Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 4

Door , dinsdag 7 juli 2015 om 07:00

Na drie etappes in Nederland en België gaat het peloton op de vierde Tour-dag naar Frankrijk. Veel renners hebben de zevende juli met dikke viltstift omcirkeld in hun agenda. Sommigen omdat ze ervan dromen, maar voor anderen bezorgt het vooruitzicht op zeven kasseienstroken juist slapeloze nachten. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Om twaalf uur gaat het peloton van start in Seraing. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) bewaart uitstekende herinneringen aan dit aan Luik grenzende industriestadje. Bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk (2012) schreef hij hier direct de eerste etappe in lijn op zijn naam. De aankomst ligt dinsdag 223,5 kilometer later in Cambrai. De vierde rit is daarmee de langste uit deze Tour.

De door Lars Boom gewonnen kasseienetappe van vorig jaar was maar liefst zeventig kilometer korter, maar ditmaal krijgen de renners twee kasseienstroken minder voor de kiezen. In totaal heeft de parcoursbouwer zeven van zulke passages in de route verwerkt waarvan de eerste pas na ruim honderd kilometer volgt. Hier kunnen de renners alvast even wennen aan de steentjes, maar spektakel wordt in Pont-à-Celles nog niet verwacht. Het is namelijk nog meer dan zeventig kilometer tot aan de volgende strook: de Artres à Farmars.

PROFIL

Daarna volgen de passages op kasseien elkaar in een snel tempo op. Binnen iets meer dan dertig kilometer staan er zes op het menu met een totale lengte van 11,3 kilometer. Na het afkomen van de laatste strook is het nog dertien kilometer rijden tot de aankomst. Spektakel lijkt hier verzekerd.

Toch verwacht ploegleider Wilfried Peeters van Etixx-Quick-Step dit jaar geen slagveld. “Het gaat heel anders zijn dan vorig jaar”, stelde hij tegen WielerFlits. “Het is minder gevaarlijk. De kasseien zijn veelal in stijgende lijn, ze liggen er een stuk beter bij en er zijn niet te veel bochten.” De laatste strook ligt bovendien verder van de finish. Vorig jaar hoefde Boom na slotpassage op kasseien maar 6,5 kilometer af te leggen richting de aankomst. Ditmaal is het laatste stuk dubbel zo lang.

Ook de weersomstandigheden gaan een belangrijke rol spelen. Mocht het regenen, dan zijn de kasseistroken nat en uiterst glad, zoals we vorig jaar zagen. Zo niet, dan zijn deze stroken droog en stoffig. De kans op neerslag is dinsdag klein waardoor we het laatste scenario mogen verwachten. Dit maakt de koers iets minder zwaar.

Volgens de voorspellingen krijgt het peloton bovendien de hele dag de wind tegen. Hierdoor wordt het voor aanvallers lastiger om een groot gat te slaan en vooruit te blijven.

Kasseienstroken van de dag
7. Pont-à-Celles à Gouy-lez-Piéton – 1,8 km lang – 120 km tot aankomst
6. Artres à Farmars – 1,2 km lang – 46 km tot aankomst
5. Quérénaing à Verchain-Maugré – 1,6 km lang – 40,5 km tot aankomst
4. Verchain-Maugré à Saulzoir – 1,2 km lang – 36 km tot aankomst
3. Saint-Python – 1,5 km lang – 26 km tot aankomst
2. Fontaine-au-Tertre à Quiévy – 3,7 km lang – 23,5 km tot aankomst
1. Avesnes-les-Aubert à Carnières – 2,3 km lang – 13 km tot aankomst

Favorieten
Voor de belangrijkste kanshebbers op de overwinning moeten we vooral kijken naar renners die doorgaans goed presteren in Parijs-Roubaix. Voorwaarde is dat ze de vrijheid krijgen van hun ploeg. Dat is niet voor iedereen het geval. Lars Boom moet bijvoorbeeld zijn kopman Vincenzo Nibali in de gaten houden op weg naar Cambrai.

PIC530088578

Snelle benen kunnen dinsdag ook erg goed van pas komen. Door de gunstige weersomstandigheden en het langere stuk na de laatste kasseienstrook is de kans dat een klein groepje aankomt aan de meet groter dan vorig jaar. John Degenkolb (Giant-Alpecin) voldoet aan al deze facetten. Vele ogen zullen dinsdag op hem gericht zijn na zijn overwinning in Parijs-Roubaix dit jaar. De Duitser wacht nog altijd op zijn eerste ritzege in de Tour de France en vindt hier een uitgelezen kans.

Ook Peter Sagan is in staat om op meerdere manieren winnen. De renner van Tinkoff-Saxo heeft soms moeite met de lengte van klassiekers en kan in deze iets korte etappe wellicht zijn slag slaan. Voorwaarde is wel dat hij de ruimte krijgt van zijn kopman. Die zekerheid heeft Sep Vanmarcke al bij LottoNL-Jumbo. “Sep is een van de beste renners op kasseien en heeft die dag een vrije rol”, stelde ploegleider Nico Verhoeven eerder tegenover WielerFlits. Ook vorig jaar mocht de Belg voor eigen kansen gaan in de kasseienetappe, maar toen gooide een lekke band roet in het eten. Ditmaal krijgt hij kans op revanche.

Bij Etixx-Quick-Step rekent men op Zdenek Stybar. De veldrijder beschikt over een uitstekende techniek en kan goed uit de voeten op dit terrein. In zijn enige drie deelnames aan Parijs-Roubaix eindigde hij telkens in de top tien. Dit jaar sprintte hij zelfs naar een tweede plaats achter Degenkolb. Derde werd toen Greg Van Avermaet. De Belg hoopt ook dinsdag hoge ogen te kunnen gooien.

2014, Tour de France, tappa 05 Ypres - Arenberg, Astana 2014, Nibali Vincenzo, Arenberg

Vincenzo Nibali werd vorig jaar derde in de kasseienetappe – foto: Sirotti

Als de koers gunstig verloopt zijn zelfs sterke sprinters niet volledig kansloos in Cambrai. Het is door het voorspelde goede weer en het iets eenvoudigere parcours dan vorig jaar niet ondenkbaar dat een beperkte groep voor de zege mag sprinten. Denk daarbij dan aan André Greipel. De Duitser van Lotto Soudal is in de winning mood en ging dit seizoen opvallend lang mee in Parijs-Roubaix. Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) is ook een sprinter die kasseistroken zou kunnen overleven. De Noor bewees op het nationale kampioenschap uitstekend in vorm te zijn.

De Welshman Geraint Thomas (Sky) is een gevaarlijke outsider voor de kasseienrit. Vorig jaar werd hij nog zevende in Parijs-Roubaix, wat aantoont dat hij het dokkeren over de kasseien aankan. Martin Elmiger (IAM Cycling) werd dit jaar vijfde in de Helleklassieker. Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) is een andere renner die het werk aankan, maar reed de voorbije dagen met name in een dienende rol. Beschikt hij wel over de vorm die nodig is om te excelleren? Daarnaast is het uitkijken naar Florian Sénéchal (Cofidis). De nog maar 21-jarige Fransman geldt als een grote belofte voor het klassieke werk.

Mark Cavendish (Etixx-Quickstep) gewinnt Kuurne-Brussel-Kuurne im Sprint

De zware valpartij tijdens de rit naar Hoei heeft ook gevolgen voor deze rit. Normaal zou ook Fabian Cancellara bij de belangrijkste kanshebbers horen, maar de drievoudig winnaar van Parijs-Roubaix kwam maandag zwaar ten val. Het is daarom de vraag in welke toestand hij aan de start gaat verschijnen. Alexander Kristoff is een andere renner die normaal tot de favorieten zou behoren, maar maandag tegen de grond ging. Net als met Cancellara is het afwachten hoe hij zal herstellen.

Van alle klassementsrenners lijkt Vincenzo Nibali de beste papieren te hebben. De Italiaan werd vorig jaar immers derde in de kasseienetappe. Het is voor Lars Boom te hopen dat zijn kopman lang bij kan blijven. Dan krijgt hij wellicht de vrijheid om opnieuw te zegevieren in de Tour de France.

Sebastian Langeveld moet op een soortgelijk scenario hopen. De Nederlander kan normaal goed mee op kasseien, maar van hem wordt verwacht dat hij de kopmannen van Cannondale-Garmin in de gaten houdt. De drie klassiekerrenners bij Sky – Luke Rowe, Ian Stannard en Geraint Thomas – kampen met hetzelfde probleem.

Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
*** Sep Vanmarcke en Zdenek Stybar
** Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Lars Boom
* Geraint Thomas, André Greipel, Edvald Boasson Hagen en Martin Elmiger

Dit artikel delen:

127 Reacties

Jan Blokland 6 juli 2015 om 22:57

Ik gok op Sagan morgen. Hij is in een groepje met mogelijk Degenkolb, Kristoff toch wel de snelste denk ik na 223 km. Hij komt bij mij in elk geval erg sterk over. Als je ziet hoe snel hij gisteren na een lekkeband weer terug in de kopgroep zat en dan nog naar een 2e plaats sprintte. Echt knap.
Vanmarcke, Van Avermaet, Thomas, Stybar, Boom, Boason Hagen kunnen alleen maar winnen als eerst genoemde drie gelost zijn. En dat zie ik niet zo snel gebeuren. Mits ze pech krijgen natuurlijk.
Sommigen vinden hier Contador wat minder dan Froome. Ik denk dat het nu nog niet te voorspellen is hoe de verhoudingen liggen. Het duurt nog anderhalve week voordat de echte bergen komen. Dat Contador vanmiddag wat minder was zegt daarom nog helemaal niets.

John hiatt 6 juli 2015 om 22:57

Morgen de enige kans voor TLJ op etappewinst, dus vol voor Vanmarcke gaan.

@LL beste klimmer is Quintana.

hildeke 6 juli 2015 om 23:04

Stybar solo zou kunnen. Maar hij gaat Tony Martin op sleeptouw moeten nemen, met kans op geel denk ik. Maar in een klein groepje heeft hij ook dan nog kans op ritwinst. Nu Cancellara uit de Tour is, verwacht ik, zijn specialist-helper Rast eventueel ook voor een top-10.Maar grootste kanshebbers op de zege voor mij blijven in deze volgorde:
1. Degenkolb
2. Sagan
3. Van Avermaet

schipperaar 6 juli 2015 om 23:07

Contador speelde met Quintana in route du sud, heeft zijn kruid nog lang niet verschoten.

RubenVB 6 juli 2015 om 23:09

Leuk verhaal. Kristoff doet niet mee om de overwinning want hij is gevallen. Gisteren viel Purito toch echt een stukje harder en voila hij wint vandaag!

Ik zeg niet dat Kristoff zeker gaat winnen, maar hij is zeker niet opeens een stuk minder dan een Degenkolb.

Konysjev 6 juli 2015 om 23:18

Démare moet dit ook redelijk kunnen. Vorig jaar twaalfde in Parijs-Roubaix.

goalgettert 6 juli 2015 om 23:31

@schipperaar
haha eerder andersom, Contador probeerde Quintana meerdere malen te lossen, Quintana zat nog net niet te zingen in zijn wiel…

LyndaLid 6 juli 2015 om 23:33

@ john hiatt

Dat roept iedereen wel, maar dat heeft ie nog nooit bewezen op het aller hoogte niveau. Ik denk dat ie in potentie de beste is, maar hij moet het eerst laten zien deze tour. Voorlopig heeft Froome laten zien de allerbeste te zijn op de momenten dat iedereen op zijn top zat. Quintana was toen nog twee jaar jonger natuurlijk, maar ze zijn elkaar (uit mijn hoofd) dit jaar alleen in Romandië tegen gekomen en daar was Froome ook de betere.

@ schipperaar

Nee, Quintana speelde met Contador. José de Cauwer zei het tijdens de tijdrit, dat was 1-0 voor Quintana want die volgde op alles alsof het niets kostte terwijl Contador er alles aan deed hem te lossen. Wat er vervolgens in een afdaling van een nietszeggend rondje gebeurt zegt natuurlijk niets. Wat goalgettert me net voor was dus.

Boomstam10 6 juli 2015 om 23:36

Verwacht dat Mollema en Gesink er morgen staan. Ik verwacht dat de TLJ ploeg er morgen een slachtpartij van maakt. Dat zijn ze de Nederlanders wel verschuldigd na die lelijke rit naar Neeltje Jans. Verder zal Nibali hier tijd pakken op de rest.

LyndaLid 6 juli 2015 om 23:38

Overigens is het gewoon droog en rijdt Froome met véél meer zelfvertrouwen rondt dan vorig jaar. Iedereen roept wel dat Nibali hier zomaar tijd gaat pakken, maar dat zie ik bepaald niet als zekerheidje. Die ploeg van Froome laat zien véél sterker te zijn, en waar Boom en Westra voorlopig falen zijn Thomas, Stannard en Rowe wel op de afspraak.

Meeskool 6 juli 2015 om 23:49

Wat gaan ze nu met Kelderman doen? Want vandaag liet hij het ook lopen. Moet hij nu Gesink bijstaan of heeft hij een vrije rol?

escapados 6 juli 2015 om 23:50

Niet onbelangrijk: Er zit nog een U bocht op 500 meter de streep en die laatste 500 lopen iets op. Dat soort aankomsten vind Sagan meestal wel leuk.

JasperMollema 7 juli 2015 om 00:11

Ik gok op Degenkolb of Vanmarcke vandaag, Nibali en Gesink gaan tijdpakken als klassementsmannen, filmpje van de training van Gesink gezien, lijkt er vertrouwen in te hebben.

Edit: en het geel? Dat gaat naar Van Avermaet.

ti-raleigh 7 juli 2015 om 00:56

Van de klassementsrenners gaat normaal gesproken Nibali tijd pakken. Die kan dit simpelweg veel beter dan de andere 3. Froome oogt veel beter, scherper en zelfverzekerder dan vorig jaar, maar hij is nog steeds geen specialist en zal daarom tijd verliezen. Quintana/Movistar idem dito en Contador heeft voor kasseien een betere ploeg met onder meer Sagan dus voor hem zou het nog mee kunnen vallen. Als Gesink goed wordt bijgestaan door Leezer en Tankink zou hij zich kunnen handhaven in het AK.

ddb 7 juli 2015 om 01:23

is het voor etix geen idee om Martin vooruit te sturen om seconden te pakken het het tussensprimtje? sky laat hem wel rijden.

Tiim 7 juli 2015 om 04:24

@ddb

tussensprints hebben geen bonificaties, alleen de finish

Mechia 7 juli 2015 om 07:27

Zonder valpartijen gaat er hier met een grote groep gesprint worden verwacht ik. Het zijn maar 6 stroken in de finale, droog, en nog 13km naar de streep.

Stelvio-fan 7 juli 2015 om 08:13

@Mechia: aan de andere kant zal het peloton niet meer zo heel groot zijn: degenen die de afgelopen dagen gevallen zijn zullen wel lossen, en degenen die niet goed over kasseien kunnen rijden, zullen er ook wel af gaan.

luckyloek 7 juli 2015 om 08:33

Meerdere weersites geven enkeke buien aan vandaag in Cambrai. Zo ook rond de klok van 17:00. Weet niet hoe betrouwbaar dat is , maar de kasseien zijn waarschijnlijk dus iig vochtig. Geen slachtveld hopelijk.

StonedCamel 7 juli 2015 om 08:36

Een lichte bui erover is in principe vervelender dan een dag regen, dan zijn ze veel vettiger hoewel het natuurlijk van het weekend daar ook aardig geregend zal hebben. Hopen dat iedereen iig heel blijft.
Ik ben overigens benieuwd of Sagan bij Contador moet blijven als hij lost of dat Bertje het met Tossatto en Bennati moet zien te redden.

markextrae 7 juli 2015 om 08:41

waarom hoor ik bijna niemand over gallopin? denken jullie niet dat hij er alles gaat doen om geel te pakken? net als van avermaet

Boomstam10 7 juli 2015 om 08:54

Ik denk juist dat het Gallo pin wordt die het geel pakt. Ik denk dat als hij de trui zou hebben hem langer kan verdedigen dan Van Avermaet.

escapados 7 juli 2015 om 08:55

Benoot noemde gisteren ook Gallopin bij de Belg. Maar die zit in hetzelfde schuitje als Van Avermaet en Sagan. Die schat ik toch wat hoger in op dit terrein.

Eu ska di 7 juli 2015 om 09:03

Matteo trentin gaat ook in de 1-10 belande heb hem nog niet gezien en hij kan dit aan

martini151 7 juli 2015 om 09:03

Off: Bonnet breekt nekwervel en zal geopereerd moeten worden.. Benieuwd of die ooit nog zal fietsen

On: ik gok gewoon op degenkolb, die gaat echt niet lossen op de kasseien

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.