Tour 2020: Voorbeschouwing bergetappe naar Mont Aigoual
foto: Cor Vos
donderdag 3 september 2020 om 08:00

Tour 2020: Voorbeschouwing bergetappe naar Mont Aigoual

Jumbo-Visma en Primož Roglič heersten dinsdag op weg naar Orcières-Merlette. Een eerste prikje zagen we van de Sloveen, al resulteerde dat niet in echte tijdwinst. Krijgen we in Mont Aigoual voor het eerst grotere verschillen? Het parcours leent zich ertoe: na een vlakke aanloop mogen de klassementsmannen zich opmaken voor meer dan dertig kilometer klauteren… WielerFlits blikt vooruit!

Parcours

De zesde rit stuurt de renners door het middengebergte van het Centraal Massief en vertrekt vanuit het pittoreske Le Teil. De startplaats staat ook wel bekend als de toegangspoort tot de Ardèche. Vandaar zetten de renners in zuidwestelijke richting.

Na 191 kilometer ligt de finish op de Mont Aigoual, een debutant in de Tour. Voor literaire wielerliefhebbers is deze berg onlosmakelijk verbonden met de klassieker ‘De Renner’. In het door Tim Krabbé geschreven wielerboek beschrijft hij zijn ervaringen in de Ronde van de Mont Aigoual. Recent bracht oud-renner Laurens ten Dam nog een eerbetoon in de Youtube-docu ‘Zijn tweeëntwintig was nog schoon‘.

Tijdens de openingsfase door de Ardèche krijgen de renners licht glooiende wegen voor de kiezen. De enige tussensprint van de dag ligt na 125 kilometer. Erg bergachtig is het in deze fase van de wedstrijd nog niet.

Dat beeld verandert wanneer het peloton na 155 kilometer door het dorpje Le Vigan trekt. Op het menu staat een zware finale door de Cevennen, waarin de renners meer dan dertig kilometer moeten klimmen. Zij krijgen een schoolvoorbeeld van een drietrapsraket voorgeschoteld.

De eerste van de drie beklimmingen is de Col de Mourèzes. De klim is zes kilometer lang aan 4,8% gemiddeld. Na een plateau van een aantal kilometer bereiken de renners de zwaarste klim van de dag. Vanuit Mandagout loopt de weg opnieuw omhoog. De Col de la Lusette is 11,7 kilometer lang aan een gemiddeld stijgingspercentage van 7,3%. De klim voert de renners over smalle en lastige wegen. Stijgingspercentages met dubbele cijfers zijn in deze fase van de wedstrijd geen uitzondering. Op de top van deze klim liggen acht, vijf en twee bonificatieseconden te wachten. Vanaf de top van de Lusette is het nog 13,5 kilometer tot de finish.

De etappe zal beslist worden op de Mont Aigoual. De col kent de bijnaam ‘de regenberg’, vanwege de overvloedige regens die de flanken van deze groene col teisterden. Het is de eerste keer dat de beklimming in het Tourparcours wordt opgenomen. Dit is te danken aan een tip van een jeugdvriend van parcoursbouwer Thierry Gouvenou. Het 8,3 kilometer lange slotstuk is een echte tempoklim, met een gemiddeld stijgingspercentage van 4%. Dat maakt het niet de lastigste klim van de dag, al zullen de klimkilometers op dit moment aardig doorwegen.

Start: 12.00 uur in Le Teil
Finish: tussen 16.45 uur en 17.14 uur in Mont Aigoual


Favorieten

Dilemma van de dag: overleven een aantal enkelingen uit een vroege kopgroep of strijden donderdag de klassementsmannen voor de dagzege? Wij gokken op dat laatste scenario. De Tour is nog geen week ver, dus zullen de kopmannen er alles aan doen om voor eigen succes te gaan. Bovendien is deze rit het moment om de concurrentie te testen.

En dan komen we logischerwijze bij de smaakmakers van de vierde etappe terecht. Met Primož Roglič op kop. De Sloveense topfavoriet bande dinsdag de laatste twijfels over zijn fysieke paraatheid na zijn val in de Dauphiné en pronkte in de slotfase van de rit ook nog eens met zijn uitmuntend eindschot. Als hij, wat we verwachten, de steile Col de la Lusette overleeft, kan hij op de top van de Mont Aigoual de concurrentie uit de wielen sprinten.

Pogačar is voorlopig beste jongere – foto: Cor Vos

Maar ook zijn landgenoot Tadej Pogačar heeft een fameus sprintje in de benen. Misschien is de Col de la Lusette kantje boord voor het UAE-talent, maar als hij zijn tempo kan aanhouden, moet hij in de minder steile laatste vijf kilometer in staat zijn opnieuw aan te sluiten bij de echte berggeiten.

En wanneer we het over de pure klimmers hebben, denken we aan mannen als Miguel Ángel López, Nairo Quintana, Esteban Chaves en Adam Yates. Voorwaarde voor hen is dat ze het verschil maken op de Col de la Lusette en vanaf de top meteen samenwerken met andere overlevers. Vooral López en Quintana bewezen dinsdag heel dicht bij hun topvorm aan te leunen.

Hebben we nog niet genoemd, maar krijgt toch twee sterren: Egan Bernal. Titelverdediger, samen met Primož Roglič de topfavoriet, maar vooralsnog peddelt de Colombiaan relatief anoniem mee, weliswaar zonder tijd toe te geven. Ook hij zou in theorie beter tot zijn recht moeten komen op de Col de la Lusette, maar we wachten nog even af. Zoals eerder gezegd, we zijn amper vijf dagen ver en we hebben nog geen echte bergrit gehad.

Overleeft Dumoulin de steile Col de la Lusette? – foto: Cor Vos

En hoe ver staat Tom Dumoulin nu eigenlijk? De Limburger reageerde dinsdag ontgoocheld over zijn prestatie, ook al verloor hij geen tijd. Voor Dumoulin wordt het zaak de steile Col de la Lusette te overleven. Als hij op de top zijn eventuele achterstand kan minimaliseren, achten we hem in staat terug te keren en in de slotfase niet meer te lossen. Dan is alles mogelijk.

Tot slot vallen nog een aantal jongens buiten onze sterren. Maar aan Mikel Landa, Rigoberto Urán, Bauke Mollema, Richie Porte en Romain Bardet om te bewijzen dat we het fout hebben. Thibaut Pinot krijgt van ons dan wel weer twee sterren. De Fransman lijkt weinig last meer te hebben van zijn valpartij op zaterdag.

We gaan er dus vanuit dat de toppers voor de ritzege zullen strijden, maar een vroege vlucht die een vrijgeleide krijgt is ook niet ondenkbaar. Renners die we zomaar kunnen opschrijven: Lennard Kämna, Mikel Nieve, Ilnur Zakarin, Warren Barguil, Dan Martin, Dario Cataldo. En waarom niet de Belgen Tiesj Benoot of Thomas De Gendt. Conditioneel groeien ze allebei naarmate de Tour vordert. Dit zijn ook allemaal renners die al op voldoende achterstand staan om wat wat vrijheid te krijgen van het peloton.


Favorieten volgens WielerFlits
**** Primož Roglič
*** Miguel Ángel López, Tadej Pogacar
** Nairo Quintana, Egan Bernal, Thibaut Pinot
* Adam Yates, Tom Dumoulin, Guillaume Martin, Esteban Chaves

Tour 2020: Deelnemerslijst (WielerFlits)


Weer en TV

De weersverwachting voor de start in Le Teil is zonnig, al kan die zon zich evenwel verschuilen achter een mogelijk wolkendek, aan een temperatuur van 22 ℃. Ook aan de finish boven op Mont Aigoual wordt zonnig weer verwacht, maar de finish op hoogte zullen de temperaturen uiteraard een stuk minder zijn.

De vijfde rit is vanaf 12.00 uur, vanaf de start, rechtstreeks te zien op Eurosport 1. Vanaf 13.10 uur begint NOS op NPO1 met de uitzending, terwijl Sporza op Eén om 13.30 uur start met de live-uitzending.


RIDE Magazine
149 Reacties
Sorteer op:
3 september 2020 00:14
Ik ga voor de Gendt. Denk dat de klassementsrenners wel hun zegen aan een ontsnapping willen geven. Ze moeten nog zo'n 2 weken koersen tenslotte.
3 september 2020 00:15
Alaphilippe zou kunnen als ie boos genoeg is.
3 september 2020 00:40
Waarom zou je het niet kunnen uithouden tot de finish als je op de laatste echte beklimming wegrijdt ? Dan resten nog een korte afdaling en enkele km bergop, weliswaar met een laag stijgingspercentage. Als het op die laatste echte beklimming ontploft, dan zal alles versnipperd zijn, en komt er geen organisatie. Iemand met reserves kan dan wel nog op de laatste kilometers "vals plat" sterk eindigen. Maar of dat voldoende is om iemand bij te halen die voordien bergop sterker bleek... ?
Toch vrees ik dat we een copy paste krijgen van de rit naar Orcières-Merlette. De toppers zullen niet durven (of niet mogen) aanvallen op de Col de la Lusette. Het koppeloton zal allicht wat kleiner zijn, vooraleer er gespurt wordt op de gemakkelijke Aigoual. Tenzij er (hopelijk) eens een vroege vlucht van een twintigtal ontstaat, waarbij enkelen tot aan de aankomst overleven.
    3 september 2020 00:56
    Ik verwacht een beetje oorlog op de lusette waarbij tjv het moeilijker gaat krijgen dan op dinsdag
    3 september 2020 09:51
    Gaan wel op de Cat 1 los. Aan de top zijn bonus seconden te verdienen. Daarna gewoon lekker doortrekken.
3 september 2020 01:40
Zeer interressante rit net een ladtige steile klim en daarna nog een powerklim zonder echte afdaling ertussen. Denk een groep van 10 ak mannen die voor de overwinning gaan sprinten. Ben benieuwd wie er nog mannen over heeft op de echte slotklim.
3 september 2020 01:59
Mocht Martinez hersteld zijn van z’n val, mogen en durven, dan geef ik hem een goede kans. Wie reageert er als hij gaat? Zelfs alleen zou hij het stuk na Lusette prima aankunnen (met wind in de rug, zeker).
    3 september 2020 08:20
    Dat is ook mijn gedachte. Op het laatste stuk zal er tactisch gekoerst worden door de klassementsrenners. Types als Martinez en Guillaume Martin zullen wel iets proberen terwijl de heren daarachter elkaar in het vizier houden.
3 september 2020 07:23
Leuk, de opsomming van potentiële ontsnappers aan het einde van de voorbeschouwing!
3 september 2020 07:28
Waarom nu geen routekaartje? ;)
3 september 2020 07:46
Hoeveel bergpunten liggen er op de top?
3 september 2020 07:52
Ik denk ook aan aanvallers: calmejane, schachman, lutsenko, de Gendt. Ik zou bennet meesturen. Je weet nooit of er iets gebeurd en heb je noģ iets aan hem.
3 september 2020 07:55
Als het een categorie 2 berg is 5 punten voor de winnaar.
3 september 2020 08:27
Sowieso schat ik de fanatieke lezer Mollema romantisch en gepassioneerd genoeg in om deze rit omwille van de literatuur te gaan winnen. Wellicht trekt ie de renner nog uit zijn achterzak.
    3 september 2020 08:51
    En dan een mooi citaat "op z'n Terpstra's" om het helemaal af te maken.
    3 september 2020 09:34
    Maar ja, die akelige Reilhan.
    3 september 2020 10:28
    Dan mogen we ook wel even dimdammen Over welke renner het best die rol zou kunnen invullen, wie is de Reilhan van dit peloton. Alaphilippe heeft er de capaciteiten en omkadering voor maar dat is m toch niet echt, hmmmmmmmmm.
    3 september 2020 10:46
    Wout van Aert in zijn wiel.
    3 september 2020 10:53
    Quintana is vaak de Reilhan in dit soort etappes, de laatste jaren althans. Wieltjeszuigen en weigeren over te nemen.
    3 september 2020 11:00
    Nee. We zijn op zoek naar een snelle, ervaren winnaar die nagenoeg nooit op kop komt, sleept als de ziekte en wint vanuit spurts. Dat is natuurlijk Valverde. Mollema die met grinta de forcing doet en Valverde die er in de laatste 150 overheen klapt.

    Dichter gaan we niet komen.
    3 september 2020 11:39
    Vooral het boek wat hij uit zijn achterzak trekt zou prachtig zijn!
    3 september 2020 11:45
    Overigens heeft Bauke het boek wel ooit gelezen maar dat is alweer zo'n 15 jaar terug en weet ie niet meer zo goed waar het over gaat dus acht ik de kans klein dat hij een eerbetoon gaat brengen. ;)

    https://youtu.be/pVeJpHnoYdI
    (Op 7 min)
3 september 2020 08:41
Aantal jaar geleden de Mont Aigoual gedaan. Niet al te lastig, wind kan wel een probleem vormen. De Col de la Lusette was wel pittig ding.
3 september 2020 08:57
En van aert weer mooi als tempobeul voor het 1e gedeelte. Hopelijk kuss hersteld van de val van gister. Bennett gespaard gister of nog niet beter kunnen?

Grenadiers castro als laatste binnen met het sparen of ook wat aan de hand? Sivakov nog niet veel beter. Amador twijfel geval ook.

Dus wie staat er voor op wie. En wie gaat er vandaag de lachende derde worden.
3 september 2020 09:05
Zou mooi zijn als Landa, MAL of Quintana met vooruitgestuurde mannen het gaan proberen op de Lusette maar ben bang dat JV alles terug gaat pakken op het laatste deel en weer naar een groepssprint van de favorieten gaan met Roglic als sterkste.
3 september 2020 09:29
We kunnen toch stellen dat als er iemand anders dan Roglic wint, dat heel erg verrassend is.
    3 september 2020 09:32
    Ligt eraan, het is niet erg steil in de laatste tien en misschien gunnen ze bij TJV een Guillaume Martin wel een ritzege.
    3 september 2020 09:50
    Het zou wel slim zijn, niet te gulzig worden
3 september 2020 09:57
Ik ga een heel gewaagde uitspraak doen, er gaat een Sloveen winnen...
3 september 2020 10:04
Voor wie zich verveelt in de eerste kilometers van de uitzending: kijk naar de documentaire "zijn 22 was nog schoon" op Youtube met onder meer Laurens ten Dam, over het boek De Renner en de Mont Aigoual.
    3 september 2020 11:04
    Dank voor de tip, zag hem al paar keer voorbij komen in mn feed naar hij triggerde me nog niet echt.
3 september 2020 10:39
als er al een vlucht groep komt dan moeten ze voor de klim nog
wel een minuut of 8 hebben voor die 30 anders houden ze het nooit
denk gewoon de klassements mannen in de top vandaag.
3 september 2020 10:41
Denk dat het tot de tussensprint bijeen blijft. Kan Bennett de punten pakken voor Sagan. Daarna waarschijnlijk een kopgroep van wat goede klimmers. Benieuwd wie dan de boel bij elkaar wil houden (of niet): JV of Ineos. Wind is noordelijk dus eerst lang mee, laatste stuk naar de finish tegen. Zou verstandig van JV zijn om het groepje het te laten redden.
    3 september 2020 10:49
    Gezien het profiel van de rit tot de sprint toch weer vijf man weg en redelijke controle, op basis van de hoogstgeplaatste vluchter.
3 september 2020 10:50
Dit wordt er eentje voor Ion Izagirre, denk ik. Genoeg potentie (o.a. qua wind) voor een aardige puncheur-bende om vooruit te blijven. Mitchelton vind het best en gaat daar niet met het hol open achteraan (dat kunnen ze ook niet). Roglic zal proberen een paar secondjes op Bernal te pakken, gewoon, omdat het kan.
3 september 2020 10:55
@redactie: eerbetoon ipv eerbetton

Bedankt voor de voorbeschouwing!
3 september 2020 10:58
Als je het zo allemaal leest, leek een finish op de Lusette meer kans op spektakel te bieden.
    3 september 2020 11:02
    Ik brom je juist niet.

    Zo’n atypische uitloop met stukjes, dalen, loper en nog wat grillig gedoe gaat juist betere koers brengen.
3 september 2020 11:12
Het blijft uitkijken voor waaiers tot Alès, met wind schuin in de rug en enkele plateau's.
3 september 2020 11:18
Waarom Krabbéberg zeggen. Het bekt zo lekker: Mont 'EihGwall' Aigoual. Zeker al 100 keer in mezelf opgezegd.
    3 september 2020 12:08
    Het ligt voor de beklimming al in stukken door de waaiers(hoop ik) beetje sensatie.
3 september 2020 11:30
Verwacht er niet al teveel van. Jumbo wil idd pas in week drie echt aanvallen indien nodig. Verder willen ze vooral controleren. Ineos doet dit al jaren en zal nu ook niet anders zijn. Daarbij is die laatste 13 km a 4,5% nou niet ideaal voor een eenling. Kortom ik verwacht een groep van 20 man die in de laatste 13 km door meesterknechten worden aangevoerd. Dan volgt er een sprint en als alaphilippe erbij zit gaat hij winnen.
    3 september 2020 11:35
    Het recept van Ineos was juist altijd om bij de eerste aankomst bergop meteen een slag te slaan.
    3 september 2020 11:37
    Dat klopt Titaantje, maar dit is in mijn optiek geen echte aankomst bergop. Daarvoor is het niet steil genoeg.

Reacties zijn gesloten.