Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 3

maandag 6 juli 2015 om 07:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 3

foto: Sirotti

Na twee Nederlandse Tourdagen, is in de derde etappe België aan de beurt. Het peloton vertrekt met Fabian Cancellara vanuit Antwerpen en eindigt voor het eerst in de Tourhistorie op de fameuze Muur van Huy. Het is de eerste etappe die eindigt met een klim en het biedt een geweldige kans voor enkele explosieve renners. WielerFlits kijkt vooruit. Staat Tom Dumoulin na morgen in de gele trui?

Parcours
Iets na 13.00 uur wordt het peloton Antwerpen uit gestuurd, om dan in een zuidelijke lijn naar Huy te rijden, in een etappe van 159,5 kilometer. De rit begint vrij vlak, maar komt al gauw in het zo bekende Belgische landschap terecht, waar glooiingen aan de orde van de dag zijn. Zware beklimmingen zijn er onderweg niet echt; de drie pukkels van de vierde categorie zullen niet gelijk zorgen voor enorme gaten of ellende onder de zwakkere broeders. De Côte de Bohissau, de Côte d’Ereffe en de Côte de Cherave zijn pittig en bieden de sterkere ploegen wel de kans om aan de boom te schudden, maar niet veel meer dan dat.

Parcours derde etappe Tour de France

Nee, het zwaartepunt van deze rit ligt – net zoals in de Waalse Pijl – op de Mur de Huy. De Muur van Huy, een steil kreng van 1,3 kilometer en met een stijgingspercentage van 9.6%. Te vroeg gaan op deze klim en je ontploft, te laat gaan en je bent geklopt. Het is een klim voor renners die kort en hevig kunnen uithalen. Nooit eerder eindigde het Tourpeloton op de Muur van Huy en dus werd het hoog tijd. De Waalse Pijl besluit zijn dag al sinds 1983 op deze klim, wat tegelijk een zegen en een vloek is. De zegen is een mooie finale, de vloek is het feit dat de koers tot die finale volkomen in het slot ligt. Ontsnappen richting de Muur van Huy is openlijk solliciteren naar een nietszeggende uitslag. De kans bestaat dat de etappe van maandag eenzelfde patroon volgt, al biedt de Côte de Cherave een klein kansje. Hij zat dit jaar al in de Waalse Pijl en is een vinnige bult, die heel, héél misschien voor een ontsnapping kan zorgen. Het lijkt echter waarschijnlijk dat de dagwinnaar zijn lot bezegelt in de laatste kilometer.

Huy

Favorieten
De Muur van Huy was in de afgelopen vier edities het terrein van de Spanjaarden. En twee van de drie meest recente winnaars rijden mee in de Tour de France. Topfavoriet voor deze rit is toch wel Alejandro Valverde. Hij won in 2006, 2014 en dit jaar op de Muur van Huy, zegevierde op het nationaal kampioenschap. Hij verloor anderhalve minuut in de rit naar Neeltje Jans en is geen bedreiging voor de gele trui. Als er ergens een plek is om zich te revancheren op het tijdverlies, dan is het in Huy.

foto: Sirotti – archief

Het zou nog wel eens een pikant duel kunnen worden met één van Valverdes voornaamste vijanden in het peloton. Joaquim Rodriguez mag dan smal van stuk zijn, hij kan absoluut niet door één deur met Valverde en geldt als minstens zo’n explosieve klimmer. Rodriguez won de Waalse Pijl in 2012 en kan dus evengoed omhoog vallen op de Muur van Huy. Rodriguez heeft weliswaar iets meer klassementsambities dan Valverde, maar een ritzege is een ritzege en die kans dient zich zeker niet iedere dag aan. Ook voor Purito is het een kans om verloren seconden goed te maken, op de eindstreep zijn ook nog eens bonificaties te verdienen.

