Tour 2021: Dylan Teuns wint eerste Alpenrit, Tadej Pogacar overklast concurrentie en pakt geel

Tour 2021: Dylan Teuns wint eerste Alpenrit, Tadej Pogacar overklast concurrentie en pakt geel

foto: Cor Vos

zaterdag 3 juli 2021 om 17:14

Tadej Pogačar liet zaterdag in de eerste Alpenrit zien de beste renner in de Tour de France te zijn. Met een vroege aanval op de Col de Romme ontdeed de Sloveen zich van al zijn concurrenten, om even later in Le Grand-Bornand met minuten voorsprong over de finish te komen. Alleen vroege vluchters Dylan Teuns, Ion Izagirre en Michael Woods moest hij zich voor dulden.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Zaterdag trok het Tourpeloton dan eindelijk de bergen in. De beklimmingen van de Col de Romme (8,8 km aan 8,9%) en de Col de la Colombière (7,5 km aan 8,5%) vormden het slotstuk van de achtste etappe.

Thomas en Roglič lossen
Net als in voorgaande dagen bleken de renners geen hoge cols nodig te hebben om voor spektakel te zorgen. De rumoerige openingsfase liet dat nog maar eens zien. Nog voor de eerste gecategoriseerde beklimming achter de rug was, zagen we Geraint Thomas, Pierre Latour en Primož Roglič al lossen.

Ondertussen zagen we Wout van Aert vooraan in de koers proberen om mee te komen in de vlucht van de dag, maar in tegenstelling tot vrijdag was de ploeg van Tadej Pogačar vandaag wel bij de les. De renner van Jumbo-Visma kreeg geen ruimte.

De Sloveen probeerde het toen maar zelf. Met nog honderd kilometer te gaan was de wittetruidrager de opvallendste renner in een groepje met ook Wout Poels, Matej Mohoric, Brandon McNulty, Sepp Kuss, Guillaume Martin, Jakob Fuglsang en Michal Kwiatkowski daarin.

foto: Cor Vos

Poels en Teuns op pad
De alarmbellen gingen tijdig af en met hulp van onder andere Ide Schelling kreeg het peloton het gat weer dicht. Poels trok daarna door op Côte de Copponex en kwam zodoende alleen te rijden.

Achter de renner van Bahrain Victorious gingen achttien renners die ongevaarlijk waren voor het algemeen klassement in de tegenaanval: Victor de la Parte, Sergio Henao, Ion Izagirre, Chris Juul-Jensen, Simon Yates, Dylan Teuns, Tiesj Benoot, Soren Kragh Andersen, Nairo Quintana, Aurelien Paret-Peintre, Bruno Armirail, Alejandro Valverde, Mattia Cattaneo, Kenny Elissonde, Michael Woods, Jonathan Castroviejo en weer Kuss en Martin.

Poels pakt bolletjestrui
Het peloton keurde deze vlucht wel goed. De jacht op Poels kon daarna beginnen, die geruime tijd een minuut voor de achtervolgers reed. Pas op 55 kilometer van de meet werd de Nederlander weer bijgehaald, na een vlucht van dertig kilometer. De bergtrui stelde hij daarmee veilig.

foto: Cor Vos

De strijd om de dagzege kon daarna beginnen, want het peloton volgde inmiddels op meer dan zes minuten. Kragh Andersen kwam door die voorsprong zelfs even virtueel in de gele trui te rijden. Bijkbaar gaf het de Deen vleugels. Vlak voor de Col de Romme trok de Deen namelijk ten aanval met Benoot.

Woods haalt Benoot en Kragh Andersen bij
Lang hielden zij niet stand. Eenmaal op de beklimming van eerste categorie was het de beurt aan de klimmers om de kopgroep uit elkaar te rammelen en de twee renners van Team DSM bij te halen. Woods deed dat als eerste. Hij werd op de voet gevolgd door de sterk ogende Poels, Quintana en Cattaneo. Vlak voor de top kregen zij nog gezelschap van Martin, Izagirre, Teuns en Yates.

Van der Poel verliest gele trui
Enkele minuten achter de koplopers ging de ene na de andere favoriet overboord in het groepje der favorieten. Steven Kruijswijk ging als eerste, gevolgd door Wout van Aert, Bauke Mollema, Richie Porte en Mathieu van der Poel. De Nederlandse geletruidrager verloor daarna snel terrein en moest aan het einde van de dag afstand doen van zijn gele trui.

foto: Cor Vos

Pogačar overklast concurrentie
Pogačar besloot daarna om al zijn concurrenten de nek om te draaien. De Sloveen versnelde op drie kilometer van de top van de Col de Romme en liet iedereen achter. Richard Carapaz kon even volgen, maar ook hij zou kraken. De renner van UAE Emirates bouwde in de laatste 28 kilometer van de wedstrijd snel zijn voorsprong uit.

Aan de voet van de Col de la Colombière bedroeg de voorsprong van Pogačar meer dan een minuut op Carapaz en bijna twee minuten op een achtervolgende groep met Kelderman, Vingegaard en Gaudu, terwijl zijn achterstand op koploper Woods (2 minuten en 30 seconden) en de achtervolgers (1 minuut en 30 seconden) aan het slinken was.

Woods zou zijn voorsprong niet behouden. Op vier kilometer van de top passeerde de sterk opgekomen Teuns de Canadees, die nog even kon aanhaken. Vlak voor de top moest Woods dan toch definitief het hoofd buigen.

Teuns houdt Pogačar af en wint tweede Tourrit
In de laatste twaalf kilometer was de rap naderende Pogačar de enige renner die Teuns nog te duchten had. Als enige renner kon hij op de Col de la Colombière uit handen blijven van de imponerende Sloveen, al zij het heel nipt. In de afdaling jaagde de nieuwe geletruidrager nog op de Belg, maar hij kwam er niet meer bij. Met 44 seconden voorsprong op Izagirre, Woods en Pogacar won Teuns voor de tweede keer in zijn carrière een Tourrit.

Dit artikel delen:

189 Reacties

klootje kriekeljon 3 juli 2021 om 20:51

Maar het is wel een Armstrong-achtige voorsprong in het klassement, na 1 soort van bergrit en een tijdrit. Ik vind het een hele mooie renner die Pogacar, maar poeh hee.

0
Max1 3 juli 2021 om 21:02

Enkel Omi en Opi kunnen Pogacar nog van de eindzege houden…

0
Dikke vrouw 3 juli 2021 om 22:00

Dat wijf zit gelukkig nog in de nor

0
Jeylan Mashiga 3 juli 2021 om 22:54

Pogacar is nu al de grootste wielrenner uit geschiedenis en dat zegt alles over hem en alles over Edy en co

0
VTI 3 juli 2021 om 23:58

Ricardo Rico zou jaloers zijn op zo’n overmacht. De tweede kan nog wel eens een heel mooie ereplaats worden

0

Headlines

Populair

Materiaalzone