Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 3

maandag 6 juli 2015 om 07:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 3

foto: Sirotti

Na twee Nederlandse Tourdagen, is in de derde etappe België aan de beurt. Het peloton vertrekt met Fabian Cancellara vanuit Antwerpen en eindigt voor het eerst in de Tourhistorie op de fameuze Muur van Huy. Het is de eerste etappe die eindigt met een klim en het biedt een geweldige kans voor enkele explosieve renners. WielerFlits kijkt vooruit. Staat Tom Dumoulin na morgen in de gele trui?

Parcours
Iets na 13.00 uur wordt het peloton Antwerpen uit gestuurd, om dan in een zuidelijke lijn naar Huy te rijden, in een etappe van 159,5 kilometer. De rit begint vrij vlak, maar komt al gauw in het zo bekende Belgische landschap terecht, waar glooiingen aan de orde van de dag zijn. Zware beklimmingen zijn er onderweg niet echt; de drie pukkels van de vierde categorie zullen niet gelijk zorgen voor enorme gaten of ellende onder de zwakkere broeders. De Côte de Bohissau, de Côte d’Ereffe en de Côte de Cherave zijn pittig en bieden de sterkere ploegen wel de kans om aan de boom te schudden, maar niet veel meer dan dat.

Parcours derde etappe Tour de France

Nee, het zwaartepunt van deze rit ligt – net zoals in de Waalse Pijl – op de Mur de Huy. De Muur van Huy, een steil kreng van 1,3 kilometer en met een stijgingspercentage van 9.6%. Te vroeg gaan op deze klim en je ontploft, te laat gaan en je bent geklopt. Het is een klim voor renners die kort en hevig kunnen uithalen. Nooit eerder eindigde het Tourpeloton op de Muur van Huy en dus werd het hoog tijd. De Waalse Pijl besluit zijn dag al sinds 1983 op deze klim, wat tegelijk een zegen en een vloek is. De zegen is een mooie finale, de vloek is het feit dat de koers tot die finale volkomen in het slot ligt. Ontsnappen richting de Muur van Huy is openlijk solliciteren naar een nietszeggende uitslag. De kans bestaat dat de etappe van maandag eenzelfde patroon volgt, al biedt de Côte de Cherave een klein kansje. Hij zat dit jaar al in de Waalse Pijl en is een vinnige bult, die heel, héél misschien voor een ontsnapping kan zorgen. Het lijkt echter waarschijnlijk dat de dagwinnaar zijn lot bezegelt in de laatste kilometer.

Huy

Favorieten
De Muur van Huy was in de afgelopen vier edities het terrein van de Spanjaarden. En twee van de drie meest recente winnaars rijden mee in de Tour de France. Topfavoriet voor deze rit is toch wel Alejandro Valverde. Hij won in 2006, 2014 en dit jaar op de Muur van Huy, zegevierde op het nationaal kampioenschap. Hij verloor anderhalve minuut in de rit naar Neeltje Jans en is geen bedreiging voor de gele trui. Als er ergens een plek is om zich te revancheren op het tijdverlies, dan is het in Huy.

foto: Sirotti – archief

Het zou nog wel eens een pikant duel kunnen worden met één van Valverdes voornaamste vijanden in het peloton. Joaquim Rodriguez mag dan smal van stuk zijn, hij kan absoluut niet door één deur met Valverde en geldt als minstens zo’n explosieve klimmer. Rodriguez won de Waalse Pijl in 2012 en kan dus evengoed omhoog vallen op de Muur van Huy. Rodriguez heeft weliswaar iets meer klassementsambities dan Valverde, maar een ritzege is een ritzege en die kans dient zich zeker niet iedere dag aan. Ook voor Purito is het een kans om verloren seconden goed te maken, op de eindstreep zijn ook nog eens bonificaties te verdienen.

foto: Sirotti – archief

De etappe naar Huy biedt ook wel kansen voor iemand als Alberto Contador. Nu is hij over het algemeen wat beter als de klim wat langer doorgaat, maar Contador kan hier uitstekend de benen eens even goed testen. In de Giro d’Italia won hij geen enkele etappe, en een ritzege in de Tour op de derde dag zal die druk gelijk wegnemen. Hij zal echter goed moeten opletten, want na een desastreuze Tour van 2014, wil ook Chris Froome vast wel even uithalen op de Belgische klim. Ook hij doet het vaak beter op een echte berg, maar de benen zijn nog fris en een vroege etappe-overwinning geeft moraal. Beide heren komen met vertrouwen uit de waaierrit naar Zeeland. Nairo Quintana niet. Hij behoort ook tot de kanshebbers; de klimmerskwaliteiten van de kleine Colombiaan behoeven geen verder betoog.

Lager op de lijst der favorieten vindt men Daniel Martin. Tweede in de Waalse Pijl van vorig jaar en met Luik-Bastenaken-Luik op zijn palmares. De Ier weet dondersgoed hoe de Belgische hellingen bedwongen dienen te worden en kan zomaar langs al het Spaanse geweld glippen. Vincenzo Nibali mag ook niet uitgesloten worden, net als Thibaut Pinot, Rui Costa, Tejay van Garderen, Simon Gerrans en Rigoberto Uran. Ook wereldkampioen Michal Kwiatkowski is sterk genoeg om het Spaans sprekende deel van het peloton te doen vrezen. Hij was een sterke pion in de etappe naar Neeltje Jans, waarvoor hij beloond werd met de prijs van de strijdlust.

foto: Sirotti

Het Nederlandse kamp beschikt ook wel over een paar felle rakkers. Kan Tom Dumoulin het beste in zichzelf naar boven halen en de gele trui bemachtigen? Hij moet zeven tellen goedmaken op Fabian Cancellara om de Zwitser te passeren. Eventueel kan Warren Barguil Giant-Alpecin goed vertegenwoordigen. De Fransman komt steeds dichter bij eigen land en zat goed bij de pinken op zondag. LottoNL-Jumbo neemt een paar klimmers mee met Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Robert Gesink en Wilco Kelderman, maar of één van deze renners het op kan nemen tegen eerder genoemde specialisten, valt nog maar te bezien. Gesink is de absolute kopman na het grote verlies van de andere drie. Bauke Mollema heeft in het verleden al eens in de voorste gelederen gereden op de Muur van Huy, zo werd hij vorig jaar nog vierde in de Waalse Pijl.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Alejandro Valverde
*** Joaquim Rodriguez, Nairo Quintana
** Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali
* Daniel Martin, Rui Costa, Michal Kwiatkowski, Tom Dumoulin

[poll id=”68″]

Dit artikel delen:

170 Reacties

Esko 5 juli 2015 om 20:05

Matthews zal denk ik niet worden uitgespeeld. Ze hebben Albasini en Gerrans nog, maar ze gaan waarschijnlijk voor Albasini.

123poetertjes 5 juli 2015 om 20:07

Leuk om de Waalse Pijl meermaals te noemen in de voorbeschouwing, maar die eigenlijk totaal niet mee te nemen. Als ik alleen al naar de top van afgelopen jaren keek, prijken daar Albasini (meermaals), Fuglsang, Kreuziger, Vuillermoz, Caruso en Arredondo. In die hoek moet je het ook zoeken morgen. De favorieten voor de eindzege zullen alleen maar op elkaar letten en ergens rond de vijftiende plek eindigen.

Eu ska di 5 juli 2015 om 20:07

Gerrans ? Die een kansje wagen hij kan het wel

Limburger 5 juli 2015 om 20:08

@esko. Op een stijle puist als deze is het geen kwestie van uitspelen. Iedereen knalt ‘m gewoon zo hard mogelijk op. Neemt niet weg dat ik denk dat Albasini morgen zeker top 10 gaat rijden als hij goed is.

Stoempert 5 juli 2015 om 20:08

Zal wel een Spanjaard worden, Albasini zou ik het ook wel gunnen, die is hier al een paar keer heel goed geweest!

Petros 5 juli 2015 om 20:10

Valverde topfavoriet, heeft de beste resultaten op de Muur. Verder kunnen Rodriguez, Dan Martin, Kwiatkowski, Gerrans en Albasini ook kort eindigen. Waarom Dumoulin een sterretje krijgt snap ik niet. Van de Nederlanders zie ik Mollema en Kelderman veel korter eindigen, misschien wel top 10.

spherepeer 5 juli 2015 om 20:16

Leuk detail: Kelderman heeft op Strava het record:
http://www.strava.com/segments/mur-de-huy-climb-617076

mitchel_91 5 juli 2015 om 20:19

Denk dat het voor de muur van huy al uit elkaar ligt. Ik verwacht van de mannen van Astana wel wat oorlog eerlijk gezegd.

Hunneman180 5 juli 2015 om 20:21

Totaal niet met deze verdeling eens, ik zeg:

**** Alejandro Valverde
*** Joaquin Rodriquez, Daniel Martin
** Alberto Contador, Thibaut Pinot, Bauke Mollema
* Nairo Qwuantana, Chris Froome, Michal Kwaitek, Romain Bardet

ThorHushovdd 5 juli 2015 om 20:29

Qwuantana :p

Ajaxhoi 5 juli 2015 om 20:34

Vergeet louis meintjes niet!! Minimaal 1ster ipv tommetje

Matisz 5 juli 2015 om 20:43

DAN MARTIN de rest staat op de achtergrond op de foto!!!

sander21 5 juli 2015 om 20:51

Wat denken jullie van Gilbert?

sander21 5 juli 2015 om 20:52

Excuses bedoelde de andere Belg in de BMC ploeg van Avermaet

achtpuntzes 5 juli 2015 om 20:55

@ sander21:
die zou zo maar tweede kunnen worden.

Rik1994 5 juli 2015 om 21:00

Echt irritante rit voor mijn scorito, wil echt iedereen meenemen maar dat kan niet. Matthews kelderman en arredondo kanshebbers morgen?

Uwi 5 juli 2015 om 21:04

Denk niet dat van Avermaet mee gaat doen om de winst. Vreemd dat niemand van Orica een ster krijgt. Denken jullie dat ze voor Albasini of Gerrans gaan rijden? Of zullen ze gewoon beide vooraan afzetten en dan kijken wie de sterkste is?

Wim Kruithof 5 juli 2015 om 21:04

“twee minuten…” de etappe van morgen duurt twee minuten. Toch maar zo vlot als kan naar huis, om al die kilometers ‘in aanloop naar’ mee te pakken.

girardengo 5 juli 2015 om 21:09

Ik verwacht geen grote tijdsverschillen in de top van het klassement. Cancellara kan wellicht het geel houden, omdat hij in vorm lijkt. Wie het wint? Als er geen kopgroep vooruit blijft hou ik het bij Valverde of Rodriguez.

HF2013 5 juli 2015 om 21:15

Valverde en Rodriguez liggen voor de hand. Ook bij de bookies… dan maar wat centjes op een Albasini en Gerrans zetten. Vele betere quotes.

twoplustwoequalsfive 5 juli 2015 om 21:19

Albasini of Gerrans, wie maar de sterkste benen heeft. Na een felle strijd met Kwiatkowski, Rodriguez en Valverde.

Weening zal morgen hoe dan ook aan de champagne zitten.

WCEendT 5 juli 2015 om 21:21

Snap deze sterren niet helemaal, Quintana :O?!?!?!?!

LyndaLid 5 juli 2015 om 21:30

Man, ik lees een hele hoop (ik mag geen onzinnig meer zeggen dus ik zeg) “aparte” voorspellingen.

Degenkolb?! Houd op met me.

Matthews? Dat team heeft ook nog ene Albasini, en anders zou Gerrans ook nog voor gaan.

Sagan? Lijkt me dat Tinkoff alles voor Contador doet en Sagan het maar moet uitzoeken. Hij heeft de kwaliteiten (niet meer voor winst denk ik), maar zal in de lead-out van Contador zitten. Deed vandaag zelfs al kopwerk!

Verder denk ik dat het gewoon om de klimmers gaat morgen en begrijp ik er niets van dat Daniel Martin niet meer sterren heeft.

*****
Daniel Martin
****
Valverde – Rodriguez
***
Froome – Contador – Nibali
**
Simon Yates – Mollema – Albasini
*
Bardet – Kelderman – Gesink – Arredondo

ValverdeBassoNibali 5 juli 2015 om 21:31

Martin of Rodriguez. Sagan gaat echt niet meekunnen

WCEendT 5 juli 2015 om 21:36

@LL
Komt niet vaak voor, maar ik ben het soort van met je eens. De enige naam die ik zou vervangen is Yates (voor Gerrans).

Edit:
+ waarom geen Costa?

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair