Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 4

Door , dinsdag 7 juli 2015 om 07:00

Na drie etappes in Nederland en België gaat het peloton op de vierde Tour-dag naar Frankrijk. Veel renners hebben de zevende juli met dikke viltstift omcirkeld in hun agenda. Sommigen omdat ze ervan dromen, maar voor anderen bezorgt het vooruitzicht op zeven kasseienstroken juist slapeloze nachten. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
Om twaalf uur gaat het peloton van start in Seraing. Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) bewaart uitstekende herinneringen aan dit aan Luik grenzende industriestadje. Bij zijn debuut in de Ronde van Frankrijk (2012) schreef hij hier direct de eerste etappe in lijn op zijn naam. De aankomst ligt dinsdag 223,5 kilometer later in Cambrai. De vierde rit is daarmee de langste uit deze Tour.

De door Lars Boom gewonnen kasseienetappe van vorig jaar was maar liefst zeventig kilometer korter, maar ditmaal krijgen de renners twee kasseienstroken minder voor de kiezen. In totaal heeft de parcoursbouwer zeven van zulke passages in de route verwerkt waarvan de eerste pas na ruim honderd kilometer volgt. Hier kunnen de renners alvast even wennen aan de steentjes, maar spektakel wordt in Pont-à-Celles nog niet verwacht. Het is namelijk nog meer dan zeventig kilometer tot aan de volgende strook: de Artres à Farmars.

PROFIL

Daarna volgen de passages op kasseien elkaar in een snel tempo op. Binnen iets meer dan dertig kilometer staan er zes op het menu met een totale lengte van 11,3 kilometer. Na het afkomen van de laatste strook is het nog dertien kilometer rijden tot de aankomst. Spektakel lijkt hier verzekerd.

Toch verwacht ploegleider Wilfried Peeters van Etixx-Quick-Step dit jaar geen slagveld. “Het gaat heel anders zijn dan vorig jaar”, stelde hij tegen WielerFlits. “Het is minder gevaarlijk. De kasseien zijn veelal in stijgende lijn, ze liggen er een stuk beter bij en er zijn niet te veel bochten.” De laatste strook ligt bovendien verder van de finish. Vorig jaar hoefde Boom na slotpassage op kasseien maar 6,5 kilometer af te leggen richting de aankomst. Ditmaal is het laatste stuk dubbel zo lang.

Ook de weersomstandigheden gaan een belangrijke rol spelen. Mocht het regenen, dan zijn de kasseistroken nat en uiterst glad, zoals we vorig jaar zagen. Zo niet, dan zijn deze stroken droog en stoffig. De kans op neerslag is dinsdag klein waardoor we het laatste scenario mogen verwachten. Dit maakt de koers iets minder zwaar.

Volgens de voorspellingen krijgt het peloton bovendien de hele dag de wind tegen. Hierdoor wordt het voor aanvallers lastiger om een groot gat te slaan en vooruit te blijven.

Kasseienstroken van de dag
7. Pont-à-Celles à Gouy-lez-Piéton – 1,8 km lang – 120 km tot aankomst
6. Artres à Farmars – 1,2 km lang – 46 km tot aankomst
5. Quérénaing à Verchain-Maugré – 1,6 km lang – 40,5 km tot aankomst
4. Verchain-Maugré à Saulzoir – 1,2 km lang – 36 km tot aankomst
3. Saint-Python – 1,5 km lang – 26 km tot aankomst
2. Fontaine-au-Tertre à Quiévy – 3,7 km lang – 23,5 km tot aankomst
1. Avesnes-les-Aubert à Carnières – 2,3 km lang – 13 km tot aankomst

Favorieten
Voor de belangrijkste kanshebbers op de overwinning moeten we vooral kijken naar renners die doorgaans goed presteren in Parijs-Roubaix. Voorwaarde is dat ze de vrijheid krijgen van hun ploeg. Dat is niet voor iedereen het geval. Lars Boom moet bijvoorbeeld zijn kopman Vincenzo Nibali in de gaten houden op weg naar Cambrai.

PIC530088578

Snelle benen kunnen dinsdag ook erg goed van pas komen. Door de gunstige weersomstandigheden en het langere stuk na de laatste kasseienstrook is de kans dat een klein groepje aankomt aan de meet groter dan vorig jaar. John Degenkolb (Giant-Alpecin) voldoet aan al deze facetten. Vele ogen zullen dinsdag op hem gericht zijn na zijn overwinning in Parijs-Roubaix dit jaar. De Duitser wacht nog altijd op zijn eerste ritzege in de Tour de France en vindt hier een uitgelezen kans.

Ook Peter Sagan is in staat om op meerdere manieren winnen. De renner van Tinkoff-Saxo heeft soms moeite met de lengte van klassiekers en kan in deze iets korte etappe wellicht zijn slag slaan. Voorwaarde is wel dat hij de ruimte krijgt van zijn kopman. Die zekerheid heeft Sep Vanmarcke al bij LottoNL-Jumbo. “Sep is een van de beste renners op kasseien en heeft die dag een vrije rol”, stelde ploegleider Nico Verhoeven eerder tegenover WielerFlits. Ook vorig jaar mocht de Belg voor eigen kansen gaan in de kasseienetappe, maar toen gooide een lekke band roet in het eten. Ditmaal krijgt hij kans op revanche.

Bij Etixx-Quick-Step rekent men op Zdenek Stybar. De veldrijder beschikt over een uitstekende techniek en kan goed uit de voeten op dit terrein. In zijn enige drie deelnames aan Parijs-Roubaix eindigde hij telkens in de top tien. Dit jaar sprintte hij zelfs naar een tweede plaats achter Degenkolb. Derde werd toen Greg Van Avermaet. De Belg hoopt ook dinsdag hoge ogen te kunnen gooien.

2014, Tour de France, tappa 05 Ypres - Arenberg, Astana 2014, Nibali Vincenzo, Arenberg

Vincenzo Nibali werd vorig jaar derde in de kasseienetappe – foto: Sirotti

Als de koers gunstig verloopt zijn zelfs sterke sprinters niet volledig kansloos in Cambrai. Het is door het voorspelde goede weer en het iets eenvoudigere parcours dan vorig jaar niet ondenkbaar dat een beperkte groep voor de zege mag sprinten. Denk daarbij dan aan André Greipel. De Duitser van Lotto Soudal is in de winning mood en ging dit seizoen opvallend lang mee in Parijs-Roubaix. Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) is ook een sprinter die kasseistroken zou kunnen overleven. De Noor bewees op het nationale kampioenschap uitstekend in vorm te zijn.

De Welshman Geraint Thomas (Sky) is een gevaarlijke outsider voor de kasseienrit. Vorig jaar werd hij nog zevende in Parijs-Roubaix, wat aantoont dat hij het dokkeren over de kasseien aankan. Martin Elmiger (IAM Cycling) werd dit jaar vijfde in de Helleklassieker. Michal Kwiatkowski (Etixx-Quick Step) is een andere renner die het werk aankan, maar reed de voorbije dagen met name in een dienende rol. Beschikt hij wel over de vorm die nodig is om te excelleren? Daarnaast is het uitkijken naar Florian Sénéchal (Cofidis). De nog maar 21-jarige Fransman geldt als een grote belofte voor het klassieke werk.

Mark Cavendish (Etixx-Quickstep) gewinnt Kuurne-Brussel-Kuurne im Sprint

De zware valpartij tijdens de rit naar Hoei heeft ook gevolgen voor deze rit. Normaal zou ook Fabian Cancellara bij de belangrijkste kanshebbers horen, maar de drievoudig winnaar van Parijs-Roubaix kwam maandag zwaar ten val. Het is daarom de vraag in welke toestand hij aan de start gaat verschijnen. Alexander Kristoff is een andere renner die normaal tot de favorieten zou behoren, maar maandag tegen de grond ging. Net als met Cancellara is het afwachten hoe hij zal herstellen.

Van alle klassementsrenners lijkt Vincenzo Nibali de beste papieren te hebben. De Italiaan werd vorig jaar immers derde in de kasseienetappe. Het is voor Lars Boom te hopen dat zijn kopman lang bij kan blijven. Dan krijgt hij wellicht de vrijheid om opnieuw te zegevieren in de Tour de France.

Sebastian Langeveld moet op een soortgelijk scenario hopen. De Nederlander kan normaal goed mee op kasseien, maar van hem wordt verwacht dat hij de kopmannen van Cannondale-Garmin in de gaten houdt. De drie klassiekerrenners bij Sky – Luke Rowe, Ian Stannard en Geraint Thomas – kampen met hetzelfde probleem.

Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
*** Sep Vanmarcke en Zdenek Stybar
** Peter Sagan, Greg Van Avermaet en Lars Boom
* Geraint Thomas, André Greipel, Edvald Boasson Hagen en Martin Elmiger

Dit artikel delen:

127 Reacties

Gilberto 7 juli 2015 om 09:10

Hangt er natuurlijk een hoop van af wie enige vrijheid krijgt van zijn kopman. Veel van de kanshebbers die je vandaag zou kunnen verwachten, moeten immers een kopman op sleeptouw nemen.

robotour 7 juli 2015 om 09:15

De laatste strook is 3.7km lang, daar valt de beslissende slag.
Grootste kanshebbers vandaag om geel over tenemen. Sagan en Vanavermaet.
Vanavermaet moet zowiezo Sagan achter zich houden als die om de etappewinst gaan sprinten. Outsiders voor het geel Martin, Van Garderen en Gallopin.

KRP 7 juli 2015 om 09:21

Goh LL jij weet echt alles beter. Ik ben al jaren lang volger maar heb Contador de laatste jaren nog nooit een korte steile klim ook maar in de buurt van het podium zien rijden…. een keertje podium Waalse pijl lang geleden.

Wheely 7 juli 2015 om 09:23

Wordt weer een bijzondere etappe, hopelijk zonder al te veel erg. Door de dubbele belangen binnen de ploegen zeer moeilijk te voorspellen wat er gaat gebeuren. Kans dat Greipel aan sprinten toekomt lijkt me best groot.

jwplokkaar 7 juli 2015 om 09:31

Heeft er iemand nieuws omtrent Kristoff?
Is hij gevallen en beschadigd? Of reed hij gister (expres) in cognito?
Ben ernstig benieuwd omdat ik hem als topfavoriet beschouw…..

Namredlek 7 juli 2015 om 09:42

Boom, Sagan, Thomas. No way dat die voor eigen succes mogen gaan.

Het zal tussen Degenkolb, Stybar en Vanmarcke gaan.

Guushovd 7 juli 2015 om 09:47

Even een vergelijking met de etappe van vorig jaar (2 geschrapte stroken in 2014 niet meegerekend):

2014 ————————————————— 2015

153km ———————————————– 221km
7 Stroken, 12,6 km ——————————– 7 stroken 13,3km
6 stroken laatste 50km ————————– 6 stroken laatste 50km
Aanloop vlak ————————————– Aanloop vlak met een aantal klimmetjes
Regen (nat wegdek) —————————— Zon (stof?, er is vanochtend kans op een bui)
Wind in de Rug ————————————- Tegenwind

De stroken in 2014 schijnen iets zwaarder geweest te zijn, maar het verschil lijkt verwaarloosbaar.

Nat zijn de kasseien misschien iets zwaarder dan stoffig, maar verder lijkt de etappe zeker net zo zwaar als vorig jaar. Het wordt dus gewoon weer een hele zware etappe.
Ik geloof nooit in een semi massasprint. Voor, op en vlak na een kasseienstrook valt alle organisatie weg. Doe dat 8x in de finale en het peloton ligt altijd uiteen in stukken.
Het verschil in wind kan allerlei effecten hebben. De tegenwind kan in het voordeel van een open koers werken doordat vermoeidheid de organisatie eerder laat wegvallen. Maar kan ook in het nadeel uitvallen, omdat aanvallers in het nadeel kunnen zijn.

Ik kan niet wachten tot de live uitzending.

spherepeer 7 juli 2015 om 09:52

Van Garderen heeft wel een uitstekend team om zich heen voor kasseitjes, ben benieuwd of hij hier kan profiteren inderdaad.

theojenner 7 juli 2015 om 09:54

@KRP dus die etappe in de giro die Gilbert een maand geleden won heb je gewoon even gemist? Werdt Contador knap 2e en dat was een behoorlijk muurtje.

Front-runner 7 juli 2015 om 09:56

Er wordt weer lekker gehengeld voor de Tourpoules lees ik

@KRP Afgelopen Giro niet gevolgd zeker? Op Monte Berico reed hij redelijk overtuigend naar een tweede plek achter een superieure Gilbert.
Die punch miste ik overigens wel gisteren bij hem, maar misschien dat Contador richting week 2 en 3 wat meer zal verbeteren.

Garmin2012 7 juli 2015 om 09:57

Ik denk dat Thomas, Rowe, maar ook Stannard heel erg in de buurt blijven van Froome. Hetzelfde geldt voor Boom, Westra, Fuglsang bij astana en sagan bij tinkoff. er wordt hier gezegd dat tinkoff een betere kasseienploeg heeft dan astana en sky..maar ik denk het niet…Ik hoop op spektakel en geen valpartijen…

sander21 7 juli 2015 om 10:13

Wat denken jullie van Pozzato misschien kan de ouwe rot in het vak nog hoge ogen gooien?

KRP 7 juli 2015 om 10:17

Tja ik werk ook nog wel eens dus inderdaad gemist:-). Het is niet zo dat het zijn specialiteit is….eens dat het er niet best uitzag gisteren maar hij komt nog wel met wat. Contador zal 3e eindigen in mijn beleving

KRP 7 juli 2015 om 10:19

Froome was ook wel erg goed maar toch denk ik dat hij vandaag met zijn ietwat beperkte stuurmanskunsten wel eens wat tijd kan gaan verliezen (veel zal het niet zijn met dit mooie weer)

ATC65 7 juli 2015 om 10:33

Ik verwacht zelf veel van Lars Ytting Bak

Bi-winning 7 juli 2015 om 10:49

Wat gun ik het Van Avermaet om deze rit te winnen zeg haha. Ben verder erg benieuwd naar Kristoff, hoop dat de schade meevalt… Iemand die hier meer over weet?

dikkechaap 7 juli 2015 om 10:55

Ik vind het ontzettend jammer dat het niet regent. In tegenstelling tot Guushovd verwacht ik wel een grote groep (>20) aan de finish, zeker met deze tegenwind.
Ik denk dat valpartijen en lekke banden de koers zullen bepalen vandaag, die paar droge stroken zullen op zichzelf hooguit de organisatie een paar minuten ontregelen.

chasse patat 7 juli 2015 om 11:25

Welk klassement bepaalt de volgorde van volgauto’s vandaag?

Miller 7 juli 2015 om 11:46

Als ik alle weersites even doorploeg zie ik dat er in de finishplaats Cambrai toch wel degelijk kans is op regen rond 15.00 á 16.00 uur. Benieuwd

Guushovd 7 juli 2015 om 11:57

Ja, rond 16:00 is er 30% kans op regen.

Stelvio-fan 7 juli 2015 om 11:59

Met een beetje geluk kan ik vanaf 16.00 uur kijken, dus hopen op regen dan! :)

dikkechaap 7 juli 2015 om 12:15

Het gaat echt niet regenen, sorry. Als er iets valt, en de kans daarop is heel klein, dan zijn het een paar druppels.

Guushovd 7 juli 2015 om 12:18

Westra in de kopgroep

Guushovd 7 juli 2015 om 12:19

@Dikkechaap
Mee eens, maar ook een paar druppels op de kasseien in een tourpeloton kan veel effect hebben, al is het maar vanwege de stress.

Glenn36 7 juli 2015 om 13:05

Inmiddels al 8 minuten voorsprong. Nibali zou wel wat van plan zijn met Westra in de kopgroep.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.