foto: Sirotti – archief

De etappe naar Huy biedt ook wel kansen voor iemand als Alberto Contador. Nu is hij over het algemeen wat beter als de klim wat langer doorgaat, maar Contador kan hier uitstekend de benen eens even goed testen. In de Giro d’Italia won hij geen enkele etappe, en een ritzege in de Tour op de derde dag zal die druk gelijk wegnemen. Hij zal echter goed moeten opletten, want na een desastreuze Tour van 2014, wil ook Chris Froome vast wel even uithalen op de Belgische klim. Ook hij doet het vaak beter op een echte berg, maar de benen zijn nog fris en een vroege etappe-overwinning geeft moraal. Beide heren komen met vertrouwen uit de waaierrit naar Zeeland. Nairo Quintana niet. Hij behoort ook tot de kanshebbers; de klimmerskwaliteiten van de kleine Colombiaan behoeven geen verder betoog.

Lager op de lijst der favorieten vindt men Daniel Martin. Tweede in de Waalse Pijl van vorig jaar en met Luik-Bastenaken-Luik op zijn palmares. De Ier weet dondersgoed hoe de Belgische hellingen bedwongen dienen te worden en kan zomaar langs al het Spaanse geweld glippen. Vincenzo Nibali mag ook niet uitgesloten worden, net als Thibaut Pinot, Rui Costa, Tejay van Garderen, Simon Gerrans en Rigoberto Uran. Ook wereldkampioen Michal Kwiatkowski is sterk genoeg om het Spaans sprekende deel van het peloton te doen vrezen. Hij was een sterke pion in de etappe naar Neeltje Jans, waarvoor hij beloond werd met de prijs van de strijdlust.

foto: Sirotti

Het Nederlandse kamp beschikt ook wel over een paar felle rakkers. Kan Tom Dumoulin het beste in zichzelf naar boven halen en de gele trui bemachtigen? Hij moet zeven tellen goedmaken op Fabian Cancellara om de Zwitser te passeren. Eventueel kan Warren Barguil Giant-Alpecin goed vertegenwoordigen. De Fransman komt steeds dichter bij eigen land en zat goed bij de pinken op zondag. LottoNL-Jumbo neemt een paar klimmers mee met Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Robert Gesink en Wilco Kelderman, maar of één van deze renners het op kan nemen tegen eerder genoemde specialisten, valt nog maar te bezien. Gesink is de absolute kopman na het grote verlies van de andere drie. Bauke Mollema heeft in het verleden al eens in de voorste gelederen gereden op de Muur van Huy, zo werd hij vorig jaar nog vierde in de Waalse Pijl.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Alejandro Valverde
*** Joaquim Rodriguez, Nairo Quintana
** Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali
* Daniel Martin, Rui Costa, Michal Kwiatkowski, Tom Dumoulin

[poll id=”68″]

Dit artikel delen:

170 Reacties

nietram 5 juli 2015 om 19:06

Tsja, moeilijk te zeggen wie dit gaat winnen. Ik gok op een duel tussen Valverde en Rodriguez. GO TOM!

Ivanoviclover 5 juli 2015 om 19:07

Valverde wint, Tom het geel. Simpel toch?

woodybronquito 5 juli 2015 om 19:09

Quintana 3 sterren? Heb hem nog nooit wat zien presteren op een puist. Idem voor froome.

nickdt 5 juli 2015 om 19:11

Kelderman met zijn Revanche.

dwyanewade 5 juli 2015 om 19:12

Volgens mij mag Martin ook bij de topfavorieten gerekend worden. Al eens 4de en 2de in de Waalse Pijl en al LBL gewonnen. Daarnaast 7de geëindigd in de laatste Dauphiné.

snoek1974 5 juli 2015 om 19:12

We kunnen neem ik aan toch ook gewoon eerder Sagan en Degenkolb verwachten ipv Froome en Quintana . Alhoewel dit na 2 etappes al de tour van de verrassingen is .

ConINGtador 5 juli 2015 om 19:14

Denken jullie dat Tony Martin na morgen nog top 5 staat? Anders kan ik misschien beter overwegen om Pinot / S. Yates / Meintjes op te nemen in mijn poultje. Die jongens zullen toch wel tijd willen goed maken en beschikken over goede klimmersbenen?

Blaudzun 5 juli 2015 om 19:15

voorbeschouwing is wel heel erg gericht op klassementsmannen. Kwiatkowski, Albasini en Fuglsang hebben hier in het verleden meerdere keren goed gepresteerd in de Waalse Pijl.

Wat denken jullie van Tim Wellens? Afgelopen ‘Pijl’ 31e maar heeft meerdere keren aangegeven deze etappe te hebben aangekruist?

snoek1974 5 juli 2015 om 19:19

Verwacht Tony Martin gewoon voorin morgen , maar ja verwachte ook niet dat Cancellara voor Cavendish zou eindigen bij een sprint , dat Gesink betere proloog zou rijden dus ja ??

Nickoz 5 juli 2015 om 19:21

Zal wel ‘gewoon’ gaan tussen Valverde en Rodriguez. Verwacht Froome en Contador ook wel weer dicht.

Eu ska di 5 juli 2015 om 19:22

Tony gallopin?

klumper 5 juli 2015 om 19:23

Gallopin zal niet winnen, verwacht hem rondt plaats 10-15

Hein-Jan 5 juli 2015 om 19:30

Daniel Martin maar één ster?
Die mag op gelijke hoogte met Purito, lijkt mij.

Teevansee 5 juli 2015 om 19:32

Sagan kan morgen wel eens verrassen. Hij was in 2013 al eens 12de in de Waalse Pijl na een zwaar voorjaar. Met bonificaties en een breukje in het peloton hier en daar komt geel dan zowaar in zicht.

Esko 5 juli 2015 om 19:34

Uran had wel hier een ster mogen krijgen. Die zat er wel lekker bij vandaag. Voor types zoals Sagan en Degenkolb is dit iets te veel van het goede, vooral als het tempo hoog wordt gehouden.

Il Mostro 5 juli 2015 om 19:35

Ik begrijp ook niet helemaal waarom hier de grote vier hier zoveel sterren krijgen. Albasini wordt niet eens genoemd en die geef ik persoonlijk meer kans dan de 3-ster-Quintana. Kreuziger zie ik ook nog wel een eind komen.

Eckhart 5 juli 2015 om 19:36

Nibali mag meer sterren krijgen dan froome en Quintana (draaide in het verleden al goed in L-B-L). Sagan kan idd ook uitpakken op de muur van Hoei

pato45 5 juli 2015 om 19:43

Matthews een kans?

Erikv 5 juli 2015 om 19:48

Matthews verwacht ik morgen top 10!

jerteg 5 juli 2015 om 19:49

Waarom krijgt Dumoulin een ster? Ja, hij gaat voor geel, maar dat hij deze etappe gaat winnen lijkt me vrij klein. Mollema daarentegen kan deze rit wel winnen (met een beetje geluk). Hij was toch al eens 4de in de Waalse Pijl?

Natrix maura 5 juli 2015 om 19:57

@Blaudzun
Fuglsang is gevallen en licht gehavend. Maakte vandaag ook niet zo'n indruk in de Nibali-Bauke groep. Die verwacht ik niet morgen.

RABBIT_HOLE 5 juli 2015 om 19:58

Tim Wellens zie ik ook wel voor een stuntje zorgen

wouzzi 5 juli 2015 om 20:03

Benieuwd naar Van Avermaet!

Ivan 5 juli 2015 om 20:03

****Rodriguez
*** Valverde, Dan Martin, Wellens
** NIbali, Albasini, Gerrans, Pinot
* Kwiatkowski, Rui Costa, Sammy Sanchez, Bardet, Vuillermoz, Yates

Toch valt het bij het verdelen van deze sterren weer op dat Dani Moreno niet meedoet. Die had hier gewoon kunnen winnen.

Limburger 5 juli 2015 om 20:05

Vraag me af hoe ‘sprinters’ Sagan en Matthews het gaan doen. In het verleden is toch gebleken dat de Muur te zwaar is voor dit soort types, maar krijg toch weer de neiging om ze top 10 in te schatten.

Headlines

Materiaalzone

Populair