Tour 2020: ASO maakt dinsdagochtend uitslagen coronatests bekend

maandag 7 september 2020 om 16:45
Tour 2020: ASO maakt dinsdagochtend uitslagen coronatests bekend

ASO-directeur en Tourbaas Christian Prudhomme - foto: Cor Vos

De eerste rustdag van de Tour de France 2020 staat niet alleen in het teken van rust. Ook het coronavirus is het gesprek van de dag, of beter gezegd de tests die de renners en de omkadering binnen de ‘ploegbubbels’ moeten ondergaan. Dinsdagochtend worden de uitslagen naar buiten gebracht door organisator ASO.

De Tourorganisatie is dan ook verantwoordelijk voor de coronatests op de rustdagen. Zondag, rondom de negende etappe, en op de rustdag worden alle renners en stafleden getest op het coronavirus. Het gaat om ruim 650 mensen. Dit is voor het eerst dat de mensen in koers getest worden sinds de twee verplichte coronatests in de week voorafgaand aan de Tour.

Om eventuele vals-positieve tests uit te sluiten, worden mensen waarvan de test positief was opnieuw getest. Deze hertest moet een eventuele positieve test bevestigen of een vals-positieve test eruit pikken. Volgens Belga is de uitslag van de hertest binnen twee uur terug. Dit kan eventueel nog dinsdagochtend gedaan worden, voor aanvang van de tiende etappe.

Dubbelchecken
De afgelopen weken werden meerdere wielrenners positief getest en vervolgens in quarantaine geplaatst, waarna achteraf bleek dat die uitslag vals-positief was. Onder meer Hugo Houle (Astana) en Oscar Gatto (BORA-hansgrohe) bleken niet het coronavirus gehad te hebben. Om die situaties te voorkomen, wil de Tour de France positieve tests eerst dubbelchecken.

Volgens de reglementen kan een ploeg bij twee positieve coronabesmettingen binnen de ‘ploegbubbel’ uit de Tour de France gehaald worden. Dit kan gebeuren als twee renners of stafleden binnen een week positief testen op corona. Voor de Tourstart leek die maatregel versoepeld te worden, maar de Franse autoriteiten draaiden die versoepeling terug op de dag van het Grand Départ in Nice.

Volgens Reuters is de teams door de UCI verzocht om voor dinsdagochtend niets te communiceren over de testuitslagen.

UCI-voorzitter David Lappartient – foto: Cor Vos

Lappartient: “Natuurlijk kunnen we onderweg nog problemen tegenkomen”

In een interview met WielerFlits liet UCI-voorzitter David Lappartient weten dat hij denkt dat de Tour de France het einde in Parijs haalt. “Ik heb daar een groot vertrouwen in. Dat komt omdat ik weet hoe nauw de Franse overheid, organisator ASO en de gezondheidsinstanties hebben samengewerkt om een goed plan te maken”, zei hij.

“Natuurlijk kunnen we onderweg nog problemen tegen komen. Er kan in een plaats een Covid-19 cluster ontstaan. En ook in het peloton kunnen we met meerdere positieve testen te maken krijgen. Er zijn veel discussies geweest hoe we daar mee moeten omgaan en welke maatregelen er daar allemaal tegen genomen kunnen worden. Ik ben er altijd van overtuigd dat als we zijn gestart, dan zijn we ook in staat om te finishen.”

Lees hier het volledige interview dat Raymond Kerckhoffs met David Lappartient had.

Dit artikel delen:

142 Reacties

leor 16 7 september 2020 om 16:53

Bedankt voor de update, dat wordt dus nog even bang afwachten voor de renners en de ploegen, en vooral voor de mensen met een tour-pooltje ;)

Gilberto 7 september 2020 om 16:53

En de ‘vals-negatieve’ testen?

AnderJ 7 september 2020 om 16:56

Die weet je niet (waarschijnlijk tot de volgende testronde). Maar dat wist je wel… toch?

Marco Heijmans 7 september 2020 om 16:56

Ik vraag me steeds al af, waarom niet gewoon 2 testen en een extra test wanneer er verschil is

AnderJ 7 september 2020 om 16:59

@Marco Heijmans: van wat ik er van begrijp helpt dat niet altijd tegen vals-positieve testen. De oorzaak van een vals-positieve test kan zijn gelegen in niet-actieve virusdeeltjes in het lichaam (naast natuurlijk de onzekerheid van de test). De kans op een tweede vals-positieve test is dan groot.

Dit naast de noodzakelijke verdubbeling van de benodige labaratoriumcapaciteit om de testen uit te lezen (met alle extra kosten en vertraging van dien).

Turtlehead 7 september 2020 om 17:07

Vals-negatieve testen zijn heel anders van aard en dus niet erg relevant. De test meet of er actieve virusdeeltjes zijn. Als die er zijn, worden ze gemeten. Het is niet zo dat de test niet deugt, maar dat de aard van een besmetting nu eenmaal voor verschillen kan zorgen.

Panache 7 september 2020 om 17:50

“ De test meet of er actieve virusdeeltjes zijn“

Terug naar school.

Romāns Vainšteins 7 september 2020 om 17:02

Dumoulin, Pinot en Aru natuurlijk, hopelijk krijgen ze die dure psychologen nog afgezegd.

Turtlehead 7 september 2020 om 17:08

Dan kunnen ze die afspraak misschien overdoen aan Hirschi, die zat er ook wel ff doorheen gisteren ;)

Natte spons 8 september 2020 om 08:51

Zakarin…

Jean Dumas 7 september 2020 om 17:05

Dinsdagochtend? Weinig tijd voor een second opinion.

Turtlehead 7 september 2020 om 17:07

Twee uur, zie artikel.

Rico. 7 september 2020 om 17:12

Die is dan al geweest

Limal 7 september 2020 om 17:10

Hier een figuur om dit te plaatsen:
https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2765837
(de rode curve stelt grofweg de periode voor dat iemand besmettelijk is, de blauwe curve de waarschijnlijkheid op positieve PCR test via het gebruikelijke neusstaafje)

Enkele opmerkingen:
– renners die op de Peyresourde besmet zouden zijn testen nu nog niet positief
– enkele dagen voordat ze positief testen zijn ze al wel besmettelijk en kan PCR dus een vals-negatieve test opleveren
– personen die nu positief getest zouden worden verspreiden dus al enkele dagen het virus binnen de tourbubbel

(- de statistisch onvermijdelijke vals-positieve resultaten worden er deze keer vantussen gehaald door een bijkomende test)
(-mensen die wel positief testen maar al niet meer besmettelijk zijn hadden wellicht vorige week al positief moeten testen, dus eerder onwaarschijnlijk)

AnderJ 7 september 2020 om 17:19

@Limal: interessant dank. Idd zou je denken dat vals-positief door eerdere besmetting bij een van de eerdere testen ook tot een positief resultaat zou hebben geleid. Maar is dit de enige oorzaak van vals-positieve testen?

Limal 7 september 2020 om 17:28

@AnderJ: je moet een verschil maken tussen iemand die geen corona heeft maar waar de test wel besmetting aangeeft (écht vals-positief) en personen die wel degelijk virusdeeltjes in hun lichaam hebben maar waar de fase van accuut besmettingsgevaar voorbij is. Dat laatste is dus eerder onwaarschijnlijk omdat ze onlangs al getest werden, dat eerste is eigenlijk een noodzakelijk kwaad omdat het vanuit het perspectief van de volksgezondheid beter is dat een test vals-positief dan vals-negatief uitdraait. De tests worden dus zo ontworpen dat ze zéker geen besmetting missen, en als gevolg kan er dan al eens een vals-positief resultaat optreden. Tenminste dat is hoe ik het begrepen heb – als we een echte viroloog onder ons hebben mag die mij altijd corrigeren ;-)

Dumoulist 7 september 2020 om 17:33

Het zou mij oprecht verbazen als niemand besmet is met corona.

Crevaison 7 september 2020 om 18:03

Mij zou het oprecht niet verbazen als er niemand besmet blijkt te zijn met corona.

Het zou mij overigens ook niet verbazen als er een paar toch besmet blijken te zijn.

Het zou mij wel verbazen als er heel veel besmettingen blijken te zijn.

Veloburto 7 september 2020 om 17:36

Spannend, zou echt zuur zijn als er veel besmettingen zijn. Idiote supporters zonder mondkapjes verpesten het dan voor de rest

Veloburto 7 september 2020 om 17:38

Aan de andere kant. Volgens mij testen de meeste ploegen hun eigen renners vrijwel elke dag toch? Dan had er al wat naar voren moeten komen zou je zeggen

martini151 7 september 2020 om 18:24

Daarom vind ik het niet vreemd dat renners als Aru, Nizzolo, etc. ineens afstapte. Wanneer je weet dat de renner besmet is, kan je hem uiteraard af laten stappen om te voorkomen dat de hele pooeg naar huis moet

Romāns Vainšteins 7 september 2020 om 18:34

Haha, ga je anders weer old school druk om doping maken joh.

Verdacht,.. jongens toch.

thorsen 7 september 2020 om 17:43

Vooral benieuwd hoeveel mensen er morgen niet meer van start gaan vanwege ‘knieklachten’, ‘rugklachten’, ‘een zieke hond’, etc. etc.

AnderJ 7 september 2020 om 18:23

@thorsen: 0. Je morgen terugtrekken helpt namelijk niet. Dan heb je de test al gedaan en je gegevens zijn – naar ik aanneem – dan al in handen van de UCI. Gezien het dagelijks medisch rapport, bestaat een beroep op medische geheimhouding in de tour niet (ik neem aan dat de renners daarvoor ooit hebben moeten tekenen). Je hebt er dus niets aan om je na de test met een smoes terug te trekken. Dat had je moeten doen voor de test van de UCI op basis van een eigen test van de ploeg. Als er al dergelijke gevallen zijn, zouden ze dus op eerder moeten hebben plaatsgevonden.

Overigens staat met uit het EPO-tijdperk bij dat het Franse strafrecht het fenomeen sportieve fraude kent. Liegen over een Corona-test zou daar zo maar onder kunnen vallen…

Joachim 7 september 2020 om 17:52

Sommige uitslagen zijn blijkbaar al bekend, ik hoorde vanochtend een interview met Keukeleire en die zei dat de staf van EF zondag al getest was en alle uitslagen negatief waren.

Romāns Vainšteins 7 september 2020 om 18:09

Dat zal betrekking hebben op hun interne testen lijkt me zo

AnderJ 7 september 2020 om 18:24

Ik las ergens ook dat alle staf al op zondag is getest.

Dikke Vrouw 7 september 2020 om 17:52

Even zien of roglic, pogacar en Bernal erin blijven

Panache 7 september 2020 om 17:56

Door de (in mijn ogen) paniekzaaiers is er een beeld geschapen van 2-5% vals positieven, waardoor de Tour zwaar getroffen zal worden op de eerste of tweede rustdag. Ik denk dat er buiten een handvol besmettingen in de omkadering helemaal niets aan de hand is in het peloton. Mochten er drie renners zijn, die vanwege covid hun spreekwoordelijke koffers dienen te pakken, dan vind ik het al verrassend veel.

AnderJ 7 september 2020 om 18:26

Bovendien wordt in geval van een positieve test een hertest gedaan. Dat verkleint de kans op vals-positief (aangenomen dat de positieve test niet kwam door niet (meer) actieve virusdeeltjes, want die tref je tijdens een hertest ook waarschijnlijk aan. Zoals Limal hierboven terecht opmerkte zou je dat niet zo snel verwachten).

martini151 7 september 2020 om 18:25

Ze rijden (buiten het publiek) wel enorm inn een bubbel. Dus ik verwacht niet heel erg veel besmettingen. Het lijkt me ook niet dat je een touretappe top kan fietsen met, zelfs milde, coronaklachten. Iemand als Pinot is dan ook wel "verdacht"

Fred Postma 7 september 2020 om 18:37

Als er morgen niet veel aan de hand is wat te verwachten valt.

Dan verwacht ik wel veel mensen die het natuurlijk weer niet vertrouwen en van complot en doofpot zullen spreken.

Panache 7 september 2020 om 18:44

Helaas klopt dat Fred. Waan van de dag, uitvergroten, complotdenken gecombineerd met geen ondergrens hebben qua posts. Hopelijk blijft het bij een enkele ‘user’ die zich weer belachelijk gaat maken.

Dikke Vrouw 7 september 2020 om 19:12

Jullie zeggen dat het zal meevallen, maar ik wacht het toch met dichtgeknepen billen af

Fred Postma 7 september 2020 om 23:03

Is dat niet erg inspannend met dikke billen?

tendam 7 september 2020 om 19:15

Het lijkt zo lang geleden dat het tijdens de Tour ineens positieve tests regende maar dan voor iets anders.

Als alle renners en de omkadering zijn getest moet het procentueel bijna wel dat er een of twee positieve tests tussen zitten. Dat zou me dus niet verbazen.

AnderJ 7 september 2020 om 19:36

@tendam: wellicht, maar als je een hertest kan doen, is de kans op een dubbel (vals) positief geval, wel een stuk kleiner.

xistnc 7 september 2020 om 19:16
Quote van artikel:
Onder meer Hugo Houle (Astana) en Oscar Gatto (BORA-hansgrohe) bleken niet het coronavirus gehad te hebben

Dit suggereert dat ze werden getest op anti-stoffen. Dat kan best, maar daar ging de (vals-)positieve test niet over.

Panache 7 september 2020 om 19:42

Daar moet ook 2-3 weken tussen zitten (tussen de besmetting en anti-stoffen zichtbaar in het bloed). Het zou WF sieren daar wat nauwkeuriger in te zijn (maatschappelijk verantwoord ondernemen).

Maarten_85 7 september 2020 om 19:17

Hopelijk volgen er rechtszaken tegen ASO als er renners naar huis gestuurd worden. De lakse voorzorgsmaatregelen, vooral op de beklimmingen maar ook in de hotels en start- en aankomstzones, geven het virus helemaal de kans om zich te verspreiden in het peloton, ondanks de vele inspanningen die al de rest wel gedaan heeft. Dat is schuldig verzuim en de enige die daarvan géén schade ondervindt, is zoals zo vaak die stinkend rijke organisatie zelf. De renners, de ploegen en de organisatoren van wedstrijden die nog moeten komen, allemaal moeten zij nu maar bidden en hopen dat het ondanks de eeuwige gierigheid en gemakzucht van ASO toch nog goed komt.

AnderJ 7 september 2020 om 19:39

@Maarten_85: “Hopelijk volgen er rechtzaken” want “Dat is schuldig verzuim”.

Ik heb geen idee wat je zegt. Een rechtzaak op grond waarvan? Nog los van het ontbreken van een juridische grondslag, kan je de oorzaak van een besmetting niet aantonen en dus al helemaal niet dat het ligt aan het ontbreken van maatregelen van de ASO, UCI of wie dan ook.

Romāns Vainšteins 7 september 2020 om 19:42

Ja, we gaan elkaar aanklagen om virusbesmettingen, daar is uiteindelijk toch iemand verantwoordelijk voor die kleine rotdingen, laat ze niet zomaar rondslingeren man.

Maarten_85 7 september 2020 om 21:07

Natuurlijk kan er een rechtszaak aangespannen worden tegen ASO. Niet alleen vanwege het wielrennen, maar ook omwille van de volksgezondheid. In de meeste landen, waaronder ook Frankrijk, worden er maatregelen genomen om de verspreiding van het virus in te dijken. Lege voetbalstadions, evenementen met max. 100 (binnen) of 200 (buiten) bezoekers, beperkingen in de horeca, noem maar op. En dan is daar één organisatie die na een paar dagen alweer helemaal de teugels loslaat en zich niets meer van die regels aantrekt!

Dat soort rechtszaken zal de gedupeerde partijen in het wielrennen weliswaar geen schadeloosstelling opleveren, maar dat kan volgens mij wel als je kan aantonen dat je zelf alles eraan gedaan hebt om corona buiten de ploeg te houden. Als je als ploeg dan toch uit de Tour gezet wordt en je bent zo verstandig geweest om nauwkeurig bij te houden welke maatregelen je zelf hebt genomen en hoe je ervoor gezorgd hebt dat alle renners en personeelsleden zich binnen de ploegbubbel hebben gehouden, en als je bovendien ook in de aanloop naar en tijdens de Tour geregeld zelf Covid-19-tests hebt afgenomen van je werknemers, dan heb je wel degelijk een poot om op te staan in een rechtbank.

Een organisatie van wielerorganisaties (c.q. ASO) is verantwoordelijk voor heel het gebeuren: de veiligheid van de wegen, treinen die de koers niet verstoren, openbare orde in de start- en aankomstzone, het herbergen van de ploegen in verzorgde hotels, noem maar op. Op verschillende vlakken heeft ASO qua coronapreventie flagrant tekortgeschoten en het zal niet moeilijk zijn om getuigen daarvan te vinden. Renners die klagen over supporters op de cols die zonder mondmaskers en met een drankgeur tegen hen aan schreeuwen (hallo, geen auto's op de cols?), journalisten die plots ongewild in dezelfde nauwe lift staan als de renners, agenten die aanvoelen dat ze met te weinig zijn om de orde te handhaven, enzovoort. En dan zijn er natuurlijk nog de camerabeelden, die niet de minste ruimte voor twijfel laten.

Jazeker, er is voldoende kans op een succesvolle rechtsgang. En als ikzelf ploegleider was, zou ik daar nu al over beginnen te praten met de collega's uit de andere ploegen. Hopelijk is het na vandaag nog niet nodig (de incubatietijd duurt wellicht net wat te lang om het effect van sommige wantoestanden al op te sporen), maar op de volgende rustdag volgt er natuurlijk nóg een grootschalige test.

Sephiroth 8 september 2020 om 10:22

sorry maarten, ik ben geen amerikaan en heb het ook niet op die insteek. Dat er minder fans op de berg zouden moeten staan ja. Maar aanklagen… nee niet mijn ding, sorry.

AnderJ 8 september 2020 om 11:06

@Maarten_85: “natuurlijk kan dat” is niet een heel solide juridische basis voor een rechtszaak. De wens lijkt me hier de vader van de gedachte.

Maarten_85 9 september 2020 om 07:42

Je herleidt dus heel mijn argumentatie tot het woordje “natuurlijk”. Ik heb al vaak drogredenen moeten bestrijden, maar de jouwe spant wel de kroon!

Pietspeed 7 september 2020 om 20:08

Parijs wordt niet gehaald. Een aantal renners zullen dan misschien al overleden zijn, en de meesten op z’n minst zwaar ziek. Tis nu al code rood in Parijs!

Fred Postma 7 september 2020 om 22:54

Piet speed misschien zelf aan de speed? Tast beoordelingsvermogen aan.

FDJ 7 september 2020 om 21:22

De andere jaren was het wachten op een positieve dopingtest op een rustdag, nu op een coronatest.

Fred Postma 7 september 2020 om 22:52

Een ploeg KAN uit de tour worden gezet bij 2 x positief. Hoeft dus niet automatisch.
Moet denk ik heel wat gebeuren om een ploeg echt uit te sluiten.
Weinig realistisch dat te verwachten.
Virus maakt ook weinig meer klaar in de ziekenhuizen.

Limal 8 september 2020 om 08:06

Nog een uurtje wachten. Ik vind het verrassend dat er weinig of geen resultaten gelekt zijn. Hopelijk is dat een teken dat er geen bijkomende tests afgenomen zijn moeten worden.

Glorious 8 september 2020 om 08:48

9 uur uitslagen?

Limal 8 september 2020 om 08:59

Normaal wel. Ik ben verschillende websites aan’t refreshen :-)

Glorious 8 september 2020 om 09:09

Ok!

mus van de maasstad 8 september 2020 om 08:53

edit wf: niet doen

Limal 8 september 2020 om 08:59

Haha, grapjas, stel je voor…

Lalsacien 8 september 2020 om 09:34

Je vergeet 2 ploegen te vermelden….

Limal 8 september 2020 om 10:53

@WF: dat was toch duidelijk om te lachen van mus, wat is daar nu mis mee?

FritsvanHoefelen 8 september 2020 om 09:11

F5 !

hill 8 september 2020 om 09:18

In an email to teams seen by Reuters, the International Cycling Union (UCI) said the team doctors had until Tuesday, 1000 CET (0800 GMT) to download the test results on a dedicated platform.

Should there be positive results, the UCI medical director will contact the team doctor to assess the ‘following steps’, the email said.

The rules set by organisers Amaury Sport Organisation (ASO)and French health authorities state that should two members of a team, rider or staff, test positive for coronavirus, the whole outfit would be excluded from the race.

The UCI, who urged the teams not to communicate the results, and ASO, will issue a statement before the start of the stage in L’Ile d’Oleron.

The stage is due to start at 1130 GMT.

Limal 8 september 2020 om 09:41

Ah, gisteren was er op een bepaald moment 9u gezegd. Nog wat langer wachten dan…

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair