Juniorenwereldkampioen Quinn Simmons: “Klaar voor de kasseiklassiekers”

Juniorenwereldkampioen Quinn Simmons: “Klaar voor de kasseiklassiekers”

Foto: Cor Vos

maandag 14 september 2020 om 07:45
Interview

In de Antwerp Port Epic kende juniorenwereldkampioen Quinn Simmons zijn generale repetitie voor de komende Vlaamse klassiekers. Het Trek-Segafredo-talent reed de wedstrijd niet uit, maar hij vertelde aan WielerFlits dat hij zich weinig zorgen maakt.

“Het ging niet zo goed vandaag, dat klopt”, is Simmons eerlijk. “Maar vergeet ook niet dat dit zeker geen normale kasseikoers is. Meer gravel en zo, gekkenwerk soms. Het gaat veeleer om de plaatsing en risico’s nemen in dit soort wedstrijden. Minder over in vorm zijn. Ik was vandaag niet altijd bereid om die risico’s te nemen en heb op veilig gespeeld. We hebben nog veel koersen te gaan, die belangrijker zijn. Een opgave was het logische gevolg. Ik zit met mijn gedachten al in Luxemburg.”

Met 75 kilogram bergop
Desondanks is Simmons meer dan behoorlijk uit de coronapauze gekomen. In het voorjaar bleven de spraakmakende resultaten nog uit, maar sinds de break maakte de 19-jarige meteen indruk met een zesde plaats in de Bretagne Classic en een tweede in de Ronde van Hongarije. Op een aankomst bergop, nota bene.

“En eigenlijk had er daar nog meer in gezeten”, aldus Simmons. “In Plouay had ik wat mechanische problemen in de finale, anders had ik daar misschien wel op het podium kunnen staan. Maar het was wel tof, om al een mooie uitslag op WorldTour-niveau te kunnen halen. En Hongarije was gewoon de bevestiging dat het heel goed gaat met mij. Ik weeg 75 kilogram. Als je dan tweede kan worden op dat soort eindklim, dan denk ik dat ik mij weinig zorgen moet maken voor de komende kasseiklassiekers.”

Simmons spendeerde de coronabreak overigens in zijn thuisland, de Verendigde Staten, waar hij naar eigen zeggen nooit de motivatie verloor. “Weer vier maanden moeten trainen nadat je dat al een hele winter hebt moeten doen, veel renners hebben daar moeite mee, denk ik. Je ziet dat veel jongens er al een beetje klaar mee waren en daarom nu niet helemaal uit de verf komen. Ik kon voortdurend trainen op 2000 meter hoogte en dat was ideaal om in vorm te geraken. Ik was altijd erg gemotiveerd.”

Geen normale junior
En dus is de juniorenwereldkampioen meer dan klaar voor zijn eerste Vlaamse klassiekercampagne. Heeft hij eigenlijk ooit gevreesd dat zijn transfer naar Trek-Segafredo op amper 18-jarige leeftijd te vroeg kwam?

Foto: Cor Vos

“Als ik daar bang voor was geweest, dan had ik die stap nooit gezet, hoor”, verduidelijkt de sterk bebaarde Simmons. “Ik was geen normale junior, ik ben niet te beroerd om dat toe te geven. Ik heb alles gewonnen op dat niveau wat er te winnen viel, dus ik vond dat ik daar nog weinig te zoeken had. Als ik nu minder dominant was geweest, dan had ik allicht wel nog de stap naar de U23 gezet. Ik weet dat ik nu direct op een hoog niveau terechtkom, maar anderzijds weet ik wel dat ik hier thuishoor. Zeker na de afgelopen weken.”

De grootste moeilijkheid voor Simmons kwam eigenlijk nog uit onverwachtse hoek. “Zeker in de kleinere koersen als deze Antwerp Port Epic krijg ik niet de vrijheid die ik dacht dat ik zou krijgen. Doordat ik wereldkampioen bij de junioren ben geworden, kennen alle renners mij. Het is natuurlijk mooi om dat respect te krijgen van de renners, maar dat maakt het voor mij zeker niet gemakkelijker. Sinds GP Plouay en de Ronde van Hongarije is het zelfs nog wat erger geworden. Maar ik blijf gewoon mijn ding doen.”

Werken voor Stuyven
Next: de Vlaamse klassiekers dus, voorafgaand door Luik-Bastenaken-Luik en de Amstel Gold Race. Wat mogen we daar al van het Amerikaanse toptalent verwachten, die Jasper Stuyven, Mads Pedersen en Edward Theuns natuurlijk nog boven zich moet dulden?

“Moeilijk te zeggen natuurlijk”, aldus Simmons. “Ik besef maar al te goed dat ik nog niet het niveau van iemand als Stuyven haal, dus ik zal niet te beroerd zijn om mij op te offeren. Ik wil graag veel leren, om de komende jaren dan eens iets voor mezelf te kunnen tonen.”

Dit artikel delen:

12 Reacties

Yeez 14 september 2020 om 08:19

Ik had altijd het idee dat deze jongen zichzelf nogal hoog had zitten. Dat gevoel is na dit interview alleen maar erger geworden…

0
Spake Breekerd 14 september 2020 om 08:44

Ach, vroeger kwamen dit soort jonge renners veel minder in het nieuws. Allicht hadden zijn voorgangers decennia geleden dezelfde houding. Ik denk dat Lance Armstrong dezelfde uitspraken deed op die leeftijd. Dat is wat winnen met je doet als jonge topsporter.

0
peterwinnen 14 september 2020 om 08:44

Niet een beetje typisch Nederlands? Hij mag met zijn status toch best wat overtuigd van zijn kunnen zijn? En ik vind hem hier nog best nederig ook.

0
Chris Van Uden 14 september 2020 om 09:33

Dat vind ik ook, zeker als je de laatste regels leest.

0
SnellePelle 14 september 2020 om 09:03

Mmmm, iets te veel zelfvertrouwen?

0
sooike 14 september 2020 om 09:07

Ik begrijp niet goed wat de journalistieke motivatie is om deze jongen na een nietszeggende prestatie zo uitgebreid te interviewen.

0
Romāns Vainšteins 14 september 2020 om 09:27

Laat hem maar goed zijn, een roodbebaarde Amerikaan vooraan op de keien is iets dat we nog niet gehad hebben.

0
AdZ 14 september 2020 om 09:45

Zolang ie maar niet in de weg rijdt :-)

0
tendam 14 september 2020 om 10:12

Tyler Farrar?

0
Grobbel 14 september 2020 om 10:08

Wat een baardgroei al voor een 19-jarige, amai. Ik ben twee keer zo oud en hij heeft nu al een vollere baard dan ik ooit zal groeien.

0
Erik33 14 september 2020 om 11:28

Dacht ik ook. Misschien is zijn leeftijd 19 zijn lichaam is al ouder. Heeft hier bij de jeugd van kunnen profiteren maar zal dus al eerder op zijn piek zitten.

0
Marveloke 14 september 2020 om 19:00

Hahaha, precies dat vroeg ik me ook al af. Zou het stiekem niet een 27-jarige kerel zijn die in het verleden zijn geboortepapieren vervalst heeft om een paar koersen bij de junioren te kunnen winnen?

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone