Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 8

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 8

foto: Sirotti

zaterdag 11 juli 2015 om 07:00

Het voorspellen van een etappe is in deze editie van de Tour de France wellicht moeilijker dan ooit. Elke rit bevat onverwachte wendingen en eist dagelijks slachtoffers. Zelfs in relatief rustige etappes is het constant oppassen. “Er zitten veel zenuwen in het peloton”, verwoordde Robert Gesink eerder deze week de chaos in elke rit. De achtste etappe zou normaal gesproken op het lijf geschreven moeten zijn van renners met een goed eindschot op een steile slotklim. De finish ligt namelijk op de Mûr de Bretagne. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Zoals wel vaker in deze 102e Ronde van Frankrijk zit het venijn in de staart. Dat wil echter niet zeggen dat de rest van de etappe gemakkelijk is. Hoewel het profiel slechts één klim van 4e categorie bevat, zal het peloton – zeker na halfweg koers – voortdurend te maken krijgen met glooiende wegen.


De Col du Mont Bel-Air ligt na 99,5 kilometer. De klim is kort, maar wel redelijk steil: 1,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7%. Mochten de vluchters op dat moment nog niet teveel voorsprong hebben op de hoofdmacht, dan zou deze beklimming een mooie springplank kunnen zijn voor rittenkapers die zichzelf op de Mûr geen kansen toedichten.

etappe8

De totale afstand die de renners vandaag moeten overbruggen, bedraagt 181,5 kilometer. De laatste twee kilometer daarvan zijn het decor voor wederom een lastige aankomst. Vooral het eerste deel van de Mûr de Bretagne (2 kilometer aan gemiddeld 6,9%), als het stijgingspercentage boven de 10% komt, zal pijn doen in de benen van menig renner.

Favorieten

Bergtrui Joaquim Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez – foto: Sirotti

De aankomst kan voor een deel vergeleken worden met de Muur van Huy. Die rit werd glorieus gewonnen door Joaquim Rodriguez (Katusha). Ook gele trui-drager Chris Froome (Sky) kwam in die etappe goed voor de dag. Beide coureurs behoren ook nu weer tot de topfavorieten voor dagwinst.

Chris Froome - Foto: Sirotti

Chris Froome – Foto: Sirotti

De Tour de France eindigde in 2011 ook al op de Mûr de Bretagne. Destijds greep Cadel Evans de macht en legde in die vierde etappe de basis voor zijn eindzege in de Ronde van Frankrijk van dat jaar. Interessant gegeven is dat Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) destijds tweede was in de daguitslag. De Spanjaard weet dus exact wat hem te wachten staat.

Naast Contador en diens landgenoot Samuel Sanchez is Rigoberto Uran de enige renner in het huidige Tourpeloton die in 2011 ook in de top tien finishte. Uran wil ongetwijfeld dolgraag bijdragen aan de successen van zijn ploeg en Etixx-Quick-Step een volgende ritzege in deze Ronde van Frankrijk bezorgen.

Luik Bastenaken Luik 2015

Alejandro Valverde – Foto: Sirotti

Hoewel Alejandro Valverde tot nu toe nog weinig indruk maakt, is deze aankomst natuurlijk op zijn lijf geschreven. De routinier van Movistar won al drie keer de Waalse Pijl op de Muur van Huy (2006, 2014 en 2015) en zoals gezegd is de finish ideaal voor renners die op dergelijke aankomsten goed uit de voeten kunnen. In de rit naar Huy viel Valverde tegen, maar wellicht is dat vandaag anders.

Een renner die op elk terrein goed lijkt te zijn, behoort uiteraard ook vaak tot de favorieten. Dit geldt in deze Tour zeker voor Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). De Slowaak scoort de ene na de andere tweede plaats. Sagan is in deze vorm zeker ook een man om rekening mee te houden, zelfs op de Mûr de Bretagne. Al is het natuurlijk maar zeer de vraag of zijn ploeg prioriteit gaat geven aan een goede uitslag voor Contador.

Peter Sagan

Peter Sagan – Foto: Sirotti

Daarmee zijn de meest uitgesproken favorieten de revue wel gepasseerd, maar zoals reeds in het begin al is aangegeven staat deze Tour bol van verrassingen. Mannen als Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Michal Kwiatkowski, Daniel Martin en Alexis Vuillermoz mogen dan ook absoluut niet kansloos worden geacht. Robert Gesink en Bauke Mollema zijn Neerlands hoop op een goede eindklassering bovenop deze niets verbloemende slotklim.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquim Rodriguez
*** Chris Froome, Alberto Contador
** Rigoberto Uran, Alejandro Valverde, Peter Sagan
* Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Michal Kwiatkowski, Daniel Martin

Video: Bekijk hier de beelden van de Touretappe naar de Mûr de Bretagne in 2011

Dit artikel delen:

89 Reacties

Ivan 10 juli 2015 om 19:05

Dan Martin moest in Huy van te ver komen, hij was duidelijk één van de snelste renners daar. Morgen zit hij wellicht beter geplaatst en kan hij meedoen om de etappe.

**** Rodriguez
*** Dan Martin, Valverde
** Froome, Nibali, Contador
* Vuillermoz, Pinot, Arredondo, Rolland

LyndaLid 10 juli 2015 om 19:09

Net toevallig al de voorbeschouwing op cyclingquotes gelezen. Die hebben een erg interessant punt, zelf niet aan gedacht eigenlijk: Omdat overmorgen de tijdrit is zullen er heel veel teams zijn die niet gaan achtervolgen. Voor Sagan zullen ze niet rijden vanwege het klassement, Rodriguez zal zijn ploeg niet laten rijden vanwege de tijdrit, Movistar hetzelfde voor Valverde, en Garmin vindt misschien de tijdrit en het klassement van Talansky ook te belangrijk. BMC heeft naast Van Avermaet natuurlijk ook Van Garderen dus zullen ook voorzichtig zijn..

Ik vind hier wel iets inzitten, ben benieuwd wie er dan zullen rijden. Lotto voor Gallopin? Het biedt in ieder geval voor het eerst perspectief voor vluchters, hoewel ik dat jammer zou vinden en graag de lichte mannetjes zie proberen Sagan eraf te rijden.

In het geval van een vlucht (totaal giswerk dus) geef ik iemand als Simon Yates wel een grote kans. Die is trouwens goed genoeg om ook in de sprint omhoog mee te doen voor winst.

****
Sagan
***
Rodriguez – Martin
**
Gallopin – Froome – Valverde
*
Simon Yates – Van Avermaet – Stybar/Kwiatkowski (voor wie gaan ze?) – Vuillermoz

Noud89 10 juli 2015 om 19:10

Omdat het uit gaat vlakken de laatste kilometer moet je ook een sterk eindschot hebben.

****
Gallopin
***
Sagan, Van Avermaet
***
Rodriguez, Dan Martin, Valverde
*
Vuillermoz, Froome, Nibali, Stybar

Mechia 10 juli 2015 om 19:13

Aardige sterrenverdeling maar geef Contador weinig kans en zie zelf hier van Avermaet eindelijk zijn etappe winnen omdat het aan het einde wat afvlakt en dan een sprint tussen de sterkste gaat worden.

Abdoe 10 juli 2015 om 19:13

Ik vraag me ook af wie gaat controleren. Goede kans voor vluchters.

Betancur, Quintana, Sagan 10 juli 2015 om 19:15

Als Rodriquez los is op dat stuk van 10 procent, wordt er niks gesprint.

Purito 10 juli 2015 om 19:16

Katusha verliest sowieso al veel tijd in de ploegentijdrit, dus wellicht willen ze een tweede ritzege. En Purito is waarschijnlijk de enige renner die van de rest weg kan demarreren.

Cruciaal voor Sagan zal zijn om die eerste kilometer goed te overleven. Als ze daar niet al te hard doortrekken, kan hij met meer reserve de sprint aanvatten. Als ze echt hard doortrekken, dan kan een Hushovd-2011 scenario zich voortdoen: te weinig jus om nog een fatsoenlijke sprint op de mat te leggen.

wielerfan2 10 juli 2015 om 19:20

@lyndalid: inderdaad niet te onderschatten dat de ploegentijdrit de dag nadien staat. Lotto heeft geen klassementsrenner maar ik zie ze niet te rijden voor Gallopin omdat zij er wel alle belang bij hebben dat een groepje voorop kan blijven, Sagan pakt in dat geval weinig of geen punten voor de groene trui.

Sonnycolbrelli 10 juli 2015 om 19:25

Paul Martens?

Purito 10 juli 2015 om 19:25

Hoe kan CQ Froome nu bestempelen als een outsiders vanwege zijn sprint, en Purito niet? Man man man, daar kan ik me zo aan ergeren.

ThorHushovdd 10 juli 2015 om 19:28

@wielerfan
Lotto gaat echt niet een groepje laten rijden als ze met Gallopin kans hebben op een ritzege, Greipel zal het groen toch niet aanhouden tot Parijs. Denk dat er wel achtervolgd gaat worden, kan me niet voorstellen dat Purito hier niet voor z’n tweede wil gaan bijvoorbeeld.

Tokstar 10 juli 2015 om 19:30

@purito
Dat dacht ik ook, maar vanonder beschrijven ze waarom :D (al geldt hetzelfde voor Froome, dus die ster had hij wel verdiend..).

Purito 10 juli 2015 om 19:33

@Tokstar
Ja, ik las het ook. Maar dan nog, het valt wel weer op ;)

WCEendT 10 juli 2015 om 19:38

@Purito
Maak je niet te druk man, morgen gaat Purito gewoon de champagne opentrekken.

Intergalactic 10 juli 2015 om 19:39

@wielerfan2
Debusschere zegt vlak na de aankomst dat Gallopin de rit van morgen heeft aangekruist en dit al van voor de start van de Tour. Dan zullen ze er wel voor gaan zeker?

Rosanero 10 juli 2015 om 19:39

Purito moet de rest natuurlijk wel los hebben voor de sprint begint, want bijvoorbeeld Valverde wint met zes handen in zijn reet als hij op dezelfde positie zit als Purito wanneer de sprint begint.

Thijs E 10 juli 2015 om 19:39

Gallopin, uit de vlucht. Als Kelderman weer beter is, meespringen. Maar dat is het wensscenario. Ik denk dat de topteams nog te zenuwachtig zijn om een paar echte kanonnen te laten lopen.

JasperVG 10 juli 2015 om 19:40

Met een top 30 plek voor Gesink ben ik uiteraard tevreden ;)

Mark 10 juli 2015 om 19:41

Ploegen die geen klassementsman hebben gaan in de aanval en niemand van de klassementsploegen gaat op kop rijden… ze hebben hun team echt wel zondag nodig.

Lotto Soudal, IAM Cycling, Bora, Bretagne, MTN, Cofidis in de aanval? Misschien Wellens wel voor de etappe?

laurens0605 10 juli 2015 om 19:41

Morgen Greg Time eindelijk.denk dat hij als enige snelle man gaat overblijven.denk dat het iets te zwaar is voor sagan

WCEendT 10 juli 2015 om 19:48

@Laurens0605
Denk niet dat het iets voor Greg is, gaat heel moeilijk worden alleen al voor Sagan om mannen als Valverde/Rodriguez/Martin bij te houden.

Denk ook dat het wedstrijdverloop anders gaat zijn als in 2011, ze zullen minder laf zijn denk ik als je dat zo zag op de Mur van Huy. Wat Froome ook zegt, ik verwacht tijdsverschillen en totaal geen sprinters (wel Sagan).

Twixman 10 juli 2015 om 19:55

Sky en de andere klassementsploegen zullen niet echt rijden.
Sprintersploeg Lotto ook niet.
Ideaal voor vluchters van ploegjes zoals Europcar (Voeckler), IAM (Elmiger), Bretagne (Fedrigo), MTN (Kudus), Cofidis (Edet). Genoeg ploegen en namen…

Silverlake 10 juli 2015 om 19:57

1. Costa
2. Martin
3. Valverde
4. Rodriguez

yannick14 10 juli 2015 om 20:03

1. Purito
2. Martin
3. S. Yates
4. Valverde
5. Gallopin

WCEendT 10 juli 2015 om 20:05

1. Purito
2. Martin
3. Gallopin
4. Sagan
5. Contador (heeft betere dag ;) )

Net binnen

Populair

Materiaalzone