Tour 2021: Dylan Teuns wint eerste Alpenrit, Tadej Pogacar overklast concurrentie en pakt geel

Tour 2021: Dylan Teuns wint eerste Alpenrit, Tadej Pogacar overklast concurrentie en pakt geel

foto: Cor Vos

zaterdag 3 juli 2021 om 17:14

Tadej Pogačar liet zaterdag in de eerste Alpenrit zien de beste renner in de Tour de France te zijn. Met een vroege aanval op de Col de Romme ontdeed de Sloveen zich van al zijn concurrenten, om even later in Le Grand-Bornand met minuten voorsprong over de finish te komen. Alleen vroege vluchters Dylan Teuns, Ion Izagirre en Michael Woods moest hij zich voor dulden.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Zaterdag trok het Tourpeloton dan eindelijk de bergen in. De beklimmingen van de Col de Romme (8,8 km aan 8,9%) en de Col de la Colombière (7,5 km aan 8,5%) vormden het slotstuk van de achtste etappe.

Thomas en Roglič lossen
Net als in voorgaande dagen bleken de renners geen hoge cols nodig te hebben om voor spektakel te zorgen. De rumoerige openingsfase liet dat nog maar eens zien. Nog voor de eerste gecategoriseerde beklimming achter de rug was, zagen we Geraint Thomas, Pierre Latour en Primož Roglič al lossen.

Ondertussen zagen we Wout van Aert vooraan in de koers proberen om mee te komen in de vlucht van de dag, maar in tegenstelling tot vrijdag was de ploeg van Tadej Pogačar vandaag wel bij de les. De renner van Jumbo-Visma kreeg geen ruimte.

De Sloveen probeerde het toen maar zelf. Met nog honderd kilometer te gaan was de wittetruidrager de opvallendste renner in een groepje met ook Wout Poels, Matej Mohoric, Brandon McNulty, Sepp Kuss, Guillaume Martin, Jakob Fuglsang en Michal Kwiatkowski daarin.

foto: Cor Vos

Poels en Teuns op pad
De alarmbellen gingen tijdig af en met hulp van onder andere Ide Schelling kreeg het peloton het gat weer dicht. Poels trok daarna door op Côte de Copponex en kwam zodoende alleen te rijden.

Achter de renner van Bahrain Victorious gingen achttien renners die ongevaarlijk waren voor het algemeen klassement in de tegenaanval: Victor de la Parte, Sergio Henao, Ion Izagirre, Chris Juul-Jensen, Simon Yates, Dylan Teuns, Tiesj Benoot, Soren Kragh Andersen, Nairo Quintana, Aurelien Paret-Peintre, Bruno Armirail, Alejandro Valverde, Mattia Cattaneo, Kenny Elissonde, Michael Woods, Jonathan Castroviejo en weer Kuss en Martin.

Poels pakt bolletjestrui
Het peloton keurde deze vlucht wel goed. De jacht op Poels kon daarna beginnen, die geruime tijd een minuut voor de achtervolgers reed. Pas op 55 kilometer van de meet werd de Nederlander weer bijgehaald, na een vlucht van dertig kilometer. De bergtrui stelde hij daarmee veilig.

foto: Cor Vos

De strijd om de dagzege kon daarna beginnen, want het peloton volgde inmiddels op meer dan zes minuten. Kragh Andersen kwam door die voorsprong zelfs even virtueel in de gele trui te rijden. Bijkbaar gaf het de Deen vleugels. Vlak voor de Col de Romme trok de Deen namelijk ten aanval met Benoot.

Woods haalt Benoot en Kragh Andersen bij
Lang hielden zij niet stand. Eenmaal op de beklimming van eerste categorie was het de beurt aan de klimmers om de kopgroep uit elkaar te rammelen en de twee renners van Team DSM bij te halen. Woods deed dat als eerste. Hij werd op de voet gevolgd door de sterk ogende Poels, Quintana en Cattaneo. Vlak voor de top kregen zij nog gezelschap van Martin, Izagirre, Teuns en Yates.

