Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 4

Door , dinsdag 7 juli 2015 om 07:00

Na drie etappes in Nederland en België gaat het peloton op de vierde Tour-dag naar Frankrijk. Veel renners hebben de zevende juli met dikke viltstift omcirkeld in hun agenda. Sommigen omdat ze ervan dromen, maar voor anderen bezorgt het vooruitzicht op zeven kasseienstroken juist slapeloze nachten. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Om twaalf uur gaat het peloton van start in Seraing. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) bewaart uitstekende herinneringen aan dit aan Luik grenzende industriestadje. Bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk (2012) schreef hij hier direct de eerste etappe in lijn op zijn naam. De aankomst ligt dinsdag 223,5 kilometer later in Cambrai. De vierde rit is daarmee de langste uit deze Tour.

De door Lars Boom gewonnen kasseienetappe van vorig jaar was maar liefst zeventig kilometer korter, maar ditmaal krijgen de renners twee kasseienstroken minder voor de kiezen. In totaal heeft de parcoursbouwer zeven van zulke passages in de route verwerkt waarvan de eerste pas na ruim honderd kilometer volgt. Hier kunnen de renners alvast even wennen aan de steentjes, maar spektakel wordt in Pont-à-Celles nog niet verwacht. Het is namelijk nog meer dan zeventig kilometer tot aan de volgende strook: de Artres à Farmars.

PROFIL

Daarna volgen de passages op kasseien elkaar in een snel tempo op. Binnen iets meer dan dertig kilometer staan er zes op het menu met een totale lengte van 11,3 kilometer. Na het afkomen van de laatste strook is het nog dertien kilometer rijden tot de aankomst. Spektakel lijkt hier verzekerd.

Toch verwacht ploegleider Wilfried Peeters van Etixx-Quick-Step dit jaar geen slagveld. “Het gaat heel anders zijn dan vorig jaar”, stelde hij tegen WielerFlits. “Het is minder gevaarlijk. De kasseien zijn veelal in stijgende lijn, ze liggen er een stuk beter bij en er zijn niet te veel bochten.” De laatste strook ligt bovendien verder van de finish. Vorig jaar hoefde Boom na slotpassage op kasseien maar 6,5 kilometer af te leggen richting de aankomst. Ditmaal is het laatste stuk dubbel zo lang.

Ook de weersomstandigheden gaan een belangrijke rol spelen. Mocht het regenen, dan zijn de kasseistroken nat en uiterst glad, zoals we vorig jaar zagen. Zo niet, dan zijn deze stroken droog en stoffig. De kans op neerslag is dinsdag klein waardoor we het laatste scenario mogen verwachten. Dit maakt de koers iets minder zwaar.

Volgens de voorspellingen krijgt het peloton bovendien de hele dag de wind tegen. Hierdoor wordt het voor aanvallers lastiger om een groot gat te slaan en vooruit te blijven.

Kasseienstroken van de dag
7. Pont-à-Celles à Gouy-lez-Piéton – 1,8 km lang – 120 km tot aankomst
6. Artres à Farmars – 1,2 km lang – 46 km tot aankomst
5. Quérénaing à Verchain-Maugré – 1,6 km lang – 40,5 km tot aankomst
4. Verchain-Maugré à Saulzoir – 1,2 km lang – 36 km tot aankomst
3. Saint-Python – 1,5 km lang – 26 km tot aankomst
2. Fontaine-au-Tertre à Quiévy – 3,7 km lang – 23,5 km tot aankomst
1. Avesnes-les-Aubert à Carnières – 2,3 km lang – 13 km tot aankomst

Favorieten
Voor de belangrijkste kanshebbers op de overwinning moeten we vooral kijken naar renners die doorgaans goed presteren in Parijs-Roubaix. Voorwaarde is dat ze de vrijheid krijgen van hun ploeg. Dat is niet voor iedereen het geval. Lars Boom moet bijvoorbeeld zijn kopman Vincenzo Nibali in de gaten houden op weg naar Cambrai.

PIC530088578

Snelle benen kunnen dinsdag ook erg goed van pas komen. Door de gunstige weersomstandigheden en het langere stuk na de laatste kasseienstrook is de kans dat een klein groepje aankomt aan de meet groter dan vorig jaar. John Degenkolb (Giant-Alpecin) voldoet aan al deze facetten. Vele ogen zullen dinsdag op hem gericht zijn na zijn overwinning in Parijs-Roubaix dit jaar. De Duitser wacht nog altijd op zijn eerste ritzege in de Tour de France en vindt hier een uitgelezen kans.

