Tour 2021: Dylan Teuns wint eerste Alpenrit, Tadej Pogacar overklast concurrentie en pakt geel

Tour 2021: Dylan Teuns wint eerste Alpenrit, Tadej Pogacar overklast concurrentie en pakt geel

foto: Cor Vos

zaterdag 3 juli 2021 om 17:14

Tadej Pogačar liet zaterdag in de eerste Alpenrit zien de beste renner in de Tour de France te zijn. Met een vroege aanval op de Col de Romme ontdeed de Sloveen zich van al zijn concurrenten, om even later in Le Grand-Bornand met minuten voorsprong over de finish te komen. Alleen vroege vluchters Dylan Teuns, Ion Izagirre en Michael Woods moest hij zich voor dulden.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Zaterdag trok het Tourpeloton dan eindelijk de bergen in. De beklimmingen van de Col de Romme (8,8 km aan 8,9%) en de Col de la Colombière (7,5 km aan 8,5%) vormden het slotstuk van de achtste etappe.

Thomas en Roglič lossen
Net als in voorgaande dagen bleken de renners geen hoge cols nodig te hebben om voor spektakel te zorgen. De rumoerige openingsfase liet dat nog maar eens zien. Nog voor de eerste gecategoriseerde beklimming achter de rug was, zagen we Geraint Thomas, Pierre Latour en Primož Roglič al lossen.

Ondertussen zagen we Wout van Aert vooraan in de koers proberen om mee te komen in de vlucht van de dag, maar in tegenstelling tot vrijdag was de ploeg van Tadej Pogačar vandaag wel bij de les. De renner van Jumbo-Visma kreeg geen ruimte.

De Sloveen probeerde het toen maar zelf. Met nog honderd kilometer te gaan was de wittetruidrager de opvallendste renner in een groepje met ook Wout Poels, Matej Mohoric, Brandon McNulty, Sepp Kuss, Guillaume Martin, Jakob Fuglsang en Michal Kwiatkowski daarin.

foto: Cor Vos

Poels en Teuns op pad
De alarmbellen gingen tijdig af en met hulp van onder andere Ide Schelling kreeg het peloton het gat weer dicht. Poels trok daarna door op Côte de Copponex en kwam zodoende alleen te rijden.

Achter de renner van Bahrain Victorious gingen achttien renners die ongevaarlijk waren voor het algemeen klassement in de tegenaanval: Victor de la Parte, Sergio Henao, Ion Izagirre, Chris Juul-Jensen, Simon Yates, Dylan Teuns, Tiesj Benoot, Soren Kragh Andersen, Nairo Quintana, Aurelien Paret-Peintre, Bruno Armirail, Alejandro Valverde, Mattia Cattaneo, Kenny Elissonde, Michael Woods, Jonathan Castroviejo en weer Kuss en Martin.

Poels pakt bolletjestrui
Het peloton keurde deze vlucht wel goed. De jacht op Poels kon daarna beginnen, die geruime tijd een minuut voor de achtervolgers reed. Pas op 55 kilometer van de meet werd de Nederlander weer bijgehaald, na een vlucht van dertig kilometer. De bergtrui stelde hij daarmee veilig.

foto: Cor Vos

De strijd om de dagzege kon daarna beginnen, want het peloton volgde inmiddels op meer dan zes minuten. Kragh Andersen kwam door die voorsprong zelfs even virtueel in de gele trui te rijden. Bijkbaar gaf het de Deen vleugels. Vlak voor de Col de Romme trok de Deen namelijk ten aanval met Benoot.

Woods haalt Benoot en Kragh Andersen bij
Lang hielden zij niet stand. Eenmaal op de beklimming van eerste categorie was het de beurt aan de klimmers om de kopgroep uit elkaar te rammelen en de twee renners van Team DSM bij te halen. Woods deed dat als eerste. Hij werd op de voet gevolgd door de sterk ogende Poels, Quintana en Cattaneo. Vlak voor de top kregen zij nog gezelschap van Martin, Izagirre, Teuns en Yates.