Van der Poel verliest gele trui
Enkele minuten achter de koplopers ging de ene na de andere favoriet overboord in het groepje der favorieten. Steven Kruijswijk ging als eerste, gevolgd door Wout van Aert, Bauke Mollema, Richie Porte en Mathieu van der Poel. De Nederlandse geletruidrager verloor daarna snel terrein en moest aan het einde van de dag afstand doen van zijn gele trui.

foto: Cor Vos

Pogačar overklast concurrentie
Pogačar besloot daarna om al zijn concurrenten de nek om te draaien. De Sloveen versnelde op drie kilometer van de top van de Col de Romme en liet iedereen achter. Richard Carapaz kon even volgen, maar ook hij zou kraken. De renner van UAE Emirates bouwde in de laatste 28 kilometer van de wedstrijd snel zijn voorsprong uit.

Aan de voet van de Col de la Colombière bedroeg de voorsprong van Pogačar meer dan een minuut op Carapaz en bijna twee minuten op een achtervolgende groep met Kelderman, Vingegaard en Gaudu, terwijl zijn achterstand op koploper Woods (2 minuten en 30 seconden) en de achtervolgers (1 minuut en 30 seconden) aan het slinken was.

Woods zou zijn voorsprong niet behouden. Op vier kilometer van de top passeerde de sterk opgekomen Teuns de Canadees, die nog even kon aanhaken. Vlak voor de top moest Woods dan toch definitief het hoofd buigen.

Teuns houdt Pogačar af en wint tweede Tourrit
In de laatste twaalf kilometer was de rap naderende Pogačar de enige renner die Teuns nog te duchten had. Als enige renner kon hij op de Col de la Colombière uit handen blijven van de imponerende Sloveen, al zij het heel nipt. In de afdaling jaagde de nieuwe geletruidrager nog op de Belg, maar hij kwam er niet meer bij. Met 44 seconden voorsprong op Izagirre, Woods en Pogacar won Teuns voor de tweede keer in zijn carrière een Tourrit.

Dit artikel delen:

189 Reacties

Edwin Jansen 3 juli 2021 om 17:46

15 seconden en dan had ie ook de etappe nog gewonnen of weggegeven. ‘Eventjes’ meer dan 5 minuten dichtrijden in de finale. Ik snap dat DeCauwer en Wuijts verbasteringen van de naam Merckx niet gebruiken, maar het heeft er veel weg van. 1 bergetappe en nummer 5 staat op 5 minuten. Het is wel beslist zei hij met veel gevoel voor understatement. Jammer dat er zoveel renners op hun bek gaan in zo’n eerste week, vandaag nog weer Vingegaard. Dan was het wel iets spannender geweest en hadden we nog wat mooie tactische spelletjes kunnen aanschouwen de aankomende twee weken.

0
bswinkelss 3 juli 2021 om 17:47

Zal de ASO een oogje dichtknijpen als de bus buiten tijd binnen komt?

0
bswinkelss 3 juli 2021 om 17:48

Het heeft er namelijk toch alle schijn van dat die laatste groep buiten tijd gaat finishen

0
Dikke vrouw 3 juli 2021 om 17:50

Toch wel heel slap van de rerst van de 'favo's'. Komen hier samen binnen op 4 minuten…

0
zietemgaan 3 juli 2021 om 17:50

Thomas en Roglic als rode lantaarns in de eerste Alpenrit … wie had dit kunnen denken.

0
Michelangelo 3 juli 2021 om 18:02

Ik verwacht dat in de komende etappes TJV en INEOS Tadej Pogacar helemaal uit zijn comfortzone zullen halen… Tenminste dat zegt mijn kennersoog..

Want we hebben duidelijk kunnen zien dat de ploeg van UAE zwaktes vertoont, en INEOS en TJV nog allerlei pionnnen hebben om mee te spelen.

Nee, deze TdF is nog verre van beslist!!!!

0
bartp25 3 juli 2021 om 18:09

Welke meerdere pionen heeft ineos? Buiten carapaz Iedereen op enorme achterstand. Tjv heeft vingegaard en WvA maar die laatste, hoe knap zijn prestaties ook zijn, heeft niet de klimmersbenen van vorig jaar. Daarnaast heeft hij al heel vaak aangegeven dat hij nog andere doelen heeft het lijkt me niet dat hij zich binnenstebuiten gaat trekken.

