Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 8

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 8

foto: Sirotti

zaterdag 11 juli 2015 om 07:00

Het voorspellen van een etappe is in deze editie van de Tour de France wellicht moeilijker dan ooit. Elke rit bevat onverwachte wendingen en eist dagelijks slachtoffers. Zelfs in relatief rustige etappes is het constant oppassen. “Er zitten veel zenuwen in het peloton”, verwoordde Robert Gesink eerder deze week de chaos in elke rit. De achtste etappe zou normaal gesproken op het lijf geschreven moeten zijn van renners met een goed eindschot op een steile slotklim. De finish ligt namelijk op de Mûr de Bretagne. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Zoals wel vaker in deze 102e Ronde van Frankrijk zit het venijn in de staart. Dat wil echter niet zeggen dat de rest van de etappe gemakkelijk is. Hoewel het profiel slechts één klim van 4e categorie bevat, zal het peloton – zeker na halfweg koers – voortdurend te maken krijgen met glooiende wegen.


De Col du Mont Bel-Air ligt na 99,5 kilometer. De klim is kort, maar wel redelijk steil: 1,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7%. Mochten de vluchters op dat moment nog niet teveel voorsprong hebben op de hoofdmacht, dan zou deze beklimming een mooie springplank kunnen zijn voor rittenkapers die zichzelf op de Mûr geen kansen toedichten.

etappe8

De totale afstand die de renners vandaag moeten overbruggen, bedraagt 181,5 kilometer. De laatste twee kilometer daarvan zijn het decor voor wederom een lastige aankomst. Vooral het eerste deel van de Mûr de Bretagne (2 kilometer aan gemiddeld 6,9%), als het stijgingspercentage boven de 10% komt, zal pijn doen in de benen van menig renner.

Favorieten

Bergtrui Joaquim Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez – foto: Sirotti

De aankomst kan voor een deel vergeleken worden met de Muur van Huy. Die rit werd glorieus gewonnen door Joaquim Rodriguez (Katusha). Ook gele trui-drager Chris Froome (Sky) kwam in die etappe goed voor de dag. Beide coureurs behoren ook nu weer tot de topfavorieten voor dagwinst.

Chris Froome - Foto: Sirotti

Chris Froome – Foto: Sirotti

De Tour de France eindigde in 2011 ook al op de Mûr de Bretagne. Destijds greep Cadel Evans de macht en legde in die vierde etappe de basis voor zijn eindzege in de Ronde van Frankrijk van dat jaar. Interessant gegeven is dat Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) destijds tweede was in de daguitslag. De Spanjaard weet dus exact wat hem te wachten staat.

Naast Contador en diens landgenoot Samuel Sanchez is Rigoberto Uran de enige renner in het huidige Tourpeloton die in 2011 ook in de top tien finishte. Uran wil ongetwijfeld dolgraag bijdragen aan de successen van zijn ploeg en Etixx-Quick-Step een volgende ritzege in deze Ronde van Frankrijk bezorgen.

Luik Bastenaken Luik 2015

Alejandro Valverde – Foto: Sirotti

Hoewel Alejandro Valverde tot nu toe nog weinig indruk maakt, is deze aankomst natuurlijk op zijn lijf geschreven. De routinier van Movistar won al drie keer de Waalse Pijl op de Muur van Huy (2006, 2014 en 2015) en zoals gezegd is de finish ideaal voor renners die op dergelijke aankomsten goed uit de voeten kunnen. In de rit naar Huy viel Valverde tegen, maar wellicht is dat vandaag anders.

Een renner die op elk terrein goed lijkt te zijn, behoort uiteraard ook vaak tot de favorieten. Dit geldt in deze Tour zeker voor Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). De Slowaak scoort de ene na de andere tweede plaats. Sagan is in deze vorm zeker ook een man om rekening mee te houden, zelfs op de Mûr de Bretagne. Al is het natuurlijk maar zeer de vraag of zijn ploeg prioriteit gaat geven aan een goede uitslag voor Contador.

Peter Sagan

Peter Sagan – Foto: Sirotti

Daarmee zijn de meest uitgesproken favorieten de revue wel gepasseerd, maar zoals reeds in het begin al is aangegeven staat deze Tour bol van verrassingen. Mannen als Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Michal Kwiatkowski, Daniel Martin en Alexis Vuillermoz mogen dan ook absoluut niet kansloos worden geacht. Robert Gesink en Bauke Mollema zijn Neerlands hoop op een goede eindklassering bovenop deze niets verbloemende slotklim.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquim Rodriguez
*** Chris Froome, Alberto Contador
** Rigoberto Uran, Alejandro Valverde, Peter Sagan
* Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Michal Kwiatkowski, Daniel Martin

Video: Bekijk hier de beelden van de Touretappe naar de Mûr de Bretagne in 2011

Dit artikel delen:

89 Reacties

Sagan=hulk 10 juli 2015 om 20:05

Dit wordt hem eindelijk! Met een ritzege en groen zal zijn tour geslaagd zijn.
1. Sagan
2. Gallopin
3. Valverde
4. Purito
5. Froome

mcnuggets 10 juli 2015 om 20:05

Martin
Yates
Froome
Purito
Gallopin
Vuillermoz

JimKro 10 juli 2015 om 20:06

Ik zie Hagen ook wel in de aanval gaan morgen. Heeft zich volgens mij gespaard door niet te sprinten vandaag

zomaareens 10 juli 2015 om 20:17

Is dit te gortig voor Hagen? Als lotto een gat dichtrijdt, rijden ze Sagen in het groen over Greipel heen. Dus verwacht dat Gallopin mee moet zitten in de vlucht, wil ie winnen

Noud89 10 juli 2015 om 20:21

Ik zie Katusha, Lotto en Cannondale sowieso wel rijden! Daarnaast mogelijk Movistar die een mannetje erbij zet en AG2R. Ik denk niet dat een ontsnapping het gaat halen.

Over Lotto, Debusschere gaf een interview meteen na de rit vandaag, waarin hij aangaf dat Tony de rit van morgen al voor de tour aan gaf, en dat Tony meestal zijn doelen kan behalen. Verder gaf hij aan dat het groen heel moeilijk wordt omdat Sagan in veel meer etappes punten kan pakken. Als dat de algemene tendens is bij Lotto gaan ze toch echt wel voor die etappeoverwinning ipv die kleine kans die ze op groen zien.

Boomstam10 10 juli 2015 om 20:22

1 Froome
2Purito
3 Quintana
4Tejay
5 Gesink

Zal wel voor deklassement mannen zijn en ik vind dut echt een typische Gesink klim.

EdEnd 10 juli 2015 om 20:33

***** Teklehaimanot :)

Die gaat vast weer een puntje onderweg pakken en deze keer blijven ze wel weg!

rennerske 10 juli 2015 om 20:42

Rodriquez voor Froome en Quintana. Contador laat eerste tekenen van definitief afhaken zien en Gesink/ Mollema handhaven zich netjes buiten de top 10.

goalgettert 10 juli 2015 om 20:43

Gilbert!

O wacht die rijdt niet…

Met de kop in de wind 10 juli 2015 om 21:03

Het ligt er een beetje an hoe hard de koers gemaakt wordt maar ik verwacht toch dat de klimmers/klassements mannen hier vooraan eindigen of sagan greg gallopin

mcnuggets 10 juli 2015 om 21:05

even een vraag voor kenners; Contador heeft niet zoals “die andere 3” een hoogtetraining kunnen doen. Daardoor mist hij nu “natuurlijk Epo” tov die anderen. maar hoe lang blijft dat overschot aan rode bloedlichaampjes in je lijf. Oftewel, is er in de 3e week sprake van een eerlijke situatie?

Tuubke 10 juli 2015 om 21:11

Zou een Wout Poels in goeden doen dit ook niet moeten aankunnen? Hij zal wel niet mogen, maar anders….

DrJ 10 juli 2015 om 21:14

1. Rodriguez
2. Gallopin
3. Stybar
4. Contador
5. Mollema

Arie M 10 juli 2015 om 21:21

Ik denk toch Purito. Katusha gaat wel rijden:
1) die 20 seconden bonus heb je mooi als buffer voor de TTT, kun je gerust quite mee spelen
2) etappewinst is echt wel belangrijk, omdat kansen op podium, laat staan tourzege, toch zeer beperkt zijn voor purito, dat weten ze zelf ook wel

Als Sagan dit kan, kan Degenkolb het ook. Was toch beste klimmende sprinter in MSR

stevofan 10 juli 2015 om 21:57

Smalle aanloop laatste ca 15 km. Leuk met een peloton vol zenuwen. Valpartijen gegarandeerd

ambie 10 juli 2015 om 22:01

*****
Rodriguez
****
Valverde-Kwiat
***
Costa-Martin-Gallopin-Vanavermaet
**
Quintana-Vuillermoz-Sagan
*
Alle klassementsrijders

Natrix maura 10 juli 2015 om 22:29

Bauke zeker in top 10.

Zwiebeln 10 juli 2015 om 22:33

Vuillermoz verdient ook wel minstens 1 ster. Hij werd toch maar mooi 3de op de muur van Hoei!

LyndaLid 10 juli 2015 om 22:52

AG2R gaat ook rijden voor Vuillermoz begrijp ik ook uit een interview, dus er zullen inderdaad wel genoeg ploegen gaten willen dichtrijden.

HUP SAGAN!

sjoerdtjen 10 juli 2015 om 23:21

1. Sagan
2. van Avermaet
3.Gallopin
4. Vuillermoz
5. S. Yates

fabioaru 10 juli 2015 om 23:22

Een vlucht die het tot de finish haalt is, met het oog op de ploegentijdrit een reeele optie.

Indien een vlucht het niet haalt, vermoed ik dat het tussen de klassementsmannen gaat om de dagzege. Ik heb de finish van 2011 op de Mur de Bretagne nog eens teruggekeken en de eerste echte demarrage (die van Contador) is pas op 1,3 kilometer van de meet. Dat betekent dat ze nog maar 300 meter op het echte steile stuk te gaan hadden en vervolgens de makkelijkere laatste kilometer in gaan. Desondanks slaagt niemand erin nog terug te keren vooraan en strijden 9 man om de etappezege.
Er zijn wel wat renners die hier een mooie etappezege denken te kunnen boeken en ik verwacht daarom dat ze morgen niet tot 1,3 kilometer van de meet zullen wachten met aanvallen en dat dat al eerder gedaan wordt. Zeker een Purito zal op het steilste stuk al het verschil willen maken.
Verder lees ik steeds dat de laatste kilometer een stuk makkelijker zou zijn. Percentage-technisch gezien klopt dat natuurlijk maar als hiervoor al een kilometer met gemiddeld 10% is geweest waarop vol gas is gegeven, dan is die laatste kilometer ook wel behoorlijk zwaar te noemen. Ik zie Sagan dan ook niet meedoen om de dagzege.

Froome zit steeds goed vooraan en ging op de muur van Huy ook goed met Purito mee en zal die bonificatieseconden ook wel mee willen pakken, dus die zie ik ook echt meedoen om de dagzege.
Ik ga voor de volgende sterverdeling:

***** Purito
**** Froome, Martin
*** Valverde (stelde in Huy teleur, hopelijk nu beter), Vuillermoz, Gallopin
** Nibali, Van Garderen, Yates, Mollema
* Arredondo, Van Avermaet, Gesink, Contador

111112 10 juli 2015 om 23:31

1.’Purito’ Rodriguez
2.Froome
3.Vuillermoz
4.Van Garderen
5.Valverde
6.Mollema
7.Contador
8.Sagan
9.Gallopin
10.Nibali

Gelegevaar 10 juli 2015 om 23:32

Sagan reed op de muur van Huy geen top10 waarom zou hij dat morgen wel doen? Ik neem aan dat het vooral prioriteit heeft Contador minstens gelijk met de andere klassementsmannen te laten finishen?

HF2013 11 juli 2015 om 00:02

Ik ben bang voor Sagan dat hij hier te waardevol kan zijn voor Contador en daarom niet de vrije hand krijgt in de finale. Froome lijkt van de klassementsmannen momenteel het sterkste…dat is mijn favoriet voor morgen.

*****
Froome
****
Gallopin, Rodriguez
***
D. Martin, Van Avermaet
**
Van Garderen, Vuillermoz, Sagan, Valverde
*
Contador, Mollema

albertooo 11 juli 2015 om 00:06

Het probleem voor Sagan in de rit naar Huy was het bizar hoge tempo dat Majka op de voorlaatste klim reed. De finale van morgen heeft geen zware klim in de aanloop naar de Mur, dus Sagan zal veel beter voor de dag komen.

Headlines

Materiaalzone

Populair