Van der Poel verliest gele trui
Enkele minuten achter de koplopers ging de ene na de andere favoriet overboord in het groepje der favorieten. Steven Kruijswijk ging als eerste, gevolgd door Wout van Aert, Bauke Mollema, Richie Porte en Mathieu van der Poel. De Nederlandse geletruidrager verloor daarna snel terrein en moest aan het einde van de dag afstand doen van zijn gele trui.

foto: Cor Vos

Pogačar overklast concurrentie
Pogačar besloot daarna om al zijn concurrenten de nek om te draaien. De Sloveen versnelde op drie kilometer van de top van de Col de Romme en liet iedereen achter. Richard Carapaz kon even volgen, maar ook hij zou kraken. De renner van UAE Emirates bouwde in de laatste 28 kilometer van de wedstrijd snel zijn voorsprong uit.

Aan de voet van de Col de la Colombière bedroeg de voorsprong van Pogačar meer dan een minuut op Carapaz en bijna twee minuten op een achtervolgende groep met Kelderman, Vingegaard en Gaudu, terwijl zijn achterstand op koploper Woods (2 minuten en 30 seconden) en de achtervolgers (1 minuut en 30 seconden) aan het slinken was.

Woods zou zijn voorsprong niet behouden. Op vier kilometer van de top passeerde de sterk opgekomen Teuns de Canadees, die nog even kon aanhaken. Vlak voor de top moest Woods dan toch definitief het hoofd buigen.

Teuns houdt Pogačar af en wint tweede Tourrit
In de laatste twaalf kilometer was de rap naderende Pogačar de enige renner die Teuns nog te duchten had. Als enige renner kon hij op de Col de la Colombière uit handen blijven van de imponerende Sloveen, al zij het heel nipt. In de afdaling jaagde de nieuwe geletruidrager nog op de Belg, maar hij kwam er niet meer bij. Met 44 seconden voorsprong op Izagirre, Woods en Pogacar won Teuns voor de tweede keer in zijn carrière een Tourrit.

Dit artikel delen:

189 Reacties

John Bidon 3 juli 2021 om 17:17

Masterclass etappe alweer. Genoten van wielrennen van hoogste niveau. Hiervoor zijn we toch allemaal liefhebber?

Romāns Vainšteins 3 juli 2021 om 17:34

In het wielrennen is het maar toeval of een echt groot talent überhaupt ooit een fiets pakt, nu met Pogacar is dat duidelijk wel gebeurd. Gianetti was een waus destijds maar de teams, Bahrein en UAE niets anders dan Jumbo en QS zitten op een kleine schaal te kutten met hun margins dan destijds in de Eophoogdagen en het transfusiefestijn. De vangnetten zijn steeds fijnmaziger geworden en ook qua curve klopt het best toch? Steeds iets beter met dat jong.

Panache 3 juli 2021 om 18:02

Indien Pogacar de dag heeft aangevangen als een klassieker dan zijn zo’n verschillen mogelijk. Je zou dan wel verwachten dat de afrekening gaat komen a la Yates 2018. En stiekem verwacht ik ook dat de strijd nog niet gestreden is (hoe gek of ‘naïef’ het gros dat zal vinden).

Geit in mijn Kelderman 3 juli 2021 om 18:23

@RV. En nu in het Nederlands aub. Geen touw aan vast te knopen je post.

Romāns Vainšteins 3 juli 2021 om 18:37

Net alsof mijn doel moet zijn dat jij ergens touwen aan vastknoopt.

TI Rellie 3 juli 2021 om 19:55

@RV Hoe krijg je het voor elkaar om zo’n dom lulverhaal uit je hersens te peuren. Glaasje teveel op? En dan je arrogante antwoord aan “Geit in mijn Kelderman”. Je bent niets meer als een ander, al denk je zelf dat je heel wat bent.

Erik33 3 juli 2021 om 20:44

@rv dit soort gedachten kronkels zijn moeilijk te volgen. Als je wilt zeggen dat het een uitzonderlijk talent is en dat zijn prestaties geloofwaardig zijn, de tijd zal het leren.

John Bidon 3 juli 2021 om 21:04

Relaas van RV lijkt vreemd maar er ontbreekt een heel stuk van Cech Republic. Zijn posts lijken gewist te zijn.