0
Michelangelo 3 juli 2021 om 18:15

@Bart,
Lees nog even de column van vriend JB van gister, en zet dan even je sarcasmeradar aan…

0
bartp25 3 juli 2021 om 18:28

De radar slaat aan

0
Maenhout 3 juli 2021 om 18:02

Wat ik me vooral afvraag, is hoe het kan dat vroeger wielrenners doorgaans pas echt konden winnen als ze gerijpt waren, en ouder dan 25 jaar. Nu hebben we twee winnaars in Bernal en Pogacar die de luiers net ontgroeid zijn. Hoe kunnen zulke jonkies zo makkelijk winnen van geharde profs met jaren van training en ervaring?

NB: Jacques Hanegraaff mocht in 1980 zelfs geen prof worden, omdat hij nog geen 21 jaar was. Pas na Kamervragen (!) werd hij alsnog toegelaten door de KNWU.

0
Magician 3 juli 2021 om 18:09

Omdat we veel beter in staat zijn de grenzen van het menselijk lichaam te triggeren.

0
Michelangelo 3 juli 2021 om 18:20

Combinatie van grote talenten gecombineerd met professionele begeleiding vanaf hele jonge leeftijd.
20 jaar geleden was je als jeugdrenner vaak nog wat aan het rondpielen met een hartslagmetertje op een iets te grote fiets bij je lokale wielervereniging.
En nu: kijk naar DNA Nys, en zie hoe een heel jonge renner al als een prof wordt getraind en begeleid. Topmateriaal, uitgekiende trainingen, bezig met voeding, training onder professionele begeleiding mbv vermogensmeters, lactaatmetingen etc.

Dat betekent in mijn ogen ook dat het normaal is dat jonge gasten eerder doorbreken op topniveau. Maar m.i. ook dat er dan lang niet zoveel rek meer in zit als 20 jaar terug. Commentatoren die roepen dat dit soort renners “de komende jaren nog veel beter worden” zitten er dan ook naast volgens mij. Misschien ervarener en slimmer, maar veel kans niet sterker op pure wattages.

0
Romāns Vainšteins 3 juli 2021 om 18:49

Omdat destijds de oudere renners Abraham beter wisten te vinden en Abraham destijds veel betere shiiiiiit had is ook een belangrijke reden. Ook werden jonkies vaker belemmert binnen de eigen ploeg.

Overigens heb ik sinds 92 nog wel genoeg jonge talenten gezien hoor.

0
Michelangelo 3 juli 2021 om 19:26

Rv, ook dat speelde inderdaad mee…

0
Edwin Jansen 3 juli 2021 om 20:06

Euh…. Wat een vraag? Serieus? Nou hier is mijn gok. Evolutie? :P En als je daar niet in gelooft dan heb ik nog een term om op te googlen voor je: Super soldiers. Man man, wat een vraag. :-)

0
Lalsacien 3 juli 2021 om 18:04

Fenomenale prestatie van Pogacar. Hij deklasseert hier de concurrentie. Teuns die net genoeg overhoudt op de top van de col de la Colombière. Carapaz die wederom geen seconde dichterbij komt. Werd nog ingehaald door de groep Vingegaard/Uran/Gaudu/Kelderman waar het leek alsof er niet hard werd doorgereden. MVDP lang mee gegaan. Even wat kopwerk gedaan voor Nibali en toen afgegeven. Na morgen vizier op Tokyo. Van Aert net iets later van Mathieu moeten lossen maar daarna niet afgegeven. Zoals er op de Belg werd gezegd, er was een wereldprestatie van Pogacar nodig om hem uit de gele trui te houden.

0
Tuubke 3 juli 2021 om 18:07

Het lot van Van Aert doet een beetje denken aan dat van Dumoulin in de Giro een paar jaar geleden. Yates stort in, Dumoulin is de gedoodverfde nieuwe roze-truidrager en dan gaat Froome er opeens vandoor om solo minuten voorsprong te pakken.

0
kleomantre 3 juli 2021 om 20:11

Alleen is dit verhaal meer in de marge. Van Aert en VdP gaan natuurlijk nooit heel ver komen en de tour is pas net begonnen. Zal me niks verbazen als aan het eind van de Tour WvA op 15 minuten eindigt en Mathieu zou wel ergens op een uurtje achterstand eindigen.

0
debarreman 3 juli 2021 om 18:10

Vooroorlogse etappe. Heerlijk aanvallend rijden van Pogacar.

Miv morgen lekke banden weer zelf plakken?

Het slechte weer heeft de verschillen vergroot. Nog zo’n dag morgen en er vallen er extra uit met een verkoudheid. Ik vond Pogacar wat overmoedig zonder extra jasje.

0
SchoonGeweten 3 juli 2021 om 18:19

En gebroken frames zelf aaneen smeden. Dat zal ze leren.

0
Edwin Jansen 3 juli 2021 om 20:10

Ik heb superwoman/superman ook nooit een jasje aan zien doen… :P

0
Davide Lappartiente 3 juli 2021 om 18:13

UAE hoeft ook al niet meer te rijden. De concurrentie zal elkaar nu nog meer counteren in de strijd om plaatsbehoud.

0
Onie 3 juli 2021 om 18:17

Daar ben ik ook bang voor. Je zag het al iets bij Bora. Dat is misschien wel grootste verlies van de dag.

0
SchoonGeweten 3 juli 2021 om 18:14

De wetenschappers lopen altijd voor de troepen uit. De dopingagentschappen lopen daar altijd achteraan

0
rennerske 3 juli 2021 om 18:17

Benieuwd wie hem morgen weer gaan isoleren!

0
Ivanoviclover 3 juli 2021 om 18:21

Wat een uppercut! Ik kan wel genieten van zijn nummer, maar ik kijk met voorbehoud. Kan ik ergens gokken welk sprookje het eerst doorprikt gaat worden: het Bahrain verhaal of de Sloveense connectie? Ben benieuwd!

0
boehoe 3 juli 2021 om 18:24

Raar dat in het artikel nergens wordt stilgestaan bij de bollen plus strijdlust voor Poels.

0
skylimit 3 juli 2021 om 18:24

Wederom een prachtige etappe in helaas mindere weersomstandigheden. Ik mag aannemen dat het morgen toch meer gecontroleerd zal zijn. Of vliegen ze er met de gedachte van maandag rustdag nog een keer vol in?!
Op Pogacar staat voorlopig geen maat, maar als hij ergens de man met hamer tegenkomt, kan het ook snel gebeurd zijn en staat hij er alleen voor.
Na het wegvallen van kopstukken Roglic en Thomas wordt de strijd voor voorlopig plek 2 en 3 wel zeer interessant.
Denk niet dat UAE de koers kan controleren en als andere ploegen ook niet de koers willen controleren, kan het nog weleens lang een open wedstrijd blijven met aanvallen over en weer.

0
The Whaler 3 juli 2021 om 18:29

Ik heb een beetje hetzelfde gevoel als sommige anderen hier.

Waar heb ik naar gekeken? Helaas is in verleden gebleken dat “als iets te mooi is om waar te zijn dat ook zo is”.

Wat als die vrouw met dat bordje er niet had gestaan. Die val heeft ketting reactie bij TJV teweeg gebracht. Vaak als je gevallen bent val je vaker en dat is gebleken denk ik. Rogliz was denk ik enige die Pogi iets tegenstand had kunnen bieden (gezien ook zijn vorm in de tijdrit op karakter) en ook team was sterker geweest hoewel ze nog altijd met Jonas (en minder mate Wout) voor een podium kunnen gaan.

0
VerstandOpNul 3 juli 2021 om 19:17

En onhavende Roglic was er ook niet aan te pas gekomen.. Die zou dichter bij Carapaz dan bij Pogacar staan.. (denk ik)

0
Lalsacien 3 juli 2021 om 20:24

Een ongehavende Roglic had wat langer bij Pogacar kunnen blijven om hem te laten twijfelen over het doorzetten van zijn plan.

