Geschorste Simmons biedt excuses aan: “Tweet was niet racistisch bedoeld”

donderdag 1 oktober 2020 om 20:30
Geschorste Simmons biedt excuses aan: “Tweet was niet racistisch bedoeld”

foto: Cor Vos

Update

Trek-Segafredo en Quinn Simmons hebben gereageerd op het incident waardoor de 19-jarige Amerikaan in het oog van een Twitterstorm is beland. Simmons werd geschorst na een veelbesproken reactie op een bericht op Twitter. In een verklaring biedt hij zijn excuses aan.

De ophef ontstond na een tweet van wielerjournaliste José Been, waarin zij Trump-aanhangers opriep haar te ontvolgen. Simmons reageerde met een bruin handje, wat door velen gezien werd als racistisch.

Trek-Segafredo schorste de renner, maar benadrukt dat dit niet is vanwege zijn politieke opvattingen. “Hij werd geschorst vanwege het voeren van een gesprek op Twitter op een manier waarvan we denken dat het gedrag was dat niet past bij een Trek-atleet”, klinkt het.

Simmons geeft aan dat hij verkeerd begrepen is. “Aan degenen die de kleur van de emoji racistisch vonden, kan ik beloven dat ik niet bedoelde dat het op die manier zou worden geïnterpreteerd. Ik wil mijn excuses aanbieden aan iedereen die dit beledigend vond, aangezien ik sterk tegenstander ben van elke vorm van racisme.” Hij vraagt om begrip. “Wanneer iemand het politiek oneens met me is, dan is dat prima. Ik zal je er niet om haten. Ik vraag alleen hetzelfde.”

Teammanager Luca Guercilena steunt zijn renner. “Wij geloven dat Quinn een mooie toekomst als topsporter in het vooruitzicht heeft, als hij deze kans kan aangrijpen om als persoon te groeien en een positieve bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor het wielrennen. We blijven ons inzetten om Quinn zo goed mogelijk te helpen. ”


Eerder vandaag werd bekend dat Trek-Segafredo de 19-jarige Simmons voorlopig langs de kant houdt. “De online statements van Quinn Simmons zaaien naar onze mening verdeeldheid, zijn opruiend en schadelijk voor Trek-Segafredo, het wielrennen, de fans en de positieve toekomst die we hopen te creëeren voor de sport”, valt te lezen in een statement.

Zijn werkgever reageerde eerder al op social media al dat zij dergelijke opmerkingen of acties afkeuren. “Het team zal met Quinn samenwerken om hem te helpen de juiste toon te vinden in een gesprek en hoe hij zich moet opstellen als atleet”, aldus Trek-Segafredo, dat Simmons tot nader order niet opstelt.

Niet het eerste incident
Vooral de zwarte hand die Simmons in de tweet gebruikte wordt racistisch opgevat. Het is niet de eerste keer dat het toptalent in opspraak raakt vanwege een dergelijke situatie. Eerder al reageerde hij op een bericht van de zwarte renner Cory Williams, die zei dat zijn huiskleur een reden was dat hij niet in de Amerikaanse jeugdselecties werd opgenomen. Simmons reageerde daarop dat Williams ‘gewoon niet snel genoeg was’.

Williams was niet gediend van die reactie in zijn inbox en hij maakte de reactie van Simmons openbaar. De jonge renner maakte daarna openlijk zijn excuses. Hij verklaarde dat hij het opnam voor de jeugdtrainer en niet de kwaliteiten van William ‘im frage’ stelde. Dit incident vond plaats in de periode dat in de Verenigde Staten flink geprotesteerd werd nadat donkere Amerikanen omkwamen na politiegeweld.

Of Simmons ook de kasseiklassiekers mist, is nog niet bekend. Eerder spraken wij uitgebreid met de juniorenwereldkampioen van 2019 over zijn aanstaande debuut in de klassiekers.


Afbeelding

Dit artikel delen:

338 Reacties

SprintMaster 1 oktober 2020 om 09:53

Ze verwijderd de tweet en komt dan met een tweet waarin ze de situatie voor Simmons verschrikkelijk vind. Erg laf.

0
Ajvenema 1 oktober 2020 om 10:02

Jose kon hier ook niet zoveel aan doen. Simmons koos er zelf voor te reageren. De reactie van Trek is volledig de verwantwoordelijkheid van Trek…

0
Edv 1 oktober 2020 om 09:57

Misschien moet iedereen gewoon die Jose Been ontvolgen scheelt een boel onzinnig geneuzel

0
Bertvd 1 oktober 2020 om 10:04

Ja Biden is een demente oude man. En Trump een narcistisch klein kind in een volwassen lichaam. Poor country.

Maar een 19-jarige zo zwaar straffen omdat hij dom met een zwart handje reageert op een zwaar provocerende tweet, gaat natuurlijk veel te ver.

Trek-Segafredo is voor mij wel behoorlijk af

0
Groetjesaandevoetjes 1 oktober 2020 om 11:47

Ik denk dat ze hun beslissing wel terugtrekken nadat ze zien dat ze af zijn volgens jou.

0
Westfalen 1 oktober 2020 om 10:05

Dat een 19 jarige hier een scheve schaats rijdt kan ik begrijpen, maar Been die op deze manier bezig is. Als wielerjournaliste met politiek bemoeien is niet handig.

0
kleomantre 1 oktober 2020 om 10:26

Heeft ze alle recht toe om te doen, net zoals alle andere honderden miljoen roeptoeters op (a)social(e) media.

Het is aan de andere media om hier wel of niet verdere ruchtbaarheid aan te geven. Of aan een eventuele werkgever om er iets van te vinden, indien die contractueel enig recht heeft om daar tegen op te treden.

Verder is Been een niet gezaghebbende persoon in dit domein die gewoon haar onderbuikgevoel de wereld in slingert. Het is aan jou om daar wel of niets van te vinden of mee te doen.

Mij interesseert het geen hol dat ze het heeft gezegd. Al zou ze hele schokkende dingen zeggen dan heeft het nog nul waarde. Alhoewel ze daar vermoedelijk wel haar ramen mee zou ingooien mbt haar carrière.

0
kaaskoers 1 oktober 2020 om 10:13

Voor de mensen die roepen dat José “geschorst” moet worden, dat is natuurlijk onzin. Deze journaliste werkt tegenwoordig onafhankelijk dus hoeft zij zich tegenover niemand te verantwoorden. Daarbij schorst Trek deze jongen niet omdat hij voor Trump zou zijn, maar omdat hij zijn poltieke voorkeur uit. Iets dat Trek dus liever niet heeft. Mijn werkgever zou daar ook niet blij mee zijn. Terwijl een Alex Dowsett zich al jaren politiek uitlaat, iets waar zijn ploegen dus schijnbaar minder moeite mee hebben. Daarbij is het gebruik van die emoji gewoon een beetje uitlokkend gedrag. Helemaal als je kijkt naar de geschiedenis van deze jongen.

0
VerstandOpNul 1 oktober 2020 om 10:16

September 2019: Quinn tekent bij Trek/Segafredo – 30 reacties
September 2019: Quinn wereldkampioen bij junioren – 13 reacties
September 2019: reactie wereldkampioen Quinn – 3 reacties
September 2020: interview met Quinn – 12 reacties
Oktober 2020: Quinn plaatst bruin handje op twitter en wordt geschorst – 134 reacties

Het verdienmodel van wielerflits in een notendop…

0
Turtlehead 1 oktober 2020 om 10:46

Bij 1 oktober had je beter kunnen schrijven: ‘Quin profileert zich via social media als een racistische red-neck’. Dat verklaart zowel de reactie van Trek als het aantal reacties wat beter, dan dat het zou liggen aan het verdienmodel van WF.

0
VerstandOpNul 1 oktober 2020 om 12:45

Eh nee, dat was niet helemaal het punt wat ik probeerde te maken..

0
Emergo 1 oktober 2020 om 10:17

Tot nu toe 138 reacties over een renner die in zijn fietsloopbaan tot nu 3 x binnen de toptien is geeindigd. ALLEMACHTIG.

0
FDJ 1 oktober 2020 om 10:18

Dat een zelfbenoemd journalist als Jose Been dit soort uitspraken doet is ook wel benoemenswaardig. Die vrouw is als wielercommentator en journalist al volledig door de mand gezakt, maar heeft verder ook weinig capaciteit als je niet objectief naar een debat kunt kijken tussen twee kleuters. Want ik heb medelijden met de gemiddelde Amerikaan die moet gaan kiezen tussen twee gekken.

0
kleomantre 1 oktober 2020 om 10:34

Van mij mag het in de VS nog wel een tandje treuriger worden, dat verdient het volk wel. Hopelijk komen ze dan eens tot de ontdekking dat een stil miljonairs met miljardairs als drijvende kracht erachter bijzonder weinig welvaart wil delen met het gewone volk. Het politieke systeem in de VS heeft geen alternatief. En de politici en hun support spelen dat prachtig uit door allerlei thema’s op te dringen aan het volk waarmee veel essentiëlere zaken onbehandeld en onbenoemd blijven.

Begrijp me niet verkeerd, we moeten hier ook opletten met het opdringen van migratie als een van de hoofdthema’s terwijl het op een priolijstje toch een heel stuk lager zou moeten staan.

0
Barry Batsbak 1 oktober 2020 om 10:37

Dat laatste… Ik blijf het onbegrijpelijk vinden dat in een land waar zó veel mensen wonen er op het ultieme moment alleen maar gekozen kan worden uit 2 totaalmalloten. Nu en 4 jaar geleden ook al. Hoe kan dit nou in godsnaam de eindkeuze zijn; 2 mafketels die allebei rijp zijn voor een gesloten inrichting. Wat Trump betreft hoeven we niet veel meer toe te lichten. Maar Joe “if you don’t vote for me, you’re not black enough” Biden is ook bijzonder vruchtje. Het enige dat je nog voor Trump zou kunnen zeggen is dat hij de afgelopen 3 jaar geen landen binnengevallen is met een gigantische legermacht om er een zinloze oorlog te gaan voeren.

0
Groetjesaandevoetjes 1 oktober 2020 om 11:55

Bernie Sanders en Elizabeth Warren hadden best prima ideeën, maar werden te radicaal gezien door de top van de democraten en legden het uiteindelijk in de voorverkiezingen al af tegen Biden. De ideeën van Sanders en Warren (nivellerend belastingstelsel, verplichte zorgverzekering voor iedereen, lager / gratis college geld, betere huisvesting, zorgen voor een duurzame energie opwekking en het bestrijden van klimaat opwarming) worden in Nederland door bijna elke partij in het partij programma opgenomen, dus het geeft wel aan in wat voor spectrum de amerikaanse verkiezingen zich bevindt.

0
Groetjesaandevoetjes 1 oktober 2020 om 11:59

@Barry Batsbak – minder fysieke oorlog inderdaad, maar wel idiote acties als uit het akkoord met Iran stappen, een ‘vredes’ akkoord tekenen in Israel terwijl Palestina niet betrokken is bij de onderhandelingen, de ambassade verhuizen van Tel Aviv naar Jeruzalem, een handels oorlog met China en als we niet oppassen komt er ook een handels oorlog met Europa. Bovendien speelt er zich een soort van burger oorlog af in bepaalde grote steden.

0
Barry Batsbak 1 oktober 2020 om 12:27

@Groetjes, zolang er geen tienduizenden burgerdoden vallen en kinderen met napalm op hun rug over de grond rollen door één of ander nieuw olie-conflict in een willekeurige zandbak is het mij om het even uit welke fop-akkoord de U.S. stapt. Feitelijk; hoeveel burgers zijn er inmiddels door de door jou aangehaalde acties geslachtoffert die werkelijk op het conto van Trump geschreven kunnen worden? (met die verstande dat elke dode door een politieke actie er een teveel is, hou me ten goede)

Overigens; ik heb het liever over koers dan buitenlandsche politiek. Eigenlijk heb ik er al teveel woorden aan vuilgemaakt, ik hoef niet zonodig de Trump-verdediger uit te hangen.

0
klootje kriekeljon 1 oktober 2020 om 10:19

Dapper maar naïef.

Mooi nieuw dieptepunt van pseudo-journaliste Been.

#helemaalvandepotgerukt

0
Geit in mijn Kelderman 1 oktober 2020 om 10:21

Met een zwarte emoticon reageren dapper noemen is wel echt peak toetsenbordcultuur.

0
kleomantre 1 oktober 2020 om 10:36

Dan hebben ze emoticons van diverse etniciteit geïntroduceerd, worden ze ook eens gebruikt is het nog niet goed.