Ward 4 juli 2021 om 00:49

@Panache
In jouw redenering moet er één van de komende dagen een teken van zwakte komen. Wat doen we dan als dat er niet komt?
Waar ik moeite mee heb is het verschil in niveau met renners als Carapaz. Dat is een aanvaller/klimmer pur sang die toch ook als geen ander de trucken van de marginal gains moet beheersen gezien zijn omkadering. Eén van de mogelijke verklaringen voor dat verschil is uitzonderlijk talent. Ik hoop daar in elk geval op.

S'mon 3 juli 2021 om 17:19

Bij deze de vraag aan ASO om vanaf nu de nummer 2 in het eindklassement uit te roepen tot winnaar van de Tour.

the student 3 juli 2021 om 17:20

Waarom niet de nr 41

S'mon 3 juli 2021 om 17:21

Ook goed! ;)

CechRepublic 3 juli 2021 om 17:25

Ik stem voor nummer 37.

Erik33 3 juli 2021 om 20:47

Begrijp het wel, steeds net niet. Ik zeg nummer 7.

vevie 3 juli 2021 om 17:19

Idd, een masterclass. Iedereen naar huis gereden en gedeklasseerd. Wat moet je hier nog van zeggen… Tour op slot. Over. Klaar. Sluiten.

zacht 3 juli 2021 om 19:37

*Kuch*Corona*kuch*

Heleen Alde 3 juli 2021 om 17:19

Ongelofelijk. Volgens mij heeft Pogacar vandaag meer vermogen geleverd dan de zonnepanelen op mijn dak.

dnns1973 3 juli 2021 om 17:21

Wordt de saaiste tour ever

S'mon 3 juli 2021 om 17:24

Quoi algemeen klassement wel, maar hopelijk wel voor de etappe. En laten we hopen met veel Belgen en Nederlanders in de hoofdrol!

TheBigShow 3 juli 2021 om 17:30

Tot nu toe niks van gemerkt anders…

Turtlehead 3 juli 2021 om 17:35

Kan nooit meer de saaiste worden na deze prachtige week. Los van die k…. valpartijen.

John Bidon 3 juli 2021 om 17:49

Ooit? Eerste Tour werd met 3 uur voorsprong gewonnen. Of Coppi een keer met bijna 30 minuten.

SolitaryShell 3 juli 2021 om 18:04

Laatste kilometers van de eerste twee etappes waren leuk. En gisteren leek het tof te gaan worden, maar daar waren de laatste twee uur eigenlijk ook niet om aan te gluren.

fietsvriend 3 juli 2021 om 17:22

Ongekend, wat een onvermacht. Kanttekening dat alle serieuse concurrenten iets zijn tegengekomen in de eerste week. Dat in combinatie met zijn talent is genoeg om iedereen te vernederen.

WaarRoglicIsVuur 3 juli 2021 om 18:15

edit wf: laat insinuaties achterwege

Laatste man 3 juli 2021 om 17:22

Grote verschillen. Teuns weer een etappe, toch vrij uit het niets. Pogacar heer en meester. Geen team nodig zo. De rest voor het podium.

Het vaccin van Bahrain en Emirates kan alle wereldziektes oplossen

KevinK1986 3 juli 2021 om 19:10

Helaas ben ik ook geneigd dit te denken

peervaneynthoven 3 juli 2021 om 19:58

Wat te denken van Mäder, Padun 2x achter elkaar en gisteren Mohoric. Verder heb ik Colbrelli bergop nog nooit zo goed gezien. De prestaties hebben 2 zaken gemeen. Het waren allemaal “straffe stoten” over tientallen km en ze zitten in dezelfde ploeg.

luca77 3 juli 2021 om 20:53

Met dit vaccin was corona er niet eens geweest. Grote afstanden tussen mensen gegarandeerd. Bahrain en UAE… Sympathieke teams.

Handige Harry 3 juli 2021 om 17:22

Als iemand die pas enkele jaren op de fiets zit de hele boel op een hoop rijdt dan staat de helft hier op de banken en is dat heel normaal.
En nu staan de comments helemaal vol met (verkapte) dopingbeschuldigingen, beetje jammer.

Ik heb in ieder geval een fantastische etappe gezien.

