Geschorste Simmons biedt excuses aan: “Tweet was niet racistisch bedoeld”

donderdag 1 oktober 2020 om 20:30
Geschorste Simmons biedt excuses aan: “Tweet was niet racistisch bedoeld”

foto: Cor Vos

Update

Trek-Segafredo en Quinn Simmons hebben gereageerd op het incident waardoor de 19-jarige Amerikaan in het oog van een Twitterstorm is beland. Simmons werd geschorst na een veelbesproken reactie op een bericht op Twitter. In een verklaring biedt hij zijn excuses aan.

De ophef ontstond na een tweet van wielerjournaliste José Been, waarin zij Trump-aanhangers opriep haar te ontvolgen. Simmons reageerde met een bruin handje, wat door velen gezien werd als racistisch.

Trek-Segafredo schorste de renner, maar benadrukt dat dit niet is vanwege zijn politieke opvattingen. “Hij werd geschorst vanwege het voeren van een gesprek op Twitter op een manier waarvan we denken dat het gedrag was dat niet past bij een Trek-atleet”, klinkt het.

Simmons geeft aan dat hij verkeerd begrepen is. “Aan degenen die de kleur van de emoji racistisch vonden, kan ik beloven dat ik niet bedoelde dat het op die manier zou worden geïnterpreteerd. Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die dit beledigend vond, aangezien ik sterk tegenstander ben van elke vorm van racisme.” Hij vraagt om begrip. “Wanneer iemand het politiek oneens met me is, dan is dat prima. Ik zal je er niet om haten. Ik vraag alleen hetzelfde.”

Teammanager Luca Guercilena steunt zijn renner. “Wij geloven dat Quinn een mooie toekomst als topsporter in het vooruitzicht heeft, als hij deze kans kan aangrijpen om als persoon te groeien en een positieve bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor het wielrennen. We blijven ons inzetten om Quinn zo goed mogelijk te helpen. ”


Eerder vandaag werd bekend dat Trek-Segafredo de 19-jarige Simmons voorlopig langs de kant houdt. “De online statements van Quinn Simmons zaaien naar onze mening verdeeldheid, zijn opruiend en schadelijk voor Trek-Segafredo, het wielrennen, de fans en de positieve toekomst die we hopen te creëeren voor de sport”, valt te lezen in een statement.

Zijn werkgever reageerde eerder al op social media al dat zij dergelijke opmerkingen of acties afkeuren. “Het team zal met Quinn samenwerken om hem te helpen de juiste toon te vinden in een gesprek en hoe hij zich moet opstellen als atleet”, aldus Trek-Segafredo, dat Simmons tot nader order niet opstelt.

Niet het eerste incident
Vooral de zwarte hand die Simmons in de tweet gebruikte wordt racistisch opgevat. Het is niet de eerste keer dat het toptalent in opspraak raakt vanwege een dergelijke situatie. Eerder al reageerde hij op een bericht van de zwarte renner Cory Williams, die zei dat zijn huiskleur een reden was dat hij niet in de Amerikaanse jeugdselecties werd opgenomen. Simmons reageerde daarop dat Williams ‘gewoon niet snel genoeg was’.

Williams was niet gediend van die reactie in zijn inbox en hij maakte de reactie van Simmons openbaar. De jonge renner maakte daarna openlijk zijn excuses. Hij verklaarde dat hij het opnam voor de jeugdtrainer en niet de kwaliteiten van William ‘im frage’ stelde. Dit incident vond plaats in de periode dat in de Verenigde Staten flink geprotesteerd werd nadat donkere Amerikanen omkwamen na politiegeweld.

Of Simmons ook de kasseiklassiekers mist, is nog niet bekend. Eerder spraken wij uitgebreid met de juniorenwereldkampioen van 2019 over zijn aanstaande debuut in de klassiekers.


Afbeelding

Dit artikel delen:

338 Reacties

boenk 1 oktober 2020 om 14:43

Geweldig hoe sommigen nu plots het gedrag van een jonge prof kunnen kapot relativeren, ook al zit hier een donker randje aan. Maar dat een leeftijdsgenoot gewoon zijn ambitie uitspreekt is al genoeg om door een deel van dezelfde mensen als “gruwelijk ventje” of “etter” omschreven te worden. Wielerflits.nl mensen. Hahaha.

