Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 8

Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 8

foto: Sirotti

zaterdag 11 juli 2015 om 07:00

Het voorspellen van een etappe is in deze editie van de Tour de France wellicht moeilijker dan ooit. Elke rit bevat onverwachte wendingen en eist dagelijks slachtoffers. Zelfs in relatief rustige etappes is het constant oppassen. “Er zitten veel zenuwen in het peloton”, verwoordde Robert Gesink eerder deze week de chaos in elke rit. De achtste etappe zou normaal gesproken op het lijf geschreven moeten zijn van renners met een goed eindschot op een steile slotklim. De finish ligt namelijk op de Mûr de Bretagne. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Zoals wel vaker in deze 102e Ronde van Frankrijk zit het venijn in de staart. Dat wil echter niet zeggen dat de rest van de etappe gemakkelijk is. Hoewel het profiel slechts één klim van 4e categorie bevat, zal het peloton – zeker na halfweg koers – voortdurend te maken krijgen met glooiende wegen.


De Col du Mont Bel-Air ligt na 99,5 kilometer. De klim is kort, maar wel redelijk steil: 1,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7%. Mochten de vluchters op dat moment nog niet teveel voorsprong hebben op de hoofdmacht, dan zou deze beklimming een mooie springplank kunnen zijn voor rittenkapers die zichzelf op de Mûr geen kansen toedichten.

etappe8

De totale afstand die de renners vandaag moeten overbruggen, bedraagt 181,5 kilometer. De laatste twee kilometer daarvan zijn het decor voor wederom een lastige aankomst. Vooral het eerste deel van de Mûr de Bretagne (2 kilometer aan gemiddeld 6,9%), als het stijgingspercentage boven de 10% komt, zal pijn doen in de benen van menig renner.

Favorieten

Bergtrui Joaquim Rodriguez - foto: Sirotti

Joaquim Rodriguez – foto: Sirotti

De aankomst kan voor een deel vergeleken worden met de Muur van Huy. Die rit werd glorieus gewonnen door Joaquim Rodriguez (Katusha). Ook gele trui-drager Chris Froome (Sky) kwam in die etappe goed voor de dag. Beide coureurs behoren ook nu weer tot de topfavorieten voor dagwinst.

Chris Froome - Foto: Sirotti

Chris Froome – Foto: Sirotti

De Tour de France eindigde in 2011 ook al op de Mûr de Bretagne. Destijds greep Cadel Evans de macht en legde in die vierde etappe de basis voor zijn eindzege in de Ronde van Frankrijk van dat jaar. Interessant gegeven is dat Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) destijds tweede was in de daguitslag. De Spanjaard weet dus exact wat hem te wachten staat.

Naast Contador en diens landgenoot Samuel Sanchez is Rigoberto Uran de enige renner in het huidige Tourpeloton die in 2011 ook in de top tien finishte. Uran wil ongetwijfeld dolgraag bijdragen aan de successen van zijn ploeg en Etixx-Quick-Step een volgende ritzege in deze Ronde van Frankrijk bezorgen.

Luik Bastenaken Luik 2015

Alejandro Valverde – Foto: Sirotti

Hoewel Alejandro Valverde tot nu toe nog weinig indruk maakt, is deze aankomst natuurlijk op zijn lijf geschreven. De routinier van Movistar won al drie keer de Waalse Pijl op de Muur van Huy (2006, 2014 en 2015) en zoals gezegd is de finish ideaal voor renners die op dergelijke aankomsten goed uit de voeten kunnen. In de rit naar Huy viel Valverde tegen, maar wellicht is dat vandaag anders.

Een renner die op elk terrein goed lijkt te zijn, behoort uiteraard ook vaak tot de favorieten. Dit geldt in deze Tour zeker voor Peter Sagan (Tinkoff-Saxo). De Slowaak scoort de ene na de andere tweede plaats. Sagan is in deze vorm zeker ook een man om rekening mee te houden, zelfs op de Mûr de Bretagne. Al is het natuurlijk maar zeer de vraag of zijn ploeg prioriteit gaat geven aan een goede uitslag voor Contador.

Peter Sagan

Peter Sagan – Foto: Sirotti

Daarmee zijn de meest uitgesproken favorieten de revue wel gepasseerd, maar zoals reeds in het begin al is aangegeven staat deze Tour bol van verrassingen. Mannen als Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Michal Kwiatkowski, Daniel Martin en Alexis Vuillermoz mogen dan ook absoluut niet kansloos worden geacht. Robert Gesink en Bauke Mollema zijn Neerlands hoop op een goede eindklassering bovenop deze niets verbloemende slotklim.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquim Rodriguez
*** Chris Froome, Alberto Contador
** Rigoberto Uran, Alejandro Valverde, Peter Sagan
* Greg Van Avermaet, Tony Gallopin, Michal Kwiatkowski, Daniel Martin

Video: Bekijk hier de beelden van de Touretappe naar de Mûr de Bretagne in 2011

Dit artikel delen:

89 Reacties

Timocycling 11 juli 2015 om 10:54

Lynda, wat ga ik lachen als John top 20 rijdt vandaag… hahahaha

CeRo 11 juli 2015 om 11:22

Hushovd reed op dat moment wel in het geel rond, aanhaken was het enigste dat hij toen moest doen.

honderdprocent 11 juli 2015 om 11:47

Het wordt Gautier of Gallopin vandaag !

Lance Beenstrong 11 juli 2015 om 11:59

Ik denk dat sommige klassementsmannen wel azen op de bonificatiesecondes die liggen te wachten. Als ze daar om gaan strijden zie ik de rappe mannen zoals sagan, degenkolb etc. niet aanhaken. Zelfs voor een van avermaet en een gallopin wordt het dan heel lastig. Ben benieuwd!

fastfluppe 11 juli 2015 om 12:07

Dit is de aankomst in 2013: https://www.youtube.com/watch?v=2ROK0Pl5bpE . Enjoy!

Gids05 11 juli 2015 om 12:21

Lynda wat denk je vandaag top 5 ???? En denk je sat sagan t red vandaag of red hij t niet en eindigt froome boven hem

alarmstrong 11 juli 2015 om 12:29

Paolini!

alarmstrong 11 juli 2015 om 12:32

Tja, Froome kan weer 1 of 2 (vastgeplakt aan Valverde of rodriguez) worden.

RubenVB 11 juli 2015 om 12:33

@FastFluppe ik vol verrassing en verwachting de link aanklikken omdat ik niet wist dat er nog één was naast die van 2011…

Daar kwam ik een beetje bedrogen uit.

alarmstrong 11 juli 2015 om 12:41

@elrick
On paper it looks like a good climb for me and the way the legs are feeling, I should be ok I think. My leg was a little sore after the crash but it feels a bit better now. So we’ll give it a crack.”
Dan Martin heeft er zin in, dus goede outsider!!

embargo 11 juli 2015 om 12:54

Twijfel nog steeds tussen Sagan & Valverde als captain. ..

Franco Bitossi 11 juli 2015 om 13:05

Groepje weg die ze pas aan de meet weer terugzien; renners als Yates, Laporte, Geschke en Pauwels.

debbie1998 11 juli 2015 om 13:11

In2011 reden ze als een stelletje ouwe wijven naar boven.

albertooo 11 juli 2015 om 13:11

@Lyndalid
Degenkolb lijkt mij ook vrij kansloos vandaag, maar ik keek de beelden van vier jaar geleden terug. Toen zag ik een gele Hushovd in dezelfde tijd finishen als klassementsmannen ondanks 15 kg extra gewicht. De gele trui geeft natuurlijk ‘vleugels’, net als bij Voeckler dat jaar.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair