IQ en leeftijd nauwelijks nog kan maken.

Rik Verstraeten 1 oktober 2020 om 11:50

Dus Trek is de leverancier van de politie aldaar. En laat het net de politie zijn die zich vreselijk en vaak racistisch misdraagt. Onlangs zagen we nog de beelden van een politieman die bewust met zijn fiets (een Trek dus ?) over het hoofd van een gewonde op de grond liggende betoger reed. Volgens mijn gegevens blijft Trek leveren aan de Amerikaanse politie. Zullen we nu aan de UCI vragen om de wielerploeg Trek te bannen uit het wielerpeloton ? En zullen we nu alle leveranciers boycotten die aan de Trump-aanhangers, zo’n 165 miljoen mensen, goederen leveren ?
Wat ik hier aan reacties gelezen heb, tart elke verbeelding. Een voorbeeld van omgekeerde discriminatie en van hypocrisie.

leo jansen 1 oktober 2020 om 11:52

edit wf: dergelijke bijdragen mag je achterwege laten

leo jansen 1 oktober 2020 om 12:10

Was maar een flauw grapje…. Ik denk dat Quinn Simons er wel om had kunnen lachen.

ponniebuik 1 oktober 2020 om 11:52

Slap. Enig juiste besluit zou een ontslag op staande voet zijn.

kleomantre 1 oktober 2020 om 12:36

Hun sterkste punt is wellicht niet de espresso

leo jansen 1 oktober 2020 om 12:06

Wat was de wereld toch mooi voordat er internet was….Een 19 jarige plaatst een handje en wielerflits staat in brand….We zijn met zijn allen gek geworden, En het ergste van alles is dat ik erzelf aan mee doe.

Tutu888 1 oktober 2020 om 12:09

Dus als ik het begrijp is een persoon met een donkere huidskleur die een wit duimpje omhoog geeft in een tweet of app ook racistisch???
Los dat wel duidelijk is dat Simmons een rechtse rakker is vind ik de reactie van Trek zwaar overdreven. Als sporter heb je net als ieder ander mens het recht je politieke voorkeur te geven en dat mag ook publiekelijk. Als je daar als werkgever moeite mee hebt kun je hoogstens afwegen of deze jongen bij jouw ploeg en cultuur past en daar einde contract naar handelen.

GreenDay 1 oktober 2020 om 12:15

+1. Ik heb niks met rechtse rakkers, maar Simmons is geen politicus. Simmons fietst. Ik reken hem dus niet af op zijn gebrekkige intellectuele vaardigheden, maar op hoe hard hij fietst.

Turtlehead 1 oktober 2020 om 13:05

Het gaat niet om de politieke voorkeur (voor Trump), maar zijn referentie aan ‘white supremacy-denken’ met dat bruine handje.

Om het in Nederlands perspectief te plaatsen: je kunt prima verkondigen dat je op Geert Wilders stemt, maar op Facebook schrijven dat je vindt dat alle Marokkanen Nederland uit moeten, dat mag dan weet niet. Persoonlijk vind ik het wel fijn dat dat zo is.

Michiel De Rooij 1 oktober 2020 om 13:06

Ah gossie, rechtse rakker zijn beperkt intellectueel. Hoe is het met uw intellect eigenlijk?

Sven.99 1 oktober 2020 om 14:32

Die zogenaamde journalist en dramatische wielercommentator Been zouden ze eerder moeten schorsen. Naast dat ze er bij eurosport altijd mis zat, is ze dus ook maar journalist voor de helft van de mensen. Eruit met haar

SjorsPatate 1 oktober 2020 om 12:10

Een goede les, dit is waarom je als sporter politiek en sport gescheiden moet houden.

leo jansen 1 oktober 2020 om 12:26

En dat wieler suporters zich niet moeten bemoeien waarover een sporter zijn mening wil geven.

thorsen 1 oktober 2020 om 12:11

De Amerikaanse politiek ontspoort echt volledig, steeds dichter naar de 100% polarisatie. Dat is voor niemand goed.

Ze hebben eigenlijk gewoon een reset knop nodig.

leo jansen 1 oktober 2020 om 12:20

zou Quinn Simmons familie zijn van Silvana Simmons? Ze hebben wel wat weg van elkaar wat het provoceren betreft.

williams 1 oktober 2020 om 13:44

Het is Been die provoceert, dus zij mag haar mening verkondigen en als iemand daarop reageert kan het niet ???? Freedom of speech wordt echt een uitgehold begrip.

leo jansen 1 oktober 2020 om 13:55

Maar denk je dat het familie is?

Chris Van Uden 1 oktober 2020 om 14:15

Ze lijken niet echt op elkaar qua uiterlijk…

leo jansen 1 oktober 2020 om 15:13

Quinn is het zwarte schaap van de familie

Kosmonaut 1 oktober 2020 om 12:30

Had je 10 jaar geleden voorspeld dat in 2020 een emoji van een zwart handje posten op twitter zou leiden tot een schorsing van je werkgever had je in aanmerking gekomen voor een gedwongen opname.

Turtlehead 1 oktober 2020 om 13:06

10 jaar geleden zou dit zijn gegaan om ‘poseren met de Hitlergroet in een café’. En dan was er weinig discussie geweest.

de nieuweMerckx 1 oktober 2020 om 12:35

Grappige reacties hier. Stel nu eens dat het om Gianni Moscon had gegaan…

oscarito1908 1 oktober 2020 om 12:43

Las dat Chloe Dygert ook al gecanceld is. Ook omdat ze een Trump aanhanger zou zijn.

Kelder is de Man 1 oktober 2020 om 12:55

De eerste optie is het gele handje. Mocht de eerste donker zijn geweest, was het dan ook fout?

$kedel 1 oktober 2020 om 14:03

Met die emoticons is het “once you go black…”

Sowieso nogal bekrompen om achter een gekleurd handje zoveel bedoelingen te willen zien.

Marszzz 1 oktober 2020 om 12:59

Het enige was Jose vroeg was haar te ontvolgen. Dat gekleurde handje had niet gehoeven.
Bye Quinn

John Bidon 1 oktober 2020 om 13:05

Die Been is knettergek van Twitter. In 11 jaar ruim 148.000 twitter berichten geplaatst. Dat is 11 jaar lang elke dag gemiddeld 36 berichten plaatsen. Spoor je toch niet?

oscarito1908 1 oktober 2020 om 13:12

Gelukkig is ze gecanceld door Eurosport. Spoort niet.

Frank V 1 oktober 2020 om 13:29

Nee dan idd niet nee.

Deel Koeper 1 oktober 2020 om 13:13

Het handje duidt niet op racisme, maar het kleurtje is uiteraard gekozen in een poging tot trollen en aangezien echt elke troll (links of rechts maakt dan niet uit) zonder enige uitzondering steeds een zielige idioot is, mag dit kalf daar dan ook wel op aangesproken worden.

Michiel De Rooij 1 oktober 2020 om 13:19

Wat weet jij nu van zijn keuze joh

Frank V 1 oktober 2020 om 13:28

Gaap overdreven reactionaire controlefreak en gekkieswereld
,zucht
, ‘Bye’.

kleomantre 1 oktober 2020 om 13:30

Trek-Segafredo, de werkgever waar jij cookies bij de koffie krijgt en een social-media tracker bij de fiets

KingstonHTP 1 oktober 2020 om 13:37

Ik drink wel eens koffie en ben ook van plan een nieuwe fiets te kopen. Keuze wordt nu makkelijker want ik kan twee merken links laten liggen :)

Joaquim Agostinho 1 oktober 2020 om 14:57

Dat zal ze leren..!

williams 1 oktober 2020 om 13:41

Dit past volledig in het politiek correcte denken dat ons sluimerend wordt opgelegd door de linkse gutmenschen. Iemand die voor Trump is wordt gratuit weggezet als een bekrompen racist. Het gaat echt de verkeerde kant om met onze maatschappij. Dus alle sporters vanaf nu, gelieve geen persoonlijke meningen meer te hebben.

leo jansen 1 oktober 2020 om 14:09

Trump geniet niet mijn voorkeur, maar ik begrijp wat je bedoeld en ben het 100% met je eens.
Een linkse mening is overigens geen probleem.

lathumnees 1 oktober 2020 om 15:31

Inderdaad, dit vind ik ook zeer storend.

Txirrindularitza 1 oktober 2020 om 13:49

Hilarisch, die "politiek correct! je mag ook niets meer!1!" reacties hier. Simmons wordt betaald om hard te fietsen, niet om te trollen door zich aan de zijde van een racistische, met rechts-extremistische knokploegen en proud boys flirtende president te verklaren. Hoe polariserend Trump in Amerika werkt is hier ook nauwelijks voor te stellen. Heel goed dat Trek hem tot de orde roept. Ook al is het omdat elke associatie van je merk met de oranje malloot gewoon keiharde pegels kost daar.

HoofdIsVrij 1 oktober 2020 om 14:01

Terechte opmerking.

Amerikanen die op TREK’s fietsen zijn over het algemeen hoogopgeleide, linkse inwoners.

oscarito1908 1 oktober 2020 om 14:08

Op een inferieure fiets.

Scott Sunderland 1 oktober 2020 om 14:01

Hij klinkt zeker als een naar mannetje. Ik kan me voorstellen dat ze hem intern aanspreken op zijn houding en gedrag. Hij is erg jong nog. Hij mag wel een politieke voorkeur hebben. Ik zou het vooral zoveel mogelijk intern houden. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar racisme is verwerpelijk.

Michiel De Rooij 1 oktober 2020 om 14:12

Racisme? Waar dan?

leo jansen 1 oktober 2020 om 14:18

@Michiel de Rooij….. ik vraag me dat ook af.

jan jansen 1 oktober 2020 om 14:24

Als Quinn zwart is mag hij met een zwart handje groeten
Als Quinn wit is mag hij met een wit handje groeten
Als Quinn rood is moet hij met een rood handje groeten
Als Quinn geel is moet hij met een geel handje groeten.

Gelukkig hoef je de kleur van je ontlasting aan niemand te laten zien, anders krijg je daar ook weer problemen mee

Michiel De Rooij 1 oktober 2020 om 14:27

Vandaag de dag wil een groot deel op links alles kapot maken wat niet naar links ruikt. Elke scheet is racisme. Een verkeerde mening kan je je baan kosten. Griezels zijn die mensen die niet kunnen handelen met het gegeven dat rechts meer politieke macht heeft gekregen de laatste jaren

lathumnees 1 oktober 2020 om 15:33

@ Jan Jansen

Haha hier moest ik toch wel even hard om lachen :)

El-Imbattide 1 oktober 2020 om 14:32

Deze straf is in geen enkele manier proportioneel met het vergrijp. Wellicht is het een optelsom van zowel interne als publieke vergrijpen. Misschien weten ze meer bij Trek..

TWyk_ 1 oktober 2020 om 14:40

Quinn Simmons is gewoon een racist die voor de zoveelste keer over de schreef ging.
Trek was er natuurlijk al eerder klaar mee en dit was slechts de druppel die de emmer doet overlopen.
Daar hoeven we toch niet zoveel woorden aan vuil te maken.

Lalsacien 1 oktober 2020 om 14:41

Je kan ervoor kiezen om niet erop te reageren….

Headlines

Materiaalzone

Populair