0
klootje kriekeljon 1 oktober 2020 om 12:48

Tuurlijk joh.

Elk geluid en mening mag geuit worden, mits respectvol en desgevraagd onderbouwd. En elke vrijdenkende zou juist voor 'het er mogen zijn van andere meningen' op moeten komen! Hoe dom het in jouw ogen ook is, hoe kwaad het je ook eventueel maakt.

Heb alleen niet het idee dat nog heel veel mensen zien wat er in deze tijden nu echt op het spel staat. Rijd eens binnendoor richting Normandië en tel vanaf wegrijden thuis de duizenden die 80 jaar geleden gestorven zijn, voor vrede maar vooral tegen fascisme en alles wat daaruit indirect en op kleinere schaal uit voortvloeit. Nou, begin eerst maar eens met de begraafplaatsen zelf te tellen. Al lastig zat.

We moeten ons met zijn allen kapot schamen. Ik vraag me regelmatig af wat de grootouders zouden vinden als ze deze tijd mee zouden maken. Alles te grabbel gegooid, door een stel meeknikkers zonder ruggengraat. Nog even en we krijgen gedachtenpolitie.

Dat gezegd hebbende, had hij beter moeten weten. Zeker als Amerikaan, voor een Amerikaanse ploeg. Want daar zijn ze helemaal van het pad af met zijn allen.

Edit: volgens mij is het gewoon een reactie op een ontstellend kortzichtige mutstweet van twitterverslaafde numero uno.
Men zou zich eens moeten afvragen waarom naast hillbilly US zo ontzettend mensen liever op die oranje mafklapper stemden dan usual suspects with the only claim on being righteous.

0
Michiel De Rooij 1 oktober 2020 om 14:10

Spot on klootje

0
lathumnees 1 oktober 2020 om 15:19

Amen

0
Murcia 1 oktober 2020 om 10:20

Begrijpelijke beslissing van Trek, niemand in de VS kent Quinn Simmons maar in de huidige tijd daar met de ongekende polarisatie kun je als bedrijf grote schade oplopen door deze tweet. Hij moet ook beter weten dan te reageren op Jose Been of all people met zo'n bruin handje. Als hij al eerder problemen heeft gehad met zwarte collega wielrenners dan wijst dat op een nog wat zwaarder onderliggend probleem. Ook als wielrenner ben je een publiek figuur en zullen je activiteiten op social media onder een vergrootglas komen te liggen.

0
Marco 1 oktober 2020 om 10:21

Volgens mij doen alle discussies over zijn mening er niet toe.. Hij is prof bij Trek en vertegenwoordigd daarom de ploeg en sponsors.

Een simpele regel is daarom volgens mij dat hij zich gewoon niet openbaar moet uiten (niet voor, niet tegen)

Ik weet niet bij de UCI, maar UEFA FIFA en KNVB verbieden elke uiting

0
Michiel De Rooij 1 oktober 2020 om 10:49

Een zwarte hand is racistisch. Hahaha

Hahahaha

0
leo jansen 1 oktober 2020 om 10:52

Ik heb een hekel aan trump, Maar dat komt waarschijnlijk omdat ik al vele jaren gehersenspoeld word met eenzijdige bericht geving door de linkse journalistiek die de westerse wereld in zijn greep heeft.

0
kleomantre 1 oktober 2020 om 10:53

Mij niet verder bekend dat Trek in verdomdhoekje staat vanwege fietsleveranties aan de politie. Maar ik neem dan collega-WF’ers dit niet uit hun duim zuigen.

Zou dan toch fantastisch zijn als ze een reclame maken met als slogan: “Trek, the bike that even makes Cops go wild!”

0
AdZ 1 oktober 2020 om 14:31

Haha

Maar denk je niet dat de markt voor Trek in de US uit iets meer mensen bestaat dan rednecks?

0
wielrenner 1 oktober 2020 om 11:00

Je mag ook niets meer tegenwoordig. Vroeger had je de boekjes van Pietje Bell met zijn bende; De bende van de ZWARTE HAND.
Is ook verfilmd.
Laten we alsjeblieft een beetje relativeren zeg!

0
FritsvanHoefelen 1 oktober 2020 om 11:06

José heeft haar fame ook weer zo. Waarom plaats je een politieke tweet op je wieleraccount (ze heeft drie accounts toch?)

0
Sonsbach Allstars 1 oktober 2020 om 11:10

Wat zijn er toch weer een paar met veel te lange tenen, manmanman

https://www.youtube.com/watch?v=VNWmzwHCIRE

0
Geit in mijn Kelderman 1 oktober 2020 om 11:20

Genoeg hier in de commentaren die zeer beledigd zijn door het besluit van een sponsor om iemand op non-actief te zetten, inderdaad.

0
Patrick 1 oktober 2020 om 11:19

José Been, irritant mens, zo politiek correct bah. Net als die Thijs Zonneveld, vreselijk. Gelukkig zijn er mensen als Quinn Simmons met een eigen mening.

0
Geit in mijn Kelderman 1 oktober 2020 om 11:22

Nou als je de reacties hier leest is het eerder politiek incorrect momenteel om begrip op te brengen voor Trek z’n besluit.

0
Joaquim Agostinho 1 oktober 2020 om 11:31

Dus mensen wiens mening jou niet zint, hebben geen eigen mening?

0
Turtlehead 1 oktober 2020 om 13:02

Ik vind het helemaal niet gelukkig dat iemand racistische meningen heeft. Kwestie van smaak zullen we maar zeggen.

0
lathumnees 1 oktober 2020 om 15:21

@ turtle head

Een donkere hand emoji gebruiken gelijkstellen met het hebben van een racistische mening is wel een verschil, vind je niet?

0
leo jansen 1 oktober 2020 om 11:31

Ook hier zijn er weer een aantal die zich weer verheven voelen boven andersdenkenden, Niet eens beseffend dat ze deze mening hebben opgebouwd door jaren lange eenzijdie linkse berichtgeving op de nederlandse tv.

0
Joaquim Agostinho 1 oktober 2020 om 11:37

En door G5 straling!

0
GreenDay 1 oktober 2020 om 11:37

Ik ben humanist en democraat, en dus heel erg gekant tegen Trump en andere incompetente white nationalists. Maar waarom moet je als ploeg Simmons op zo'n manier aanpakken? Bespreek dat intern. Wijs erop dat hij 19 jaar oud is, en dat zijn politieke ideeën binnen tien jaar misschien helemaal verschillend zijn van zijn ideeën vandaag. Sociale media zijn echt toxisch. Lefevere heeft overigens ook ooit een tweet van neofascist Van Langenhove gedeeld. Komt knullig over, maar het is geen misdrijf.

0
Wheely 1 oktober 2020 om 11:41

Klopt maar Trek is een Amerikaans bedrijf en daar staat de situatie momenteel op scherp. Ze moeten wel een standpunt innemen.

0
reusjen 1 oktober 2020 om 12:20

Republikeinen zijn ook democratisch. Dat de democraten deze naam aangenomen hebben betekent niet dat republikeinen de democratische staatsvorm niet willen.

Wat ik me afvraag, waarom moet het woordje white erbij? Maakt het uit of een nationalist zwart of wit is? En hoe past dat bij je humanistische instelling.

0
oscarito1908 1 oktober 2020 om 12:42

U wist dat de democraten oprichters zijn van Kkk en Abraham Lincoln hebben vermoord, omdat de afschaffing van de slavernij ze niet zo leuk vonden?

0
Marco 1 oktober 2020 om 11:47

Wheely pas op.. Red is een verboden woord in deze context

0
Joaquim Agostinho 1 oktober 2020 om 11:48

Kan ook een “Cajun” zijn.. “Southern Comfort” mooie film met muziek van Ry Cooder.

0
Paul Bus 1 oktober 2020 om 11:49

Zijn al die leuke gele gezichtjes nog niet verboden als emoji?Je zult maar Oost-Aziaat zijn en ergens over willen vallen.

0
Wheely 1 oktober 2020 om 11:49

Klopt maar ik mag het zeggen want ik heb rood schaamhaar.

0
Marco 1 oktober 2020 om 11:49

Naam: Washington Football Team

Vorige namen: Boston Braves (1932); Boston Redskins (1933–1936); Washington Redskins (1937-2020)

0

Headlines

Populair

Materiaalzone