Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 8

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 8

foto: Sirotti

zaterdag 11 juli 2015 om 07:00

Het voorspellen van een etappe is in deze editie van de Tour de France wellicht moeilijker dan ooit. Elke rit bevat onverwachte wendingen en eist dagelijks slachtoffers. Zelfs in relatief rustige etappes is het constant oppassen. “Er zitten veel zenuwen in het peloton”, verwoordde Robert Gesink eerder deze week de chaos in elke rit. De achtste etappe zou normaal gesproken op het lijf geschreven moeten zijn van renners met een goed eindschot op een steile slotklim. De finish ligt namelijk op de Mûr de Bretagne. WielerFlits blikt vooruit.

Maak de Tour nog spannender!
Met de game WielerFlits Ploegleider beleef je de Tour als een echte ploegleider. Stel je favoriete renners op in je eigen ploeg en verdien elke etappe punten. Kies jij renners uit deze ploeg?
Speel nu mee

Parcours
Zoals wel vaker in deze 102e Ronde van Frankrijk zit het venijn in de staart. Dat wil echter niet zeggen dat de rest van de etappe gemakkelijk is. Hoewel het profiel slechts één klim van 4e categorie bevat, zal het peloton – zeker na halfweg koers – voortdurend te maken krijgen met glooiende wegen.


De Col du Mont Bel-Air ligt na 99,5 kilometer. De klim is kort, maar wel redelijk steil: 1,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7%. Mochten de vluchters op dat moment nog niet teveel voorsprong hebben op de hoofdmacht, dan zou deze beklimming een mooie springplank kunnen zijn voor rittenkapers die zichzelf op de Mûr geen kansen toedichten.

etappe8

De totale afstand die de renners vandaag moeten overbruggen, bedraagt 181,5 kilometer. De laatste twee kilometer daarvan zijn het decor voor wederom een lastige aankomst. Vooral het eerste deel van de Mûr de Bretagne (2 kilometer aan gemiddeld 6,9%), als het stijgingspercentage boven de 10% komt, zal pijn doen in de benen van menig renner.

Favorieten

Bergtrui Joaquim Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez – foto: Sirotti

De aankomst kan voor een deel vergeleken worden met de Muur van Huy. Die rit werd glorieus gewonnen door Joaquim Rodriguez (Katusha). Ook gele trui-drager Chris Froome (Sky) kwam in die etappe goed voor de dag. Beide coureurs behoren ook nu weer tot de topfavorieten voor dagwinst.

Chris Froome - Foto: Sirotti

Chris Froome – Foto: Sirotti

De Tour de France eindigde in 2011 ook al op de Mûr de Bretagne. Destijds greep Cadel Evans de macht en legde in die vierde etappe de basis voor zijn eindzege in de Ronde van Frankrijk van dat jaar. Interessant gegeven is dat Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) destijds tweede was in de daguitslag. De Spanjaard weet dus exact wat hem te wachten staat.

Naast Contador en diens landgenoot Samuel Sanchez is Rigoberto Uran de enige renner in het huidige Tourpeloton die in 2011 ook in de top tien finishte. Uran wil ongetwijfeld dolgraag bijdragen aan de successen van zijn ploeg en Etixx-Quick-Step een volgende ritzege in deze Ronde van Frankrijk bezorgen.

Luik Bastenaken Luik 2015

Alejandro Valverde – Foto: Sirotti

Hoewel Alejandro Valverde tot nu toe nog weinig indruk maakt, is deze aankomst natuurlijk op zijn lijf geschreven. De routinier van Movistar won al drie keer de Waalse Pijl op de Muur van Huy (2006, 2014 en 2015) en zoals gezegd is de finish ideaal voor renners die op dergelijke aankomsten goed uit de voeten kunnen. In de rit naar Huy viel Valverde tegen, maar wellicht is dat vandaag anders.

Een renner die op elk terrein goed lijkt te zijn, behoort uiteraard ook vaak tot de favorieten. Dit geldt in deze Tour zeker voor Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). De Slowaak scoort de ene na de andere tweede plaats. Sagan is in deze vorm zeker ook een man om rekening mee te houden, zelfs op de Mûr de Bretagne. Al is het natuurlijk maar zeer de vraag of zijn ploeg prioriteit gaat geven aan een goede uitslag voor Contador.

Peter Sagan

Peter Sagan – Foto: Sirotti

Daarmee zijn de meest uitgesproken favorieten de revue wel gepasseerd, maar zoals reeds in het begin al is aangegeven staat deze Tour bol van verrassingen. Mannen als Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Michal Kwiatkowski, Daniel Martin en Alexis Vuillermoz mogen dan ook absoluut niet kansloos worden geacht. Robert Gesink en Bauke Mollema zijn Neerlands hoop op een goede eindklassering bovenop deze niets verbloemende slotklim.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquim Rodriguez
*** Chris Froome, Alberto Contador
** Rigoberto Uran, Alejandro Valverde, Peter Sagan
* Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Michal Kwiatkowski, Daniel Martin

Video: Bekijk hier de beelden van de Touretappe naar de Mûr de Bretagne in 2011

Dit artikel delen:

89 Reacties

Boomstam10 11 juli 2015 om 00:32

Wie gunnen jullie het het meest ?

111112 11 juli 2015 om 00:40

@ Boomstam: Ten Dam natuurlijk!

Mapsv 11 juli 2015 om 00:42

Australia EVANS Cadel 4:11:39
Kazachstan VINOKOUROV Alexandr Nikolaevich +0
4 Colombia URAN URAN Rigoberto +0
5 Belgium GILBERT Philippe +0
6 Norway HUSHOVD Thor +0
7 Luxemburg SCHLECK Fränk +0
8 Spain SANCHEZ GONZALEZ Samuel +0
9 Belgium VAN DEN BROECK Jurgen +0
10 Germany KLöDEN Andreas +0
11 Great Britain WIGGINS Bradley +6
12 Spain JOAQUIN ROJAS GIL Jose +6
13 Italy BASSO Ivan +6
14 Italy CUNEGO Damiano +8
15 Czech Republic KREUZIGER Roman +8
16 United States HORNER Christopher +8
17 Netherlands GESINK Robert +8
18 Belgium DEVENYNS Dries +8
19 Canada HESJEDAL Ryder +8
20 United States LEIPHEIMER Levi

Dit is de top 20 van 2011, Hushovd en Rojas vrij vooraan. Degenkolb, Sagan en in mindere mate Kristoff zijn hier dus ook niet uit te vlakken.

markextrae 11 juli 2015 om 00:57

Gaat een vlucht worden voor de kopgroep waar de mannen van het klassement niks aan gaan doen denk ik.

Beetje rust voor de TTT zonder verlies.
Waarom zouden ze ook met krachten gaan gooien morgen op de laatste klim voor een paar seconden? De dag erna valt er veel meer te winnen. En zeker te verliezen

albertooo 11 juli 2015 om 00:59

@Mapsv
Je vergeet 2 Spain CONTADOR VELASCO Alberto +0.

WCEendT 11 juli 2015 om 01:02

@albertooo
Die is officieel uit de uitslag geschrapt als ik me niet vergis.

JasperMollema 11 juli 2015 om 01:08

Morgen houdt er een ontsnapping stand met onder andere Martens, een van de Yates’ en Wellens, mocht het toch een sprint worden wint Purito natuurlijk met gemak;)

Pinto 11 juli 2015 om 02:01

Als er geen vluchters de kans krijgen en word het door de klassementrenners uitgevochten dan zal dit de top5 zijn:
1 Purito
2Valverde
3Contador
4Froome
5Martin

zomaareens 11 juli 2015 om 08:19

Wie gaat de vluchters halen?

krypton 11 juli 2015 om 08:40

@mcnuggets
Ik denk dat Contador zich juist het meeste zorgen moet maken over die derde week, aangezien hij als enige van de toppers al een loodzware Giro in de benen heeft.

Jowinho 11 juli 2015 om 08:48

Zou het niet kunnen dat Tinkoff net wel voor Sagan gaat rijden vandaag aangezien hij de gele trui kan pakken en ze dan als laatste aan de ploegentijdrit kan beginnen.

zomaareens 11 juli 2015 om 09:06

Iemand nieuws hoe het met Kelderman is?

maklukzat 11 juli 2015 om 09:18

In het verslag van LTJ was te lezen dat het weer iets beter met Kelderman en Ten Dam ging. Hopelijk komt hij erdoor en kan van waarde zijn in de TTT.

Zjoske 11 juli 2015 om 09:19

Contador levert 26x je inzet op bij Unibet.

schipperaar 11 juli 2015 om 09:20

@mcnuggets
Misschien is het juist een voordeel voor hem, teveel aan rode bloedlichaampjes worden tot orde geroepen op zeenivo en kunnen voor een terugslag zorgen na 2 a 3 weken.
De giro voelt bertje allang niet meer, zal er staan in zijn piereneejen.

TeamNL 11 juli 2015 om 09:41

Deze etappe is wel heel moeilijk te voorspellen maar op 500 meter vlakt het wel af.

1. Sagan
2. Rodriguez
3. Gallopin

mcnuggets 11 juli 2015 om 09:46

@krypton
Was die giro zo zwaar? Bertje heeft daar nooit vol in het rood gereden
@schipperaar
Interessant! Ben benieuwd

Wishful thinking misschien..

schipperaar 11 juli 2015 om 09:53

@mcnuggets
Ben absoluut geen “kenner”, weet alleen dat ik na 2 weken op 1500/2500 3 a 4 weken erna al moeite had met drie landen punt, kan ook een virus, astma of allergie geweest zijn natuurlijk.

fringale 11 juli 2015 om 09:58

Begrijp niet waarom Stybar hier geen sterren krijgt gezien zijn huidige vorm en de manier waarop hij Valverde eraf reed in de Strade Bianchi. Degenkolb moet hier ook in de groene punten kunnen rijden. Ze gaan niet vanaf de voet beginnen vlammen, dus kan hij aanklampen. Naar t einde toe wordt het vlakker.

Elrick 11 juli 2015 om 09:58

Was Dan Martin niet gevallen? Correct me if I’m wrong, maar dan wordt het (afhangende van de verwondingen) moeilijk voor hem.

irriducibili 11 juli 2015 om 10:00

Een mooie etappe voor kruijswijk om mee te gaan in de aanval. Of evt martens.
Aangezien de kopgroep niet kansloos is toch proberen een mam mee te sturen. Met deze 2 heb je dan de grootste kans op ritzege. Anders koersen ze met zn allen om Robert weer goed van voren te laten finishen, maar dat moet die op de muur toch echt zelf doen.

Kortom: ten aanval!

Elrick 11 juli 2015 om 10:09

@McNuggets
Oh? Jij hebt de hele Giro naar zijn hartslagmeter zitten kijken?

LyndaLid 11 juli 2015 om 10:17

Kom op mensen, Degenkolb?

Ik durf er absoluut om te wedden dat die geen top 20 rijdt. Hushovd vergelijken met hem en Kristoff is ook disrespectvol naar Hushovd als het om klimbenen gaat. Die beste man won Alpen etappes, Kristoff kan net de Poggio over en Degenkolb is op de zware klimmetjes echt niet goed genoeg. Bovendien was het al een wonder dat Hushovd hier zo hoog eindigde en kwam dat waarschijnlijk door zijn gele trui motivatie.

Totaal kansloos vandaag, Degenkolb, en ik weet zeker dat Barguil daar de hoofdpersoon is vandaag.

@ fringale

Ik zie hem zeker als een van de kanshebbers! Enige twijfel die ik heb is of ze niet inmiddels een keer voor Kwiatkowski gaan, als zijn vorm langzaamaan verbeterd is.

@ jowinho

Interessante vraag, had niet aan de starttijd gedacht! Maar, aan de uitspraken van De Jong te zien draait alles weer eens om Contador. Als ze Sagan laten werken voor hem zakt bij mij de sympathie voor Contador wat weg. Terwijl dat toch normaal een man is die loyaal is voor andere renners en vrienden als het op kansen voor ritwinst aankomt. Ik denk alleen niet dat Tinkoff de hele dag op kop gaat rijden, gezien energiebesparing voor morgen ook prioriteit zal hebben.

goalgettert 11 juli 2015 om 10:22

1 Sagan
2 Valverde
3 Purito
4 DMartin
5 Vuillerzemouz
Groepje van een man of 12 allen in z.t met de grote 4 en Mollema
Gesink daar heel iets achter

zomaareens 11 juli 2015 om 10:35

Avermaet

Headlines

Materiaalzone

Populair