Tour 2020: Voorbeschouwing bergetappe naar Mont Aigoual

donderdag 3 september 2020 om 08:00
Tour 2020: Voorbeschouwing bergetappe naar Mont Aigoual

foto: Cor Vos

Jumbo-Visma en Primož Roglič heersten dinsdag op weg naar Orcières-Merlette. Een eerste prikje zagen we van de Sloveen, al resulteerde dat niet in echte tijdwinst. Krijgen we in Mont Aigoual voor het eerst grotere verschillen? Het parcours leent zich ertoe: na een vlakke aanloop mogen de klassementsmannen zich opmaken voor meer dan dertig kilometer klauteren… WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

De zesde rit stuurt de renners door het middengebergte van het Centraal Massief en vertrekt vanuit het pittoreske Le Teil. De startplaats staat ook wel bekend als de toegangspoort tot de Ardèche. Vandaar zetten de renners in zuidwestelijke richting.

Na 191 kilometer ligt de finish op de Mont Aigoual, een debutant in de Tour. Voor literaire wielerliefhebbers is deze berg onlosmakelijk verbonden met de klassieker ‘De Renner’. In het door Tim Krabbé geschreven wielerboek beschrijft hij zijn ervaringen in de Ronde van de Mont Aigoual. Recent bracht oud-renner Laurens ten Dam nog een eerbetoon in de Youtube-docu ‘Zijn tweeëntwintig was nog schoon‘.

Tijdens de openingsfase door de Ardèche krijgen de renners licht glooiende wegen voor de kiezen. De enige tussensprint van de dag ligt na 125 kilometer. Erg bergachtig is het in deze fase van de wedstrijd nog niet.

Dat beeld verandert wanneer het peloton na 155 kilometer door het dorpje Le Vigan trekt. Op het menu staat een zware finale door de Cevennen, waarin de renners meer dan dertig kilometer moeten klimmen. Zij krijgen een schoolvoorbeeld van een drietrapsraket voorgeschoteld.

De eerste van de drie beklimmingen is de Col de Mourèzes. De klim is zes kilometer lang aan 4,8% gemiddeld. Na een plateau van een aantal kilometer bereiken de renners de zwaarste klim van de dag. Vanuit Mandagout loopt de weg opnieuw omhoog. De Col de la Lusette is 11,7 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. De klim voert de renners over smalle en lastige wegen. Stijgingspercentages met dubbele cijfers zijn in deze fase van de wedstrijd geen uitzondering. Op de top van deze klim liggen acht, vijf en twee bonificatieseconden te wachten. Vanaf de top van de Lusette is het nog 13,5 kilometer tot de finish.

De etappe zal beslist worden op de Mont Aigoual. De col kent de bijnaam ‘de regenberg’, vanwege de overvloedige regens die de flanken van deze groene col teisterden. Het is de eerste keer dat de beklimming in het Tourparcours wordt opgenomen. Dit is te danken aan een tip van een jeugdvriend van parcoursbouwer Thierry Gouvenou. Het 8,3 kilometer lange slotstuk is een echte tempoklim, met een gemiddeld stijgingspercentage van 4%. Dat maakt het niet de lastigste klim van de dag, al zullen de klimkilometers op dit moment aardig doorwegen.

Start: 12.00 uur in Le Teil
Finish: tussen 16.45 uur en 17.14 uur in Mont Aigoual


Favorieten

Dilemma van de dag: overleven een aantal enkelingen uit een vroege kopgroep of strijden donderdag de klassementsmannen voor de dagzege? Wij gokken op dat laatste scenario. De Tour is nog geen week ver, dus zullen de kopmannen er alles aan doen om voor eigen succes te gaan. Bovendien is deze rit het moment om de concurrentie te testen.

En dan komen we logischerwijze bij de smaakmakers van de vierde etappe terecht. Met Primož Roglič op kop. De Sloveense topfavoriet bande dinsdag de laatste twijfels over zijn fysieke paraatheid na zijn val in de Dauphiné en pronkte in de slotfase van de rit ook nog eens met zijn uitmuntend eindschot. Als hij, wat we verwachten, de steile Col de la Lusette overleeft, kan hij op de top van de Mont Aigoual de concurrentie uit de wielen sprinten.

Pogačar is voorlopig beste jongere – foto: Cor Vos

Maar ook zijn landgenoot Tadej Pogačar heeft een fameus sprintje in de benen. Misschien is de Col de la Lusette kantje boord voor het UAE-talent, maar als hij zijn tempo kan aanhouden, moet hij in de minder steile laatste vijf kilometer in staat zijn opnieuw aan te sluiten bij de echte berggeiten.

En wanneer we het over de pure klimmers hebben, denken we aan mannen als Miguel Ángel López, Nairo Quintana, Esteban Chaves en Adam Yates. Voorwaarde voor hen is dat ze het verschil maken op de Col de la Lusette en vanaf de top meteen samenwerken met andere overlevers. Vooral López en Quintana bewezen dinsdag heel dicht bij hun topvorm aan te leunen.

Hebben we nog niet genoemd, maar krijgt toch twee sterren: Egan Bernal. Titelverdediger, samen met Primož Roglič de topfavoriet, maar vooralsnog peddelt de Colombiaan relatief anoniem mee, weliswaar zonder tijd toe te geven. Ook hij zou in theorie beter tot zijn recht moeten komen op de Col de la Lusette, maar we wachten nog even af. Zoals eerder gezegd, we zijn amper vijf dagen ver en we hebben nog geen echte bergrit gehad.

Overleeft Dumoulin de steile Col de la Lusette? – foto: Cor Vos

En hoe ver staat Tom Dumoulin nu eigenlijk? De Limburger reageerde dinsdag ontgoocheld over zijn prestatie, ook al verloor hij geen tijd. Voor Dumoulin wordt het zaak de steile Col de la Lusette te overleven. Als hij op de top zijn eventuele achterstand kan minimaliseren, achten we hem in staat terug te keren en in de slotfase niet meer te lossen. Dan is alles mogelijk.

Tot slot vallen nog een aantal jongens buiten onze sterren. Maar aan Mikel Landa, Rigoberto Urán, Bauke Mollema, Richie Porte en Romain Bardet om te bewijzen dat we het fout hebben. Thibaut Pinot krijgt van ons dan wel weer twee sterren. De Fransman lijkt weinig last meer te hebben van zijn valpartij op zaterdag.

We gaan er dus vanuit dat de toppers voor de ritzege zullen strijden, maar een vroege vlucht die een vrijgeleide krijgt is ook niet ondenkbaar. Renners die we zomaar kunnen opschrijven: Lennard Kämna, Mikel Nieve, Ilnur Zakarin, Warren Barguil, Dan Martin, Dario Cataldo. En waarom niet de Belgen Tiesj Benoot of Thomas De Gendt. Conditioneel groeien ze allebei naarmate de Tour vordert. Dit zijn ook allemaal renners die al op voldoende achterstand staan om wat wat vrijheid te krijgen van het peloton.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Miguel Ángel López, Tadej Pogacar
** Nairo Quintana, Egan Bernal, Thibaut Pinot
* Adam Yates, Tom Dumoulin, Guillaume Martin, Esteban Chaves

Tour 2020: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

De weersverwachting voor de start in Le Teil is zonnig, al kan die zon zich evenwel verschuilen achter een mogelijk wolkendek, aan een temperatuur van 22 ℃. Ook aan de finish boven op Mont Aigoual wordt zonnig weer verwacht, maar de finish op hoogte zullen de temperaturen uiteraard een stuk minder zijn.

De vijfde rit is vanaf 12.00 uur, vanaf de start, rechtstreeks te zien op Eurosport 1. Vanaf 13.10 uur begint NOS op NPO1 met de uitzending, terwijl Sporza op Eén om 13.30 uur start met de live-uitzending.


Dit artikel delen:

149 Reacties

fietsvriend 2 september 2020 om 19:03

Dit zou nou eens een leuk moment zijn voor een aardig opiniestuk van de WF opiniemakers, de etappe van morgen. Wat moet TJV doen – in het geel komen? Een groep laten wegrijden? En wat gaat Mitchelton doen?

the student 2 september 2020 om 19:04

Ik hoop dat Guillaume Martin hem pakt. Maar ik hoop vooral op koers. Tegen beter weten in.

Gilberto 2 september 2020 om 19:07

Word gewoon weer laatste 500 meter werk hoor. Op naar de Giro!

Johnny7 2 september 2020 om 19:04

Prachtige finish zeg deze berg(en). Lijkt me wel dat het gaat ontploffen hier. Ik zeg een Jumbo renner gaat winnen (TOM)!

Onie 2 september 2020 om 19:06

Als ie voor eigen kans mag gaan dan wint Van Aert.

Geef Mollema wel een kans.

Johan110 2 september 2020 om 22:54

100%. Als Van Aert vanaf het begin de vrijheid had gekregen, had hij na morgen op 3 gestaan. Alleen op toppen van buitencategorie en vlakke aankomst is hij momenteel te kloppen. Alles daartussen is het prijs.

LaurentJalabert 3 september 2020 om 08:44

Wow denk je echt dat als Kuss echt volle bak zou gaan op de Luzette voor Dumoulin en Roglic dat V Aert er dan nog aan kan blijven hangen…. Of dat wanneer de bom ontploft en Bernal zou vroeg gaan..

Van Aert kan super lang mee punt 1 omdat hij super goe dis, maar ook omdat niemand durft aan te vallen omdat Kuss en nu mindere mate Bennet er ook nog zijn .

Kannibaal van Schepdaal 3 september 2020 om 11:15

Ik zag Bernal eergisteren toch vooral afzien in het wiel van Van Aert. Volgens mij wordt het huidige niveau van Bernal zwaar overschat.

Smartijn 2 september 2020 om 19:11

En Alaphilippe gewoon helemaal niet mee nemen in dit stuk? Als hij er na het steilen stuk er nog bij zit lijkt mij dit 1 van de snelste.

bartp25 2 september 2020 om 19:23

Uit het geel, komen nog betere kansen en lijkt minder dan vorig jaar. Denk dat hij morgen zeker gaat proberen maar het eerste moment dat hij de aansluiting verliest er, bewust, volledig doorheen zakt.

Krul 2 september 2020 om 19:42

Ik denk dat Alaphilippe hier gewoon weer gaat proberen in het geel te komen. En als Jumbo Visma slim is laten ze dat ook gebeuren. Het is niet dezelfde Alaphilippe als vorig jaar.

vincenzo 2 september 2020 om 20:40

Flip gaat zich nu richten op andere zaken dan het heroveren van het geel, wat vrij kansloos is en erg veel krachten zou kosten die hij beter voor andere doelen kan aanwenden.

pirazzi 2 september 2020 om 19:11

Is die laaste klim categorie 1 of HC?

Veloburto 2 september 2020 om 21:07

1

Wheely 2 september 2020 om 19:14

Zou morgen niet eens voor de kopgroep zijn? Van TJV mag het denk ik, die hebben al twee dagen op rij gewonnen, het geel willen ze ook niet. Gaat Mitchelton Scott controleren als ze dat al kunnen?

Jeroen VS 2 september 2020 om 19:19

Ik zie morgen een Vluchtersgroep strijden om de overwinning , vluchters welke ver in het AK staan. Anders gewoon Roglic

mackie 2 september 2020 om 19:21

Verwacht wel grote tijdsverschillen tussen de top en net niet gc renners. Als je moet lossen in de laatse paar km van de la Lusette kun je in de laatste 13,5 km veel tijd verliezen. Maar het heeft ook geen nut om alleen of met zijn 2e die laatste 13.5 km in te gaan

Fred Postma 2 september 2020 om 19:23

Die 5 kilometer vlak onder de top van de Lusette zijn gemiddeld 9.5 % , daar gaat iets gebeuren. Het eerste stuk serieus bergop deze tour. Geschikt voor klimmertjes ( Columbia? ).
Ik denk dat het daar gaat ontploffen.
Maar afwachten of Tjv er daar ook zo goed gaat uitzien.

Panache 2 september 2020 om 21:38

Al pak je daar 40 seconden, hou je niet vol tot de finish.

Fred Postma 2 september 2020 om 21:56

Hoeft niet solo, een groepje met kanshebbers kan ook.

japio 2 september 2020 om 19:24

Op het vlakke kan MTS het nog wel controleren verwacht ik. Dus ik schat in dat ze het geel wel willen behouden. Maar goed, als ze boven aan komen, wordt Yates misschien toch wel door Roglic geklopt, en is alle moeite voor niets. Voor TJV zal de gele trui nog niet hoeven, liever niet zelfs.

Westland95 2 september 2020 om 19:25

Waarom suggereert deze voorbeschouwing dat Pogacar geen echte berggeit is? Vreemd.

lander luypaert 2 september 2020 om 19:51

Ja inderdaad.

Dikke Vrouw 2 september 2020 om 20:30

Lulkoek inderdaad..

Arry1337 2 september 2020 om 21:06

Ik zat te zoeken naar een plek waar ik kon aangeven dat het stuk over Pogacar echt volledige onzin is.. hier dus.

lander luypaert 2 september 2020 om 21:28

Vuelta:

Rit 9 Cortals d’Encamp aankomst 6km aan gemiddeld 8%
Rit 13 aankomt Los Machucos 6,9km 8,6%

Maar het is geen berggeit :)

Kruisberg 2 september 2020 om 19:27

Reilhan?

Romāns Vainšteins 2 september 2020 om 19:38

Ik kan ook amper anders dan aan het boek denken.

CyclesGoff 2 september 2020 om 19:41

Ik acht mezelf ook niet bij voorbaat kansloos.

DonQuijote 3 september 2020 om 12:19

Toevallig pas weer herlezen.

Ik stel het einde te herschrijven en Barthelemy te laten terugkomen en uiteindelijk Reilhan te verslaan waardoor Krabbé 3e wordt.

AndySchleck 2 september 2020 om 19:28

Alaphilippe die zich terug gaat vechten in het geel? Hopelijk wordt er een beetje gas gegeven op die steile stroken van Lusette!

ParijsIsNogVer 2 september 2020 om 19:30

edit wf: bedankt, aangepast

Titaantje 2 september 2020 om 19:37

G. Martin heeft een sterk zonder genoemd te worden in de vbs. Mss even toevoegen?
Ik denk zelf dat het voor de nobele vroege vluchters zal zijn morgen.

*** Powless
** Rosa
* Zakarin, Edet, Oliveira

ProfrondeZevenbergen 2 september 2020 om 20:11

Viel me ook gelijk op. Chaves is ook niet genoemd. Slechte beurt. Dat check je toch!?

Romāns Vainšteins 2 september 2020 om 19:43

Ik denk niet dat het voor een vlucht groep gaat zijn. Er zit nog te veel dynamiet en ambitie in het peloton en de betere klimmers staan nog te kort om hun kunsten te vertonen, kunnen dus geel pakken of zijn knecht. Wat wegrijdt ontbeert denk ik de kwaliteit om ver weg te blijven van de teams die erachter de kop gaan nemen.

Misschien dat de favorieten al mannen meesturen om eventueel na de Lusette te kunnen opwachten.

leor 16 2 september 2020 om 21:18

"nog te veel dynamiet"

ik mag het hopen, want ondanks het veelbelovende parcours, is het tot nu toe maar een hele makke tour.

Ik hoop op een vroege vlucht met veel sterke knechten die de laatste 13km hun kopman nog een dienst kunnen bewijzen. Graag spanning, tactiek en drama!

Panache 2 september 2020 om 21:40

Welke ploeg zie je 160 km op kop om een groep kansloze vluchters binnen schot te houden? TJV, Ineos en Mitchelton in ieder geval niet.

Stoempen 2 september 2020 om 19:45

Op de Lusette zal gekoerst worden, of men het nou wilt of niet.

KasperSebastiaan 3 september 2020 om 09:56

100%, Bonus seconden te verdienen op de top van de Lusette.

josi 2 september 2020 om 19:45

Ben benieuwd of er klassementsrenners zijn die het aandurven op het steilste stuk van de Lusette te demarreren. In je eentje zal je het niet redden, maar als je met een groepje wegkomt, kun je wellicht wel wat concurrenten een aardige achterstand aansmeren.

F4L 2 september 2020 om 19:45

Het kan best wel een interessante finale worden. Op dat laatste stuk vals plat kan er nog wel flink tijd worden verloren, zeker als er renners vooruit worden gestuurd. Etappe zelf lijkt mij voor de vluchters (of daar hoop ik vooral op).

chasse patat 2 september 2020 om 19:49

Dit lijkt mij er wel één voor Thomas de Gendt. Als het TJV lukt om mee te zitten in de ontsnapping met Kuss of Bennett wordt Ineos gedwongen om het initiatief te nemen. Ik verwacht nl. niet dat MS het geel gaat verdedigen door de hele dag op kop te gaan rijden.

Slijptol 2 september 2020 om 19:54

Poeh die Lusette is toch wel een lastige klim. Wordt onderschat volgens mij door velen.

Lance Beenstrong 2 september 2020 om 19:55

Jumbo zou er goed aan doen om Gesink, Bennet of WVA mee te sturen. Mocht de kopgroep eerder over de Lusette zijn, dan kan Roglic demareren en dat laatste stuk nog iemand voor m laten rijden. Daarnaast hoeven ze nog minder initiatief te nemen, en de andere mannen zijn samen sterk genoeg voor de aanloop.

appiett 2 september 2020 om 20:21

Helemaal mee eens, ik denk dat meerdere ploegen zo’n tactiek gaan proberen.

Rufusvb 2 september 2020 om 23:08

Zou een geweldige tactiek zijn: lekker aanvallend en enerverend!

Echter ben ik bang dat ze gewoon met de hele ploeg op kop gaan beuken tot de laatste paar 100 meter en dat Roglic er dan een sprintje uit perst.

Dumoulin heeft namelijk gezegd dat ze er pas in week 3 willen staan en uitmaken wie de sterkste in koers is: tot die tijd gaan ze alleen maar controleren.

zomaareens 2 september 2020 om 20:09

Higuita zn benen weer teruggevonden?

Dumoullema 2 september 2020 om 23:36

Nee, ik heb z’n linker been verstopt.

Shuffle 2 september 2020 om 20:25

Sivakov mee in een vlucht?

Titaantje 2 september 2020 om 20:27

op zn hoogst een heli-vlucht naar het ziekenhuis om opgelapt te worden. die heeft nog wele ven nodig om te herstellen.

Headlines

Materiaalzone

Populair