0
Paul Bus 3 juli 2021 om 18:36

Heerlijk middagje wielrennen.

0
Sjef 3 juli 2021 om 18:37

Ik ben benieuwd naar zijn wattages. Vorig jr na de tijdrit was ik in eerste instantie vol ongeloof. Daarna bleken zijn wattages normaal te zijn. Ik ben benieuwd hoe dat vandaag was. Ik ben wel kritisch en sceptisch, in je eentje je naaste concurrenten op minuten rijden in een mondiale sport, de laatste keer was dat ene Armstrong en we weten allemaal waar dat vandaan kwam.
Iig is de tour voor mij nu al dood…

0
jooprioolpijp 3 juli 2021 om 22:38

Op Strava staat z’n tijd, maar helaas geen wattage: https://www.strava.com/segments/6876548
Hij was 29 seconden sneller dan de vorige KOM Reichenbach. Beetje goochelen met getallen geeft ca. 410 W gemiddeld en 6.2 W/kg over dik 27 minuten (uitgaande van de 391 W van Reichenbach en de gewichten op PCS). Valt me mee, waarbij factoren als weer, wind e.d. ook mee spelen.

0
harryjohan71 3 juli 2021 om 18:41

Ideaal voor Pogacar dat nr 3 t/m 9 zo dicht bijelkaar staan. Plekbehoud van deze renners gaat Pogacar in de kaart spelen. Zeker omdat deze renners nog zicht hebben op het podium.

0
rennerske 3 juli 2021 om 18:44

Ja , dat voordeel zal hij nodig hebben om het geel naar Parijs te brengen, NOT!

0
Pietspeed 3 juli 2021 om 18:48

Prachtige winnaar, zeker gezien familieomstandigheden vooraf ook. Pogacar pakt gigantisch uit en terecht in geel. Alle vermeende ‘beschuldigingen’ eventueel, kunnen wel naar het rijk der fabelen. Bestaat niet dat er één over wondermiddelen zou beschikken en de rest niet. Kom nooit eens analyse tegen van de lichaamsbouw van Pogacar. Daar heeft hij misschien wel een heel grote voorsprong. Als klimmer kan hij meer vermogen leveren dan de pocket klimmers, maar weegt tegelijkertijd ca 10 kg lichter dan een Van Aert. Pogacar heeft vrij dunne enkels hetgeen als bekend voordelig is voor klimmersbenen. Je ziet ook dat hij een vrij groot borstoppervlak heeft. Wellicht kan hij daardoor meer en sneller warmte kwijt, hetgeen zijn inspanning beter reguleert. Verder zie je dat hij in de tijdrit ook zijn benen behoorlijk in druppelvorm houdt, erg dicht op het frame. Zijn aërodynamica is gewoon ook goed, evenals zijn cadans. Dat hij vandaag uitpakt komt ook omdat hij gisteren geen jasje heeft hoeven uit te doen.
Tour is niettemin nog zeker niet voorbij. Pogacar kan morgen ook slechte dag hebben en is Van Aert de lachende. Intrinsiek lijkt mij Van Aert de betere renner met een gigantische motor en mentaal waanzinnig sterk.

0
Romāns Vainšteins 3 juli 2021 om 18:56

Dit klinkt mij een stuk plausibeler in de oren dan al die selectieve wenkbrauwfronsers die in hun analyse niet veel verder komen dan dat te doen op basis van andere renners in vroegere tijden.

0
Franco Ballerini 3 juli 2021 om 19:12

Plausibeler in de oren? Iedereen hoort graag wat hij wilt horen. Ik zou het ook heel graag allemaal willen geloven. Maar wat Pogacar doet is sinds (de grote dopeur) Merckx niet meer vertoond. Kan het waar zijn? Heel misschien. Heel, heel, heel…

0
Romāns Vainšteins 3 juli 2021 om 19:19

Merckx zegt me persoonlijk niks maar van alle wielrenners die je gezien hebt moet er eentje het getalenteerdst zijn toch?

0
Franco Ballerini 3 juli 2021 om 19:46

Zeker, Armstrong was intrinsiek waarschijnlijk ook wel de beste. Ik geniet elke dag enorm van het wielrennen, maar het moet niet te ongeloofwaardig worden. Daar hik ik momenteel wel tegen aan.

0
jooprioolpijp 3 juli 2021 om 19:57

Beauty is in the eye of the beholder. Als ik Pogacar zie, zie ik een beetje doorgeschoten slungel met een kromme rug, smalle schouders en een paar enorme poten. Is dat de ideale wielrenner?

0
Edwin Jansen 3 juli 2021 om 20:13

Sinds Froome geloof ik niet meer zo in het ‘ideale wielrenner’-syndroom. Blijkbaar heeft schoonheid weinig met talent te maken.

0
Edwin Jansen 3 juli 2021 om 20:14

Grappig dat iedereen zoveel meer inzicht heeft in de capaciteiten van Wout dan Wout zelf… Iets met 10kg afvallen in 1 nacht.

0
Lalsacien 3 juli 2021 om 20:28

@Pietspeed "Bestaat niet dat er één over wondermiddelen zou beschikken en de rest niet." Twintig jaar geleden….

0
Michelangelo 3 juli 2021 om 20:29

Pietspeed,
T.a.v. jouw lichaamsbouw ‘analyse’:
Ik denk dat er veel meer renners rondrijden met een vergelijkbare lichaamsbouw als Pogacar. Van vergelijkbare lengte, gewicht en beenomvang.
Maar waar Pogacar met die bouw kan sprinten, klimmen en tijdrijden als de beste, blijft het bij vergelijkbare renners beperkt tot slechts een beetje meefietsen in de marge.

Hij zit m.i. ook niet super aerodynamisch op de fiets (vergelijk met Campenaerts bijvoorbeeld), tenzij zijn Cw waarde het tegendeel bewijst natuurlijk. Maar hij kan gewoon buitenaards hard trappen.

Lichaamsbouw? Hmm. Talent? Vast en zeker. Maar zoveel meer dan de rest van al die afgetrainde professionals…

0
Peet Gute 3 juli 2021 om 18:57

Weeral een groot wielerfestijn, heb er van genoten, dat ik zoiets nog mag meemaken na 60 jaar wielrennen gevolgd te hebben. Wat een demonstratie van Pogi, de laatste ploegmaat opgesoupeerd en dan maar van ver aangaan en de rest overklast. In de rand dan nog een knappe zege voor Theuns en de bolletjes voor Poels. Voor Matje was het genoeg, wel knap weerwerk van Wout helaas zonder geel maar met Wout en Jonas kan TJV nog wel mikken op een podiumplaats.

0
Franco Ballerini 3 juli 2021 om 19:25

Misschien een typefoutje met een extra 0 gemaakt en ipv 60 6 jaar wielrennen gevolgd? De kans dat er een TJV renner op het eind podium gaat staan is afgerond 0%.

0
Man met de hamer 3 juli 2021 om 19:55

0% kans voor Vingegaard? Ik zou maar geen wedkantoor beginnen.

0
Emergo 3 juli 2021 om 19:09

Heel soms heb ik bij Pogacar de neiging Tom Poes te citeren: Hm

0
Edwin Jansen 3 juli 2021 om 20:15

Doe geen moeite @Peet Gute. Je wordt hier toch wel bij je stoelpoten afgezaagd.

0
kleomantre 3 juli 2021 om 20:18

Straks eindigt de Tour met Lutsenko op plek 2 en Bilbao op plek 3 in het klassement. Zou zomaar het podium van pakweg de ronde van Oman kunnen zijn, en grijze mussen Mas en Kelderman op 4 en 5. Jaren later zou je nog denken dat dat een bijzonder zwakke Tour moet zijn geweest.

0
rennerske 4 juli 2021 om 09:16

Of een top met louter toekomstmuziek: Pogacar, Vingegaard, Carapaz, Lutsenko, Gaudu …..en waarvan je later zegt: die Tour markeerde het einde van het tijdperk der grijze muizen.

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone