Tour 2021: Dylan Teuns wint eerste Alpenrit, Tadej Pogacar overklast concurrentie en pakt geel

Tour 2021: Dylan Teuns wint eerste Alpenrit, Tadej Pogacar overklast concurrentie en pakt geel

foto: Cor Vos

zaterdag 3 juli 2021 om 17:14

Tadej Pogačar liet zaterdag in de eerste Alpenrit zien de beste renner in de Tour de France te zijn. Met een vroege aanval op de Col de Romme ontdeed de Sloveen zich van al zijn concurrenten, om even later in Le Grand-Bornand met minuten voorsprong over de finish te komen. Alleen vroege vluchters Dylan Teuns, Ion Izagirre en Michael Woods moest hij zich voor dulden.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

Zaterdag trok het Tourpeloton dan eindelijk de bergen in. De beklimmingen van de Col de Romme (8,8 km aan 8,9%) en de Col de la Colombière (7,5 km aan 8,5%) vormden het slotstuk van de achtste etappe.

Thomas en Roglič lossen
Net als in voorgaande dagen bleken de renners geen hoge cols nodig te hebben om voor spektakel te zorgen. De rumoerige openingsfase liet dat nog maar eens zien. Nog voor de eerste gecategoriseerde beklimming achter de rug was, zagen we Geraint Thomas, Pierre Latour en Primož Roglič al lossen.

Ondertussen zagen we Wout van Aert vooraan in de koers proberen om mee te komen in de vlucht van de dag, maar in tegenstelling tot vrijdag was de ploeg van Tadej Pogačar vandaag wel bij de les. De renner van Jumbo-Visma kreeg geen ruimte.

De Sloveen probeerde het toen maar zelf. Met nog honderd kilometer te gaan was de wittetruidrager de opvallendste renner in een groepje met ook Wout Poels, Matej Mohoric, Brandon McNulty, Sepp Kuss, Guillaume Martin, Jakob Fuglsang en Michal Kwiatkowski daarin.

foto: Cor Vos

Poels en Teuns op pad
De alarmbellen gingen tijdig af en met hulp van onder andere Ide Schelling kreeg het peloton het gat weer dicht. Poels trok daarna door op Côte de Copponex en kwam zodoende alleen te rijden.

Achter de renner van Bahrain Victorious gingen achttien renners die ongevaarlijk waren voor het algemeen klassement in de tegenaanval: Victor de la Parte, Sergio Henao, Ion Izagirre, Chris Juul-Jensen, Simon Yates, Dylan Teuns, Tiesj Benoot, Soren Kragh Andersen, Nairo Quintana, Aurelien Paret-Peintre, Bruno Armirail, Alejandro Valverde, Mattia Cattaneo, Kenny Elissonde, Michael Woods, Jonathan Castroviejo en weer Kuss en Martin.

Poels pakt bolletjestrui
Het peloton keurde deze vlucht wel goed. De jacht op Poels kon daarna beginnen, die geruime tijd een minuut voor de achtervolgers reed. Pas op 55 kilometer van de meet werd de Nederlander weer bijgehaald, na een vlucht van dertig kilometer. De bergtrui stelde hij daarmee veilig.

foto: Cor Vos

De strijd om de dagzege kon daarna beginnen, want het peloton volgde inmiddels op meer dan zes minuten. Kragh Andersen kwam door die voorsprong zelfs even virtueel in de gele trui te rijden. Bijkbaar gaf het de Deen vleugels. Vlak voor de Col de Romme trok de Deen namelijk ten aanval met Benoot.

Woods haalt Benoot en Kragh Andersen bij
Lang hielden zij niet stand. Eenmaal op de beklimming van eerste categorie was het de beurt aan de klimmers om de kopgroep uit elkaar te rammelen en de twee renners van Team DSM bij te halen. Woods deed dat als eerste. Hij werd op de voet gevolgd door de sterk ogende Poels, Quintana en Cattaneo. Vlak voor de top kregen zij nog gezelschap van Martin, Izagirre, Teuns en Yates.

Van der Poel verliest gele trui
Enkele minuten achter de koplopers ging de ene na de andere favoriet overboord in het groepje der favorieten. Steven Kruijswijk ging als eerste, gevolgd door Wout van Aert, Bauke Mollema, Richie Porte en Mathieu van der Poel. De Nederlandse geletruidrager verloor daarna snel terrein en moest aan het einde van de dag afstand doen van zijn gele trui.

foto: Cor Vos

Pogačar overklast concurrentie
Pogačar besloot daarna om al zijn concurrenten de nek om te draaien. De Sloveen versnelde op drie kilometer van de top van de Col de Romme en liet iedereen achter. Richard Carapaz kon even volgen, maar ook hij zou kraken. De renner van UAE Emirates bouwde in de laatste 28 kilometer van de wedstrijd snel zijn voorsprong uit.

Aan de voet van de Col de la Colombière bedroeg de voorsprong van Pogačar meer dan een minuut op Carapaz en bijna twee minuten op een achtervolgende groep met Kelderman, Vingegaard en Gaudu, terwijl zijn achterstand op koploper Woods (2 minuten en 30 seconden) en de achtervolgers (1 minuut en 30 seconden) aan het slinken was.

Woods zou zijn voorsprong niet behouden. Op vier kilometer van de top passeerde de sterk opgekomen Teuns de Canadees, die nog even kon aanhaken. Vlak voor de top moest Woods dan toch definitief het hoofd buigen.

Teuns houdt Pogačar af en wint tweede Tourrit
In de laatste twaalf kilometer was de rap naderende Pogačar de enige renner die Teuns nog te duchten had. Als enige renner kon hij op de Col de la Colombière uit handen blijven van de imponerende Sloveen, al zij het heel nipt. In de afdaling jaagde de nieuwe geletruidrager nog op de Belg, maar hij kwam er niet meer bij. Met 44 seconden voorsprong op Izagirre, Woods en Pogacar won Teuns voor de tweede keer in zijn carrière een Tourrit.

Dit artikel delen:

189 Reacties

Dzjof 3 juli 2021 om 17:32

Het Ploegje waar Cav het niet gezellig had presteert nu toch wel aardig. #Bahrein Victo

0
luca77 3 juli 2021 om 20:57

Als Cav daar gebleven was had hij vandaag een solo van 80 km kunnen doen. Toch zonde!

0
lo squalo dello Stretto 3 juli 2021 om 17:32

Ik denk niet dat ik al een getalenteerder renner heb zien fietsen. En gelukkig is het ook nog een geweldig mooie renner om naar te kijken, schitterend!

0
Romāns Vainšteins 3 juli 2021 om 17:36

Ik kan me ook geen groter talent herinneren. Heeft gewoon geen zwakke plek vooral, 0.

0
SchoonGeweten 3 juli 2021 om 17:49

Dus opletten geblazen!

0
Michelangelo 3 juli 2021 om 18:13

Ik ook niet. En dat maakt mij toch gewoon wat achterdochtig. Kijk al heel wat jaren wielrennen, en heb veel mooie dingen gezien waarbij achteraf bleek dat het niet helemaal in de haak was.

Gelukkig kan ik wel genieten van wat ik zie. Want wat mij betreft zijn renners nog altijd onschuldig tot het tegendeel is bewezen. Maar dat betekent niet dat je als wielerliefhebber niet je wenkbrauwen mag fronsen bij bepaalde prestaties.

Overigens komt mijn grootste frons toch echt bij de man in het groen. 4 jaar lang achteruit fietsen en nog niet eens de Scheldeprijs uit kunnen rijden, om vervolgens in dienst van DQS ineens het hele tourpeloton erop te leggen in de sprint…

0
Franco Ballerini 3 juli 2021 om 18:40

@Michelangelo: dat is ook bizar. Maar de helft van de reacties die vraagtekens stellen bij bepaalde prestaties zijn door de moderatie weggevaagd, dus hier gaat de jouwe dankzij mijn instemming! Toedeledoki, we moeten het wel gezellig houden!

0
Tripodboom 3 juli 2021 om 18:41

Ik denk daarbij dat als deze uiterst getalenteerde renner van pech blijft verstoken, MvdP, van Aert en ook REV en Roglic en vele anderen hun droom op tourwinst wel in de ijskast kunnen zetten.

0
Romano1800 3 juli 2021 om 17:34

Dan deze man geblokkeerd worden ik dacht dat je niemand mocht beschuldigen vreselijk

0
El Tractor 3 juli 2021 om 17:34

Ik word wel een beetje treurig van alle mensen die zeggen dat ze genoten hebben vandaag en fel tegengas geven aan iedereen die (volkomen logische) dingen insinueerd over Pogacar. Is het naiviteit of boeit het die mensen gewoon oprecht niet?

Het wielrennen is de afgelopen 20 jaar echt geen klap opgeschoten..

0
vevie 3 juli 2021 om 17:37

Het is naïef. De mensen weten best dat dit soort exploten opmerkelijk zijn. Daarvoor hoef je niets te insinueren. Het enige wat je kunt zeggen is de tijd zal het leren, of niet.

0
Wheely 3 juli 2021 om 17:38

Genieten mag toch? Dat neem je me echt niet af hoor.

0
Man met de hamer 3 juli 2021 om 17:47

Precies. Iedereen moet het zelf maar weten. We kunnen er waarschijnlijk het beste maar een beetje om lachen. Horen we wellicht over tien jaar wel hoe het echt zat.

0
Romāns Vainšteins 3 juli 2021 om 17:47

Daarnaast is het al geruime tijd bijzonder stil qua schandalen en bedriegerij. Het enige dat er gebeurt is dat de anderen nu ook weten hoe SKY het deed en dat er nieuwe renners bijkomen. Er is wel degelijk veel veranderd dankzij het paspoort en testen.

0
Handige Harry 3 juli 2021 om 17:48

Je kunt inderdaad beter de hele dag lopen janken erover.
Dan heb je pas lekker genoten.
Kun je vanavond in het café zeggen dat je de hele middag op de bank hebt gezeten en op het internet hebt zitten zeuren.

0
Killco 3 juli 2021 om 17:57

Topsport zal altijd een strijd blijven, ook op dat gebied. Ik heb altijd bedenkingen bij buitenaardse prestaties, helemaal bij wereldsporten als wielrennen. En nee, dat maakt het voor mij niet minder leuk om te volgen. De prestaties, gevechten, heroïek, verhalen en ook twijfels maken het de mooiste sport die er is

0
Wheely 3 juli 2021 om 17:35

Dat zal het verklaren, hij doet even een imitatie. Mooi eerbetoon.

0
Turtlehead 3 juli 2021 om 17:36

A, Kuss komt ook binnen. Die gaat voor de rode lantaarn denk ik?

0
Tuubke 3 juli 2021 om 17:41

Ach, hij is vandaag net zo goed als Nibali, Lopez en en Van der Poel. Allemaal kneuzen, bedoel je?

0
Turtlehead 3 juli 2021 om 18:05

@Tuubke: zoiets. Alleen scoorde bijvoorbeeld die Van der Poel al wat prijsjes deze week. En Kuss parkeerde toen de prijzen verdeeld werden. Dat is toch echt wel tegenvallend te noemen.

0
TI Rellie 3 juli 2021 om 19:31

Van ene turtlehead wordt ik licht onpasselijk. Misschien moet je effe je steekblinde ogen uitwrijven. Kuss heeft nl. ook een behoorlijke val gemaakt en zoals zovelen ( zie Roglic en Thomas) zie je nu de gevolgen. Erg dom en naïef als je zo reageert.

0
fietsvriend 3 juli 2021 om 17:37

Irritante is wel dat de rest allemaal naar hun plekje gaan kijken nu ze allemaal zo dicht op elkaar staan. Gaan elkaar bestoken de komende weken.

0
VerstandOpNul 3 juli 2021 om 17:57

Nah, dat maakt na vandaag ook niet zoveel meer uit.. Niveauverschil met Pogacar is gewoon te groot..

0
fietsvriend 3 juli 2021 om 19:26

IK bedoel dat de concurrentie (voor zover je daar nog van kunt spreken) naar elkaar gaan kijken nu Pogacar al zo ver uit beeld is – soort derde week die nu al begint met rijden om het plekje of nog eentje opschuiven.
Zal het aanvallen van de leider niet ten goede komen.

0
Koers 3 juli 2021 om 17:37

Uit interview blijkt wel dat vdp gaat op de rustdag

0
Pietspeed 3 juli 2021 om 18:26

Oh, hij zegt dat hij graag tot Parijs wil uitrijden, maar dat het team ivm andere doelen nog dit jaar, daar misschien een stokje voor steekt: ze gaan zo zegt hij om de tafel zitten. Je kunt het idd dan zo interpreteren dat het de beslissing van het team was, zodat hem niets te ‘verwijten’ valt. Maar hij schijnt het wel leuk te vinden in de Tour….

0
S'mon 3 juli 2021 om 17:38

Of is het het gevolg van de koude…?

0
zietemgaan 3 juli 2021 om 17:38

Doe dat toch niet, iemand uitlachen, Dylan Teuns heeft dat stemtimbre altijd al gehad. Hij was behorlijk indrukwekkend overigens hoe hij Woods terugpakte.

0
Romāns Vainšteins 3 juli 2021 om 17:38

Bahrein zal gewoon met ketonen begonnen zijn dit jaar. Eerst werden ze nog uitgelachen, nu niet meer.