CechRepublic 3 juli 2021 om 17:28

Ik dacht dat je eerste zin betrekking had op Pogacar, maar dat blijkt niet zo te zijn. Bedoel je Woods? Dat was een extreem getalenteerde hardloper, dus dat had sowieso inhoudt.Rob Druppers zou ook een prima wielrenner zijn geweest als hij had gewild,

Merlinappa 3 juli 2021 om 17:35

@Cech

hij bedoelt overduidelijk Evenepoel.

CechRepublic 3 juli 2021 om 17:38

Michael Woods liep als 18-jarige 3.57 op de mijl. Die man had serieus talent als duursporter op jonge leeftijd.

CechRepublic 3 juli 2021 om 17:38

@Merli, oja! Die was ik, serieus, al helemaal vergeten.

John Bidon 3 juli 2021 om 17:42

Huh Cech Republic, je spreekt je wel tegen. Hierboven geef je aan dat iemand zo jong als Pogacar nog nooit het duurvermogen voor winnen van Tour, terwijl je nu zegt dat Woods dit wel al zou hebben op zijn 18de…

CechRepublic 3 juli 2021 om 17:49

Goed lezen John. Ik zeg dat Woods zeer veer talent voor duursport had. Zoals Pogacar dat ook had gezien bv zijn Tour de l’Avenir winst. Maar Woods zou met dat talent nooit hebben meegedaan voor de winst op de OS of in grote stadsmarathon. En als dat wel het geval was geweest had ik daar ook twijfels bij gehad.

wiebipedia 3 juli 2021 om 19:10

Iemand eerder stipte het al aan, maar als je iets begrijpt van statistiek dan zul je ook begrijpen dat de meest getalenteerde wielrenners meestal nooit op een fiets belanden.
Pogacar, Evenepoel, MvdP en in mindere mate WvA zijn voorbeelden van een perfecte mix. Waar talent, aanleg en de juiste keuzes samenkomen. Zelfde geldt ook voor een Messi.
Intrinsiek zullen er altijd legio mensen zijn die misschien de beste ooit zouden zijn geworden in een specifieke discipline, maar die discipline nooit gaan beoefenen

Massimo Bataille 3 juli 2021 om 17:22

Tjah dat Dylan Teuns dit kan is toch al langer bekend?

SchoonGeweten 3 juli 2021 om 17:22

Jammer voor de spanning maar het duurt nog steeds twee weken. Parijs is nog ver.

Romano1800 3 juli 2021 om 17:22

Genieten . De beste man in koers betwijfel of hij dit had gedaan met roglic in koers denk het niet . Vind die twijfels schandalig deze man is onschuldig totdat hij ooit keer positief is getest . Schande deze man is veruit de beste geniet ervan dat hij deze aanval aandurft , in plaats van laatste km’s

jv88 3 juli 2021 om 18:06

Idd Roglic die hem had kunnen volgen zou ervoor zorgen dat geen van deze 2 doorreed en zo’n grote voorsprong had gepakt. Ik wil hem dus ook niet verdenken al heb ik nog nooit zoiets verdachts gezien als vorig jaar in de Tour! Blijft dus lastig! Een interne strijd tussen hart en hersens.

peervaneynthoven 3 juli 2021 om 20:06

Hij is zo goed dat hij andere zwaar getrainde profs als beginnelingen met dubbele snelheid voorbijrijdt en achterlaat. Alleen talent? Zou mooi zijn en ik hoop het. Maar de uitzonderlijke progressie die ploegen als UAE en Bahrein boeken doen mij de wenkbrauwen fronsen.Let wel, ik kijk naar uitzonderlijke prestaties bij een sport waar tot nu toe marginal gaines bepalend waren voor winst of verlies.

TheBigShow 3 juli 2021 om 17:22

Wat een fenomeen zeg. Ook gewoon lekker aanvallen. Dat willen we toch?

VdP lijkt net Greipel op die foto trouwens.

Barry Batsbak 3 juli 2021 om 17:58

Hij voelde zich ook behoorlijk Greipel op die foto gok ik…

SolitaryShell 3 juli 2021 om 18:16

Aanvallen is leuk en mooi om te zien als iemand zich op het scherpst van de snede met een uiterste krachtsinspanning helemaal uit elkaar trekt.

Dit is dodelijk saai.

TheBigShow 3 juli 2021 om 18:54

Je had toch niet gekeken Solitary?

Wheely 3 juli 2021 om 17:23

Poels de bollen jaaaaah!

Koers 3 juli 2021 om 17:25

3e Nederlander deze tour, al ‘moest’ vdp geel dragen natuurlijk.

Franco Ballerini 3 juli 2021 om 17:34

Idd 3e Nederlander. In the Dutch Mountains! Als die berg van Zonneveld er komt zijn we helemaal onverslaanbaar, maar voorlopig werpt de Col du Vam zijn vruchten al af!

Lalsacien 3 juli 2021 om 17:50

Vergeet de muur van Emmen niet.

freire93 3 juli 2021 om 17:24

POGA GROOTMEESTER.
Ik heb genoten! nu hopelijk een leuke battle voor plek 2 en 3 voor het klassement.

S'mon 3 juli 2021 om 17:29

Die tweede plek wordt inderdaad nog spannend. Ik had verwacht dat Carapaz sterker ging zijn dan de rest, maar die wordt dan ook weer gegrepen. Dus laten we hopen dat daar nog wel een spannende strijd word gestreden.

Frank Teeuwen 3 juli 2021 om 17:24

Vingegaard podium? Staat 5e en er komt nog een tijdrit. Zou wat zijn als pogi wint en van aert en vingegaard podium rijden.

molovin 3 juli 2021 om 17:26

Hij lijkt voor de rest voor niemand onder te doen vooralsnog. En zijn tijdrit is een superwapen, kijken hoe hij zicht houdt.

Handige Harry 3 juli 2021 om 17:34

Van Aert gaat nog wel zakken.
Er reden vandaag zeker tien concurrenten beter dan hem, die blijft hij echt niet allemaal voor.

Ik verwacht Pogacar, Carapaz en dan hopelijk Kelderman.

trigger 4 juli 2021 om 06:04

10 mannen beter dan Van Aert? Hangt er dan ook vanaf of die alle 10 alle dagen beter gaan rijden dan Van Aert, in elke rit dus. Wout blijft toch min of meer constant goed rijden, kan ondertussen verbeteren, en als die zijn vorm van 2020 benadert, denk ik wel dat top10 mogelijk is.

djerkson 3 juli 2021 om 17:25

Teuns en Poels zijn niet bepaald sukkels zonder een palmares. Ze komen niet uit het niks, hetzelfde geldt voor Mohoric gisteren.

Koers 3 juli 2021 om 17:26

Morgen wordt de 2e dag in het geel voor Poga..

CechRepublic 3 juli 2021 om 17:26

Waarom mag dat wel over Bahrein gezegd worden maar niet over die andere woestijnploeg? Weet overigens niet of die de zachte diplomatiek is die de sponsors voor ogen hadden.

peterwinnen 3 juli 2021 om 17:27

De enige hoop is nog een beetje dat hij zich gigantisch overschat en hier een prijs voor betaald.

SolitaryShell 3 juli 2021 om 18:06

En toen werd je wakker.

Panache 3 juli 2021 om 19:32

Dat zijn wel de oude wielerwetten die in 99% van de gevallen uitkomen.

SolitaryShell 3 juli 2021 om 19:57

Pogacar spot al met wielerwetten.

Romāns Vainšteins 3 juli 2021 om 17:28

Zo sneu dat het glorie moment van het grootste talent overschaduwt wordt door allerlei suf en gratuit dopinggelul. Hij moet nog maar finishen en volgend jaar kan alles anders zijn maar vandaag zijn we gewoon getrakteerd op historie. Aanvallen omdat je weet dat ze je ploeg op het oog hebben, niks bang voor geel, Formolo in vernietigingsstand op kop en dan uithalen. Rechtse directe voor iedereen.

Martino87 3 juli 2021 om 17:34

Dat komt doordat er hier veel Roglic, van Aert en Evenepoel fans zijn die hun verwachte grote overwinningen in rook zien opgaan.

zietemgaan 3 juli 2021 om 17:42

RV: helemaal met je eens, dit was historisch en indrukwekkend. Als wielerliefhebber ben ik enorm enthusiast en tja, die fans … Toch duidelijk dat Roglic dit nooit gaat kunnen? en van Aert kan echt wel tweede worden (Tirreno bis) en ook dat is mooi.

SchoonGeweten 3 juli 2021 om 17:46

Tsja, daar hebben we al genoeg voorbeelden vanuit het verleden gehad. Daar keken we ook altijd op onze neus later. History repeats?

Franco Ballerini 3 juli 2021 om 17:50

Natuurlijk is het een uitzonderlijk talent. Maar met dit gemak rijden? Vergeet niet dat zelfs de Oostenrijkse “artsen” die de toenmalige Rabo renners dopeerden hun spulletjes uit Slovenië betrokken, want “daar was het a piece of cake om aan wat voor middelen dan ook te komen”.

jooprioolpijp 3 juli 2021 om 17:55

Romans, ik snap dat we geen iota verder komen met dopingbeschuldigingen. Geen bewijs = onschuldig, punt . Tegelijkertijd zijn er in het verleden behaalde resultaten die maken dat niet iedereen hier alleen maar van kan genieten.

WaarRoglicIsVuur 3 juli 2021 om 18:21

Ik begrijp je gevoel echt wel, maar zijn prestaties aan het begin van dit jaar zijn zó anders vergeleken met de tour, zeker op het gebied van de tijdritten. En laat doping nou net het meeste effect hebben op de prestaties in het tijdrijden. Bij mij staan alle seinen op rood in ieder geval.

Michelangelo 3 juli 2021 om 18:32

Geen bewijs is niet per definitie onschuldig. Daar zijn inmiddels meer dan genoeg bewijzen van geleverd.

Reiger 3 juli 2021 om 18:44

@schoongeweten kun je enkele voorbeelden noemen? Begin voor mijn part eens in 1969 of zo..

jooprioolpijp 3 juli 2021 om 19:48

@Michelangelo Feitelijk inderdaad niet, juridisch wel. Maar je begrijpt wel wat ik bedoel.

Theo H 3 juli 2021 om 17:28

Teuns laat zien in goede vorm te zijn. Benoot en Van Avermaet recent nog helemaal niets van hoog niveau laten zien, maar op basis van ervaring wel naar Tokyo. Tour komt te laat voor Teuns.

S'mon 3 juli 2021 om 17:41

Ik vond het raar dat Sven Vanthourenhout niet heeft gewacht tot na het week-end met de selectie te maken, tenzij dat vandaag de deadline lag.

kleomantre 3 juli 2021 om 19:55

Teuns lijkt me typisch zo’n rijder die zich op een trainingskamp eenmalig helemaal uit elkaar kan trekken om kort daarna een zeer korte periode zeer goed te presteren, waarna het snel over is. Verwacht ik niks van op de OS.

SchoonGeweten 3 juli 2021 om 17:29

Oh nee. Hij draagt het op aan zijn opa

Dion 3 juli 2021 om 17:29

Hopelijk blijft pogacar aanvallen en niet consolideren.

RodyTur10 3 juli 2021 om 17:30

Jumbo nog steeds ondanks alle tegenslag nog met twee troeven voor het podium in Vingegaard en Van Aert. Zou toch wel knap zijn na Kruijswijk (3e in 2019) en Roglic (2e in 2020).

bartp25 3 juli 2021 om 17:32

Geen woorden voor ik hoop dat het zuivere koffie is wat hier vandaag gebeurd. De Franse pers gaat in de aanvalsmodus, de doping insinuaties gaan zonder meer komen.
Total laat weer even zien dat hun actie van gisteren waanzinnig dom was latour niet te bekennen vandaag. Jammer voor van aert gestreden voor wat hij waard was, had gisteren minder bezig moeten zijn met mvdp.

zietemgaan 3 juli 2021 om 17:44

Het boe geroep tegen Pogacar onderweg was hemeltergend dom en ergerlijk. Niet alleen dametjes die van hun opi en omi houden hebben een probleem ..

Lalsacien 3 juli 2021 om 18:32

Wie niet waagt wie niet wint.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone