Tom Dumoulin stopt tijdelijk met wielrennen

Tom Dumoulin stopt tijdelijk met wielrennen
Door Raymond Kerckhoffs & Maxim Horssels
zaterdag 23 januari 2021 om 13:17
Breaking

Tom Dumoulin heeft besloten om een pauze in zijn wielercarrière in te lassen. De Limburger, die afgelopen najaar 30 jaar werd, besloot in samenspraak met zijn ploeg Jumbo-Visma om voor onbepaalde tijd met onbetaald verlof te gaan.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Gisteravond maakte Dumoulin dit bekend in een gesprek met de leiding van de Nederlandse wielerploeg tijdens het trainingskamp in Alicante. De Limburger zegt al een jaar als wielrenner ongelukkig te zijn. Hij wil de tijd nemen om uit te zoeken wat hij met zijn toekomst wil en een antwoord te zoeken op de vraag of hij nog profwielrenner wil zijn.

Het besluit om tijdelijk te stoppen komt voor velen als een grote verrassing. Eerder deze week liet Dumoulin in een interview nog weten uit te kijken naar het nieuwe seizoen, waarin hij van start zou gaan in twee kasseikoersen. “Voor dit voorjaar hebben we besloten het roer een beetje om te gooien. We gaan eens een keer kasseien rijden, dat wordt wel lachen.”

“Het voorjaar vind ik altijd een heel mooie periode. Iedereen staat dan te trappelen, inclusief ikzelf, om weer ingang te schieten. Ik moet wel heel eerlijk bekennen dat het qua resultaten nooit mijn beste periode is geweest. Dit wordt mijn tiende profjaar en ik heb eigenlijk nog nooit geschitterd in het voorjaar. Ik hoop en denk elk jaar dat het dit jaar wél gaat lukken. Ik ga er weer vol voor.”

foto: Cor Vos

Seizoen 2021
Dumoulin zou zijn seizoen beginnen in Strade Bianche, daarna was het plan als kopman te starten in Tirreno-Adriatico en vervolgens de eensdagskoersen Milaan-San Remo, E3 Saxo Bank Classic en de Ronde van Vlaanderen te rijden.

De heuvelklassiekers, waaronder de Amstel Gold Race, zou hij overslaan om dan een rustperiode in te lassen om vervolgens via de Ronde van Romandië op te bouwen naar de Tour de France. Na de Tour waren de Olympische Spelen het WK wielrennen twee grote doelen. Door deze planning gaat nu een streep.

Blessures
De 30-jarige kopman van de Nederlandse ploeg kwakkelt al twee jaar met zijn sportieve carrière. In 2019 raakte hij geblesseerd aan zijn knie door een valpartij in de vierde etappe van de Giro d’Italië 2019. Die kwetsuur hield hem bijna heel het seizoen aan de kant.

De gevolgen van een val in de Giro – foto: Cor Vos

Dat jaar liet hij uit onvrede met zijn toenmalige ploeg Team Sunweb zijn contract ontbinden voor een overstap naar Jumbo-Visma. Maar ook bij de geelzwarte ploeg heeft Dumoulin nog niet zijn geluk teruggevonden. In de Tour de France van vorig jaar kampte hij met een zitvlakblessure en was hij het niet altijd eens met de gekozen ploegtactiek. Desondanks sloot hij die ronde af als zevende.

Stoppen
Na afloop van de Tour 2020 onthulde Dumoulin al eens gedacht te hebben aan stoppen. “Ik heb een verschrikkelijke tijd gehad na mijn knieblessure. Toen kwamen mijn darmklachten er overheen in het voorjaar en toen corona. Ik kan wel zeggen dat het stoppen mij toen nader stond dan het doorgaan”, zei hij destijds.

Inmiddels is dus duidelijk geworden dat hij alsnog voor onbepaalde tijd zijn wielercarrière pauzeert. Een terugkeer als beroepsrenner is daarmee niet uitgesloten.


Lees ook:
Tom Dumoulin quits cycling temporarily (English)
De denker in Tom Dumoulin strijdt al jaren met zijn twijfels

Dit artikel delen:

251 Reacties

Merlinappa 23 januari 2021 om 13:57

“Het voelt echt heel goed. Alsof er een rugzak van 100 kilogram af is gegaan. Ik werd meteen helemaal vrolijk wakker, het voelt zo goed dat ik eindelijk het besluit heb genomen tijd te nemen voor mezelf. Dat zegt genoeg, denk ik.”

Hulde voor Tom’s beslissing!

0
Limal 23 januari 2021 om 13:57

Ik wens Tom veel succes met het plezier terugvinden in wat hij doet. Heel spijtig voor ons wielerliefhebbers – de goeie Dumoulin was altijd een genot om te zien vlammen – maar als het mentaal niet goed zit komt dat er toch niet uit.

0
r525 23 januari 2021 om 13:59

Tja persoonlijk geluk gaat natuurlijk boven de sport. Maar dit wordt denk ik een soort Kittel verhaal, ofwel einde carriere.
Zet zijn vertrek bij Sunweb wel in perspectief.

0
I Langof 23 januari 2021 om 14:01

Mijn beste Tom, je werd betaald om te fietsen. Krijgt je steds nog tot eind 2022 uw salaris?

0
tendam 23 januari 2021 om 14:01

Wat snap je niet aan ‘onbetaald verlof’?

0
bartp25 23 januari 2021 om 14:02

Jezus gozer lees wat er staat. Hij gaat voor onbepaalde tijd ONBETAALD met verlof.

0
peterwinnen 23 januari 2021 om 14:08

Geld is echt het belangrijkste voor jou?

0
Arie den Blanken 23 januari 2021 om 14:45

Ik hoop dat Jumbo een flinke afkoopsom heeft betaald bij de vroegtijdige overstap van Sunweb naar Jumbo. Dan is Spekenbrink de lachende derde.

0
I Langof 23 januari 2021 om 14:59

@Arie: precies: Jumbo heeft een flinke afkoopsom betaald bij de vroegtijdige overstap

Jumbo betaalde Sunweb om Tom te laten gaan met de bedoeling dat Tom fietst, of met bedoeling oom grappen te maken met het team?

0
Gr.R. 23 januari 2021 om 15:41

De slavernij is al jaren geleden afgeschaft hoor.

0
Sonsbach Allstars 23 januari 2021 om 14:01

Ik hoop dat t hem goed doet. Het is alleen wel een eeuwige twijfelaar. Het is me vaak opgevallen dat hij in een interview met een goed gevoel ergens over kan praten en het vervolgens in dezelfde zin nog ontkrachten.

0
schlunzi 23 januari 2021 om 14:01

Fietsen is ook niet alles. Ik stopte al vóórdat ik prof werd! ;-) Het is een circus waar iedereen in en uit springt.

0
Mohorici 23 januari 2021 om 14:03

Voelden ze bij Sunweb waarschijnlijk ook ergens al aankomen,dus wellicht (achteraf gezien) toch een erg verstandige keuze om hem te laten gaan! Kijken of Hirschi zijn fiets over een jaar of twee ook aan de wilgen hangt ;)

0
Ivanoviclover 23 januari 2021 om 14:05

Te slim om gewoon een wielrenner te zijn. Ik denk dat dit wel het afscheid van de wielersport is, toch zeker als renner.

0
Arie den Blanken 23 januari 2021 om 14:43

Inderdaad veel te intelligent voor dat domme vak van profwielrenner.

0
SprintMaster 23 januari 2021 om 14:05

Even heel bot gesteld: ik denk dat de hoofdschuldige de heer Pogacar is met zijn onwaarschijnlijke tijdrit. De verbazing bij iedereen na die rit in de documentaire is zóóóóóóó veelzeggend.

0
Tony 23 januari 2021 om 14:11

Ja,dat klopt. Toen zei Tom al dat hij die tijd nooit zou kunnen rijden i.p.v.het gevecht aan te durven gaan.

0
tendam 23 januari 2021 om 14:19

Ik denk dat dit er helemaal niks mee te maken heeft. Dumoulin gaf al aan dat hij vorig voorjaar al op het punt stond om te stoppen. En al eerder kon je tussen de regels door horen (en soms gewoon letterlijk) dat hij weinig voldoening haalde uit het wielerbestaan. Dit is te lang blijven voortsudderen, zoals hij nu ook zegt.

0
VerstandOpNul 23 januari 2021 om 14:20

Pogacar is een uitzonderlijk talent, ik ga er nog steeds van uit dat dit een legitieme sportprestatie is geweest. Mocht ooit blijken dat er onoorbare middelen zijn gebruikt, dan geef ik jou helemaal gelijk dat hij dit deels op zijn geweten heeft.

0
Michel Leijenaar 23 januari 2021 om 14:06

Jammer maar helaas, de beste jaren zouden er nu moeten zijn. Denk niet dat we die ooit nog op top3 niveau terug gaan zien.

0
Tony 23 januari 2021 om 14:08

Goede wielrenner maar mentaal niet sterk genoeg. Vooral het gevecht dat hij moet aangaan met de nieuwe garde durft hij volgens mij niet aan. Maak nu van Aerts derde kopman. Ook hij kan de tour winnen.Lichamelijk en mentaal ijzersterk,zoals Primoz en Kruiswijk.

0
Petros 23 januari 2021 om 14:22

Ik weet niet of het te maken heeft met hoe mentaal sterk hij is. Vrijwel iedere profwielrenner moet mentaal sterk zijn, anders kan je die sport niet uitoefenen. Voor een succesvolle wielrenner, zoals Dumoulin, geldt dat nog meer.

Tussen de regels door lees je dat hij misschien wel iets anders met zijn leven wil. Wielrennen is niet alles er is nog zoveel meer.

0
bartp25 23 januari 2021 om 14:08

Moedige keuze, ik hoop dat hij sterker dan ooit terug komt maar, persoonlijk meen ik tussen de regels door te horen dat hij wil gaan stoppen en gaat kijken of hij het wielrennen mist. Ben bang dat het voor zijn wieler carrière gedaan gaat zijn. Mogelijke vervangers voor de tour: bennett (denk niet dat hij dit gaat accepteren, heeft ook zijn eigen kans verdiend) Tolhoek, oomen of vingegaard (vond heel verbazingwekkend sterk in de Vuelta).

0
VerstandOpNul 23 januari 2021 om 14:17

Ik denk dat Oomen ook wel tijdelijk zal stoppen na dit nieuws..

0
VerstandOpNul 23 januari 2021 om 14:16

Moeilijke jongen, die Tom.. Hij overdenkt alles zoveel.. Het is haast een tegenpool van Mathieu vd Poel..
Geen schande om te stoppen, al dan niet tijdelijk.. Ik heb enorm van zijn rijden genoten, met als hoogtepunt natuurlijk die Giro. Hopelijk kijkt hij daar ooit met voldoening op terug.
Wel ontzettend zonde, want het is een prachtige renner die met deze leeftijd misschien wel op zijn sterkst is.

0
Petros 23 januari 2021 om 14:19

Respect voor de dappere keuze van Dumoulin. Ik hoop dat hij het plezier weer mag hervinden, op de fiets of daar naast.

0
IlPirata 23 januari 2021 om 14:23

Met een giro zege op zak hoeft Dumoulin zich nergens voor te schamen. (ook zonder trouwens) Een sportheld, en als het huidige topsportklimaat in het wielrennen hem te veel worden gaat ie toch lekker wat anders doen. Doe waar je je goed bij voelt, erg belangrijk.

0
skylimit 23 januari 2021 om 14:27

Wat een miskleun, en miskoop! Die is echt helemaal de weg kwijt (geraakt).
Dit zou juist niet het moment moeten zijn om het bijltje erbij neer te gooien. Een nieuw seizoen, frisse start etc.. Nee, Dumoulin is niet geschikt voor topsport en kan er blijkbaar ook niet tegen om 2e viool te (moeten) spelen, anderzijds wil hij ook geen druk. Het zij zo, maar dit normaal gesproken einde carriere op de fiets.
Ook lekker dit voor de leiding van TJV die er zo veel energie in steken.

0
tendam 23 januari 2021 om 14:31

@skylimit
Heb jij enig empathisch vermogen?

0
hjjanssen1973 23 januari 2021 om 14:59

Hij was wel geschikt voor topsport, anders win je de Giro niet. Alleen, daarna was het wel een beetje op. Wat dat betreft geen Ausdauer.

0
Hensie 23 januari 2021 om 14:59

@skylimit, je bent een deerniswekkend figuur.

0
skylimit 23 januari 2021 om 15:02

@tendam Ik heb genoeg empathisch vermogen, zeker gezien de huidige situatie met het rondwarend virus. Ik vermoed dat er heel veel mensen zijn die graag met “meneer”
Dumoulin zouden willen ruilen en als wielrenner topsport te kunnen bedrijven. Het hele verhaal geeft mij de indruk van een verwend (egoistisch) kind, die niet zijn zin krijgt en de weg van de minste weerstand kiest.

0
Lalsacien 23 januari 2021 om 16:09

@skylimit als het leven zo simpel was….

0
joowii 23 januari 2021 om 16:41

@skylimit: Jij geeft me die indruk ook wel een beetje

0
r525 23 januari 2021 om 17:09

Maar omdat heel veel mensen met Dumoulin zouden willen ruilen, betekent toch niet dat hij er niet mee mag kappen?
Tuurlijk moet hij zich beseffen in wat voor bevoorrechte positie hij zit, maar daar werkt je dan ook hard voor. Omdat je ergens talent voor hebt, betekent het nog niet dat je verplicht bent dat talent in te zetten.

0
VespavanBern 23 januari 2021 om 14:30

Dan heb je de mentale capaciteiten om prof te worden, leef je ervoor om dat doel te bereiken terwijl je voordat je prof bent nog allemaal andere dingen moet doen (school, gezin, studie etc). Dan lukt het, kun je je volledig op het wielrennen storten, en dan gaat het uiteindelijk niet meer. Het menselijk brein is een bijzonder iets.

0
LB108 23 januari 2021 om 14:35

Toch iets raars.. laat de geruchten molen maar starten

0
LeDouche 23 januari 2021 om 14:36

Zouden meer mensen moeten doen. Afstand nemen, contempleren of iets anders. Moedig besluit dus. Tot later.

0
Beer 23 januari 2021 om 14:37

Dappere beslissing lees ik vaak. Kan ik me op zich wel in vinden. Jammer genoeg neemt hij ze te laat om het team toe te laten een goede vervanger binnen te halen.

Wel jammer om zo’n klasbak te zien verdwijnen. Hoop ook dat hij de weg nog terug vindt , maar vrees er wat voor.

0
IlPirata 23 januari 2021 om 14:40

Voor een aantal azijnzeikers hier, wees blij dat hij gewoon de giro heeft gewonnen! In de jaren ’90 waren we al blij met Eddy Bouwmans (of later Marc Lotz) in de top 20 van het AK van de TdF.
Dumoulin heeft na Zoetemelk verdorrie een grote ronde gewonnen.En dat is niet makkelijk ,want het wielrennen is zoveel internationaler geworden.

0
YogiBear 23 januari 2021 om 14:42

Er zijn hier jammergenoeg een paar mensen voor wie ik dan positief gezegd, maar hoop dat ze zelf nooit psychische of mentale problemen krijgen. Wat zal hun zelfbeeld dan in mekaar donderen. Ik kan het alleen maar moedig en positief noemen dat Tom zijn eigen welzijn voorop zet.

0
Hensie 23 januari 2021 om 15:00

+1

Dit dus!

0
Tony 23 januari 2021 om 17:29

Moedig is als je doorvecht.Froome heeft veel diepere dalen gezien,maar blijft doorvechten tot het einde. Dit noemen ze mentale veerkracht.

0
Chris Van Uden 23 januari 2021 om 19:24

Ga je deze mening nu onder elk bericht zetten Tony? We weten nu onderhand wel wat je er van vindt. Jij weet niet wat er bij TD speelt, dus om hier te stellen dat het een gebrek is aan doorzettingsvermogen is totale aanname van jouw kant. De vergelijking met Froome slaat al helemaal nergens op. Appels met peren vriend. Een fijne avond.

0
KimJungPoels 23 januari 2021 om 14:47

Kan me heel goed voorstellen dat het topsport bestaan niet bij je kan passen. Lijkt me ook echt geen lol aan om de laatste jaren Tom Dumoulin geweest te zijn.

Wat dat betreft een hele dappere beslissing. Ik hoop dat we nog een keer mogen genieten van de oude Dumoulin zoals hij dat ooit in de Vuelta en Giro was. Maar als Tom qua fietsen nooit meer de oude gaat worden dan hoop ik toch eerst en vooral dat hij als mens heel erg gelukkig gaat worden.

Wat mij betreft is Dumoulin dé man die een nieuw gouden tijdperk voor het Nederlandse wielrennen heeft ingeluid, en heeft hij op die manier toch veel heel erg veel plezier gezorgd bij velen. Chapeau Tom!

0
Chris Van Uden 23 januari 2021 om 19:25

Helemaal eens KJP!

0
MollemAert 23 januari 2021 om 14:53

Als je het in je hoofd niet meer kan opbrengen om dagelijks met de druk te moeten omgaan dan heeft hij gelijk dat ie stopt. Dan ga je ook een hekel aan fietsen krijgen. Dat is nu gebeurt dus.
En de druk van buitenaf komt van de verslaggevers, ploegleiders ennnn…. van ons. Wij leggen hem die druk op, opzettelijk of gewoon omdat wij willen dat hij weer de top bereikt.
Rust is nu goed en eventueel naar zielenknijper. Misschien lekker wat fietsen, puur als ontspanning.
Of hij terugkomt aan de wielren top? Glazen bol werk.
Tom doe waar je zin in hebt, lees onze verhaaltjes niet. Maar toch sterkte en succes gewenst bij wat je gaat doen.

0
timmetje94 23 januari 2021 om 14:55

Zou Groenewegen nu een optie zijn om de vuelta te rijden?

0

Headlines

Populair

Materiaalzone