Ook Peter Sagan is in staat om op meerdere manieren winnen. De renner van Tinkoff-Saxo heeft soms moeite met de lengte van klassiekers en kan in deze iets korte etappe wellicht zijn slag slaan. Voorwaarde is wel dat hij de ruimte krijgt van zijn kopman. Die zekerheid heeft Sep Vanmarcke al bij LottoNL-Jumbo. “Sep is een van de beste renners op kasseien en heeft die dag een vrije rol”, stelde ploegleider Nico Verhoeven eerder tegenover WielerFlits. Ook vorig jaar mocht de Belg voor eigen kansen gaan in de kasseienetappe, maar toen gooide een lekke band roet in het eten. Ditmaal krijgt hij kans op revanche.

Bij Etixx-Quick-Step rekent men op Zdenek Stybar. De veldrijder beschikt over een uitstekende techniek en kan goed uit de voeten op dit terrein. In zijn enige drie deelnames aan Parijs-Roubaix eindigde hij telkens in de top tien. Dit jaar sprintte hij zelfs naar een tweede plaats achter Degenkolb. Derde werd toen Greg Van Avermaet. De Belg hoopt ook dinsdag hoge ogen te kunnen gooien.

2014, Tour de France, tappa 05 Ypres - Arenberg, Astana 2014, Nibali Vincenzo, Arenberg

Vincenzo Nibali werd vorig jaar derde in de kasseienetappe – foto: Sirotti

Als de koers gunstig verloopt zijn zelfs sterke sprinters niet volledig kansloos in Cambrai. Het is door het voorspelde goede weer en het iets eenvoudigere parcours dan vorig jaar niet ondenkbaar dat een beperkte groep voor de zege mag sprinten. Denk daarbij dan aan André Greipel. De Duitser van Lotto Soudal is in de winning mood en ging dit seizoen opvallend lang mee in Parijs-Roubaix. Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) is ook een sprinter die kasseistroken zou kunnen overleven. De Noor bewees op het nationale kampioenschap uitstekend in vorm te zijn.

De Welshman Geraint Thomas (Sky) is een gevaarlijke outsider voor de kasseienrit. Vorig jaar werd hij nog zevende in Parijs-Roubaix, wat aantoont dat hij het dokkeren over de kasseien aankan. Martin Elmiger (IAM Cycling) werd dit jaar vijfde in de Helleklassieker. Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) is een andere renner die het werk aankan, maar reed de voorbije dagen met name in een dienende rol. Beschikt hij wel over de vorm die nodig is om te excelleren? Daarnaast is het uitkijken naar Florian Sénéchal (Cofidis). De nog maar 21-jarige Fransman geldt als een grote belofte voor het klassieke werk.

Mark Cavendish (Etixx-Quickstep) gewinnt Kuurne-Brussel-Kuurne im Sprint

De zware valpartij tijdens de rit naar Hoei heeft ook gevolgen voor deze rit. Normaal zou ook Fabian Cancellara bij de belangrijkste kanshebbers horen, maar de drievoudig winnaar van Parijs-Roubaix kwam maandag zwaar ten val. Het is daarom de vraag in welke toestand hij aan de start gaat verschijnen. Alexander Kristoff is een andere renner die normaal tot de favorieten zou behoren, maar maandag tegen de grond ging. Net als met Cancellara is het afwachten hoe hij zal herstellen.

Van alle klassementsrenners lijkt Vincenzo Nibali de beste papieren te hebben. De Italiaan werd vorig jaar immers derde in de kasseienetappe. Het is voor Lars Boom te hopen dat zijn kopman lang bij kan blijven. Dan krijgt hij wellicht de vrijheid om opnieuw te zegevieren in de Tour de France.

Sebastian Langeveld moet op een soortgelijk scenario hopen. De Nederlander kan normaal goed mee op kasseien, maar van hem wordt verwacht dat hij de kopmannen van Cannondale-Garmin in de gaten houdt. De drie klassiekerrenners bij Sky – Luke Rowe, Ian Stannard en Geraint Thomas – kampen met hetzelfde probleem.

Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
*** Sep Vanmarcke en Zdenek Stybar
** Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Lars Boom
* Geraint Thomas, André Greipel, Edvald Boasson Hagen en Martin Elmiger

Dit artikel delen:

127 Reacties

Concorde 6 juli 2015 om 20:55

Tja. Ik gok op Boasson of Kristoff. Sagan geloof ik niet hier. Degenkolb alleen bij zware omstandigheden.
Bron mijn grote teen!
Wordt vast weer een prachtige koers maar hopelijk zonder zwaar gewonden. Heb gen tijd om realtime te kijken…..

Omhoog73 6 juli 2015 om 20:59

Ben benieuwd hoe de toppers het morgen doen!
@Lyndalit
Danny Nelissen heeft vaak een scherpe blik op dingen, weet veel en is erg uitgesproken daar houd ik van. Hij doet ook tegenwoordig radio tour de france. Ik hoor hem liever dan Jose Beenham.

Riin 6 juli 2015 om 20:59

Ik snap niet waarom mensen denken dat Contador geen kans meer maakt op de eindzege en dat Froome vandaag de grote favoriet is.
Wat Contador en de Saxo mannen tot nu toe laten zien vind ik bijzonder indrukwekkend alleen kon Contador het in de laatste meters vandaag niet bijbenen maar dat is niet gek want een korte explosieve klim ligt Froome veel beter dan Contador.
In het hooggebergte is het denk ik toch Contador die beter zal zijn dan Froome maar we zullen zien. Quintana en Nibali kun je ook verre van afschrijven.

ambie 6 juli 2015 om 21:03

@Riin

Volledig akkoord!!

LyndaLid 6 juli 2015 om 21:04
Quote:
een korte explosieve klim ligt Froome veel beter dan Contador.

Dit is helaas (voor Contador en zijn fans) echt een onwaarheid.

Quote:
Wat Contador en de Saxo mannen tot nu toe laten zien vind ik bijzonder indrukwekkend alleen kon Contador het in de laatste meters vandaag niet bijbenen

Ja maar in de bergen straks gaan ze, behalve met Majka, ernstig tekort komen. En hij kon het niet alleen in de laatste meters niet bijbenen hoor. Hij had het al heel moeilijk toen Majka op kop knalde. En toen Rodriguez ging kon ie ook niet even mee, maar was het meteen klaar.

@ omhoog

Ja, veel beter dan José Been natuurlijk, daar gaat geluid op mute. Maar ik vind Nelisse heel erg onsympathiek en die probeerde degenen die naast hem zetten altijd volledig te overschaduwen. En hij weet wel veel inderdaad, maar vooral feitjes van vroeger. Niet zo scherp op de koers, zoals José ook altijd met dr twitter bezig is. En hij heeft heel erg meegedaan aan de sfeermakerij bij Tour du Jour, dus dat neem ik hem ook wel kwalijk. Maargoed, een beetje offtopic :)

jeroen6574 6 juli 2015 om 21:09

ik verwacht nog wel wat van Tony Martin, staat ook maar op 1 sec. Wanneer die goed over de kasseien komt, kan hij toch wel een stukje hardrijden.

oscarito1908 6 juli 2015 om 21:21

Cancellara eruit. Jammer man, had hem wel een etappe gegund.

WCEendT 6 juli 2015 om 21:24

@LL
Was ff vergeten of jij de hoogste altijd 4 of 5 sterren gaf, maar indd 4 sterren (de tweede) dus (Vanmarcke of Sagan voor morgen dus). Goede voorspelling lijkt me aardig te kloppen, Kristoff indd wat lager vanwege val.

Over Contador/Froome, het is indd een totale onwaarheid dat dit soort klim Froome beter ligt dan Contador!

Riin 6 juli 2015 om 21:32

@Lyndalid

In ieder geval is het wel zo dat Contador niet goed is in korte, steile en explosieve klimmetjes.

Froome daarenteger kan dat soort dingen vaak wel met een hele hoge trapfrequentie goed doen. Niet dat het zijn specialisme is maar hij kan het wel, dat liet hij ook in de tour van 2012 zien waar hij toen nog een etappe won op die manier.

En in het hooggebergte heeft Contador zowel Majka als Kreuziger die kunnen knechten.

Ik heb hoe dan ook wel vertrouwen dat als het er op aan komt in het hooggebergte Contador het momentum zal hervinden en goede partij zal bieden aan Froome, Nibali en Quintana.

zomaareens 6 juli 2015 om 21:36

Gewoon cavendish morgen denk, anders Hagen

blanco 6 juli 2015 om 21:36

Mijn top 3 voor morgen meegenomen de valpartijen van vandaag:
1. Degenkolb
2. van Avermaet
3.Vanmarcke

Als Kristoff niet was gevallen had ik hem als top favoriet gezien voor morgen,, maar helaas.. Boom in dienst van Nibali, Langeveld komt tekort. Mollema en Gesink gok ik als ze niet vallen bij elkaar in de buurt. op een minuutje of 2 van de winnaar

Andrew 6 juli 2015 om 21:36

Heeft iemand Kristoff ook echt zien vallen? Volgens mij is hij niet gevallen hoor, hij zegt zelf alleen dat hij verkeerd zat na de neutralisatie waardoor hij niet mee kon sprinten bij de tussensprint.

LyndaLid 6 juli 2015 om 21:38

@ Riin

Nee hoor, Froome kan dit helemaal niet goed. Hij is gewoon de beste klimmer in het peloton als ie in vorm is, dus dan is ie altijd wel goed op dit soort dingen. Maar Contador is altijd wél goed geweest in dit soort beklimmingen. Hij reed zelfs al eens podium in de Waalse Pijl… Een specialist is ie er natuurlijk niet in hoor, het blijft een echte klimmer. Bevestiging van het adres van Froome zelf:

Quote:
If you’d have told me this morning I’d be in the jersey, I wouldn't have believed you, but it’s amazing. Especially on a day like this which had a punchy climb in the final. That isn't normally my kind of thing – I'm better on longer climbs – so I was really surprised to see the gaps open up like they did.
Pédaleur de charme 6 juli 2015 om 21:38

Ik ben eigenlijk wel toe aan een etappe sans histoire na de hectiek van de voorbije dagen, maar dat zal er morgen wel niet in zitten.

zoef 6 juli 2015 om 21:40

Het was duidelijk dat Contador niet goed was. Enkele meters na Froome eindigen, tot daar. Maar toen Purito versnelde, moest Contador heel snel gaan zitten, en werd hij zo weggeblazen. Een heel slecht teken, maar eigenlijk volledig normaal. Na zo een zware Giro, kan je onmogelijk fris zitten in de Tour. Ik verwacht dat Contador de eerste paar bergritten nog zal tegenstribbelen, maar daarna zal wegzakken. Toch jammer dat hij dit jaar niet op volle sterkte aan de Tour deelneemt. Als Froome niet valt en/of het in zijn broek doet op de kasseien morgen, zie ik niet goed in wie hem zal kloppen dit jaar. De Franse klimmers zijn ook al niet goed aan deze Tour begonnen. De enige die nog wat roet in het eten kan strooien, is een Quintana. Maar die verliest morgen allicht een paar minuten. Hij zal waarschijnlijk de bergetappes aanvatten met enkele minuten achterstand. Onmogelijk om dat goed te maken, tenzij Froome volledig door het ijs zakt.

JimKro 6 juli 2015 om 21:41

Kristoff gaat winnen morgen ;)

Parijs is nog ver 6 juli 2015 om 21:51

@Zoef
van Garderen staat nog in de buurt van Froome. Als van Garderen niet te vroeg heeft gepiekt in de Dauphine, kan hij misschien profiteren van een zwak moment van Froome. Maar dat is allemaal als, dan en misschien…..

Remco de Vries 6 juli 2015 om 22:05

Het is ook belangrijk dat je in het momentum zit. Zo heb je meer vertrouwen in jezelf en verteer je de kasseien makkelijker. Omstandigheden zijn ook veel beter dan vorig jaar. Denk dat Froome wel bij kan blijven morgen.

StonedCamel 6 juli 2015 om 22:08

@zoef:
Ik mis Nibali in je verhaal.

MaukeBollema2 6 juli 2015 om 22:13

Nibali gaat het nooit redden bergop tegen Froome, of er moeten gekke dingen gebeuren. Morgen moet Nibali tijd gaan pakken op Froome. Froome-Quintana, dat lijkt me toch echt de tweestrijd te gaan worden.

Ruben47 6 juli 2015 om 22:23

Kan Peraud niet wat morgen? Hij is namelijk ex-wereldkampioen mountainbiken. Dan heb je toch wel redelijk wat stuurkunsten in huis, lijkt mij zo…

snoek1974 6 juli 2015 om 22:44

Froome oogt vrij sterk , misschien toch foute keuze gemaakt deze niet te nemen , maar dat kan morgen weer heel anders zijn na de kasseien . Voor de etappe denk ik aan volgende verdeling

**** Stybar
*** Sagan en Degenkolb
** Van Marcke , van Avermaet , Boom
*. Nibali , Thomas , Kristoff en Kwiatowski

Franco Bitossi 6 juli 2015 om 22:44

S3: Stybar, Schillinger en Sénéchal.

Rik1994 6 juli 2015 om 22:46

https://twitter.com/RGUpdate/status/618149446589751296/photo/1 wordt een geintje overgemaakt en kan er zeker om lachen, maar stemt niet positief voor morgen

Uwi 6 juli 2015 om 22:54

Wat denken jullie van Gallopin en Navardauskas morgen? Kunnen zij een goede uitslag neerzetten?

Headlines

Materiaalzone

Populair