Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 3

maandag 6 juli 2015 om 07:00
Tour 2015: Voorbeschouwing etappe 3

foto: Sirotti

Na twee Nederlandse Tourdagen, is in de derde etappe België aan de beurt. Het peloton vertrekt met Fabian Cancellara vanuit Antwerpen en eindigt voor het eerst in de Tourhistorie op de fameuze Muur van Huy. Het is de eerste etappe die eindigt met een klim en het biedt een geweldige kans voor enkele explosieve renners. WielerFlits kijkt vooruit. Staat Tom Dumoulin na morgen in de gele trui?

Parcours
Iets na 13.00 uur wordt het peloton Antwerpen uit gestuurd, om dan in een zuidelijke lijn naar Huy te rijden, in een etappe van 159,5 kilometer. De rit begint vrij vlak, maar komt al gauw in het zo bekende Belgische landschap terecht, waar glooiingen aan de orde van de dag zijn. Zware beklimmingen zijn er onderweg niet echt; de drie pukkels van de vierde categorie zullen niet gelijk zorgen voor enorme gaten of ellende onder de zwakkere broeders. De Côte de Bohissau, de Côte d’Ereffe en de Côte de Cherave zijn pittig en bieden de sterkere ploegen wel de kans om aan de boom te schudden, maar niet veel meer dan dat.

Parcours derde etappe Tour de France

Nee, het zwaartepunt van deze rit ligt – net zoals in de Waalse Pijl – op de Mur de Huy. De Muur van Huy, een steil kreng van 1,3 kilometer en met een stijgingspercentage van 9.6%. Te vroeg gaan op deze klim en je ontploft, te laat gaan en je bent geklopt. Het is een klim voor renners die kort en hevig kunnen uithalen. Nooit eerder eindigde het Tourpeloton op de Muur van Huy en dus werd het hoog tijd. De Waalse Pijl besluit zijn dag al sinds 1983 op deze klim, wat tegelijk een zegen en een vloek is. De zegen is een mooie finale, de vloek is het feit dat de koers tot die finale volkomen in het slot ligt. Ontsnappen richting de Muur van Huy is openlijk solliciteren naar een nietszeggende uitslag. De kans bestaat dat de etappe van maandag eenzelfde patroon volgt, al biedt de Côte de Cherave een klein kansje. Hij zat dit jaar al in de Waalse Pijl en is een vinnige bult, die heel, héél misschien voor een ontsnapping kan zorgen. Het lijkt echter waarschijnlijk dat de dagwinnaar zijn lot bezegelt in de laatste kilometer.

Huy

Favorieten
De Muur van Huy was in de afgelopen vier edities het terrein van de Spanjaarden. En twee van de drie meest recente winnaars rijden mee in de Tour de France. Topfavoriet voor deze rit is toch wel Alejandro Valverde. Hij won in 2006, 2014 en dit jaar op de Muur van Huy, zegevierde op het nationaal kampioenschap. Hij verloor anderhalve minuut in de rit naar Neeltje Jans en is geen bedreiging voor de gele trui. Als er ergens een plek is om zich te revancheren op het tijdverlies, dan is het in Huy.

foto: Sirotti – archief

Het zou nog wel eens een pikant duel kunnen worden met één van Valverdes voornaamste vijanden in het peloton. Joaquim Rodriguez mag dan smal van stuk zijn, hij kan absoluut niet door één deur met Valverde en geldt als minstens zo’n explosieve klimmer. Rodriguez won de Waalse Pijl in 2012 en kan dus evengoed omhoog vallen op de Muur van Huy. Rodriguez heeft weliswaar iets meer klassementsambities dan Valverde, maar een ritzege is een ritzege en die kans dient zich zeker niet iedere dag aan. Ook voor Purito is het een kans om verloren seconden goed te maken, op de eindstreep zijn ook nog eens bonificaties te verdienen.

foto: Sirotti – archief

De etappe naar Huy biedt ook wel kansen voor iemand als Alberto Contador. Nu is hij over het algemeen wat beter als de klim wat langer doorgaat, maar Contador kan hier uitstekend de benen eens even goed testen. In de Giro d’Italia won hij geen enkele etappe, en een ritzege in de Tour op de derde dag zal die druk gelijk wegnemen. Hij zal echter goed moeten opletten, want na een desastreuze Tour van 2014, wil ook Chris Froome vast wel even uithalen op de Belgische klim. Ook hij doet het vaak beter op een echte berg, maar de benen zijn nog fris en een vroege etappe-overwinning geeft moraal. Beide heren komen met vertrouwen uit de waaierrit naar Zeeland. Nairo Quintana niet. Hij behoort ook tot de kanshebbers; de klimmerskwaliteiten van de kleine Colombiaan behoeven geen verder betoog.

Lager op de lijst der favorieten vindt men Daniel Martin. Tweede in de Waalse Pijl van vorig jaar en met Luik-Bastenaken-Luik op zijn palmares. De Ier weet dondersgoed hoe de Belgische hellingen bedwongen dienen te worden en kan zomaar langs al het Spaanse geweld glippen. Vincenzo Nibali mag ook niet uitgesloten worden, net als Thibaut Pinot, Rui Costa, Tejay van Garderen, Simon Gerrans en Rigoberto Uran. Ook wereldkampioen Michal Kwiatkowski is sterk genoeg om het Spaans sprekende deel van het peloton te doen vrezen. Hij was een sterke pion in de etappe naar Neeltje Jans, waarvoor hij beloond werd met de prijs van de strijdlust.

foto: Sirotti

Het Nederlandse kamp beschikt ook wel over een paar felle rakkers. Kan Tom Dumoulin het beste in zichzelf naar boven halen en de gele trui bemachtigen? Hij moet zeven tellen goedmaken op Fabian Cancellara om de Zwitser te passeren. Eventueel kan Warren Barguil Giant-Alpecin goed vertegenwoordigen. De Fransman komt steeds dichter bij eigen land en zat goed bij de pinken op zondag. LottoNL-Jumbo neemt een paar klimmers mee met Laurens ten Dam, Steven Kruijswijk, Robert Gesink en Wilco Kelderman, maar of één van deze renners het op kan nemen tegen eerder genoemde specialisten, valt nog maar te bezien. Gesink is de absolute kopman na het grote verlies van de andere drie. Bauke Mollema heeft in het verleden al eens in de voorste gelederen gereden op de Muur van Huy, zo werd hij vorig jaar nog vierde in de Waalse Pijl.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Alejandro Valverde
*** Joaquim Rodriguez, Nairo Quintana
** Alberto Contador, Chris Froome, Vincenzo Nibali
* Daniel Martin, Rui Costa, Michal Kwiatkowski, Tom Dumoulin

[poll id=”68″]

Dit artikel delen:

170 Reacties

albertooo 5 juli 2015 om 21:43

Froome heeft vandaag geen trap te veel gegeven, als hij in een goede positie zit kan het zomaar voor winst zijn.

Scotty 5 juli 2015 om 21:47

Onze Tom voor het geel?? Hoeft eigenlijk alleen maar Cancellara en Martin achter zich te houden en niet meer dan 40 seconden te verliezen op de toppers! Hup TOM!!

zotvankoers 5 juli 2015 om 21:49

Albasini-gerrans-matthews. Waarom wordt orica hier vergeten? En bardet?

siht 5 juli 2015 om 21:56

Vuillermoz een kans?

WCEendT 5 juli 2015 om 21:56

@zot
En veel andere renners met verkeerde sterren.

WCEendT 5 juli 2015 om 21:59

@Siht
Denk dat hij (helaas) moet rijden voor Bardet.

Coma Cat 5 juli 2015 om 22:14

Waar zijn die 3 sterren voor Quintana op gebaseerd? Wmb geen sterren voor hem, en Dan Martin mag die drie sterren krijgen. Dumoulin gaat hier ook echt niet winnen, zet daar maar Uran voor in de plaats bijvoorbeeld.

zomaareens 5 juli 2015 om 22:14

Als twee honden vechten om een been, gaat mollema ermee heen

rahimns 5 juli 2015 om 22:16

Ik gun Tom absoluut die gele trui en de kans dat hij Martin en Cancellara achter zich weet te houden is absoluut aanwezig. Maar om hem hier een ster te geven dat gaat inderdaad wel erg ver.

allieballie 5 juli 2015 om 22:16

En Simon Yates en Sagan dan? Of zou het te stijl/lang zijn voor Sagan?

marcoW3 5 juli 2015 om 22:18

Lijkt me te stijl voor Dumoulin…

klootje kriekeljon 5 juli 2015 om 22:24

Plaatsing aan de voet gaat heel belangrijk zijn voor Tom, maar dat kan zijn ploeg prima. Alleen zowel Martin als Cancellara kunnen meer dan dat je van ze ziet op zulke aankomsten vermoed ik.

Rafał Kišerlovski 5 juli 2015 om 22:26

Inderdaad een slechte sterrenverdeling. Huy is niks voor Costa, Kwiat gaat in zijn vorm ook niks uitrichten, Dan Martin moet hoger, klassementstoppers lager etc. Tenzij er opeens een heel verrassend koersverloop komt zonder massasprint omhoog en net exact deze renners in de voorste groep zitten ;)

Spaakje 5 juli 2015 om 22:27

WCEendt, hij kan zo hard mogelijk omhoog knallen met Bardet in zijn wiel, dan brengt het hem misschien nog een mooie ereplaats? Het is toch een beetje ieder voor zich en veel hulp kan je je kopmannen niet meer geven.
@LL, zelfde namen heb ik ook staan, met Pinot (ipv Gesink) er nog bij, die moet dit ook goed aan kunnen.

robotour 5 juli 2015 om 22:30

Vermoedelijk vindt er al een schifting plaats op de voorlaatste klim en gaat daar Nibali met Wellens of Gallopin in de afdaling op weg naar de voet van de Muur. Misschien hebben ze morgen wel genoeg voorsprong om favoriet Valverde achter hun te houden. Dan Martin mag ook wel wat sterren meer hebben als hij zich vooraan in het peleton kan handhaven.

LyndaLid 5 juli 2015 om 22:32

@ Spaakje

Goeie, Pinot vergeten. Zou hem dan eerder ipv Arredondo zetten. Gesink lijkt me beter dan de kleine Colombiaan,

@ Robotour

Het is de Tour en Nibali zal echt niet voor de Muur gaan aanvallen, dat beloof ik je. Daar is het risico veel te groot voor. Het is geen klassieker, waar je alles of niets kan spelen.

robotour 5 juli 2015 om 22:38

@ll Waarom is het risico voor Nibali veel te groot ? Hij valt wel vaker op “vreemde plaatsen” aan. Die voorlaatste klim + afdaling leent zich daar zeer goed voor. Het is maar 4-5km naar de finish. Een goede Nibali gaat niet stilvallen op de Muur.

ti-raleigh 5 juli 2015 om 22:40

@ Mitchel 91
Ik hoop dat je gelijk krijgt en ik verwacht dat ook wel een beetje. Er zijn vandaag ploegen die schade hebben opgelopen en dat morgen proberen recht te zetten verwacht ik. Dat kan niet als je wacht tot Huy, want dan zullen de verschillen minimaal zijn tussen de AK-renners. Ik hoop dat Astana een coupje in gedachten heeft en dat TLJ deze keer wél oplet. Ondanks dat, is Valverde de grootse kanshebber wat mij betreft.

maastrichtmandarijn 5 juli 2015 om 22:41

Bij Orica kunnen ze niet alleen matthews uitspelen maar ook Gerrans, die is misschien nog wel beter in dit werk en ze hebben ook nog albassini

tom kan dit denk ik best goed aan. Vorig jaar in canada reed hij ook goed en niet te vergeten werd hij vlak achter van avermaet tweede in geraardsbergen.

Uwi 5 juli 2015 om 22:45

@maastrichtmandarijn
Voor Matthews zal dit te zwaar zijn denk ik. Ze zullen eerder voor Gerrans of Albasini gaan, maar zou niet weten wie van de 2.

Tiim 5 juli 2015 om 22:49

Wielerflits heeft Albasini even over het hoofd gezien

Knaljaas 5 juli 2015 om 22:49

Stybar ook een sterretje! Die knalde in de Strade Bianche ook Valverde uit het wiel op de slotklim.

LyndaLid 5 juli 2015 om 22:53

@ robotour

Omdat je op de Muur van Huy een vroege aanval áltijd moet bekopen met relatief veel tijdsverlies voor zo’n korte klim.

Laat ik het zo stellen: Waarom zou Nibali in hemelsnaam het risico nemen en niet gewoon met de besten mee omhoog klimmen? Hij reed al meermaals top 10 in Huy, en niet vanuit een ontsnapping. Die slaagt namelijk nóóit.

hardfietser 5 juli 2015 om 22:53

Purito heeft pijn na 2x te zijn gevallen in de puinhoop van vandaag. Geen favoriet voor morgen dus?

maastrichtmandarijn 5 juli 2015 om 23:05

Kreuziger heeft hier afgelopen jaren trouwens best aardig gereden. Froome mag van mij wel een sterretje minder, die is niet explosief genoeg voor dit werk. Misschien Bardet ook nog een sterretje

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair