Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 3

maandag 6 juli 2015 om 07:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 3

foto: Sirotti

Na twee Nederlandse Tourdagen, is in de derde etappe België aan de beurt. Het peloton vertrekt met Fabian Cancellara vanuit Antwerpen en eindigt voor het eerst in de Tourhistorie op de fameuze Muur van Huy. Het is de eerste etappe die eindigt met een klim en het biedt een geweldige kans voor enkele explosieve renners. WielerFlits kijkt vooruit. Staat Tom Dumoulin na morgen in de gele trui?

Parcours
Iets na 13.00 uur wordt het peloton Antwerpen uit gestuurd, om dan in een zuidelijke lijn naar Huy te rijden, in een etappe van 159,5 kilometer. De rit begint vrij vlak, maar komt al gauw in het zo bekende Belgische landschap terecht, waar glooiingen aan de orde van de dag zijn. Zware beklimmingen zijn er onderweg niet echt; de drie pukkels van de vierde categorie zullen niet gelijk zorgen voor enorme gaten of ellende onder de zwakkere broeders. De Côte de Bohissau, de Côte d’Ereffe en de Côte de Cherave zijn pittig en bieden de sterkere ploegen wel de kans om aan de boom te schudden, maar niet veel meer dan dat.

Parcours derde etappe Tour de France

Nee, het zwaartepunt van deze rit ligt – net zoals in de Waalse Pijl – op de Mur de Huy. De Muur van Huy, een steil kreng van 1,3 kilometer en met een stijgingspercentage van 9.6%. Te vroeg gaan op deze klim en je ontploft, te laat gaan en je bent geklopt. Het is een klim voor renners die kort en hevig kunnen uithalen. Nooit eerder eindigde het Tourpeloton op de Muur van Huy en dus werd het hoog tijd. De Waalse Pijl besluit zijn dag al sinds 1983 op deze klim, wat tegelijk een zegen en een vloek is. De zegen is een mooie finale, de vloek is het feit dat de koers tot die finale volkomen in het slot ligt. Ontsnappen richting de Muur van Huy is openlijk solliciteren naar een nietszeggende uitslag. De kans bestaat dat de etappe van maandag eenzelfde patroon volgt, al biedt de Côte de Cherave een klein kansje. Hij zat dit jaar al in de Waalse Pijl en is een vinnige bult, die heel, héél misschien voor een ontsnapping kan zorgen. Het lijkt echter waarschijnlijk dat de dagwinnaar zijn lot bezegelt in de laatste kilometer.

Huy

Favorieten
De Muur van Huy was in de afgelopen vier edities het terrein van de Spanjaarden. En twee van de drie meest recente winnaars rijden mee in de Tour de France. Topfavoriet voor deze rit is toch wel Alejandro Valverde. Hij won in 2006, 2014 en dit jaar op de Muur van Huy, zegevierde op het nationaal kampioenschap. Hij verloor anderhalve minuut in de rit naar Neeltje Jans en is geen bedreiging voor de gele trui. Als er ergens een plek is om zich te revancheren op het tijdverlies, dan is het in Huy.

foto: Sirotti – archief

Het zou nog wel eens een pikant duel kunnen worden met één van Valverdes voornaamste vijanden in het peloton. Joaquim Rodriguez mag dan smal van stuk zijn, hij kan absoluut niet door één deur met Valverde en geldt als minstens zo’n explosieve klimmer. Rodriguez won de Waalse Pijl in 2012 en kan dus evengoed omhoog vallen op de Muur van Huy. Rodriguez heeft weliswaar iets meer klassementsambities dan Valverde, maar een ritzege is een ritzege en die kans dient zich zeker niet iedere dag aan. Ook voor Purito is het een kans om verloren seconden goed te maken, op de eindstreep zijn ook nog eens bonificaties te verdienen.

foto: Sirotti – archief

De etappe naar Huy biedt ook wel kansen voor iemand als Alberto Contador. Nu is hij over het algemeen wat beter als de klim wat langer doorgaat, maar Contador kan hier uitstekend de benen eens even goed testen. In de Giro d’Italia won hij geen enkele etappe, en een ritzege in de Tour op de derde dag zal die druk gelijk wegnemen. Hij zal echter goed moeten opletten, want na een desastreuze Tour van 2014, wil ook Chris Froome vast wel even uithalen op de Belgische klim. Ook hij doet het vaak beter op een echte berg, maar de benen zijn nog fris en een vroege etappe-overwinning geeft moraal. Beide heren komen met vertrouwen uit de waaierrit naar Zeeland. Nairo Quintana niet. Hij behoort ook tot de kanshebbers; de klimmerskwaliteiten van de kleine Colombiaan behoeven geen verder betoog.

Lager op de lijst der favorieten vindt men Daniel Martin. Tweede in de Waalse Pijl van vorig jaar en met Luik-Bastenaken-Luik op zijn palmares. De Ier weet dondersgoed hoe de Belgische hellingen bedwongen dienen te worden en kan zomaar langs al het Spaanse geweld glippen. Vincenzo Nibali mag ook niet uitgesloten worden, net als Thibaut Pinot, Rui Costa, Tejay van Garderen, Simon Gerrans en Rigoberto Uran. Ook wereldkampioen Michal Kwiatkowski is sterk genoeg om het Spaans sprekende deel van het peloton te doen vrezen. Hij was een sterke pion in de etappe naar Neeltje Jans, waarvoor hij beloond werd met de prijs van de strijdlust.

foto: Sirotti

Het Nederlandse kamp beschikt ook wel over een paar felle rakkers. Kan Tom Dumoulin het beste in zichzelf naar boven halen en de gele trui bemachtigen? Hij moet zeven tellen goedmaken op Fabian Cancellara om de Zwitser te passeren. Eventueel kan Warren Barguil Giant-Alpecin goed vertegenwoordigen. De Fransman komt steeds dichter bij eigen land en zat goed bij de pinken op zondag. LottoNL-Jumbo neemt een paar klimmers mee met Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Robert Gesink en Wilco Kelderman, maar of één van deze renners het op kan nemen tegen eerder genoemde specialisten, valt nog maar te bezien. Gesink is de absolute kopman na het grote verlies van de andere drie. Bauke Mollema heeft in het verleden al eens in de voorste gelederen gereden op de Muur van Huy, zo werd hij vorig jaar nog vierde in de Waalse Pijl.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Alejandro Valverde
*** Joaquim Rodriguez, Nairo Quintana
** Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali
* Daniel Martin, Rui Costa, Michal Kwiatkowski, Tom Dumoulin

[poll id=”68″]

Dit artikel delen:

170 Reacties

LyndaLid 6 juli 2015 om 12:29

@ Striga

De ploegen van die mannen zelf weten al dat die renners kansloos zijn (Sagan niet, maar daar draait het om Contador). Dus ik zou er niet vanuit gaan. Bovendien is die finale veel moeilijker dan koersen die Matthews won, ook moeilijker dan de Gold Race.

Zjoske 6 juli 2015 om 12:33

@Brummel +1

Ik hoop mooie strijd te zien op 4 fronten:
– Voor de ritzege (ik denk Valverde voor Martin, Purito en Albasini)
– Kleine speldenprikjes in het AK
– Voor de gele trui (denk dat Cancellara net lang genoeg blijft hangen in Tom zijn wiel)
– Nederlanders die zich in de top10 proberen te harken (Mollema, Gesink, misschien zelfs Poels).

LyndaLid 6 juli 2015 om 12:40

Wat betreft Cancellara trouwens: Die acht zichzelf in staat om te winnen op de Mur de Bretagne. Om iemand die dat van zichzelf weet op zes seconden te zetten (als ook niet specialist), moet je van hele goede huize komen. Laten we het hopen!

WCEendT 6 juli 2015 om 12:57

@Zjoske
Ik hoop dat Mollema echt de “oude” is en hier bij de eerste 5 binnen komt. Dan kan dit nog een leuke tour voor Mollema worden.

Striga 6 juli 2015 om 13:00

@ Lyndalid

Tuurlijk gaat Orica voor Albasini maar Matthews kan met de beste klimmers mee omhoog en die finale is zeker niet te zwaar voor hem. In die rit die Gilbert in de Giro wint zit Matthews continu voorin het peloton op klimmen van 10% dus wanneer hij niet hoeft te knechten is die juist alles behalve kansloos, maar die kans is aardig klein idd.

robotour 6 juli 2015 om 13:02

@LL als Cancellara ergens zijn zinnen op heeft gezet, dan gaat hij er vol voor.
Hem op de Muur uit het geel rijden, lijkt mij voor Dumoulin onmogelijk. Ik moet nog maar zien of Dumoulin zelf Cancellara voor kan blijven.

zomaareens 6 juli 2015 om 13:04

is het heel raar om te denken dat een vluchtgroep vandaag(na gisteren) van mannen die geen bedreiging zijn voor geel, het wel kan redden?

LyndaLid 6 juli 2015 om 13:06

Heel raar niet, zeer onwaarschijnlijk toch wel. Eigenlijk uitgesloten, want Movistar en Cannondale gaan 100% voor de etappezege. En als Rodriguez zich goed voelt Katusha ook.

Patriickjoo 6 juli 2015 om 13:11

Wat verwachten jullie van Sagan? Het lijkt me toch alle ballen op Contador vandaag

HF2013 6 juli 2015 om 13:23

Orica gisteren na het breken ook geen trap teveel meer gedaan. Met enkele kanshebbers in de gelederen, misschien wel bewust, want die gaan puur voor ritten, toch?

MaukeBollema2 6 juli 2015 om 13:30

Valverde, Rodriguez (mits fit), Martin, die lijken zeker. Daarachter kun je wel 20 namen noemen. Wordt interessant.

robotour 6 juli 2015 om 13:30

Zijn er trouwens nog bonificatie-seconden te winnen met de tussensprint en aan de streep ?
Dit kan het ook nog interessanter maken.

achtpuntzes 6 juli 2015 om 13:32

@ robotour:
geen bonificaties in de tussensprint deze tour wel aan de finish

robotour 6 juli 2015 om 13:43

@achtpuntzes bedankt, alleen bonificatieseconden te verdienen van etappe 2 t/m. etappe 8.

Sagan moet dan vandaag wel een superstunt uithalen om het geel te kunnen pakken, winnen en Cancellara op 24 sec. zetten.

Kreiger 6 juli 2015 om 13:57

Het zou niet de eerste keer zijn dat Cancellara zich overschat op klimgebied. Hij ging in Mendrisio toch ook eventjes wereldkampioen worden maar toen bleken de hoogtemeters hem toch te nekken.
Ik denk ook altijd dat hij dit eigenlijk moet kunnen maar er is nu eenmaal een reden dat op Huy de klimmers en zelf muur-specialisten er steevast uitkomen. Het kan zijn dat het het parcours van de WP is dat veel zwaarder is, maar ik vermoed toch ook dat het profiel van deze klim gewoon te zwaar is: te lang te steil, je duwt je er niet gewoon even naar boven op kracht maar komt wel jezelf tegen. Zelfs klimmers vallen er halfweg stil en worden dan voorbijgevlogen alsof ze stilstaan wanneer de specialisten passeren.

schipperaar 6 juli 2015 om 14:08

@kreiger
Tis de vraag of ie de muur ooit gedaan heeft, daar is Tom ruim int voordeel.

LyndaLid 6 juli 2015 om 14:30

@ kreiger

Maar Dumoulin is ook geen klimmer of muur-specialist, en daar gaat het om.

Rudolfo 6 juli 2015 om 15:07

Ik zit nu live te kijken en zowel gisteren als vandaag valt het mij op dat de ploegen van alle potentiële top 10 renners gegroepeerd rijden en liefst zoveel mogelijk vooraan.
Helaas mis ik dit bij onze Lotto Jumbo renners die ongegroepeerd en vaak achterin het peloton rijden en gisteren alleen bij vooraf aangemerkte knelpunten elkaar opzoeken.
In mijn ogen is dit vaak bij deze ploeg de oorzaak ervan dat ze achter raken bij valpartijen

dikkechaap 6 juli 2015 om 15:15

Volgens mij kijkt Dijkstra op wielerflits, hij meldt net dat Valverde nog eens had benadrukt dat Quintana de kopman is. Toevallig dat er vandaag een bericht op deze site staat, terwijl het interview voor de tour was.

bocht 13 6 juli 2015 om 17:17

Uran voor geel

Headlines

Materiaalzone

Populair