0
leo jansen 1 oktober 2020 om 15:08

Calimero.

0
boenk 1 oktober 2020 om 17:50

Voel je je aangesproken? Hahaha.

0
Kelder is de Man 1 oktober 2020 om 14:44

Google optie bij Been.. Jose Been irritant .

0
Vlinder 1 oktober 2020 om 15:00

Een prima tijdelijke oplossing deze schorsing. Vervolg moet wel zijn dat er een aantal intensieve gesprekken worden gevoerd. Er is hier sprake van een conflict in standpunten. Het bedrijf heeft onlangs een aantal duidelijke maatschappelijke standpunten ingenomen en de consequenties daarvan ook aanvaard (want ongetwijfeld zijn ze daardoor klanten verloren maar dat is hun weloverwogen keuze) Simmons is als wielrenner hun uithangbord, een wandelde reclamezuil eigenlijk. Dus als hij zich publiekelijk uit (in de kleding van de sponsor) raakt zijn standpunt op dit moment in conflict met het standpunt van de sponsor. Ze lijken lijnrecht tegenover elkaar te staan, dat gaat over het beleid van Trump maar ook over het zwarte handje wat in de USA verbonden lijkt te zijn met Black Face. Trek heeft zich in juni al met een duidelijk statement uitgesproken tegen racisme en de raciale ongelijkheid in USA. Ze hebben daar zelfs een actieplan voor hun bedrijf bij opgesteld. Je mening uiten, hoe klein ogenschijnlijk ook, heeft altijd consequenties en gaat gepaard met verantwoordelijkheid, dat geldt voor iedereen. Tijd voor Simmons om zich daarvan bewust te worden, misschien is hij dat al en is het een wel overwogen keuze geweest. Hij moet voor zichzelf bepalen wat hij het belangrijkste vindt. Kan hij zich vinden in het standpunt en de bedrijfsfilosofie van Trek of niet. En/of kan en wil hij zich op zijn minst neutraal opstellen? Zo niet, dan kan hij beter uitkijken naar een team dat beter bij hem past. Hij is als wielrenner nu eenmaal een uithangbord van de sponsor en dat heeft consequenties. Dat geldt voor heel veel beroepen. Ik ben benieuwd wat voor hem het zwaarste weegt. Misschien komt hij zelf tot de conclusie dat hij niet achter de standpunten van Trek staat. Dat mag en kan natuurlijk.

0
xistnc 1 oktober 2020 om 15:24

Maar hoe zou die nieuwe Madone bevallen, weet jij dat Vlinder?

0
Txirrindularitza 1 oktober 2020 om 15:26

Stop maar mensen. Als WielerFlits-poster reusjen er niet van gehoord heeft, dan kan het simpelweg niet bestaan…

0
Michiel De Rooij 1 oktober 2020 om 15:31

Vlinder is duidelijk de weg wat kwijt. Idem voor Txirr

0
Vlinder 1 oktober 2020 om 15:36

@Reusjen; ik las toch echt andere berichten, maar goed juist daarom zeg ik dat er interne gesprekken moeten komen tussen Simmon en de ploeg. Dan kunnen ze het er over hebben. In gesprek gaan, luisteren naar elkaar en standpunten toelichten. Wellicht komen ze eruit. Dat zou toch mooi zijn? Of dat je als volwassenen in goed overleg uit elkaar gaat. Ook prima

@Xistnc: Geen idee :)

0
Vlinder 1 oktober 2020 om 15:38

@Michiel; Nee hoor, ik heb heel goed mijn weg gevonden, maar wellicht is het niet jou weg. Dat kan natuurlijk…

0
reusjen 1 oktober 2020 om 15:52

@Vlinder
Daarom geef ik aan waar ik gezocht heb. Kun je het delen?

Dat klinkt als een beschaafde manier van oplossen, iemand schorsen en dan een verklaring eruit gooien hoort daar niet bij.

0
Michiel De Rooij 1 oktober 2020 om 15:55

Een schorsing van deze jongen is absurd Vlinder. Je hebt veel woorden gebruikt maar ik zie nergens onderbouwd waarom deze schorsing goed zou zijn

0
Vlinder 1 oktober 2020 om 16:08

@Reusjen, sorry ik heb voor je gezocht maar ik kan de twitterberichten niet meer terugvinden want het waren zoveel over dit voorval, dat ik niet meer precies weet van wie ik wat heb gelezen. Het handje fenomeen’ was mij ook onbekend. En ik heb er verder ook niet een oordeel over. Daar moeten ze intern maar over praten. Ik weet niet hoe dat daar maatschappelijk valt.

@Michiel: Ik zie de schorsing niet als straf maar als time out. Het ligt in Amerika een stuk gevoeliger dan hier in Europa. Dus vanuit dat gegeven snap ik dat het tot ophef leidt. Misschien was het beter geweest als ze het geen schorsing hadden genoemd. Ik heb er ook niet een waardeoordeel over. Niet over Trek en niet over Simmons.

0
Michiel De Rooij 1 oktober 2020 om 16:20

Ok Vlinder.

Ophef. Cancelen. Je gekwetst voelen. Feiten zijn niet meer belangrijk, je gevoelens zijn de nieuwe feiten. Ik ben woke, en ook erg snel van de kook. Gewoon met gestrekte benen erin gaan, je niks aantrekken van die teergevoelige zieltjes.

0
simplex 1 oktober 2020 om 15:09

Duidelijker kan het niet uitgelegd worden!

edit: Dit als reactie op Vlinder die geen links of rechts nodig heeft om een duidelijke uitleg te geven en standpunt in te nemen.

0
Maillot à Pois 1 oktober 2020 om 15:22

Het issue is niet de voorkeur voor Trump maar het gebruik van het zwarte handje.
Ik snap dat veel mensen zich afvragen wat er mis is met een zwart handje, ook mijn eerste reactie.
Maar er zijn wel meerdere voorbeelden van op het eerste zicht onschuldige symbolen die geclaimd worden door een beweging en daardoor een hele andere lading krijgen.

Bekendste voorbeeld is de swastika die van oorsrprong een hindoeïstisch symbool van vrede en geluk is.
Gisteren zag ik een documentaire over Pepe the Frog, onschuldig tekenfilmfiguurtje dat geclaimd werd door alt-right.
https://nl.wikipedia.org/wiki/Pepe_the_Frog

Ik wist het niet, maar blijkbaar is in Amerika hetzelfde gebeurd met het zwarte handje en de white supremacy beweging.

0
reusjen 1 oktober 2020 om 15:26

Waar baseer je op dat dit is geclaimd door een “white supremacy” beweging?

0
Maillot à Pois 1 oktober 2020 om 16:23

Geen uitgebreid onderzoek naar gedaan, maar daar wordt naar verwezen in het artikel over deze zaak op Cyclingweekly.
https://www.cyclingweekly.com/news/racing/quinn-simmons-pulled-from-racing-until-further-notice-over-divisive-incendiary-and-detrimental-tweet-471219

Mocht het echter niet zo zijn, dan blijft de vraag waarom Simmons hier specifiek kiest voor een zwart handje?

0
$kedel 1 oktober 2020 om 16:44

Complotdenken 101

0
S. Morgenstern 1 oktober 2020 om 17:18

Na de ophef even uitleggen dat hij het handje om een hele onschuldige reden of per ongeluk gebruikte is niet gebeurd naar mijn weten. Kans lijkt me dus klein dat daar sprake van was.

0
Schollekop 1 oktober 2020 om 15:28

Dat is een politiek correcte beslissing. Goed bezig, Trek :(
En zo begint het monddood maken van mensen.

0
Djamolidine 1 oktober 2020 om 15:44

Iedereen kan wel lachen om te VS op z’n tijd, maar is het hier anders?
Als een bekende Nederlandse wielrenner zou zeggen op WIlders te stemmen oid, zal z’n sponsor dan een babbeltje met hem gaan doen? Ik vermoed van wel, ook hier hebben we al jaren een dergelijk verstikkend klimaat.

0
Romāns Vainšteins 1 oktober 2020 om 15:56

Eigenlijk is het wel bizar dat

A – oliedomme tekeningetjes tegenwoordig kennelijk als complete statements tellen

En

B – als dit dan een racistisch tekeningetje is, waarom dit gefaciliteerd wordt door Twitter? Wanneer gebruik je deze dan wel correct? Moet iedereen zijn eigen kleur nemen of zo? En ik als snelgebruinde dus een andere dan zo’n pigmentloze bleekscheet die na 5 min zo’n eruit ziet als een gekookt kreeftje?

0
Maillot à Pois 1 oktober 2020 om 16:27

Ja, dat is bizar.
Ik heb me als 35+-er ook moeten laten uitleggen wat een ‘meme’ precies is en welke draagwijdte het tegenwoordig kan hebben. En ik snap het nog niet helemaal.

Wat betreft B: in essentie is er niets racistisch aan het tekeningetje. Maar het kan racistisch worden als het vaak in bepaalde context gebruikt wordt.

0
Jacco van Stierop 1 oktober 2020 om 16:52

In 1994 verscheen “Bodytalk: The meaning of human gestures” van Desmond Morris. Beschreven staan gebaren die in de ene cultuur een totaal andere betekenis hebben dan in een andere cultuur.
Je zou haast willen dat er voor Twitter ook een soort handboek komt.

Ben als Europeaan en niet-Twitteraar vrij onbekend met de symboolwaarde van al die oerlelijke tekens, dat bruine handje van Simmons zou mij geeneens opgevallen zijn.
Een open riool, dat Twitter. Het volgen van de Twitter-diarree van José Been lijkt me eigenlijk al aanleiding voor een stevig gesprek.

0
kleomantre 1 oktober 2020 om 16:55

Zelfde als dat een blanke persoon geen nigger/niggah mag zeggen en donkere personen het onderling of naar andere toe te pas en te onpas als geuzennaam gebruiken. De een wordt in de hoek gezet als racist, de ander is een goede vriend.

0
Wheely 1 oktober 2020 om 17:12

Dat er mensen in Nederland zijn die dit niet direct snappen begrijp ik nog maar iedere Amerikaan weet dat hij dit doet om te provoceren. Het is vooral tactloos en kinderachtig en eigenlijk moet je het gewoon negeren maar Trek kan niet anders dan een standpunt innemen.

Ik snap niet dat zoveel mensen hier zich er druk om kunnen maken dat die jongen geschorst wordt, lekker boeiend. Wij hebben er niks mee te maken.

0
vevie 1 oktober 2020 om 20:51

@wheely: wat nog meer verbaasd is dat men heus wel begrijpt dat hij het provocerend bedoelt, maar het altijd uitlegt alsof het niet zo bedoelt is. Die gozer weet zelf ook wel wat hij ermee bedoelde. Is vervolgens flink op zijn vingers getikt en krabbelt nu terug. Dat is eigenlijk nog het meest lelijke. Mensen vinden diep van binnen wat ze vinden, maar hebben vervolgens niet de ruggengraat om dat te blijven vinden. Ik begrijp het: voor je mening uitkomen over polariserende zaken is moeilijk in deze tijd, maar als je weet dat je later terugkrabbelt dan had je eigenlijk je smoel moeten houden.

0
AdZ 2 oktober 2020 om 13:41

Inderdaad! Als hij voor zn mening blijft uitkomen, dan is t einde contract, want hij schaadt er zijn werkgever mee. Maw hij weegt zn belangen af en houdt verder 'zn bek', zolang hij professioneel wielrenner is.

Hoe principieel ben je he?

Tenzij de Proudboys of andere vage groepering hem gaat sponsoren natuurlijk. Wat dan terecht weer niet wordt geaccepteerd door de UCI…

0
Murcia 1 oktober 2020 om 17:50

Ik begrijp dat constant verwijzen naar de vrijheid van meningsuiting ook niet zo, Je bent in dienst van een amerikaans bedrijf dat kennelijk al onder vuur ligt in het hyper gepolariseerde Amerika en dan kies je er voor om te reageren op Jose Been met een overduidelijke provocatie (als het een foutje was had hij dat nu al lang kunnen melden)
Dan moet je ook zelf de gevolgen dragen, dat je Trump steunt heeft daar verder niets mee te maken.

0
Merlinappa 1 oktober 2020 om 18:20

+1

0
oscarito1908 1 oktober 2020 om 23:30

Als ze zo correct zijn hadden ze hem moeten ontslaan. Maar dat doen ze natuurlijk niet.

0
mattje123 2 oktober 2020 om 07:31

Als ze zo correct willen zijn moeten ze eerst eens stoppen met koersen in het midden oosten in landen die werkelijk waar alles op gebied van mensenrechten aan hun laars lappen. Dan maak je echt een statement als je daar ondanks startplicht niet van start gaat en dan die redenen aanvoert.

0
Cyclinglife 1 oktober 2020 om 20:27

Er wordt nu dus een hoop opgehangen aan de kleur van het handje.
Is de oplossing niet vrij simpel lijkt mij. Voor dat we allerlei kleuren emoticons kregen hadden we maar 1 kleur emoticon en dat was geel. Nu ken ik geen enkele bevolkingsgroep of persoon die van nature die kleur heeft. Niemand kan zich er door voor of achter gesteld voelen want niemand heeft die kleur. Laten we dus gauw weer terug gaan naar de gele ras loze emoticon.
Dan ben je af van dit soort geneuzel. Je kan geen verkeerde keuze maken in kleur emoticon.

#The yellow emoticons life's matters ;)
#back to yellow emoticons :p

0
Schollekop 1 oktober 2020 om 23:21

Gele kleur? Chinezen. Pas op wat je zegt.

0
Marcel Kitellaar 1 oktober 2020 om 21:06

0
Michiel De Rooij 1 oktober 2020 om 21:07

Dus een renner van kleur trekt de racisme kaart omdat hij niet geselecteerd wordt voor jeugdselecties. Quinn zegt dat dat onzin is, hij is niet goed genoeg.

Conclusie. Quinn is een racist. Snap je.

0
Frank V 1 oktober 2020 om 21:13

Dat is inderdaad het kwalijke aan dat gedoe van tegenwoordig.

0
oscarito1908 1 oktober 2020 om 21:25

Zo rolt men tegenwoordig.

0
zacht 1 oktober 2020 om 21:20

Bizar dat eerste verhaal over die Cory Williams. Die zegt helemaal niet dat het door zijn huidskleur komt, maar de comments eronder wel. Hij suggereert het overigens natuurlijk zelf wel door het tijdens een piek van de BLM te posten. Subtiele naam op Insta heeft hij trouwens.

https://www.instagram.com/p/CA6ALUJn6uT/?igshid=1iux3yuslq1xl

Anyway, ik zie er niks slechts aan dat iemand er op reageert met ‘je was gewoon niet snel genoeg’, behalve dan wellicht een slecht gevoel voor humor.

Dat bruine handje is dom, zeker voor een blanke, maar dat eikeltje is 19, dan ben je nog gewoon een puber. En pubers doen domme dingen.
Hij geeft aan tegen elke vorm van racisme te zijn. Mooi, kunnen we weer verder.

0
AdZ 2 oktober 2020 om 13:45

Waarbij pubers die prof willen zijn, zich als een prof dienen te gedragen #noexcuse

Wat dat betreft vind ik al die bagatelliserende reacties hier vanwege zijn leeftijd enorm stuitend.

Daarbij gaat t over een onderwerp wat voor mij niet te bagatelliseren valt.

Naja genoeg nu. Op naar de koers!

0
KennyKlimmen 1 oktober 2020 om 21:41

Tsja je weet toch hoe red heads zijn hè…. ghe, ghe

0
oscarito1908 1 oktober 2020 om 23:31

Je bedoelt nu de native American’s?
Vuige racist!

0
Deel Koeper 1 oktober 2020 om 21:51

Oei, oei, racisme veroordelen, dat zal The Donald niet graag lezen.

0
leor 16 1 oktober 2020 om 22:09

Laag opgeleid, blank en mannelijk. Statistisch gezien niet zo vreemd dus, dat het een aanhanger van Trump is … in onze lage landen is dat uiteindelijk ook het doelpubliek van extreem rechts.

Ik zou zeggen, stuur de jonge man twee weekjes als vrijwilliger naar 1 of ander afgelegen vluchtelingenkamp in schrijnende omstandigheden (er zijn er helaas meer dan genoeg), en dan kan hij nadien (hopelijk met wat meer levenservaring) alsnog de fiets op in de Ronde en Roubaix. Iedereen tevreden, en verder niet teveel olie op het vuur in de zo al onstuimige VS…

0
CyclesGoff 1 oktober 2020 om 22:10

Wat ik niet zo goed begrijp: hij stelt dat hij een sterk tegenstander is van racisme, en hij is een Trump supporter. Dan heeft hij niet zo goed opgelet de afgelopen vier jaar.

0
Michiel De Rooij 1 oktober 2020 om 22:21

Ik stem op een partij die me het minste tegenstaat. Dat zou toch ook voor een Simmons kunnen gelden.

0
oscarito1908 1 oktober 2020 om 23:32

Geeft eens concreet aan wat Trump een racist maakt?

0
ProfrondeZevenbergen 1 oktober 2020 om 23:06

Ik draag bij deze mijn steentje bij aan dit zinloze gewauwel op een wielersite.
Jammer dat een dergelijk bericht hier veel meer reacties krijgt dan een voorbeschouwing van het AK van een grote ronde.

0
Ivanoviclover 1 oktober 2020 om 23:29

Tegen elke vorm van racisme (omdat het moet van de werkgever) en ondertussen aanhanger van Trump. Only in America zeker?

0
lathumnees 2 oktober 2020 om 10:03

Geef eens concreet aan wat Trump heeft gedaan dat je hem beschuldigd van racisme. In de media wordt Trump neergezet als racistisch maar ik heb daar nog nooit een goede onderbouwing van gelezen.

0
Michiel De Rooij 2 oktober 2020 om 10:09

Je zal geen antwoord krijgen. Dit soort mensen kent de definitie van racisme niet eens

0
leo jansen 2 oktober 2020 om 02:18

Ik vind Trump een zielig dom persoon….Maar Simmons heeft het recht om zelf te bepalen op wie hij stemt….As ik hem was geweest dan had ik jose been de middevinger gegeven.

0
vluggejapie 2 oktober 2020 om 05:01

Werkgever wil zoveel mogelijk fietsen verkopen. Werknemer publiceert in het kloffie van de werkgever iets (maakt niet uit wat) in reactie waarop wordt opgeroepen tot een boycot. De werkgever is niet blij. Duh. Dat is economie, geen politiek.

0
Screamager Gimmel 2 oktober 2020 om 08:44

Kunt er allemaal wat van vinden. Gewoon niet handig wat die knakker tweet. Dan heb je het iq-technisch niet helemaal goed staan.

0
kleomantre 2 oktober 2020 om 08:54

Het mooiste aan het verhaal is dat we het nieuwe megatalent van 19y Quinn Simmons hebben leren kennen. Hij is nog beter in het oproepen van sterke emoties dan Eddy den Twidde.

0
Rendo 2 oktober 2020 om 09:40

En nu wachten op een gekleurde renner die een blank handje gebruikt? Of is dat racistisch om dat dan racistisch te vinden? :-/

0
Dr op en dr over 2 oktober 2020 om 13:11

Vast geen familie van Sylvana Sim(m)ons ?

;)

0
Marco 2 oktober 2020 om 13:25

Whoeha.. cool…

PS. zou WF de binckbank vergeten zijn? hij is al bijna bezig en nog geen voorbeschouwing

0

Headlines

Populair

Materiaalzone