Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 4

Door , dinsdag 7 juli 2015 om 07:00

Na drie etappes in Nederland en België gaat het peloton op de vierde Tour-dag naar Frankrijk. Veel renners hebben de zevende juli met dikke viltstift omcirkeld in hun agenda. Sommigen omdat ze ervan dromen, maar voor anderen bezorgt het vooruitzicht op zeven kasseienstroken juist slapeloze nachten. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Om twaalf uur gaat het peloton van start in Seraing. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) bewaart uitstekende herinneringen aan dit aan Luik grenzende industriestadje. Bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk (2012) schreef hij hier direct de eerste etappe in lijn op zijn naam. De aankomst ligt dinsdag 223,5 kilometer later in Cambrai. De vierde rit is daarmee de langste uit deze Tour.

De door Lars Boom gewonnen kasseienetappe van vorig jaar was maar liefst zeventig kilometer korter, maar ditmaal krijgen de renners twee kasseienstroken minder voor de kiezen. In totaal heeft de parcoursbouwer zeven van zulke passages in de route verwerkt waarvan de eerste pas na ruim honderd kilometer volgt. Hier kunnen de renners alvast even wennen aan de steentjes, maar spektakel wordt in Pont-à-Celles nog niet verwacht. Het is namelijk nog meer dan zeventig kilometer tot aan de volgende strook: de Artres à Farmars.

PROFIL

Daarna volgen de passages op kasseien elkaar in een snel tempo op. Binnen iets meer dan dertig kilometer staan er zes op het menu met een totale lengte van 11,3 kilometer. Na het afkomen van de laatste strook is het nog dertien kilometer rijden tot de aankomst. Spektakel lijkt hier verzekerd.

Toch verwacht ploegleider Wilfried Peeters van Etixx-Quick-Step dit jaar geen slagveld. “Het gaat heel anders zijn dan vorig jaar”, stelde hij tegen WielerFlits. “Het is minder gevaarlijk. De kasseien zijn veelal in stijgende lijn, ze liggen er een stuk beter bij en er zijn niet te veel bochten.” De laatste strook ligt bovendien verder van de finish. Vorig jaar hoefde Boom na slotpassage op kasseien maar 6,5 kilometer af te leggen richting de aankomst. Ditmaal is het laatste stuk dubbel zo lang.

Ook de weersomstandigheden gaan een belangrijke rol spelen. Mocht het regenen, dan zijn de kasseistroken nat en uiterst glad, zoals we vorig jaar zagen. Zo niet, dan zijn deze stroken droog en stoffig. De kans op neerslag is dinsdag klein waardoor we het laatste scenario mogen verwachten. Dit maakt de koers iets minder zwaar.

Volgens de voorspellingen krijgt het peloton bovendien de hele dag de wind tegen. Hierdoor wordt het voor aanvallers lastiger om een groot gat te slaan en vooruit te blijven.

Kasseienstroken van de dag
7. Pont-à-Celles à Gouy-lez-Piéton – 1,8 km lang – 120 km tot aankomst
6. Artres à Farmars – 1,2 km lang – 46 km tot aankomst
5. Quérénaing à Verchain-Maugré – 1,6 km lang – 40,5 km tot aankomst
4. Verchain-Maugré à Saulzoir – 1,2 km lang – 36 km tot aankomst
3. Saint-Python – 1,5 km lang – 26 km tot aankomst
2. Fontaine-au-Tertre à Quiévy – 3,7 km lang – 23,5 km tot aankomst
1. Avesnes-les-Aubert à Carnières – 2,3 km lang – 13 km tot aankomst

Favorieten
Voor de belangrijkste kanshebbers op de overwinning moeten we vooral kijken naar renners die doorgaans goed presteren in Parijs-Roubaix. Voorwaarde is dat ze de vrijheid krijgen van hun ploeg. Dat is niet voor iedereen het geval. Lars Boom moet bijvoorbeeld zijn kopman Vincenzo Nibali in de gaten houden op weg naar Cambrai.

PIC530088578

Snelle benen kunnen dinsdag ook erg goed van pas komen. Door de gunstige weersomstandigheden en het langere stuk na de laatste kasseienstrook is de kans dat een klein groepje aankomt aan de meet groter dan vorig jaar. John Degenkolb (Giant-Alpecin) voldoet aan al deze facetten. Vele ogen zullen dinsdag op hem gericht zijn na zijn overwinning in Parijs-Roubaix dit jaar. De Duitser wacht nog altijd op zijn eerste ritzege in de Tour de France en vindt hier een uitgelezen kans.

Ook Peter Sagan is in staat om op meerdere manieren winnen. De renner van Tinkoff-Saxo heeft soms moeite met de lengte van klassiekers en kan in deze iets korte etappe wellicht zijn slag slaan. Voorwaarde is wel dat hij de ruimte krijgt van zijn kopman. Die zekerheid heeft Sep Vanmarcke al bij LottoNL-Jumbo. “Sep is een van de beste renners op kasseien en heeft die dag een vrije rol”, stelde ploegleider Nico Verhoeven eerder tegenover WielerFlits. Ook vorig jaar mocht de Belg voor eigen kansen gaan in de kasseienetappe, maar toen gooide een lekke band roet in het eten. Ditmaal krijgt hij kans op revanche.

Bij Etixx-Quick-Step rekent men op Zdenek Stybar. De veldrijder beschikt over een uitstekende techniek en kan goed uit de voeten op dit terrein. In zijn enige drie deelnames aan Parijs-Roubaix eindigde hij telkens in de top tien. Dit jaar sprintte hij zelfs naar een tweede plaats achter Degenkolb. Derde werd toen Greg Van Avermaet. De Belg hoopt ook dinsdag hoge ogen te kunnen gooien.

2014, Tour de France, tappa 05 Ypres - Arenberg, Astana 2014, Nibali Vincenzo, Arenberg

Vincenzo Nibali werd vorig jaar derde in de kasseienetappe – foto: Sirotti

Als de koers gunstig verloopt zijn zelfs sterke sprinters niet volledig kansloos in Cambrai. Het is door het voorspelde goede weer en het iets eenvoudigere parcours dan vorig jaar niet ondenkbaar dat een beperkte groep voor de zege mag sprinten. Denk daarbij dan aan André Greipel. De Duitser van Lotto Soudal is in de winning mood en ging dit seizoen opvallend lang mee in Parijs-Roubaix. Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) is ook een sprinter die kasseistroken zou kunnen overleven. De Noor bewees op het nationale kampioenschap uitstekend in vorm te zijn.

De Welshman Geraint Thomas (Sky) is een gevaarlijke outsider voor de kasseienrit. Vorig jaar werd hij nog zevende in Parijs-Roubaix, wat aantoont dat hij het dokkeren over de kasseien aankan. Martin Elmiger (IAM Cycling) werd dit jaar vijfde in de Helleklassieker. Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) is een andere renner die het werk aankan, maar reed de voorbije dagen met name in een dienende rol. Beschikt hij wel over de vorm die nodig is om te excelleren? Daarnaast is het uitkijken naar Florian Sénéchal (Cofidis). De nog maar 21-jarige Fransman geldt als een grote belofte voor het klassieke werk.

Mark Cavendish (Etixx-Quickstep) gewinnt Kuurne-Brussel-Kuurne im Sprint

De zware valpartij tijdens de rit naar Hoei heeft ook gevolgen voor deze rit. Normaal zou ook Fabian Cancellara bij de belangrijkste kanshebbers horen, maar de drievoudig winnaar van Parijs-Roubaix kwam maandag zwaar ten val. Het is daarom de vraag in welke toestand hij aan de start gaat verschijnen. Alexander Kristoff is een andere renner die normaal tot de favorieten zou behoren, maar maandag tegen de grond ging. Net als met Cancellara is het afwachten hoe hij zal herstellen.

Van alle klassementsrenners lijkt Vincenzo Nibali de beste papieren te hebben. De Italiaan werd vorig jaar immers derde in de kasseienetappe. Het is voor Lars Boom te hopen dat zijn kopman lang bij kan blijven. Dan krijgt hij wellicht de vrijheid om opnieuw te zegevieren in de Tour de France.

Sebastian Langeveld moet op een soortgelijk scenario hopen. De Nederlander kan normaal goed mee op kasseien, maar van hem wordt verwacht dat hij de kopmannen van Cannondale-Garmin in de gaten houdt. De drie klassiekerrenners bij Sky – Luke Rowe, Ian Stannard en Geraint Thomas – kampen met hetzelfde probleem.

Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
*** Sep Vanmarcke en Zdenek Stybar
** Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Lars Boom
* Geraint Thomas, André Greipel, Edvald Boasson Hagen en Martin Elmiger

Dit artikel delen:

127 Reacties

west 6 juli 2015 om 20:06

Sprint met een uitgedund peloton, Greipel ruim voor Sagan, Kristoff, Demare, Degenkolb en een verrassende Bouhanni…

MaukeBollema2 6 juli 2015 om 20:07

Ik hoop op Vanmarcke; altijd in de aanval en vaak pech, als iemand het verdient is hij het.

Andrew 6 juli 2015 om 20:07

Als ik het goed begrijp is Kristoff vandaag niet gevallen, of in ieder geval niet hard genoeg om in dit artikel te vermelden:
http://www.dagbladet.no/2015/07/06/sport/sykkel/procycling/procyclingno/40024140/

Hij zat niet goed na de neutralisatie, hierdoor kon hij niet meesprinten bij de tussensprint.. Dus, ik denk dat we hem ook wel in het rijtje der favorieten kunnen zetten

achtpuntzes 6 juli 2015 om 20:08

ik hoop geen Boom, anders moet ik een kasseistrook opeten. en ik ben net begonnen aan Noorwegen.

Petros 6 juli 2015 om 20:10

Ik waag mij niet aan een voorspelling, uiteindelijk loopt het toch helemaal anders dan je verwacht. Dat hebben we de afgelopen dagen wel kunnen zien. Oké dan toch één voorspelling, het klassement gaat er weel totaal anders uit zien, met weer andere winnaars een verliezers.

LyndaLid 6 juli 2015 om 20:11

@ wceendt

Haha, ja zo gaat het al een paar dagen hè.. Vooruit, maar morgen voorspellen vind ik bijna onmogelijk (edit: het zijn degenen die ik vier sterren geef die winnen trouwens, denk eraan bij je bets voor morgen ;))

*****
Degenkolb
****
Vanmarcke – Sagan
***
Stybar – Van Avermaet – Greipel
**
Trentin – Debusschere – Kristoff (indien inderdaad gevallen, anders hoger)
*
Martin – Kwiatkowski – Démare – Boasson Hagen

Gees77 6 juli 2015 om 20:12

Astana zal morgen ieder geval voor de aanval moeten kiezen en Froome/Quintana op minimaal 2 minuten rijden.

sprintgeit 6 juli 2015 om 20:12

Sagan lijkt me echt in ontzettend goede doen..schrijf hem maar op voor morgen

ti-raleigh 6 juli 2015 om 20:17

Ik denk dat er iemand solo aankomt morgen, net als vorig jaar. Ik verwacht EQS weer. Ze hebben al 2 dagen pech, net geen geel. Morgenavond Stybar of in het geel of etappewinst. Degenkolb gaat te kort komen morgen denk ik. Naast Stybar zijn Sagan en Van Avermaet kanshebbers op etappe. Vanmarcke ? Ach ja….

markextrae 6 juli 2015 om 20:17

Impey ook al afgestapt, matthews ligt helemaal open. En gerrans was er al uit vanmiddag. Dit is nu precies waarom ik nooit heb begrepen dat er pas een TTT na een ruime week komt!

Tuttipazzi 6 juli 2015 om 20:19

Weet iemand of Greipel al ooit iets heeft laten zien in een kasseienkoers? Ik kan me het namelijk niet herinneren, maar ik kan natuurlijk fout zitten. Ik denk ook dat Démare hier misschien een ster verdient, ondanks dat hij bij de klassiekers niet super was.

Laatste man 6 juli 2015 om 20:19

Sprint tussen Greipel, Sagan en Degenkolb.

wichard1 6 juli 2015 om 20:20

gallopin is voor mij ook een grote favoriet. Goed in vorm en heeft in 2014 ook goed gescoord in de Belgische voorjaarskoersen waaronder de E3 Harelbeke en heeft zicht op het geel. Voor mij dus minimaal 1 ster!

Sagan=hulk 6 juli 2015 om 20:22

Heeft er iemand een medisch bulletin?
Waar staat hoe het met de blessures van de gevallen is?

Andrew 6 juli 2015 om 20:22

@Tutti,
dit jaar 28e in Paris Roubaix, 15e in de Ronde van Vlaanderen

KRP 6 juli 2015 om 20:23

Ik denk dat Froome gaat vallen maar door kan. Nibali pakt anderhalve minuut terug en Contador verliest weer tijd. Of het kan ook allemaal anders als er maar spanning is. Ik hoop op een goede Nibali en Contador zodat ze met wat voorsprong naar de bergen kunnen want daar gaan beide het zeker niet winnen.

LyndaLid 6 juli 2015 om 20:24

@ tutti

Dit jaar Vlaanderen en Roubaix vergeten? Hij was heel erg sterk daar, als knecht, maar serieus een van de beteren.

klootje kriekeljon 6 juli 2015 om 20:31

Henderson en Teklehaimanot mis ik bijv. Die waren er ook echt niet goed aan toe hoor.

JimKro 6 juli 2015 om 20:39

De hele top 10 van het AK staat vol met kasseienspecialisten. Veel verschillende renners kunnen morgen het geel pakken

Gids05 6 juli 2015 om 20:48

Kunnen d martin en of oss ook goed op de kasseien ??? Lyndalid bedoel je t martin of d martin ???

Konysjev 6 juli 2015 om 20:48

Zou Navardauskas deze kasseistroken ook goed kunnen verteren en eventueel top-20 kunnen rijden?

ambie 6 juli 2015 om 20:50

Oss en Kristoff ontbreken ook op het lijstje van het medisch bulletin.

LyndaLid 6 juli 2015 om 20:51

Tony Martin bedoel ik, vooral vanwege zijn kans op geel.

Oss kan dit natuurlijk super, maar daar gaan ze neem ik aan voor Van Avermaet en zijn gele trui? Oh, en inderdaad, die is keihard gevallen!

klootje kriekeljon 6 juli 2015 om 20:53

En in het filmpje wat ik net gepost heb hoor ik de mecanicien over Gerrans zeggen: broken collarbone. Dus dat is zijn sleutelbeen en niet de pols.

Headlines

Materiaalzone

Populair