0
Lucas W 3 juli 2021 om 17:39

Wat een prestatie van Pogacar zeg! Krijg flashbacks naar die rit die Froome pakte in de Giro. Natuurlijk zijn een hoop serieuze concurrenten in de Tour uitgeschakeld door valpartijen, maar tot nu toe hebben we wel geweldige ritten gezien. Hoog tempo, veel aanvallen en verassende winnaars. Geniet hier meer van dan de hele ronde een treintje die op hoog tempo de berg op rijd.

0
Pietspeed 3 juli 2021 om 18:27

Dat kun je wel zeggen. Elke dag oorlog.

0
Turtlehead 3 juli 2021 om 17:39

Ze komen echt stuk voor stuk binnen zeg.

0
martini151 3 juli 2021 om 17:40

Toch een prima dag voor Jumbo, Vingegaard en van Aert toch wel een kans op het podium

0
Theo H 3 juli 2021 om 17:46

Inderdaad, Wout verliest maar dikke anderhalve minuut op directe concurrenten. Hij heeft nog flinke marge en er komt later ook nog een tijdrit.

0
WoutMathieu 3 juli 2021 om 17:41

Mathieu heeft de gele trui al voor de streep uitgedaan.

0
zietemgaan 3 juli 2021 om 17:47

Hij is uniek in alles wat hij doet en hoe hij conventies aan zijn laars lapt, al zal dit wel een boze Franse reactie oproepen met 500 Zwitsrese Franks boete of zoiets

0
Barry Batsbak 3 juli 2021 om 18:01

Nee, AF regenjas erover heen.

0
ProfrondeZevenbergen 3 juli 2021 om 17:41

Knap van Teuns. Buitengewone prestatie. Bahrein heeft de goede flow te pakken.
Pogacar ook super. Wel een beetje jammer voor de spanning.

0
de adelaar 3 juli 2021 om 17:42

Niks insinueren allen graag : onschuldig tot met feiten schuldig bevonden , hier hebben we een schitterende dag gezien met groots wielrennen, koester dit moment net als de dagen ervoor met MVDP …

0
VespavanBern 3 juli 2021 om 18:40

Dit valt toch niet te vergelijken? Vdp knalt op het creatinefosfaat weg uit een groepje vedettes en houd stand. Op de streep heeft hij 8 seconden. Dat is compleet iets anders dan op een col de complete klassement top op 5 minuten rijden, dat is een inspanning met een compleet ander energiesysteem, en laat dat laatste nou net het systeem zijn wat het best te verbeteren is met doping….

0
LeDouche 3 juli 2021 om 17:42

Wat een Tour is dit! Stond in 2004 wildkamperend op de Colombière toen Armstrong won. Herinner me nog dat Rasmussen langs denderde. Hele top 10 gedopeerd. Behalve Sastre, de only heilige in the village.

0
Romāns Vainšteins 3 juli 2021 om 17:43

Gniffelt wederom

0
Franco Ballerini 3 juli 2021 om 17:45

Misschien. Of een geavanceerdere opvolger van ketonen.

0
Schollekop 3 juli 2021 om 17:45

Spanning weg. Pogacar in easy mode naar Parijs. Alleen nog spannend voor de rest van het podium.

0
Turtlehead 3 juli 2021 om 17:45

Kelderman heeft een gouden kans op podium in Parijs nu zeg.
De subtoppers die over zijn vallen redelijk in zijn categorie.

0
Anton van Valouwe 4 juli 2021 om 00:09

Alleen maar volgen, nooit zelf initiatief nemen, boven komen drijven door gebrek aan gewicht!

0
CechRepublic 3 juli 2021 om 17:46

Het zijn gewoon meer dan gemiddelde talenten die toevallig een fiets hebben gepakt, Romans. Dan krijg je dit.

0
Murcia 3 juli 2021 om 17:46

Klasse van Dylan, vaak het lijdend voorwerp in de koers en daar buiten maar dit was uitmuntend. Alle risico’s nog genomen in de afdaling en terecht beloond.

Pogacar vernietigd de rest, als je met het buitenblad op de steilste stukken kan rijden houdt het voor de anderen op. In de schaduw een redelijke Carapaz en jongens als Vingegaard ( met val) en Gaudu, Uran enzv.
Wout snel eigen tempo gekozen en het bewijs dat hij zelfs met 12 kilo extra tov de rasklimmers aanleg heeft voor dit werk. Met het oog op OS, WK en Roubaix wordt deze Tour zo een perfecte voorbereiding.

Helaas is de spanning weg en dat maakt het toch allemaal wat dubbel voor mij. Ik geniet meer als er strijd is, maar goed dat is puur mijn afwijking.

0
Turtlehead 3 juli 2021 om 17:46

Roglic en Thomas als laatsten binnen…

0

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone