UCI past coronaregels aan, één dag voor de start van de Tour
foto: Cor Vos (archief)
vrijdag 28 augustus 2020 om 13:54

UCI past coronaregels aan, één dag voor de start van de Tour

De UCI heeft, één dag voor de start van de Tour de France in Nice, besloten om de coronaregels aan te passen. De organisatoren van de Tour, Giro d’Italia en Vuelta a España moeten voortaan een positieve coronatest dubbelchecken door middel van een ‘follow-up test’.

Deze aanvullende test moet nog voor de start van de volgende etappe worden uitgevoerd. De UCI vraagt de organisatoren met klem om een positieve coronatest zo goed mogelijk te analyseren, in de hoop vals-positieve test zo veel mogelijk uit te sluiten.

Verder geeft de internationale wielerunie de ruimte aan organisatoren van de drie grote rondes om een ploeg uit de wedstrijd te halen, als er binnen één week twee positieve coronagevallen zijn. Een ploeg kan alleen uit koers worden genomen als twee renners positief testen op het coronavirus.

Belangrijke nuance
Dit is een belangrijke nuance, aangezien de ASO (de organisator van de Tour) het eerder nog had over twee coronabesmettingen- of verdenkingen van renners en/of stafleden binnen een team. De teams klaagden eerder al over deze, in hun ogen, te strenge coronamaatregel.

UCI-voorzitter David Lappartient over de laatste wijzigingen: “We zijn erin geslaagd om de juiste balans te vinden, aangezien we nog altijd garant staan voor de veiligheid van het wielerpeloton. Het is ontzettend belangrijk dat iedereen zich blijft houden aan de gezondheidsvoorschriften.”

RIDE Magazine
11 Reacties
Sorteer op:
28 augustus 2020 14:00
Maar wat zegt de UCI over niet-negatieve tests?
    28 augustus 2020 14:09
    Wat boeit het?
    28 augustus 2020 14:10
    Dubbelchecken.

    Een COVID-19-test detecteert twee COVID-19-genen en een patiënt wordt positief verklaard zodra beide genen gevonden worden. Als slechts een van deze genen wordt aangetroffen, dan kan de test een resultaat opleveren dat niet eenduidig is (niet negatief).
28 augustus 2020 14:08
"teams *can* be expelled"
Dat wordt dus weer lekker met 2 maten meten.
2x raak bij GFDJ, dan sturen ze Pinot dus echt niet naar huis, maar 2x bij zeg CCC en dan beslissen ze vast anders.
    28 augustus 2020 15:18
    Wacht maar tot pinot met een seconde in het geel staat, de dag voor de tijdrit(op een na laatste dag), en ergens (weer) een coronageval is en men ineens besluit de tour af te sluiten...ik geloof nirt zo dat ze de fransen voortrekken maar waar mogelijk moet je uiteraard zoveel maatregelen nemen om discussie daarover te voorkomen.
    28 augustus 2020 18:11
    Wat een francofoob gel*l
28 augustus 2020 14:16
"Verder geeft de internationale wielerunie de ruimte aan organisatoren van de drie grote rondes om een ploeg uit de wedstrijd te halen, als er binnen één week twee positieve coronagevallen zijn."

Het is dus uiteindelijk aan de Tourorganisatie om te beslissen of ze de ploeg uit de Tour haalt bij twee positieve renners binnen 7 dagen.
28 augustus 2020 14:17
Lol... net als een terrein afmeten met een elastiek...
    28 augustus 2020 18:12
    Hmm flexibele opstelling, ik zie er wel wat in
28 augustus 2020 15:36
En wat als de eerste positief is, en de tweede negatief? Vals-negatief bestaat ook. Komt er dan nog een derde test?
28 augustus 2020 15:43
Dit wordt inderdaad een lachertje. Ploegen "kunnen" uitgesloten worden. En het zijn de organisatoren die dit "kunnen" beslissen. Er zal dus enorm gefoefeld worden, en als het niet anders kan, bij de organisatoren sterk gelobbyd worden door ploegen. Als dat maar goed afloopt.

Reacties zijn gesloten.